4K- ja 5K-näyttöjen ja Ultra HD -televisioiden käyttäminen Macin kanssa

Tässä artikkelissa kerrotaan Mac-tietokoneiden yhteensopivuudesta 4K- ja 5K-näyttöjen ja Ultra HD -televisioiden kanssa. Lisäksi siinä kerrotaan järjestelmävaatimuksista sekä näytön tai television käyttöönotosta ja säätämisestä.

4K-näyttöjä ja Ultra HD -televisioita voi käyttää seuraavien Mac-tietokoneiden kanssa:

• iMac (27-tuumainen, loppuvuosi 2014 tai uudempi)
  • iMac Pro (2017)*
  • Mac mini (loppuvuosi 2014 tai uudempi)*
  • Mac Pro (loppuvuosi 2013)*
  • MacBook (Retina, 12-tuumainen, alkuvuosi 2015 tai uudempi)
  • MacBook Air (alkuvuosi 2015 tai uudempi)
  • MacBook Pro (Retina, loppuvuosi 2013 tai uudempi)

* Voit lukea lisää useiden näyttöjen liittämisestä iMac ProhönMac miniin (2018) tai Mac Prohon (loppuvuosi 2013).

HDMI-näytöt

Mac-tietokoneet, joissa on sisäinen HDMI-portti

Kaikki Macit, joissa on sisäinen HDMI-portti, tukevat 4K-näyttöjä ja Ultra HD -televisioita HDMI-portin kautta tarkkuudella 3 840 x 2 160, 30 Hz tai 4 096 x 2 160, 24 Hz. Huomaa, että peilausta ei tueta tarkkuudella 4 096 x 2 160, 24 Hz.

Tämän lisäksi Mac minin (2018) sisäinen HDMI-portti tukee jopa tarkkuutta 4 096 x 2 160, 60 Hz.

Mac-tietokoneet, jotka ovat yhteensopivia HDMI:n kanssa sovittimella

Seuraavat Mac-mallit tukevat HDMI 1.4b:n kautta jopa tarkkuutta ja virkistystaajuutta 1080p, 60Hz ja 3 840 x 2160, 30 Hz, kun käytössä on Applen USB-C–Digital AV Multiport -sovitin macOS Sierra 10.12:n tai uudemman kanssa:

• iMac (2017 tai uudempi)
  • iMac Pro (2017)
  • MacBook (2015 tai uudempi)
  • MacBook Air (Retina, 13-tuumainen, 2018)
  • MacBook Pro (2016 tai uudempi)

Edellä mainitut tietokoneet tukevat myös 60 Hz:n virkistystaajuutta HDMI:n kautta, kun käytössä on tuettu HDMI 2.0 -näyttö, Premium Certified HDMI-kaapeli ja yhteensopiva muun valmistajan USB-C–HDMI 2.0 -sovitin.

Jos Maciin liitetyssä HDMI-näytössä näkyy käynnistettäessä Apple-logo, mutta sitten näyttö pimenee, sinun on ehkä vaihdettava HDMI-kaapeli uudempaan. Yhteensopivuuden varmistamiseksi ja 4K-tarkkuuden saavuttamiseksi Apple suosittelee kaapelia, joka tukee HDMI 2.0:aa tai uudempaa, kuten Belkin Ultra High Speed 4K HDMI ‑kaapelia.

Single-stream transport (SST) -näytöt

Useimpia SST 4K -näyttöjä tuetaan 30 Hz:n virkistystaajuudella.

Seuraavat OS X Yosemite 10.10.3:lla tai sitä uudemmalla käyttöjärjestelmäversiolla varustetut Mac-tietokoneet tukevat useimpia SST 4K (3840 x 2160) -näyttöjä 60 Hz:n virkistystaajuudella:

• iMac (27-tuumainen, loppuvuosi 2014 tai uudempi)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • Mac Pro (loppuvuosi 2013)
  • MacBook Air (alkuvuosi 2015 tai uudempi)
  • MacBook Pro (Retina, 13-tuumainen, alkuvuosi 2015 tai uudempi)
  • MacBook Pro (Retina, 15-tuumainen, vuoden 2014 puoliväli tai uudempi)

Seuraavat OS X Yosemite 10.10.3:lla tai sitä uudemmalla käyttöjärjestelmäversiolla varustetut Mac-tietokoneet tukevat useimpia SST 4K (4096 x 2160) -näyttöjä 60 Hz:n virkistystaajuudella:

• iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014 tai uudempi)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (loppuvuosi 2013)
  • MacBook Pro (2016 tai uudempi)

macOS Sierralla varustettu MacBook (2015 tai uudempi) tukee 4K (3840 x 2160) -näyttöjä 60 Hz:n virkistystaajuudella DisplayPortin kautta.

Multi-stream transport (MST) -näytöt

Nämä Mac-tietokoneet tukevat MST-näyttöjä 60 Hz:n virkistystaajuudella:

• iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014 tai uudempi)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • Mac Pro (loppuvuosi 2013)
  • MacBook Air (Retina, 13-tuumainen, 2018)
  • MacBook Pro (Retina, 13-tuumainen, alkuvuosi 2015) tai uudempi
  • MacBook Pro (Retina, 15-tuumainen, loppuvuosi 2013) tai uudempi

Jos käytät 60 Hz:n MST-näyttöä AMD Radeon R9 M370X -näytönohjaimella varustetun MacBook Pron (Retina, 15-tuumainen, vuoden 2015 puoliväli) tai iMacin (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014) kanssa, tietokoneet tukevat vain yhtä ylimääräistä Thunderbolt-näyttöä. Lue lisätietoja Thunderbolt-porteista ja -näytöistä.

Mac tunnistaa MST-näytöt automaattisesti. Näyttösi saattaa kuitenkin edellyttää laiteohjelmistopäivitystä voidakseen tukea 60 Hz:n virkistystaajuutta. Pyydä lisätietoja näytön valmistajalta.

4K-näytöt täytyy määrittää manuaalisesti MST-tilaan. Voit ottaa tämän toiminnon käyttöön näytön omilla säätimillä toimimalla näiden ohjeiden mukaan:

• Sharp PN-K321: Valitse Menu (Valikko) > Setup (Asetukset) > DisplayPort STREAM > MST > SET (Aseta)
  • ASUS PQ321Q: Valitse OSD menu (OSD-valikko) > Setup (Asetukset) > DisplayPort Stream
  • Dell UP2414Q ja UP3214Q: Valitse Menu (Valikko) > Display Setting (Näyttöasetus) > DisplayPort 1.2 > Enable (Laita päälle)
  • Panasonic TC-L65WT600: Valitse Menu (Valikko) > Display Port Settings (DisplayPort-asetukset) > Stream Setting (Stream-asetus) > Auto (Automaattinen)
  • Muut DisplayPort-asetukset: tarkista yhteensopivuustiedot laitteen valmistajalta.

Kahden kaapelin näytöt

Jotkin näytöt, joiden tarkkuus on suurempi kuin 4K, vaativat kaksi DisplayPort-kaapelia näytön liittämiseen täydellä tarkkuudella:

• 27-tuumaista Dell UP2715K 5K -näyttöä tuetaan OS X Yosemite 10.10.3:n tai uudemman kanssa iMacissa (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014 ja uudemmat) ja Mac Prossa (loppuvuosi 2013).
  • HP Z27q 5K -näyttöä tuetaan macOS Sierran kanssa iMacissa (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014 ja uudemmat) ja Mac Prossa (loppuvuosi 2013).

LG UltraFine -näytöt

LG UltraFine 4K -näyttöä tuetaan seuraavissa Mac-tietokoneissa, jotka tukevat DisplayPort Alt-Modea USB-C:n kautta:

• iMac (21,5-tuumainen, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tuumainen, 2017)
  • iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, 2017)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • MacBook (2015 tai uudempi)
  • MacBook Air (Retina, 13-tuumainen, 2018)
  • MacBook Pro (2016 tai uudempi)

LG UltraFine 5K -näyttöä tuetaan seuraavissa Mac-tietokoneissa, joissa on Thunderbolt 3 (USB-C):

• iMac (21,5-tuumainen, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tuumainen, 2017)
  • iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, 2017)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac mini (2018)
  • MacBook Air (Retina, 13-tuumainen, 2018)
  • MacBook Pro (2016 tai uudempi)

Näytön säätäminen

Voit säätää tai skaalata näytön tarkkuutta valitsemalla Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaamalla sen jälkeen Näytöt. Näin voit suurentaa tekstiä ja kohteita tai lisätä näytöllä olevaa tilaa. Jos Mac ei tunnista juuri lisäämääsi näyttöä, pidä optionäppäintä painettuna, jolloin Etsi näyttöjä -painike tulee näyttöön, ja klikkaa tätä painiketta.

Näyttöasetukset

Lisätietoja

• 4K-näyttöihin ja Ultra HD -televisioihin pätevät samat säännöt riippumatta siitä, onko käytössä macOS vai Windows 7, 8 tai 8.1 Boot Campin avulla. Jos päivität Windows 8:sta 8.1:een, korjaa Boot Camp -ohjaimet
  • 4K-näytön kuvanlaatu on paras, kun liität joko näytön tai näytön sovittimen suoraan Maciin toisen oheislaitteen tai muun laitteen avulla yhdistämisen sijaan.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.