Sådan sletter du en disk på en Mac

Brug Diskværktøj til at slette (formatere) en harddisk, et flashdrev eller andre lagringsenheder til Mac.

Hvornår skal disken slettes?

Du kan til enhver tid slette en disk (eller en volumen på denne disk), hvilket kan være en fordel under følgende omstændigheder:

• Du kan hurtigt og permanent slette alt indhold på din Mac og gendanne den til fabriksindstillingerne, når du sælger eller bortgiver din Mac.
  • Når du ændrer formatet på en disk, f.eks. fra et pc-format (FAT, ExFAT eller NTFS) til et Mac-format (APFS eller Mac OS – udvidet).
  • Når du modtager en meddelelse om, at din disk ikke kan aflæses af denne computer.
  • Når du prøver at løse et problem med en disk, som Diskværktøj ikke kan ordne.
  • Når macOS-installationsprogrammet ikke kan registrere din disk eller installere noget på den. Installationsprogrammet kan f.eks. angive, at disken ikke er formateret korrekt, ikke bruger et GUID-partitionsskema, indeholder en nyere version af operativsystemet eller ikke kan bruges til at starte computeren.
  • macOS-installationsprogrammet angiver, at du ikke må installere til denne volumen, da den er en del af et Apple RAID.

Sådan sletter du en disk

Din Mac indeholder Diskværktøj, en app, der kan slette diske, tilføje volumen, kontrollere diske for fejl m.m.

Når du sletter en disk eller volumen, slettes alle dens arkiver permanent. Før du fortsætter, skal du sikre dig, at du har en sikkerhedskopi af alle de arkiver, du vil beholde.

1. Hvis du sletter den disk, du har startet din Mac fra, skal du starte fra macOS-gendannelse, inden du begynder. Eller du kan starte fra en anden disk.
  2. Åbn Diskværktøj i vinduet macOS-hjælpeprogrammer. Du kan også finde værktøjet i mappen Hjælpeprogrammer i mappen Programmer.
  3. Vælg Vis > Vis alle enheder i menulinjen.
  4. Vælg den disk eller volumen, du vil slette, i indholdsoversigten i Diskværktøj.
    Ved de fleste årsager til sletning bør du slette disken, hvilket også vil slette al volumen på denne disk.
  5. Klik på knappen eller fanen Slet, og udfyld følgende felter:
    • Navn: Indtast et navn for din disk eller volumen, f.eks. "Macintosh HD".
    • Format: Vælg enten APFS eller Mac OS – udvidet (Journaled) for at formatere som en Mac-volumen. Diskværktøj viser som standard et kompatibelt format.
    • Skema (hvis vist): Vælg GUID-partitionsoversigt.
  6. Klik på Slet for at begynde sletningen.
  7. Slut Diskværktøj, når du er færdig. Du kan nu installere macOS på din disk eller volumen, hvis du ønsker, at din Mac starter fra denne.

I følgende eksempel er APPLE SSD disken, Container disk1 er en beholder på denne disk, og Macintosh HD er en volumen i den beholder. (Kun APFS-formatterede diske viser beholdere.)

Hvis din disk ikke vises i Diskværktøj, skal du afbryde forbindelsen mellem din Mac og alle enheder, du ikke bruger. Hvis du bruger en ekstern disk, skal den være forbundet, men kontroller, at den er tændt og forbundet direkte til din Mac med et funktionsdygtigt kabel. Genstart derefter din Mac, og prøv igen. Hvis disken stadig ikke vises, skal du muligvis have efterset din disk eller Mac.

Hvilket format skal du bruge: APFS eller Mac OS – udvidet

Diskværktøj i macOS High Sierra eller nyere kan slette de fleste diske og volumener ved hjælp af enten det nyere APFS-format (Apple File System) eller det ældre format Mac OS – udvidet, og den vælger automatisk et kompatibelt format for dig. Hvis du vil ændre formatet, skal du tage stilling til følgende spørgsmål:

Formaterer du den disk, der er indbygget i din Mac?
Hvis den indbyggede disk er APFS-formateret, skal du ikke ændre den til formatet Mac OS – udvidet.

Er du ved at installere macOS High Sierra eller nyere på disken?
Hvis du er nødt til at slette din disk, inden du installerer High Sierra eller nyere for første gang på denne disk, skal du vælge Mac OS – udvidet (Journaled). Under installationen vil macOS-installationsprogrammet afgøre, om der automatisk skal konverteres til APFS – uden at dine filer slettes:

• macOS Mojave: Installationsprogrammet konverterer fra Mac OS – udvidet til APFS.
  • macOS High Sierra: Installationsprogrammet konverterer kun fra Mac OS – udvidet til APFS, hvis volumen er en SSD eller en anden form for flashlagringsenhed. Fusion Drives og traditionelle harddiske konverteres ikke.

Klargører du en Time Machine-sikkerhedskopi eller et installationsprogram med startmulighed?
Vælg Mac OS – udvidet (Journaled) for alle de diske, som du planlægger at bruge med Time Machine eller som et installationsprogram med startmulighed.

Planlægger du at bruge disken med en anden Mac?
Hvis den anden Mac ikke bruger High Sierra eller nyere, skal du vælge Mac OS – udvidet (Journaled). Tidligere versioner af macOS aktiverer ikke APFS-formatterede volumener.

Diskværktøj forsøger at registrere typen af lagringsplads og viser derefter det rette format i menuen Format. Er dette ikke muligt, vælger det Mac OS – udvidet, som fungerer med alle versioner af macOS.

Hvis du vil vide, hvilket format der aktuelt er i brug, skal du benytte en af følgende fremgangsmåder:

• Vælg volumen i indholdsoversigten i Diskværktøj, og kontroller derefter oplysningerne i højre side. Vil du have flere oplysninger, skal du vælge Arkiv > Vis info fra menulinjen Diskværktøj.
  • Åbn Oplysninger om system, og vælg Lagringsplads i indholdsoversigten. Kolonnen Arkivsystem i højre side viser hver volumens format.
  • Vælg volumen i Finder, og vælg derefter Arkiv > Vis info fra menulinjen. Vinduet Vis info viser den pågældende volumens format.