macOS High Sierra

Zoekresultaten beperken

Als je in Spotlight, in de Finder of in andere vensters met een zoekveld zoekt, kun je het bereik van de zoekacties en de zoekresultaten op verschillende manieren beperken.

Tip: Wil je bepaalde onderdelen niet opnemen in de zoekresultaten van Spotlight? Stel in het paneel 'Spotlight' in Systeemvoorkeuren de gewenste opties in.

Criteria toevoegen aan een zoekopdracht

Je kunt criteria toevoegen aan een eenvoudige zoekactie. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar specifieke soorten bestanden of naar onderdelen die op een specifieke datum zijn aangemaakt.

1. Begin je zoekactie in Spotlight of in een Finder-venster.

• In Spotlight: Klik op het Spotlight-symbool  in de menubalk, voer de zoekopdracht in en klik dubbel op 'Toon alles in Finder' onder aan de lijst met zoekresultaten om de zoekbalk van de Finder weer te geven.

• In de Finder: Typ je zoekactie in het zoekveld en druk op de Return-toets.

2. Klik op de knop met het plusteken  aan de rechterkant van het zoekvenster, onder het zoekveld.

3. Klik op het venstermenu helemaal links en kies je zoekcriteria of voeg criteria toe.

Kies bijvoorbeeld 'Soort' om alleen onderdelen van een bepaalde soort te zoeken in plaats van alle onderdelen. Om te zoeken naar een onderdeel waarvan de naam bepaalde tekens bevat, kies je 'Naam'.

Om criteria toe te voegen, kies je 'Andere' en selecteer je de kenmerken die je wilt toevoegen. Als je bijvoorbeeld wilt zoeken op copyrightgegevens, schakel je 'Copyright' in de lijst met kenmerken in en klik je vervolgens op 'OK'.

Een Finder-venster met velden voor het opgeven van zoekcriteria.
  4. Kies criteria uit andere venstermenu's die worden weergegeven.

Als je bijvoorbeeld 'Soort' hebt gekozen, klik je op het andere venstermenu om 'Document' of 'Afbeelding' op te geven. Kies 'Andere' om een soort toe te voegen.

5. Je kunt zoekcriteria toevoegen of verwijderen door op de knop met het plusteken  of de knop met het minteken  te klikken.

Een onderdeel wordt in de zoekresultaten weergegeven als het voldoet aan alle criteria. Als je bijvoorbeeld een criterium hebt opgegeven om te zoeken naar onderdelen waarvan de naam met een S begint en een criterium toevoegt om te zoeken naar onderdelen die vandaag zijn aangemaakt, bevatten de zoekresultaten alleen onderdelen die vandaag zijn aangemaakt en een naam hebben die met S begint.

Tip: Je kunt een zoekopdracht bewaren, zodat je deze later opnieuw kunt gebruiken. Klik op 'Bewaar' onder het zoekveld. Je zoekopdracht wordt bewaard als slimme map. Als je snel toegang tot de zoekopdracht wilt hebben via de navigatiekolom van de Finder, selecteer je 'Voeg toe aan navigatiekolom'. Zie Een slimme map aanmaken of wijzigen voor meer informatie.

Zoeken met metagegevens (kenmerken)

De meeste onderdelen bevatten metagegevens. Deze gegevens beschrijven de inhoud van het onderdeel, hoe het onderdeel is aangemaakt en diverse andere kenmerken. Als je bijvoorbeeld een foto maakt met een digitale camera, worden gegevens zoals het cameramodel, het diafragma en de sluitertijd automatisch in het bestand bewaard als metagegevens. Om de metagegevens voor een bestand weer te geven, selecteer je het bestand en kies je vervolgens 'Archief' > 'Toon info'.

Hier zie je enkele voorbeelden van zoekacties met metagegevens:

• vakantie soort:document Hiermee zoek je alleen in documenten naar het woord "vakantie".

• auteur:tom - Hiermee zoek je naar alle onderdelen die door Tom zijn geschreven.

• vergadering datum:morgen - Hiermee zoek je naar vergaderingen die voor morgen zijn gepland.

• soort:afbeeldingen aangemaakt:16-05-16 – Hiermee zoek je naar afbeeldingen die op een bepaalde datum zijn aangemaakt.

• soort:muziek van:"glenn miller" - Hiermee zoek je naar muziek van Glenn Miller.

• gewijzigd:<=29-7-17 – Hiermee zoek je naar onderdelen die op of vóór een bepaalde datum zijn gewijzigd.

Zoeken op het type onderdeel

• Als je Spotlight of de zoekfunctie in de Finder of andere vensters gebruikt, kun je trefwoorden invoeren om het type onderdeel aan te geven waarnaar je wilt zoeken, zoals programma's, contacten of bladwijzers.

Hiervoor typ je "soort:[type onderdeel]" aan het einde van de zoekopdracht. Als je bijvoorbeeld wilt zoeken naar foto's van New York, typ je "New York soort:afbeeldingen". Als je wilt zoeken naar e-mailberichten waarin Anne Fransen wordt genoemd, typ je "Anne Fransen soort:mail".

Type onderdeel

Trefwoord

Programma's

soort:programma

soort:programma's

soort:prog

Contacten

soort:contactpersoon

soort:contactpersonen

Mappen

soort:map

soort:mappen

E-mail

soort:e-mail

soort:e-mails

soort:e-mailbericht

soort:e-mailberichten

Agenda-activiteiten

soort:gebeurtenis

soort:gebeurtenissen

Herinneringen

soort:herinnering

soort:herinneringen

Afbeeldingen

soort:afbeelding

soort:afbeeldingen

Films

soort:film

soort:films

Muziek

soort:muziek

Geluid

soort:audio

Pdf

soort:pdf

soort:pdf's

Voorkeuren

soort:systeemvoorkeuren

soort:voorkeuren

Bladwijzers

soort:bladwijzer

soort:bladwijzers

Lettertypen

soort:lettertype

soort:lettertypen

Presentaties

soort:presentatie

soort:presentaties

Er zijn verschillende andere trefwoorden die je kunt gebruiken om onderdelen te vinden, zoals "van", "aan", "auteur", "met", "door", "tag", "titel", "naam", "trefwoord" en "bevat". Om een trefwoord te gebruiken, typ je het trefwoord gevolgd door een dubbele punt en typ je vervolgens de zoekterm. Typ bijvoorbeeld "auteur:Emily" of "titel:New York".

Zoeken met AND, OR en NOT

Bij een booleaanse query gebruik je de operatoren AND, OR en NOT om de zoekresultaten te beperken. Met een minteken (-), dat staat voor "AND NOT", kun je onderdelen uitsluiten van een zoekactie.

Hier volgen enkele voorbeelden van wat je in een zoekveld kunt typen wanneer je booleaanse operatoren gebruikt:

• auteur:tom OR auteur:thom - Hiermee zoek je naar onderdelen die zijn aangemaakt door Tom of Thom, als je niet zeker weet hoe zijn naam wordt geschreven.

• vakantie -frankrijk - Hiermee zoek je naar onderdelen die het woord "vakantie" bevatten maar niet het woord "frankrijk", zodat wel foto's van een vakantie naar Spanje worden gevonden, maar niet die van een reis naar Frankrijk.

• soort:mail datum:29-6-17-25-7-17 NOT datum:14-7-17 – Hiermee zoek je naar e-mailberichten uit de periode 29 juni 2017 tot en met 25 juli 2017, met uitzondering van 14 juli 2017.