Apple-tilin käyttöoikeuden pyytäminen tilin perijänä

Jos sinut tilin perijäksi lisännyt henkilö kuolee, lue, miten voit pyytää käyttöoikeutta hänen Apple-tilillään oleviin tietoihin.

Tietoja tilin perijöistä

iOS 15.2:sta, iPadOS 15.2:sta ja macOS 12.1:stä alkaen Apple-käyttäjät voivat lisätä tilin perijän Apple ID:hen. Tilin perijän lisääminen on helpoin ja turvallisin tapa antaa luotettavalle henkilölle lupa käyttää Apple-tilille tallennettuja tietoja henkilön kuoleman jälkeen. Näitä tietoja voivat olla esimerkiksi kuvat, viestit, muistiinpanot, tiedostot, ladatut apit ja laitteiden varmuuskopiot. Tilin perijällä ei ole käyttöoikeutta tiettyyn sisältöön, kuten Apple ID:llä ostettuihin elokuviin, musiikkiin, kirjoihin tai tilauksiin, eikä avainnippuun tallennettuihin tietoihin, kuten salasanoihin, maksutietoihin ja pääsyavaimiin. Lue lisätietoja tiedoista, joita tilin perijä voi käyttää.

Sinulla ei tarvitse olla Apple ID:tä tai Apple-laitetta, jotta sinut voidaan lisätä tilin perijäksi, mutta sinun on oltava vähintään 13-vuotias (ikä vaihtelee maan tai alueen mukaan), jotta voit pyytää pääsyä tilille, kun tilin omistaja on kuollut.

Jos haluat pyytää käyttöoikeutta tilin perijänä, sinulla on oltava seuraavat:

• pääsyavain, jonka läheisesi loi, kun hän valitsi sinut tilin perijäksi

• läheisesi kuolintodistus*

Apple tarkistaa tilin perijöiden käyttöoikeuspyynnöt ja hyväksyy edesmenneen henkilön tietojen käytön vasta näiden tietojen vahvistamisen jälkeen. Kun pyyntösi on hyväksytty, saat erityisen tilin perijän Apple ID:n, jolla voit käyttää tilin tietoja. Tilinhaltijan alkuperäinen Apple ID ei enää toimi, ja aktivointilukitus poistetaan laitteilta, joissa tämän Apple ID on käytössä.

Voit käyttää perittyä tiliä rajoitetun ajan eli kolmen vuoden ajan ensimmäisen tilipyynnön hyväksymisestä, jonka jälkeen tili poistetaan pysyvästi. Huomaa, että jos läheisesi on lisännyt useita tilin perijöitä, myös muut perijät voivat käyttää tiliä ja tehdä tilitietoja koskevia päätöksiä, esimerkiksi poistaa tiedot pysyvästi.

Jos haluat lisätä tilin perijän, tallentaa tilin perijän pääsyavaimen tai tehdä tilin perijän pyynnön laitteessasi, sinulla täytyy olla laitteessasi iOS 15.2, iPadOS 15.2 tai macOS 12.1 tai uudempi.

Kun sinut lisätään tilin perijäksi

Kun joku lisää sinut tilin perijäksi, hän luo pääsyavaimen jaettavaksi sinulle. Varmista, että pidät avaimen turvallisessa paikassa, sillä sinulla täytyy olla se, jotta voit pyytää käyttöoikeutta tilin perijänä, jos tilinhaltija kuolee.

• Jos Apple-laitteessasi on iOS 15.2, iPadOS 15.2 tai macOS 12.1 tai uudempi ja Perhejako-ryhmääsi kuuluva henkilö lisää sinut tilin perijäksi tai saat pyynnön ryhtyä tilin perijäksi, pääsyavain tallennetaan automaattisesti laitteesi Apple ID -asetuksiin.

• Jos Apple-laitteessasi on vanhempi ohjelmisto ja saat tilin perijän ilmoituksen, sinun on päivitettävä iOS 15.2:een, iPadOS 15.2:een tai macOS 12.1:een tai uudempaan, jotta voit tallentaa pääsyavaimen Apple ID -asetuksiin.

• Jos sinulla ei ole Apple-laitetta tai et pysty päivittämään Apple-laitettasi, voit pyytää läheistäsi lähettämään pääsyavaimen sähköpostitse tai tekstiviestillä, tai hän voi tulostaa sinulle fyysisen kopion.

• Joissakin tapauksissa joku saattaa lisätä sinut tilin perijäksi mutta haluaa säilyttää pääsyavaimesi pesänselvitysdokumenttien joukossa. Tässä tapauksessa et ehkä saa pääsyavainta ennen kuin kyseinen henkilö on kuollut.

Pääsyavaimen saannin tavasta riippumatta on suositeltavaa säilyttää pääsyavaimen ylimääräinen kopio turvallisessa paikassa, jotta löydät sen myöhemmin.

Jos joku lisää sinut tilin perijäksi mutta et halua olla sellainen, voit keskustella asiasta hänen kanssaan tai vain jättää pääsyavaimen käyttämättä, jos hän kuolee. Jos tilin perijän tiedot tallennetaan Apple ID -asetuksiisi, voit poistaa itsesi tilin perijän roolista milloin tahansa, jolloin myös pääsyavain poistetaan.

Mistä tilin perijän pääsyavain löytyy?

Jos tilin perijän pääsyavain on tallennettu Apple-laitteeseesi*, löydät sen helposti Apple ID -asetuksista. Jos läheisesi on antanut sinulle pääsyavaimen kopion tai lähettänyt sen sinulle toisella tavalla, sinun on löydettävä se tiedostoistasi.

Jos pääsyavaimesi on tallennettu Apple ID -asetuksiin

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Valitse Asetukset ja napauta sitten nimeäsi.

2. Napauta Kirjautuminen ja suojaus > Tilin perijä.

3. Napauttamalla henkilön nimeä näet lisää vaihtoehtoja, kuten pääsyavaimen tarkastelun tai käyttöoikeuspyynnön aloittamisen.

Mac:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten nimeäsi tai Apple ID:täsi.

2. Klikkaa Kirjautuminen ja suojaus.

3. Klikkaa Tilin perijän asetusten vierestä Hallitse.

4. Klikkaa henkilön nimen vieressä olevaa Tiedot-painiketta, niin näet lisää vaihtoehtoja, kuten pääsyavaimen tarkastelun tai käyttöoikeuspyynnön aloittamisen.

Jos pääsyavaimesi on tallennettu dokumenttina

Jos läheisesi on lisännyt sinut tilin perijäksi ja antanut sinulle pääsyavaimen, sinun on löydettävä pääsyavain tiedostoistasi. Hän on voinut lähettää sen sinulle sähköpostitse tai tekstiviestinä, tai hän on mahdollisesti tulostunut sen ja antanut sinulle fyysisen kopion. On myös mahdollista, että hän on tallentanut kopion pääsyavaimestasi pesänselvitys­dokumentteihinsa ja saat sen vasta, kun hän on kuollut.

Jos et löydä pääsyavainta tai sinulla ei ole sitä

Apple ID -tilin haltijan yksityisyyden ja tietoturvan suojaamiseksi Apple ei voi etsiä tai vaihtaa kadonnutta pääsyavainta. Jos et löydä tilin perijän pääsyavainta tai sinulla ei ole sitä, lue lisätietoja muista vaihtoehdoista pyytää käyttöoikeutta edesmenneen perheenjäsenen Apple-tilille.

Ohjeet käyttöoikeuden pyytämiseen tilin perijänä

Jos sinut tilin perijäksi lisännyt henkilö kuolee, voit pyytää käyttöoikeutta joko suoraan uusinta ohjelmistoa käyttävällä Apple-laitteellasi* tai verkossa.

Ennen kuin aloitat, varmista, että sinulla on seuraavat:

• pääsyavain, jonka läheisesi loi, kun hän lisäsi sinut tilin perijäksi

• läheisesi kuolintodistus*

Tallenna pääsyavain turvalliseen paikkaan, koska tarvitset sitä uudelleen, kun kirjaudut sisään tilin perijän Apple ID:llä, kun pyyntösi on hyväksytty.

Apple lähettää sinulle sähköpostitse vahvistuksen siitä, että olemme vastaanottaneet pyyntösi. Turvallisuussyistä lähetämme sähköpostiviestin myös Apple ID:lle, jolle pyysit käyttöoikeutta. Apple tarkistaa ja vahvistaa jokaisen pyynnön ja ilmoittaa sinulle sähköpostitse, kun tarkistus on valmis tai jos tarvitaan lisätietoja.

Kuolintodistus voi olla PDF-, PNG-, TIF-, JPEG- tai GIF-muodossa, ja resoluution on oltava vähintään 300 dpi tai 3 300 x 2 550 pikseliä. Jokaisen sivun on oltava tasainen ja täysin luettavissa ja sivun kaikkien neljän reunan on oltava näkyvissä.

Käyttöoikeuden pyytäminen Apple ID -asetuksissa

Jos pääsyavaimesi on tallennettu Apple ID -asetuksiin, voit aloittaa pyynnön suoraan laitteessasi.

iPhone, iPad tai iPod touch:

1. Valitse Asetukset ja napauta sitten nimeäsi.

2. Napauta Kirjautuminen ja suojaus > Tilin perijä ja napauta henkilön nimeä.

3. Napauta tai klikkaa Pyydä käyttöoikeutta ja lähetä kuolintodistus noudattamalla ohjeita.*

Mac:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten nimeäsi tai Apple ID:täsi.

2. Klikkaa Kirjautuminen ja suojaus.

3. Klikkaa Tilin perijän asetusten vierestä Hallitse.

4. Klikkaa henkilön nimen vierestä Tiedot.

5. Klikkaa Pyydä käyttöoikeutta ja lähetä kuolintodistus noudattamalla ohjeita.*

iPhonen näytössä näkyy, miten voit pyytää käyttöoikeutta, jotta voit tulla tilin perijäksi

Käyttöoikeuden pyytäminen verkossa

Jos sinulla ei ole Apple-laitetta käytössä mutta sinulla on pääsyavain ja kuolintodistus, voit aloittaa pyyntösi verkossa.

1. Siirry osoitteeseen Digitaalinen jäämistö – Pyydä käyttöoikeutta (https://digital-legacy.apple.com).

2. Klikkaa Pyydä käyttöoikeutta ja kirjaudu sisään Apple ID:lläsi tai anna pyydetyt yhteystiedot.

3. Vahvista henkilöllisyytesi, anna pääsyavaimesi ja lähetä kuolintodistus verkkosivuston ohjeiden mukaan.

Digitaalinen jäämistö -sivulla voit pyytää käyttöoikeutta kuolleen ystävän tai perheenjäsenen tiliin. Jos sinulla on pääsyavain, klikkaa sinistä Pyydä käyttöoikeutta -painiketta. Jos sinulla ei ole avainta, klikkaa Minulla ei ole pääsyavainta.

Voit tarkistaa pyynnön tilan osoitteessa Digitaalinen jäämistö – Hallitse (https://digital-legacy.apple.com/manage).

Kun tilin perijän pyyntösi on hyväksytty

Kun pyyntösi on vahvistettu ja hyväksytty, saat sähköpostin, jossa on lisätietoja ja ohjeita. Sähköpostiviesti sisältää erityisen tilin perijän Apple ID:n läheisesi tilille. Sinua pyydetään antamaan pääsyavaimesi uudelleen ja vahvistamaan yhteystietosi. Tämän jälkeen luot salasanan ja määrität kaksiosaisen todennuksen tilin perijän Apple ID:lle. Voit hallita näitä tietoja osoitteessa Digitaalinen jäämistö – Hallitse (https://digital-legacy.apple.com/manage).

Kun tilin perijän pyyntösi on hyväksytty, saat viestin siitä, että sinulle on luotu tilin perijän Apple ID. Voit tulostaa tai ladata tämän tilin perijän Apple ID:n tai napauttaa sinistä Luo salasana -painiketta.

Tilin perijän Apple ID:n käyttäminen

Kun olet luonut salasanan ja ottanut kaksiosaisen todennuksen käyttöön, voit kirjautua tilin perijän Apple ID:llä tilille verkossa osoitteessa iCloud.com tai ladata tilitiedot osoitteesta privacy.apple.com. Voit myös kirjautua sisään Apple-laitteelle tilin perijän Apple ID:llä samoin kuin millä tahansa Apple ID:llä. Voit lisäksi palauttaa iCloud-varmuuskopion Apple-laitteessa tilin perijän Apple ID:llä. Sinua saatetaan pyytää antamaan tilin perijän pääsyavaimesi, jotta voit käyttää päästä päähän salattuja tietoja, kuten terveystietoja ja saneluja.

Varmista, että käytät kirjautumisessa tilin perijän Apple ID:tä etkä alkuperäisen tilinhaltijan Apple ID:tä tai omaa Apple ID:täsi.

Mac-näytössä näkyy, miten saat pääsyn tilin perijänä

Voit käyttää perittyä tiliä rajoitetun ajan eli kolme vuotta siitä, kun ensimmäinen perijän tilipyyntö on hyväksytty, mikä on mainittu vahvistusviestissä ja tilillä. Tämän jälkeen peritty tili poistetaan pysyvästi. Kannattaa ladata sisältö, jonka haluat säilyttää. Huomaa, että jos läheisesi on lisännyt useita tilin perijöitä, myös muut perijät voivat käyttää tiliä ja tehdä tilitietoja koskevia päätöksiä, esimerkiksi poistaa ne pysyvästi.

Pyynnön hyväksymisen jälkeen aktivointilukitus poistetaan laitteista, joissa käytetään läheisesi alkuperäistä Apple ID:tä. Nämä laitteet on palautettava tehdasasetuksiin, ennen kuin niitä voidaan käyttää toisen Apple ID:n kanssa.

Lisätietoja

* Dokumentaatiovaatimukset voivat vaihdella maan tai alueen mukaan. Esimerkiksi Japanissa saatat tarvita kuolintodistuksen sijaan perhetodistuksen, joka osoittaa tilinhaltijan kuoleman.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.