Over de geavanceerde technologie achter Face ID

Ontdek hoe Face ID helpt bij het beschermen van uw informatie op uw iPhone and iPad Pro.

Een groot deel van onze digitale levens wordt opgeslagen op de iPhone en iPad, en het is belangrijk om die informatie te beschermen. Touch ID heeft een revolutie ontketend op het gebied van verificatie via een vingerafdruk. Face ID doet dit nu ook voor verificatie via gezichtsherkenning. Face ID biedt intuïtieve en veilige verificatie via het innovatieve TrueDepth-camerasysteem met geavanceerde technologieën, waarmee de geometrie van uw gezicht nauwkeurig in kaart wordt gebracht.

Met slechts een blik op uw apparaat kan Face ID uw iPhone of iPad Pro veilig ontgrendelen. U kunt het gebruiken om aankopen in de iTunes Store, App Store en Book Store, betalingen gedaan met Apple Pay en meer te autoriseren. Ontwikkelaars kunnen de gebruiker ook met Face ID laten inloggen bij hun apps. Apps die Touch ID al ondersteunen, zullen automatisch ook Face ID ondersteunen.

Lees welke iPhone- en iPad-modellen Face ID ondersteunen.

Geavanceerde technologieën

De technologie achter Face ID behoort tot de meest geavanceerde hardware en software die we ooit gemaakt hebben. De TrueDepth-camera legt gezichtsgegevens op nauwkeurige wijze vast door duizenden onzichtbare stippen te projecteren en te analyseren. Zo wordt het reliëf van uw gezicht heel nauwkeurig in kaart gebracht. Ook wordt er een infraroodafbeelding van uw gezicht gemaakt. Een deel van de neural engine van de A11-, A12 Bionic-, A12X Bionic-, A13 Bionic-, A14 Bionic- en A15 Bionic-chip, beschermd binnen de Secure Enclave, transformeert het reliëf en de infraroodafbeelding in een wiskundige weergave en vergelijkt deze weergave met de geregistreerde gezichtsgegevens.

Face ID past zich automatisch aan aan veranderingen in uw gezicht, zoals het dragen van make-up of baardgroei. Bij een grotere uiterlijke verandering, zoals het afscheren van een volle baard, bevestigt Face ID uw identiteit door om uw toegangscode te vragen. Daarna worden uw gezichtsgegevens bijgewerkt. Face ID is ontworpen voor gebruik met hoeden, sjaals, brillen, contactlenzen en veel verschillende zonnebrillen. Bovendien werkt het binnen, buiten en zelfs als het helemaal donker is. Met iOS 15.4 en iPhone 12 of nieuwer werkt Face ID zelfs met een mondkapje op.

Om Face ID te gebruiken, moet u uw gezicht eerst registreren. Dit kan tijdens het eerste configuratieproces of later. Ga daarvoor naar 'Instellingen' > 'Face ID en toegangscode'. U ontgrendelt uw apparaat met Face ID door er eenvoudigweg naar te kijken. Om Face ID te gebruiken, moet de TrueDepth-camera op uw gezicht of uw ogen zijn gericht. Het maakt hiervoor niet uit of uw apparaat op een plat oppervlak ligt of in een meer natuurlijke positie wordt vastgehouden. De TrueDepth-camera heeft een gezichtsveld dat vergelijkbaar is met dat van de camera aan de voorzijde bij het maken van een foto of het voeren van een FaceTime-gesprek. Face ID werkt het best als het apparaat zich op een armlengte of minder van uw gezicht bevindt (25-50 cm bij uw gezicht vandaan). Om Face ID te gebruiken met een mondkapje, configureert u de functie en zorgt u daarbij dat de camera uw ogen kan zien.

De TrueDepth-camera wordt intelligent geactiveerd; bijvoorbeeld door te tikken om het scherm te activeren, via een inkomende melding die het scherm activeert, of door uw iPhone op te tillen om deze te activeren. Wanneer u uw apparaat ontgrendelt, herkent de TrueDepth-camera u door de juiste reliëfgegevens en een infrarood afbeelding vast te leggen. Deze informatie wordt ter verificatie gecontroleerd met de opgeslagen wiskundige weergave.

Veiligheidsmaatregelen

Veiligheid is belangrijk voor het beschermen van informatie op onze apparaten. We hebben een aantal belangrijke maatregelen getroffen om uw informatie te beveiligen, net zoals we dat met Touch ID hebben gedaan. Face ID gebruikt de TrueDepth-camera en een zelflerend systeem voor veilige verificatie. Face ID-gegevens, inclusief wiskundige weergaven van uw gezicht, worden versleuteld en beschermd met een sleutel die alleen voor de Secure Enclave beschikbaar is.

De kans dat een willekeurige persoon naar uw iPhone of iPad Pro kan kijken en deze kan ontgrendelen met Face ID, is minder dan 1 op 1.000.000 met slechts een enkel opgeslagen gezicht, ongeacht of u een mondkapje draagt of niet. Als extra beschermingslaag staat Face ID slechts vijf onsuccesvolle pogingen toe. Daarna is de toegangscode vereist. De statistische waarschijnlijkheid is hoger – en nog hoger bij gebruik van Face ID met een mondkapje – voor tweeling- en andere broers en zussen die op u lijken, en voor kinderen onder de 13 omdat hun onderscheidende gezichtskenmerken mogelijk nog niet volledig zijn ontwikkeld. Als u zich hier zorgen over maakt, adviseren we het gebruik van de toegangscode voor verificatie. U kunt ook Face ID gebruiken zonder gebruik van Face ID met een mondkapje in te schakelen.

Face ID controleert op reliëfinformatie (afgedrukte of digitale 2D-foto's bevatten deze informatie niet). Dankzij geavanceerde neurale anti-spoofing netwerken kan het niet voor de gek gehouden worden door maskers of andere technieken. Face ID weet zelfs waar u uw aandacht op richt en Face ID met mondkapje zal altijd uw aandacht bevestigen. Face ID herkent of uw ogen geopend zijn en of uw aandacht is gericht op het apparaat. Hierdoor is het nog lastiger voor iemand om uw apparaat te ontgrendelen zonder dat u dat weet (bijvoorbeeld als u slaapt).

Om Face ID te gebruiken, moet u een toegangscode instellen op uw apparaat. U moet een toegangscode invoeren voor extra validatie in de volgende gevallen:

• Het apparaat is zojuist ingeschakeld of herstart.

• Het apparaat is al meer dan 48 uur niet ontgrendeld.

• De toegangscode is ten minste zes en een halve dag niet gebruikt om het apparaat te ontgrendelen en het apparaat is in de afgelopen vier uur niet ontgrendeld met Face ID.

• Het apparaat is op afstand vergrendeld.

• Na vijf onsuccesvolle pogingen om een gezicht te herkennen.

• Na het starten van 'zet uit' of 'SOS-noodmelding' door gelijktijdig indrukken van een van beide volumeknoppen en de zijknop gedurende twee seconden.

Als uw apparaat is zoekgeraakt of gestolen, kunt u voorkomen dat Face ID wordt gebruikt om uw apparaat te ontgrendelen door uw apparaat op te geven als verloren in 'Zoek mijn'.

Privacy

Privacy is erg belangrijk voor Apple. Face ID-gegevens, inclusief wiskundige weergaven van uw gezicht, worden versleuteld en beschermd met de Secure Enclave. Deze gegevens worden verfijnd en bijgewerkt tijdens uw gebruik van Face ID. Dit verbetert uw ervaring, ook bij geslaagde verificatie. Face ID werkt deze gegevens ook bij als een bijna-match wordt gedetecteerd en daarna een toegangscode wordt ingevoerd om het apparaat te ontgrendelen. Face ID-gegevens blijven op uw apparaat en worden nooit opgeslagen op iCloud of op andere plekken.

Als u ervoor kiest om Face ID te gebruiken, bepaalt u zelf hoe het wordt gebruikt en kunt u het op elk moment uitschakelen. Als u Face ID bijvoorbeeld niet wilt gebruiken om uw apparaat te ontgrendelen, opent u 'Instellingen' > 'Face ID en toegangscode' > 'Gebruik Face ID', en deactiveert u iPhone- of iPad-ontgrendeling. U kunt Face ID ook gebruiken zonder de mogelijkheid te configureren om het te gebruiken met een mondkapje. Om Face ID helemaal te deactiveren, opent u 'Instellingen' > 'Face ID en toegangscode' en tikt u op 'Stel Face ID opnieuw in'. Hierdoor worden Face ID-gegevens van uw apparaat gewist, inclusief wiskundige weergaven van uw gezicht. Als u uw apparaat wist of opnieuw instelt met Zoek mijn iPhone of door alle inhoud en instellingen te wissen, worden alle Face ID-gegevens gewist.

Zelfs als u geen gebruik maakt van Face ID, zal de TrueDepth-camera intelligent worden geactiveerd ter ondersteuning van aandachtgerichte functies. Zo kan het beeldscherm worden gedimd als u niet naar uw apparaat kijkt of het waarschuwingsgeluid van meldingen lager worden gezet als u naar uw apparaat kijkt. Als u bijvoorbeeld Safari gebruikt, controleert uw apparaat of u naar het apparaat kijkt en zet het het scherm uit als dat niet het geval is. Als u deze functies niet wilt gebruiken, opent u 'Instellingen' > 'Face ID en toegangscode' en schakelt u 'Voorzieningen aandachtsdetectie' uit.

U kunt Face ID ter verificatie instellen voor apps die dit ondersteunen. Apps krijgen alleen een melding als de verificatie geslaagd is. Apps krijgen geen toegang tot de Face ID-gegevens van het betreffende gezicht.

Veiligheid

iPhone en iPad Pro en het TrueDepth-camerasysteem zijn zorgvuldig getest en voldoen aan de internationale veiligheidsnormen. Het TrueDepth-camerasysteem kan onder normale omstandigheden veilig worden gebruikt. Het systeem brengt geen schade toe aan ogen of huid doordat het slechts weinig energie uitzendt. Het is belangrijk om te weten dat het lasersysteem om veiligheidsredenen kan worden uitgeschakeld als het apparaat beschadigd is of niet goed werkt. Als u een melding op uw iPhone of iPad Pro ontvangt dat Face ID is uitgeschakeld, moet u uw apparaat laten repareren door een getrainde technicus die originele Apple onderdelen gebruikt. Onjuiste reparatie, wijziging of gebruik van niet-originele Apple componenten in de lasersystemen kan de goede werking van de veiligheidsmechanismen belemmeren en gevaarlijke blootstelling en letsel aan ogen of huid veroorzaken. Lees wat u moet doen als u een waarschuwing ziet dat Face ID is uitgeschakeld.

Via bepaalde camera's ziet u mogelijk dat er licht uit de TrueDepth-camera komt. Dit is te verwachten aangezien sommige camera's infrarood licht kunnen detecteren. Ook is in een erg donkere ruimte soms een zwak licht van de TrueDepth-camera waarneembaar. Dit is te verwachten in extreem donkere omgevingen.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een integraal onderdeel van Apple producten. Gebruikers met lichamelijke beperkingen kunnen 'Toegankelijkheidsopties' selecteren tijdens de registratie. Voor deze instelling hoeft u uw hoofd niet volledig te kunnen bewegen om alle verschillende hoeken vast te leggen. De instelling is veilig te gebruiken, maar u moet op een bepaalde manier naar uw iPhone of iPad Pro kijken.

Face ID heeft ook een toegankelijkheidsvoorziening om mensen met een visuele handicap te ondersteunen. Als u niet wilt dat Face ID vereist dat u met open ogen naar uw apparaat kijkt, opent u 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Face ID en aandacht' en schakelt u 'Aandacht vereist voor Face ID' uit. Dit wordt automatisch uitgeschakeld als u tijdens de eerste configuratie VoiceOver inschakelt.