Gedeelde notities en mappen beheren in Notities op de Mac
Beheer gedeelde notities en mappen door bijvoorbeeld toegang te verwijderen, bevoegdheden te wijzigen en meldingen te verbergen. Zie Notities delen en samenwerken in Notities.
Opmerking: Alle functies van Notities die in deze handleiding worden beschreven, zijn beschikbaar wanneer je notities in iCloud gebruikt. Sommige functies zijn niet beschikbaar bij het gebruik van accounts van andere aanbieders.
De instellingen voor delen wijzigen
Wat je met gedeelde notities en mappen kunt doen, is afhankelijk van de bevoegdheden die door de eigenaar aan jou zijn toegewezen.
Als je alleen-lezentoegang hebt: Je kunt jezelf van de notitie verwijderen, de link kopiëren en aangeven hoe markeringen en meldingen worden weergegeven als deelnemers wijzigingen aanbrengen.
Als je toestemming hebt voor het aanbrengen van wijzigingen: Je kunt al het bovenstaande doen en bovendien de notitie wijzigen, notities of submappen toevoegen of verwijderen en notities of submappen uit de hoofdmap verplaatsen. Zie Mappen toevoegen en verwijderen.
Als je de eigenaar of mede-eigenaar bent: Je kunt al het bovenstaande doen en bovendien de instellingen voor delen voor bestaande deelnemers wijzigen.
Ga op de Mac naar de Notities-app
.
Klik met de Control-toets ingedrukt op de notitie of map die je wilt beheren en kies 'Beheer gedeelde notitie' of 'Beheer gedeelde map'.
Tip: Om gedeelde notities te beheren, kun je ook in de knoppenbalk op
of op de contactafbeeldingen van deelnemers klikken. Klik voor gedeelde mappen in de navigatiekolom op
.
Als de gedeelde map of notitie zich in een andere gedeelde map bevindt, moet je mogelijk op 'Toon gedeelde map' klikken om wijzigingen aan te brengen. Voer een of meer van de volgende stappen uit:
Deelnemers uitnodigen om mee samen te werken: Klik op 'Voeg deelnemers toe' boven in het venster.
Toegang verwijderen of uitnodigingen annuleren: Om het delen met alle deelnemers te stoppen, klik je onder in het venster op 'Stop delen' en klik je vervolgens op 'Ga door'.
Om het delen met één deelnemer te stoppen, houd je de aanwijzer op de naam van de deelnemer. Klik aan de rechterkant op
en kies vervolgens 'Verwijder deelnemer' of 'Annuleer uitnodiging'.
Opmerking: De deelnemers zien de notitie nu niet meer, maar je hebt nog wel toegang tot de notitie.
Wijzigen wie de notitie of map kan bekijken en wijzigen: Om de bevoegdheidsinstellingen voor alle deelnemers te wijzigen, klik je op het pop‑upmenu 'Bevoegdheden' onder in het venster en kies je een optie.
Om de bevoegdheden voor één deelnemer te wijzigen, houd je de aanwijzer op de naam van de deelnemer in het venster. Klik aan de rechterkant op
en kies een optie, zoals 'Mede-eigenaar' of 'Kan bewerken'. Als je een deelnemer tot mede-eigenaar maakt, kan deze deelnemers en bevoegdheden beheren voor iedereen behalve de eigenaar.
Meer personen uitnodigen om mee samen te werken: Klik op 'Voeg deelnemers toe' en volg de stappen om Samen te werken aan een notitie of map met notities.
De link kopiëren: Klik op 'Kopieer link'. Als je een notitie of map bekijkt die zich in een andere gedeelde map bevindt, gaat de link die je kopieert naar de hoofdmap.
Opmerking: Hoewel de eigenaar of een deelnemer de link kan kopiëren om naar anderen te versturen, kan de link alleen worden gebruikt door personen die zijn uitgenodigd om de notitie te openen.
Een notitie of map verlaten die met jou is gedeeld
Ga op de Mac naar de Notities-app
.
Klik met de Control-toets ingedrukt op de gedeelde notitie of map die je wilt beheren en klik op 'Beheer gedeelde notitie' of 'Beheer gedeelde map'.
Als de notitie waarop je met de Control-toets ingedrukt hebt geklikt zich in een gedeelde map bevindt, klik je op 'Toon gedeelde map'.
Klik op 'Verlaat delen' onder in het venster.
Meldingen beheren
Deelnemers en eigenaars kunnen aangeven hoe meldingen worden weergegeven wanneer anderen wijzigingen aanbrengen aan de notities. De keuze van een eigenaar heeft geen invloed op de weergavevoorkeuren van deelnemers en omgekeerd.
Ga op de Mac naar de Notities-app
.
Klik met de Control-toets ingedrukt op de notitie of map die je wilt beheren en kies 'Beheer gedeelde notitie'.
Selecteer 'Verberg meldingen'.
Je kunt deze optie alleen instellen voor een afzonderlijke notitie en niet voor een gedeelde map.
Als deze optie is ingeschakeld, krijg je geen meldingen als andere deelnemers wijzigingen aanbrengen in deze notitie.
Je kunt ook de wijzigingen van een deelnemer markeren. Zie De activiteiten in een gedeelde notitie bekijken.