4K- ja 5K-näyttöjen ja Ultra HD -televisioiden käyttäminen Macin kanssa

Tässä artikkelissa kerrotaan Mac-tietokoneiden yhteensopivuudesta 4K- ja 5K-näyttöjen ja Ultra HD -televisioiden kanssa. Lisäksi siinä kerrotaan järjestelmävaatimuksista sekä näytön tai television käyttöönotosta ja säätämisestä.

4K-näyttöjä ja Ultra HD -televisioita voi käyttää seuraavien Mac-tietokoneiden kanssa:

• MacBook Pro (Retina, loppuvuosi 2013 tai uudempi)
  • Mac Pro (loppuvuosi 2013)
  • iMac (27-tuumainen, loppuvuosi 2013 tai uudempi)
  • Mac mini (loppuvuosi 2014)
  • MacBook Air (alkuvuosi 2015 tai uudempi)
  • MacBook (Retina, 12-tuumainen, alkuvuosi 2015 tai uudempi)

HDMI -näytöt

4K-näyttöjä ja Ultra HD -televisioita voi käyttää seuraavilla tarkkuuksilla ja virkistystaajuuksilla Macin sisäisen HDMI-portin kautta:

• 3840 x 2160, 30 Hz
  • 4096 x 2160, 24 Hz (peilausta ei tueta tätä tarkkuutta käytettäessä).

MacBook (2015 ja uudemmat), MacBook Pro (2016 ja uudemmat), iMac (2017 ja uudemmat) ja iMac Pro (2017) tukevat näitä tarkkuuksia ja virkistystaajuuksia HDMI 1.4b:n kautta, kun käytössä on USB-C–Digital AV Multiport -sovitin ja macOS Sierra 10.12 tai uudempi:

• Jopa 1080p, 60 Hz
  • 3840 x 2160, 30 Hz
    Nämä tietokoneet tukevat myös 60 Hz:n virkistystaajuuksia HDMI:n kautta, kun käytössä on tuettu HDMI 2.0 -näyttö, Premium Certified HDMI-kaapeli ja yhteensopiva muun valmistajan USB-C–HDMI 2.0 -sovitin.

Single-stream transport (SST) -näytöt

Useimpia SST 4K -näyttöjä tuetaan 30 Hz:n virkistystaajuudella.

Seuraavat OS X Yosemite 10.10.3:lla tai sitä uudemmalla käyttöjärjestelmäversiolla varustetut Mac-tietokoneet tukevat useimpia SST 4K (3840 x 2160) -näyttöjä 60 Hz:n virkistystaajuudella:

• MacBook Pro (Retina, 13-tuumainen, alkuvuosi 2015 tai uudempi)
  • MacBook Pro (Retina, 15-tuumainen, vuoden 2014 puoliväli tai uudempi)
  • Mac Pro (loppuvuosi 2013)
  • iMac (27-tuumainen, loppuvuosi 2013 tai uudempi)
  • MacBook Air (alkuvuosi 2015)
  • iMac Pro (2017)*

Seuraavat OS X Yosemite 10.10.3:lla tai sitä uudemmalla käyttöjärjestelmäversiolla varustetut Mac-tietokoneet tukevat useimpia SST 4K (4096 x 2160) -näyttöjä 60 Hz:n virkistystaajuudella:

• MacBook Pro (2016 tai uudempi)
  • Mac Pro (loppuvuosi 2013)
  • iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014 tai uudempi)
  • iMac Pro (2017)*

macOS Sierralla varustettu MacBook (2015 tai uudempi) tukee 4K (3840 x 2160) -näyttöjä 60 Hz:n virkistystaajuudella DisplayPortin kautta.

* Lue lisää siitä, miten voit yhdistää useita näyttöjä iMac Prohon.

Multi-stream transport (MST) -näytöt

Nämä Mac-tietokoneet tukevat MST-näyttöjä 60 Hz:n virkistystaajuudella:

• MacBook Pro (Retina, 15-tuumainen, loppuvuosi 2013 tai uudempi)
  • MacBook Pro (Retina, 13-tuumainen, alkuvuosi 2015 tai uudempi)
  • Mac Pro (loppuvuosi 2013)
  • iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014 tai uudempi)
  • iMac Pro (2017)*

Jos käytät 60 Hz:n MST-näyttöä AMD Radeon R9 M370X -näytönohjaimella varustetun MacBook Pron (Retina, 15-tuumainen, vuoden 2015 puoliväli) tai iMacin (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014) kanssa, tietokoneet tukevat vain yhtä ylimääräistä Thunderbolt-näyttöä. Lue lisätietoja Thunderbolt-porteista ja -näytöistä.

Mac tunnistaa MST-näytöt automaattisesti. Näyttösi saattaa kuitenkin edellyttää laiteohjelmistopäivitystä voidakseen tukea 60 Hz:n virkistystaajuutta. Pyydä lisätietoja näytön valmistajalta.

4K-näytöt täytyy määrittää manuaalisesti MST-tilaan. Voit ottaa tämän toiminnon käyttöön näytön omilla säätimillä toimimalla näiden ohjeiden mukaan:

• Sharp PN-K321: Valitse Menu (Valikko) > Setup (Asetukset) > DisplayPort STREAM > MST > SET (Aseta)
  • ASUS PQ321Q: Valitse OSD menu (OSD-valikko) > Setup (Asetukset) > DisplayPort Stream
  • Dell UP2414Q ja UP3214Q: Valitse Menu (Valikko) > Display Setting (Näyttöasetus) > DisplayPort 1.2 > Enable (Laita päälle)
  • Panasonic TC-L65WT600: Valitse Menu (Valikko) > Display Port Settings (DisplayPort-asetukset) > Stream Setting (Stream-asetus) > Auto (Automaattinen)
  • Muut DisplayPort-asetukset: tarkista yhteensopivuustiedot laitteen valmistajalta.

* Lue lisää siitä, miten voit yhdistää useita näyttöjä iMac Prohon.

Kahden kaapelin näytöt

Jotkin näytöt, joiden tarkkuus on suurempi kuin 4K, vaativat kaksi DisplayPort-kaapelia näytön liittämiseen täydellä tarkkuudella:

• 27-tuumaista Dell UP2715K 5K-näyttöä tuetaan OS X Yosemite 10.10.3:n tai uudemman kanssa iMacissa (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014 ja uudemmat) ja Mac Prossa (loppuvuosi 2013).
  • HP Z27q 5K -näyttöä tuetaan macOS Sierran kanssa iMacissa (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014 ja uudemmat) ja Mac Prossa (loppuvuosi 2013).

LG UltraFine -näytöt

LG UltraFine 4K -näyttöä tuetaan seuraavissa Mac-tietokoneissa, jotka tukevat DisplayPort Alt-Modea USB-C:n kautta:

• MacBook Pro (2016 tai uudempi)
  • MacBook (2015 tai uudempi)
  • iMac (21,5-tuumainen, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tuumainen, 2017)
  • iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, 2017)
  • iMac Pro (2017)*

LG UltraFine 5K -näyttöä tuetaan seuraavissa Mac-tietokoneissa, joissa on Thunderbolt 3 (USB-C):

• MacBook Pro (2016 tai uudempi)
  • iMac (21,5-tuumainen, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tuumainen, 2017)
  • iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, 2017)
  • iMac Pro (2017)*

* Lue lisää siitä, miten voit yhdistää useita näyttöjä iMac Prohon.

Näytön säätäminen

Voit säätää tai skaalata näytön tarkkuutta valitsemalla Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaamalla sen jälkeen Näytöt. Näin voit suurentaa tekstiä ja kohteita tai lisätä näytöllä olevaa tilaa. Jos Mac ei tunnista juuri lisäämääsi näyttöä, pidä optionäppäintä painettuna, jolloin Etsi näyttöjä -painike tulee näyttöön, ja klikkaa tätä painiketta.

Lisätietoja

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.