Apple ID:n tilin perijän lisääminen

Tilin perijä on henkilö, jolle haluat antaa käyttöoikeuden Apple-tilisi tietoihin kuolemasi jälkeen. Lue lisätietoja siitä, mitä tietoja tilin perijälle jaetaan ja miten voit lisätä tilin perijän tai useita tilin perijöitä.

Tietoja tilin perijöistä

iOS 15.2:sta, iPadOS 15.2:sta ja macOS 12.1:stä alkaen voit lisätä Apple ID:llesi tilin perijän. Tilin perijän lisääminen on helpoin ja turvallisin tapa antaa jollekin luotetulle henkilölle käyttöoikeus Apple-tilillesi tallennettuihin tietoihin kuolemasi jälkeen. Näitä tietoja voivat olla esimerkiksi kuvat, viestit, muistiinpanot, tiedostot, lataamasi apit, laitteen varmuuskopiot ja niin edelleen. Tilin perijä ei voi käyttää tiettyjä tietoja, esimerkiksi elokuvia, musiikkia, kirjoja ja tilauksia, jotka olet ostanut Apple ID:lläsi, tai avainnippuusi tallennettuja tietoja, esimerkiksi maksutietoja, salasanoja tai pääsyavaimia.

Lue lisää tiedoista, joita tilin perijä voi ehkä käyttää

Tilin perijä voi olla kuka tahansa valitsemasi henkilö. Voit määrittää useita tilin perijöitä. Tilin perijällä ei tarvitse olla Apple ID:tä tai Apple-laitetta.

Tilin perijä voi pyytää käyttöoikeutta kuolemasi jälkeen, kun hänellä on seuraavat:

• pääsyavain, jonka luot, kun valitset hänet tilin perijäksi

• kuolintodistuksesi*

Apple tarkistaa tilin perijöiden pyynnöt ja antaa heille käyttöoikeuden Apple-tilillesi vasta vahvistettuaan tiedot. Kun pyyntö hyväksytään, tilin perijä saa erityisen Apple ID:n, jonka hän voi määrittää ja jolla hän voi käyttää tiliäsi. Oma Apple ID:si ja salasanasi eivät enää toimi. Lisäksi aktivointilukitus avataan kaikissa laitteissa, joissa käytetään Apple ID:täsi.

Lue lisää siitä, miten tilin perijä voi pyytää Apple-tilisi käyttöoikeutta

Tilin perijä saa käyttöoikeuden tietoihisi rajoitetuksi ajaksi eli kolmeksi vuodeksi siitä, kun tilin ensimmäinen perijäpyyntö hyväksytään. Tämän ajan umpeuduttua tili poistetaan pysyvästi. Ota huomioon, että jos sinulla on useita tilin perijöitä, jokainen heistä voi yksinään tehdä kuolemasi jälkeen päätöksiä tilisi tietoihin liittyen, mukaan lukien tilisi poistaminen pysyvästi.

Mitä tarvitset lisätäksesi Apple ID:lle tilin perijän?

Jos haluat lisätä Apple ID:n tilin perijän, sinun täytyy täyttää seuraavat vaatimukset:

• Sinulla täytyy olla Apple-laite, jossa on käytössä iOS 15.2, iPadOS 15.2 tai macOS Monterey 12.1 ja johon olet kirjautunut Apple ID:lläsi.

• Apple ID:lläsi on oltava käytössä kaksiosainen todennus.

• Sinun täytyy olla yli 13-vuotias. (Ikäraja vaihtelee maa- ja aluekohtaisesti.)

Tilin perijä voi olla kuka tahansa haluamasi henkilö. Hän voi olla minkä ikäinen tahansa eikä hänellä tarvitse olla Apple ID:tä tai Apple-laitetta. Jotta tilin perijä voi pyytää Apple-tilisi käyttöoikeutta, hänen täytyy kuitenkin olla yli 13-vuotias (ikäraja vaihtelee maa- ja aluekohtaisesti).

Apple ID:n tilin perijän lisääminen

Voit lisätä tilin perijän tai useita tilin perijöitä iPhonen, iPadin, iPod touchin tai Macin Apple ID -asetuksissa. Saat sähköpostivahvistuksen, kun tililläsi lisätään tai poistetaan tilin perijöitä.

iPhone, iPad tai iPod touch

1. Valitse Asetukset ja napauta sitten nimeäsi.

2. Napauta Kirjautuminen ja suojaus. Napauta sitten Tilin perijä.

iPhonen näyttö, jossa näkyy, miten voit lisätä tilin perijän
  3. Napauta Lisää tilin perijä. Sinua voidaan pyytää suorittamaan todennus Face ID:llä, Touch ID:llä tai laitteesi pääsykoodilla.

Mac

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Apple ID.

2. Klikkaa Kirjautuminen ja suojaus ja klikkaa sitten Tilin perijä.

3. Valitse Lisää tilin perijä. Sinua saatetaan pyytää todentautumaan Touch ID:llä tai Macin kirjautumissalasanalla.

Jos olet Perhejako-ryhmässä

Jos olet Perhejako-ryhmässä, voit valita ryhmän jäsenen. Voit myös klikata Valitse joku muu ja valita sitten jonkun muun yhteystiedoistasi puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen avulla.

iPhonen näytössä näkyvät Perhejaon jäsenet, jotka voidaan lisätä tilin perijäksi

Pääsyavaimen jakaminen tilin perijän kanssa

Pääsyavain on erittäin tärkeä. Tilin perijällä täytyy olla sekä pääsyavain että kuolintodistuksesi, jotta hän voi pyytää käyttöoikeutta kuolemasi jälkeen. Hän tarvitsee pääsyavainta myös määrittäessään tilin perijän Apple ID:n ja käyttäessään tietojasi.

• Jos tilin perijäsi laitteessa on käytössä iOS 15.2, iPadOS 15.2 tai macOS Monterey 12.1 tai uudempi, voit ilmoittaa hänelle Viestit-apilla, kun lisäät hänet. Jos hän hyväksyy tilin perijäksi lisäämisen, hänelle tallennetaan automaattisesti kopio pääsykoodista hänen oman Apple ID:nsä asetuksiin. Saat ilmoituksen, jos hän hylkää pyyntösi tulla lisätyksi tilisi perijäksi. Tässä tapauksessa voit valita jonkun muun.

• Jos tilisi perijä käyttää Apple-laitetta, jossa on vanhempi ohjelmisto, voit pyytää häntä päivittämään iOS 15.2:een, iPadOS 15.2:een tai macOS Monterey 12.1:een. Sitten voit käyttää Lähetä viesti ‑vaihtoehtoa, jotta hän voi vastaanottaa ja tallentaa pääsyavaimen laitteelleen. Voit myös tulostaa ja antaa hänelle kopion pääsyavaimesta.

• Jos lisäät tilin perijäksi henkilön, jolla ei ole Apple-laitetta tai joka ei voi käyttää laitteensa tilin perijän asetuksia, sinun täytyy antaa pääsyavain hänelle fyysisesti. Voit tulostaa pääsyavaimen ja antaa sen hänelle paperilla. Voit lähettää sen hänelle PDF-tiedostona tai näyttökuvana. Voit myös tallentaa pääsykoodin pesänselvitysdokumentteihisi.

Huomaa: Jos käytät Lähetä viesti ‑vaihtoehtoa pääsyavaimen jakamiseen, on hyvä tarkistaa, että tilin perijä on vastaanottanut sen. Miten sitten tallennatkaan pääsyavaimen, on silti hyvä tulostaa ja tallettaa kopio pääsyavaimesta myös pesänselvitysdokumenttien joukkoon.

Lue, miten toimia, jos äskettäin lisäämäsi tilin perijä on yllättäen poistettu

Tilin perijän poistaminen

Voit poistaa tilisi perijöitä milloin tahansa Apple ID:si asetuksissa.

• Valitse iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa Asetukset > [nimesi] > Kirjautuminen ja suojaus.

• Valitse Macissa Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset, klikkaa Apple ID:tä ja valitse sitten Kirjautuminen ja suojaus.

Valitse tilin perijän asetuksissa haluamasi henkilö, jotta näet lisää vaihtoehtoja.

Poista henkilöltä tilisi perijän rooli valitsemalla Poista yhteystieto. Hän ei saa tästä asiasta ilmoitusta. Et kuitenkaan enää näy kyseisen henkilön tilin perijän luettelossa, jos hänellä on Apple-laite, jossa tämä luettelo on näkyvissä. Pääsyavain, jonka hän sai lisätessäsi hänet, lakkaa myös toimimasta.

* Dokumentaatiovaatimukset voivat vaihdella maan tai alueen mukaan. Tarvitset esimerkiksi Japanissa kuolintodistuksen sijaan perhetodistuksen, joka osoittaa tilinhaltijan kuoleman.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.