Sådan oprettes et installeringsprogram med startmulighed til macOS

Du kan bruge et eksternt drev eller en sekundær disk som startdisk, som Mac-operativsystemet skal installeres fra.

Følgende avancerede trin er primært tiltænkt systemadministratorer og andre personer med kendskab til kommandolinjer. Du behøver ikke et installeringsprogram med startmulighed for at installere macOS, men det kan være nyttigt, når du vil installere macOS på flere computere uden at downloade installeringsprogrammet hver gang.

Download macOS

1. Download et macOS-installeringsprogram som f.eks. macOS Mojave eller macOS High Sierra.
    Hvis du vil downloade macOS Mojave eller High Sierra til dette formål, skal du downloade fra en Mac, der bruger macOS Sierra 10.12.5 eller en nyere version eller El Capitan 10.11.6. Enterprise-administratorer: Download fra Apple, ikke fra en softwareopdateringsserver, der hostes lokalt.
  2. Når macOS-installeringsprogrammet åbner, skal du lukke det uden at fortsætte installeringen.
  3. Find installeringsprogrammet i mappen Programmer som et enkelt "Installer"-arkiv, f.eks. Installer macOS Mojave.

Sådan bruges kommandoen "createinstallmedia" i Terminal

1. Når du har downloadet installeringsprogrammet, skal du tilslutte det USB-flashdrev eller den diskenhed, som du bruger til installeringsprogrammet med startmulighed. Kontroller, at der er mindst 12 GB ledig plads på enheden, og at den er formateret som Mac OS – udvidet.
  2. Åbn Terminal i mappen Hjælpeprogrammer under mappen Programmer.
  3. Skriv eller indsæt en af følgende kommandoer i Terminal. Disse antager, at installeringsprogrammet stadig ligger i mappen Programmer, og at MyVolume er navnet på det USB-flashdrev eller en anden enhed, som du bruger. Hvis det har et andet navn, skal du erstatte MyVolume derefter.

Mojave:*
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:*
    sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app

El Capitan:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

4. Skriv kommandoen, og tryk på Retur.
  5. Skriv din administratoradgangskode, når du bliver bedt om det, og tryk derefter igen på Retur. Terminal viser ikke tegnene, når du skriver adgangskoden.
  6. Skriv Y, når du bliver bedt om det for at bekræfte, at du vil slette diskenheden, og tryk derefter på Retur. Terminal viser statussen, efterhånden som installeringsprogrammet med startmulighed oprettes.
  7. Når Terminal siger, at den er færdig, vil enheden have samme navn som det installeringsprogram, du downloadede, f.eks. Installer macOS Mojave. Du kan nu afslutte Terminal og skubbe enheden ud.

* Hvis din Mac bruger macOS Sierra eller en tidligere version, skal du inkludere argumentet --applicationpath. Sierra- og El Capitan-kommandoerne viser det korrekt format for dette argument.

Brug installeringsprogrammet med startmulighed

Når du har oprettet installeringsprogrammet med startmulighed, skal du følge denne fremgangsmåde for at bruge det.

1. Slut installeringsprogrammet med startmulighed til en kompatibel Mac.
  2. Brug indstillingerne til Startup Manager eller Startdisk til at vælge installeringsprogrammet med startmulighed som startdisk, og start derefter op fra det. Din Mac starter herefter op i macOS-gendannelse
    Læs mere om at vælge en startdisk, herunder hvad du skal gøre, hvis din Mac ikke starter op fra denne startdisk.
  3. Vælg sprog, hvis du bliver bedt om det.
  4. Et installeringsprogram med startmulighed downloader ikke macOS fra internettet, men det kræver internetforbindelse for at få oplysninger om din Mac-model, f.eks. oplysninger om firmwareopdateringer. Hvis du har behov for at oprette forbindelse til et Wi-Fi-netværk, skal du bruge Wi-Fi-menuen  på menulinjen.
  5. Vælg Installer macOS (eller Installer OS X) i vinduet Hjælpeprogrammer, og klik derefter på Fortsæt, og følg vejledningen på skærmen.

Læs mere

Hvis du vil vide mere om kommandoen createinstallmedia og de argumenter, som du kan bruge med dem, skal du sørge for, at macOS-installeringsprogrammet er i mappen Programmer og derefter indtaste denne sti i Terminal:

Mojave:

/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia

High Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

El Capitan:

/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia