
Gunakan VoiceOver untuk mencari isu ejaan dan pemformatan teks pada Mac
Apabila anda mula menaip perkataan, anda boleh memaparkan senarai cadangan untuk melengkapkan perkataan. Banyak app macOS, seperti TextEdit dan Mail, boleh mengenal pasti perkataan disalah eja sambil anda menaip dan mencadangkan pembetulan.
Dalam app seperti Mail dan TextEdit, anda boleh menggunakan Pemeriksa Teks untuk VoiceOver bagi membaca pruf teks yang telah anda tulis untuk mencari isu pemformatan biasa seperti perkataan salah eja, huruf besar yang salah serta ruang duplikasi.
Nota: VO mewakili pengubah suai VoiceOver yang anda tekan dengan kekunci tambahan untuk memasukkan perintah VoiceOver. Secara lalai, anda boleh menekan Control dan Option serentak atau hanya menekan Caps Lock.
Lengkapkan perkataan separa
Ketika anda menaip perkataan, masukkan seberapa banyak aksara yang anda pasti, kemudian tekan Fn-F5.
Tekan kekunci Anak Panah Bawah sehingga anda mendengar perkataan dengan bunyi yang betul.
Untuk mendengar cara perkataan dieja, tekan VO-W dua kali. Untuk mendengar perkataan dieja secara fonetik, tekan VO-W tiga kali.
Apabila anda mendengar perkataan yang anda mahu gunakan, tekan bar Space.
Perkataan yang anda pilih menggantikan teks yang anda taip.
Gunakan pembetulan ejaan secara automatik
Apabila VoiceOver mengumumkan perkataan salah eja, lakukan salah satu daripada yang berikut:
Benarkan perkataan dibetulkan secara automatik: Teruskan menaip.
Jika pemeriksa ejaan tidak dapat membetulkan perkataan, ia bergaris di bawah dengan warna merah. Anda boleh menyemak dokumen tersebut untuk membetulkan kesalahan ejaan secara manual.
Pilih pembetulan yang dicadangkan: Navigasi ke perkataan, tempatkan titik sisipan di dalam atau hanya selepas perkataan, tekan kekunci Anak Panah Bawah, kemudian tekan kekunci Anak Panah Kiri atau Anak Panah Kanan sehingga anda mendengar cadangan yang anda mahu gunakan. Kemudian tekan Return.
Untuk keluar daripada cadangan tanpa memilih satu, tekan kekunci Escape, Fn-Tab, atau kekunci Anak Panah Atas.
Kembali kepada ejaan asal perkataan yang dibetulkan secara automatik: Navigasi ke perkataan, letakkan titik sisipan selepas perkataan itu, tekan kekunci Anak Panah Bawah untuk bergerak ke ejaan asal, kemudian tekan Return untuk memilihnya.
Jika anda tidak mahu ejaan diperbetulkan secara automatik, pilih Edit > Ejaan dan Tatabahasa, kemudian nyahpilih Betulkan Ejaan Secara Automatik (jika ia tersedia).
Betulkan ejaan secara manual
Jika anda memilih untuk tidak menggunakan pembetulan ejaan secara automatik, atau dokumen mengandungi perkataan salah eja di mana pemeriksa ejaan tidak boleh mencadangkan pembetulan, anda boleh menyemak semula dan membetulkan ejaan yang salah secara manual.
Petua: Rotor VoiceOver menunjukkan senarai semua perkataan yang disalah eja dalam dokumen supaya anda boleh pergi ke setiap perkataan dan membetulkannya dengan cepat. Untuk menggunakan senarai perkataan yang disalah eja, tekan VO-U untuk membuka rotor VoiceOver, kemudian tekan kekunci Anak Panah Kiri atau Anak Panah Kanan sehingga anda mendengar “Salah Eja”.
Untuk menavigasi ke perkataan tersalah eja yang seterusnya, tekan Command-Koma Bertitik.
Untuk mendengar perkataan yang dieja, tekan VO-W dua kali.
Jika perkataan itu tidak benar-benar disalah eja, tekan Command-Koma Bertitik sehingga anda mendengar perkataan yang perlu diperbetulkan.
Untuk membuka menu pintas cadangan, kamus dan selanjutnya, tekan VO-Shift-M.
Navigasi ke ejaan yang anda ingin gunakan, kemudian tekan VO-bar Space untuk memilihnya.
Jika anda tidak mendengar pembetulan yang boleh diterima, tekan kekunci Escape atau Fn-Tab, tekan VO-Shift-Fn-F4 untuk menggerakkan kursor VoiceOver ke perkataan tersalah eja, kemudian masukkan sebarang perubahan anda mahu lakukan.
Mulakan Pemeriksa Teks untuk VoiceOver
Pergi ke Utiliti VoiceOver (tekan VO-Fn-F8 apabila VoiceOver aktif).
Klik kategori Perintah, kemudian pilih Kekunci Option.
Tekan Option Kanan-D (secara lalai) untuk memulakan Pemeriksa Teks.
Anda boleh menukar gabungan kekunci pengubah suai dan papan kekunci yang anda gunakan untuk membuka Pemeriksa Teks. Lihat Sesuaikan perintah kekunci dan gerak isyarat trackpad untuk VoiceOver.
Cari isu teks
Tekan VO-Shift-Anak Panah Bawah untuk berinteraksi dengan kawasan teks boleh diedit.
Mulakan Pemeriksa Teks, kemudian lakukan mana-mana daripada berikut:
Gunakan kekunci Anak Panah Kanan dan Kiri untuk bergerak antara menu Salah Eja, Ruang Putih dan Huruf Besar.
Gunakan kekunci Anak Panah Atas dan Bawah untuk menavigasi isu teks dalam setiap kategori.
Tekan Return untuk pergi ke isu dalam teks dan membetulkannya.
Ulang langkah 2 dan 3 untuk menavigasi ke dan membetulkan baki isu. Selepas anda membetulkan isu, ia tidak lagi disenaraikan dalam menu Pemeriksa Teks.
Anda juga boleh menetapkan perintah Cari Isu Teks Seterusnya dan Cari Isu Teks Sebelumnya kepada kekunci atau gerak isyarat VoiceOver. Lihat Sesuaikan perintah kekunci dan gerak isyarat trackpad untuk VoiceOver.
Untuk menukar cara VoiceOver mengumumkan perkataan tersalah eja, buka Utiliti VoiceOver (tekan VO-Fn-F8 apabila VoiceOver diaktifkan), klik Bahasa Berjela, kemudian klik Teks.
Buka Utiliti VoiceOver untuk saya
Muat turun panduan ini dalam Format Sedia Braille: BRF (Bahasa Inggeris)