Problemer med strøm og oppstart på iMac med Apple-chip

Feilsøking ved uregelmessige avslutninger eller ustabilt system

Feilsøking for oppstartsproblemer

Feilsøking ved manglende strøm

Feilsøking ved uregelmessige avslutninger eller ustabilt system

Identifiser problemer

Les disse artiklene hvis du legger merke til noen av de følgende problemene:

• Datamaskinen slår seg av under oppstart

• Datamaskinen slår seg av uventet mens den er i bruk

• Datamaskinen startes på nytt, og det vises en varselmelding

• Datamaskinen svarer ikke etter oppstart

• Datamaskinen svarer ikke etter vekking fra dvale

• Datamaskinen har lav ytelse

Hvis Macen ikke slår seg på

Hvis Macen ikke starter helt opp

Hvis Macen har startet på nytt på grunn av et problem

Bruk sikker modus på Macen

Hvis problemet ikke ble løst ved å følge en kundestøtteartikkel, fortsetter du til neste del.

Prøv disse trinnene før du fortsetter å utføre spesifikk feilsøking

1. Samle inn disse opplysningene:

1. Når slår datamaskinen seg av? (Er det f.eks. når den kjører på batteri, eller når den har vært på en stund?)

2. Hvor ofte slår datamaskinen seg av?

3. Hvilke apper kjører på det tidspunktet?

4. Hvor enkelt er det å få datamaskinen til å slå seg av?

2. Undersøk om datamaskinen har væskeskader. Kontakt med væske kan kortslutte interne kretser og gjøre at viftene slutter å fungere.

Kjør manuelle tester og feilsøkingstester

Hvis problemet ikke ble løst ved å følge en kundestøtteartikkel eller lete etter mulige årsaker, kjører du disse feilsøkingstestene og manuelle testene for å gjøre det mulig å isolere årsaken til problemet:

1. Prøv å starte opp i sikker modus for å kontrollere at den kan starte helt opp uten problemer.

2. Kjør feilsøkingsprogrammet Mac Resource Inspector (MRI).

• Merk: Denne testen samler inn feilsøkingsinformasjon og bekrefter at de termiske sensorene måler verdier som er innenfor grensene. Kontroller MRI-resultatene, og se etter eventuelle varsler eller feil knyttet til strøm, vifte eller temperatur.

Åpne datamaskinen og inspiser den

Hvis problemet ikke ble løst eller isolert ved å følge kundestøtteartikler eller kjøre feilsøkingstester, kan du se i reparasjonshåndboken for datamaskinen for å finne ut hvordan du kan åpne og inspisere datamaskinen. En del som er skadet eller har havnet på feil sted, kan være årsak til ett av problemene.

1. Følg prosedyrene i reparasjonshåndboken for å åpne datamaskinen.

2. Undersøk interne komponenter og kabinettet for å se etter tegn på fysisk skade eller væskeskade, kontaminering eller forbrente eller formørkede områder.

3. Undersøk området rundt kjøleribben og viftene, og se etter støv og rusk. Bruk en antistatisk støvsuger eller trykkluft for å fjerne støv og rusk forsiktig fra kjøleribben og viftene. Sørg for at alle viftene snurrer fritt og ikke er blokkert.

Merk: Denne delen krever at du bestiller deler og verktøy. Det er ikke sikkert at utskifting av en del løser problemet med enheten. Du finner andre servicealternativer på support.apple.com/repair.

Skift ut delen

Hvis du ikke fikk løst eller isolert problemet ved å følge fremgangsmåten over, skifter du ut hovedkortet.

Merk: Denne delen krever at du bestiller deler og verktøy. Det er ikke sikkert at utskifting av en del løser problemet med enheten. Du finner andre servicealternativer på support.apple.com/repair.

Feilsøking for oppstartsproblemer

Identifiser problemer

Les disse artiklene hvis du legger merke til noen av de følgende problemene:

• Datamaskinen starter ikke helt opp når den slås på

• Skjermen viser et symbol med et utropstegn i en sirkel

• Datamaskinen er tilsynelatende avslått, men viser tegn til å være på, for eksempel at viften snurrer

Hvis Macen ikke slår seg på

Hvis Macen ikke starter helt opp

Hvis Macen har startet på nytt på grunn av et problem

Bruk sikker modus på Macen

Hvis Macen viser et utropstegn i en sirkel når den starter opp

Hvis Macen viser Valg med et tannhjulsymbol når den starter opp

Hvis du ikke får startet opp fra macOS-gjenoppretting

Bruk macOS-gjenoppretting på en Mac med Apple-chip

Hvis problemet ikke ble løst ved å følge en kundestøtteartikkel, fortsetter du til neste del.

Prøv disse trinnene før du fortsetter å utføre spesifikk feilsøking

1. Undersøk om datamaskinen har væskeskader. Kontakt med væske kan kortslutte interne kretser og gjøre at viftene slutter å fungere.

Kjør manuelle tester og feilsøkingstester

Hvis problemet ikke ble løst ved å følge en kundestøtteartikkel eller lete etter mulige årsaker, kjører du disse feilsøkingstestene og manuelle testene for å gjøre det mulig å isolere årsaken til problemet:

1. Fastslå om datamaskinen har strøm ved å kontrollere om noe av det følgende er tilfellet:

1. Den innebygde skjermen virker

2. En vifte snurrer

3. En tilkoblet ekstern skjerm virker

If the computer shows no indications of power, refer to troubleshooting no power.

2. Prøv å starte opp i sikker modus for å kontrollere at den kan starte helt opp uten problemer.

3. Koble en kompatibel ekstern skjerm til datamaskinen. Se deretter etter et bilde på den tilkoblede eksterne skjermen.

4. Prøv å starte macOS-gjenoppretting på datamaskinen. Kontroller at macOS-gjenoppretting starter på datamaskinen.

5. Mens maskinen er i macOS-gjenoppretting, bruker du Diskverktøy til å verifisere datamaskinens interne oppstartsvolum. Hvis du oppdager feil, bruker du Diskverktøy til å reparere datamaskinens interne oppstartsvolum.

6. Start datamaskinen på nytt, og kontroller at den fullfører oppstartsprosessen. Hvis datamaskinen fortsatt ikke starter helt opp, velger du alternativet Installer macOS i macOS-gjenoppretting for å oppdatere eller installere macOS på nytt.

7. Hvis verken macOS eller macOS-gjenoppretting kan startes på datamaskinen, vises et symbol med et utropstegn i en sirkel. Hvis du ser dette symbolet når du prøver å starte datamaskinen, følger du den anbefalte fremgangsmåten i Hvis Macen viser et utropstegn i en sirkel når den starter opp.

8. Kjør feilsøkingsprogrammet Mac Resource Inspector (MRI) hvis du kan.

• Merk: Denne testen samler inn feilsøkingsinformasjon og bekrefter at de termiske sensorene måler verdier som er innenfor grensene. Kontroller MRI-resultatene, og se etter eventuelle varsler eller feil knyttet til strøm, vifte eller temperatur.

Åpne datamaskinen og inspiser den

Hvis problemet ikke ble løst eller isolert ved å følge kundestøtteartikler eller kjøre feilsøkingstester, kan du se i reparasjonshåndboken for datamaskinen for å finne ut hvordan du kan åpne og inspisere datamaskinen. En del som er skadet eller har havnet på feil sted, kan være årsak til ett av problemene.

1. Følg prosedyrene i reparasjonshåndboken for å åpne datamaskinen.

2. Undersøk interne komponenter og kabinettet for å se etter tegn på fysisk skade eller væskeskade, kontaminering eller forbrente eller formørkede områder.

3. Undersøk området rundt kjøleribben og viftene, og se etter støv og rusk som har bygget seg opp. Bruk en antistatisk støvsuger eller trykkluft for å fjerne støv og rusk forsiktig fra kjøleribben og viftene. Sørg for at alle viftene snurrer fritt og ikke er blokkert.

Merk: Denne delen krever at du bestiller deler og verktøy. Det er ikke sikkert at utskifting av en del løser problemet med enheten. Du finner andre servicealternativer på support.apple.com/repair.

Skift ut delen

Hvis du ikke fikk løst eller isolert problemet ved å følge fremgangsmåten over, skifter du ut hovedkortet.

Merk: Denne delen krever at du bestiller deler og verktøy. Det er ikke sikkert at utskifting av en del løser problemet med enheten. Du finner andre servicealternativer på support.apple.com/repair.

Feilsøking ved manglende strøm

Identifiser problemer

Les disse artiklene hvis du legger merke til noen av de følgende problemene:

• Datamaskinen slår seg ikke på når du trykker på av/på-knappen

• Den innebygde skjermen viser ikke noe bilde

• Strømadapterkontakten sitter ikke ordentlig i strømporten på iMacen, eller tilkoblingen faller ut

Identifiser iMac-modellen

En rask oversikt: iMac

Hvis Macen ikke slår seg på

Hvis Macen ikke starter helt opp

Bruk sikker modus på Macen

Hvis Macen viser et utropstegn i en sirkel når den starter opp

Hvis Macen viser Valg med et tannhjulsymbol når den starter opp

Hvis du ikke får startet opp fra macOS-gjenoppretting

Bruk macOS-gjenoppretting på en Mac med Apple-chip

Hvis problemet ikke ble løst ved å følge en kundestøtteartikkel, fortsetter du til neste del.

Prøv disse trinnene før du fortsetter å utføre spesifikk feilsøking

1. Undersøk om datamaskinen har væskeskader. Kontakt med væske kan kortslutte interne kretser og gjøre at viftene slutter å fungere.

2. Kontroller at datamaskinen er slått av. Hvis du ikke er sikker på om datamaskinen er på eller av, trykker du på og holder inne av/på-knappen for å slå den av. Vent noen sekunder, og trykk deretter på av/på-knappen igjen for å slå datamaskinen på igjen.

3. På strømadapteren ser du etter støv, rusk, skade eller bøyde pinner i likestrømkontakten. Bruk trykkluft til å fjerne rusk.

4. Kontroller likestrømskontakten på strømadapteren. Se etter korrosjon på pinnene på likestrømskontakten, skader eller rusk. Hvis du finner korrosjon, bruker du en myk klut til å tørke det bort. Dette kan løse problemet.

• Merk: En skadet kontakt har korrosjon som ikke kan tørkes bort.

5. Inspiser likestrømsinntaket og kabinettåpningen på datamaskinen. Se etter tegn til skade eller rusk.

• Viktig: Ikke bruk metallgjenstander til å fjerne rusk eller hindringer.

• Merk: Plastskinnene inne i kontakten må være intakte og ikke skadet eller knekt av.

6. Bruk likestrømskontakten på strømadapteren til å koble den til datamaskinen. Når du setter inn kontakten, kan den rotere litt for å passe inn i fordypningen når magnetene fører kontakten på plass. Når du fjerner kontakten fra datamaskinen, må du alltid trekke kontakten rett ut. Ikke snu eller vri kontakten mens du tar den ut.

7. Bruk en annen ekstern iMac-strømadapter for å kontrollere om adapteren som brukes sammen med datamaskinen, fungerer.

Kjør manuelle tester

Hvis du ikke fikk løst problemet ved å følge en kundestøtteartikkel eller undersøke potensielle årsaker, kan du kjøre disse manuelle testene for å gjøre det lettere å isolere årsaken til problemet:

1. Fastslå om datamaskinen har strøm ved å kontrollere om noe av det følgende er tilfellet:

1. Den innebygde skjermen virker

2. En vifte snurrer

3. En tilkoblet ekstern skjerm virker

Hvis datamaskinen viser tegn til å ha strøm, kan du lese feilsøking for oppstartsproblemer.

Åpne datamaskinen og inspiser den

Hvis problemet ikke ble løst eller isolert ved å følge kundestøtteartikler eller kjøre feilsøkingstester, kan du se i reparasjonshåndboken for datamaskinen for å finne ut hvordan du kan åpne og inspisere datamaskinen. En del som er skadet eller har havnet på feil sted, kan være årsak til ett av problemene.

1. Følg prosedyrene i reparasjonshåndboken for å åpne datamaskinen.

2. Undersøk interne komponenter og kabinettet for å se etter tegn på fysisk skade eller væskeskade, kontaminering eller forbrente eller formørkede områder.

3. Undersøk området rundt kjøleribben og viftene, og se etter støv og rusk som har bygget seg opp. Bruk en antistatisk støvsuger eller trykkluft for å fjerne støv og rusk forsiktig fra kjøleribben og viftene. Sørg for at alle viftene snurrer fritt og ikke er blokkert.

4. Mål spenningen til klokkebatteriene på batterikortet eller hovedkortet (avhengig av modellen). Hvis et batteri har lavere spenning enn 2,7 volt, skifter du ut batteriet.

Merk: Denne delen krever at du bestiller deler og verktøy. Det er ikke sikkert at utskifting av en del løser problemet med enheten. Du finner andre servicealternativer på support.apple.com/repair.

Skift ut delen

Hvis problemet ikke ble løst eller isolert ved å følge de forutgående trinnene, skifter du ut følgende deler én av gangen i rekkefølgen som vises. Når du har skiftet ut den første delen, gjentar du feilsøkingstrinnene for å finne ut om utskifting av en del løser problemet. Hvis det fortsatt ikke er løst, skifter du ut den neste delen.

• Hvis problemet er isolert til strømadapteren, skifter du ut den eksterne iMac-strømadapteren eller den eksterne iMac-strømadapteren med Ethernet (avhengig av modellen som skiftes ut).

• Skift ut klokkebatteriene på batterikortet eller hovedkortet (avhengig av modellen).

• Skift ut hovedkortet.

Merk: Denne delen krever at du bestiller deler og verktøy. Det er ikke sikkert at utskifting av en del løser problemet med enheten. Du finner andre servicealternativer på support.apple.com/repair.