Jos Apple ID:täsi käytetään mielestäsi luvattomasti

Oletko huolissasi siitä, että joku käyttää Apple ID:täsi luvattomasti? Voit tarkistaa tämän alla olevien ohjeiden avulla. Niiden avulla voit myös estää tilisi luvattoman käytön.

Koska Apple ID:tä käytetään niin monissa Applen tuotteissa ja palveluissa, sinun tulisi varmistaa, että Apple ID on mahdollisimman turvallinen. Sinun tulisi olla ainut henkilö, joka tietää salasanasi ja joka voi kirjautua Apple ID:lläsi. Jos joku, jota et tunne tai johon et luota, voi kirjautua Apple ID:lläsi, tilisi ei ole turvallinen.

Alla on lueteltu joitain syitä siihen, miksi Apple ID:si ei ehkä ole turvallinen:

• Joku muu on luonut Apple ID:n puolestasi tai käytät Apple ID:tä, jolla oli kirjauduttu sisään, kun sait laitteesi.
  • Jaat Apple ID:si perheenjäsentesi tai ystäviesi kanssa. Apple ID:si on henkilökohtainen tilisi. Jos haluat jakaa ostokset jonkun perheenjäsenen kanssa, käytä Perhejakoa. Perhejaon avulla voit myös jakaa esimerkiksi kalenterin, valokuvia ja muistutuksia Apple ID:täsi jakamatta.
  • Et tunnista Apple ID:tä, jolla laitteessasi on kirjauduttu sisään.
  • Olet jakanut salasanasi jonkun muun kanssa vahingossa tai tarkoituksella. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos joku muu on valinnut salasanasi, olet kertonut salasanasi jollekin muulle tai olet antanut salasanasi tietojenkalastelusivustossa.
  • Apple ID:hen liitetty sähköpostitili tai puhelinnumero ei ole hallinnassasi.
  • Salasanasi on heikko tai se on murrettu.

Jos mikä tahansa yllä mainituista pitää paikkansa kohdallasi, vaihda salasanasi niin pian kuin mahdollista ja tarkista tilitietosi toimimalla näiden ohjeiden mukaisesti.

Mistä tiedän, onko Apple ID:ni vaarassa joutua luvattoman käytön kohteeksi?

Apple ID:si saattaa olla vaarassa, jos saat Applelta tilillesi ilmoituksen muutoksesta, jota et ole tehnyt itse, tai jos huomaat tilitietojen muutoksia tai muita muutoksia, joita et tunnista. Esimerkki:

• Saat sähköpostin tai ilmoituksen siitä, että Apple ID:lläsi kirjauduttiin laitteessa, jota et tunnista tai johon et ole kirjautunut äskettäin. (Esimerkki: Apple ID:lläsi kirjauduttiin iCloudiin Windows-PC:llä.)
  • Saat Applelta vahvistussähköpostin siitä, että Apple ID:n salasana on vaihdettu tai tilitietojasi on päivitetty, mutta et muista tehneesi mitään muutoksia itse.
  • Joku muu kuin sinä itse lukitsee laitteesi tai asettaa sen Kadonnut-tilaan.
  • Näet viestejä, joita et ole lähettänyt, tai kohteita, joita et ole poistanut.
  • Näet maksuja tai ilmoituksia ostoksista, joita et ole tehnyt. Toimi näiden ohjeiden mukaisesti, jos näet tuntemattoman iTunes Storen tai App Storen maksun luotto- tai pankkikorttisi tiliotteessa.
  • Salasanasi ei enää toimi, se on lukittu tai se on ehkä vaihdettu.
  • Et tunnista joitain tai mitään tilisi tietoja.

Jos saat sähköpostin, jonka aitoutta epäilet tai jota epäilet tietojenkalasteluviestiksi, tutustu vinkkeihin, joiden avulla voit määrittää viestin aitouden.

Miten saan Apple ID:ni takaisin omaan hallintaani?

Jos Apple ID:täsi on mielestäsi käytetty luvattomasti, voit palauttaa Apple ID:n omaan hallintaasi sekä tarkistaa tilitietosi toimimalla seuraavasti:

1. Kirjaudu Apple ID -tilisivullesi. Jos et voi kirjautua sisään tai saat kirjautumista yrittäessäsi ilmoituksen siitä, että tilisi on lukittu, yritä nollata tilisi tai avata sen lukitus. Jos kirjautuminen ei edelleenkään onnistu, ota yhteyttä Apple-tukeen
  2. Vaihda Apple ID:si salasana ja määritä uusi vahva salasana.
  3. Tarkista kaikki tilisi henkilökohtaiset tiedot ja suojaustiedot. Päivitä kaikki virheelliset tiedot ja tiedot, joita et tunnista, muun muassa seuraavat:
    • Korjaa nimesi oikeaksi.
    • Korjaa Apple ID:si ensisijainen sähköpostiosoite oikeaksi.* Jos sinun täytyy vaihtaa sähköpostiosoitetta, päivitä toiminnot ja palvelut, joita käytät Apple ID:llä, siten, että niissä kaikissa on käytössä uusi päivitetty Apple ID:si.
    • Korjaa kaikki vaihtoehtoiset sähköpostiosoitteet, palautussähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot oikeiksi.
    • Korjaa kaikki turvakysymykset ja niiden vastaukset oikeiksi. Jos ne ovat mielestäsi liian helppoja arvata, vaihda turvakysymykset.
    • Korjaa Apple ID:hesi liittyvät laitteet oikeiksi, jos olet jo ottanut kaksiosaisen todennuksen käyttöön.
  4. Tarkista sähköpostipalveluntarjoajaltasi*, että kaikki Apple ID:hesi liittyvät sähköpostiosoitteet ovat hallinnassasi. Jos et hallitse kaikkia Apple ID:hen liittyviä sähköpostiosoitteita, vaihda sähköpostiosoitteiden salasanat tai käytä toista sähköpostiosoitetta.
  5. Ota Apple ID:llä kaksiosainen todennus käyttöön. Tämä ylimääräinen turvatoimi on suunniteltu estämään muita käyttämästä tiliäsi, vaikka he tietäisivätkin salasanasi.

Jos olet toiminut yllä mainittujen ohjeiden mukaisesti ja tilisi on siltikin mielestäsi vaarassa, ota yhteyttä Apple-tukeen.

Varmista, että tiedät, millä Apple ID:llä laitteessasi on kirjauduttu.

Jos olet kirjautunut laitteeseesi Apple ID:llä, jota et tunnista, kirjaudu ulos ohjeiden mukaisesti ja kirjaudu sitten uudelleen toisella Apple ID:llä. Jos haluat varmistaa, että kirjaudut vain omassa hallinnassasi olevilla ja luotettavilla Apple ID:illä, tarkista seuraavat asetukset kaikissa laitteissasi:

iPhone, iPad tai iPod touch:

• Asetukset > [nimesi] (Napauta iOS 10.2:ssa tai aiemmissa Asetukset > iCloud)
  • Asetukset > [nimesi] > iTunes Store ja App Store (Napauta iOS 10.2:ssa tai aiemmissa Asetukset > iTunes Store ja App Store)
  • Asetukset > Viestit > Lähetys/vastaanotto
  • Asetukset > FaceTime.

Mac:

• Järjestelmäasetukset > iCloud
  • Järjestelmäasetukset > Internet-tilit
  • Viestit > Asetukset > Tilit
  • FaceTime > Asetukset > Asetukset
  • Mail > Asetukset > Tilit
  • Kalenteri > Asetukset > Tilit.

Tarkista myös iCloudin Windows-version, Time Capsulen, AirPort-tukiaseman ja Apple TV:n asetukset (iCloud-kuvat ja Kotijako).

* Kiinassa ja Intiassa voi käyttää puhelinnumeroa Apple ID:nä.