Sådan oprettes et installeringsprogram med startmulighed til macOS

Du kan bruge et eksternt drev eller en sekundær disk som startdisk, som Mac-operativsystemet skal installeres fra.

Følgende avancerede trin er primært tiltænkt systemadministratorer og andre personer med kendskab til kommandolinjer. Du behøver ikke et installeringsprogram med startmulighed for at opgradere macOS eller geninstallere macOS, men det kan være nyttigt, når du vil installere macOS på flere computere uden at hente installeringsprogrammet hver gang.

Dette skal du bruge for at oprette et installeringsprogram med startmulighed

• Et USB-flashdrev eller en anden sekundær diskenhed, der er formateret som Mac OS – udvidet og har mindst 14 GB ledig lagringsplads
  • Et hentet installeringsprogram til macOS Monterey, Big Sur, Catalina, Mojave, High Sierra eller El Capitan

Download macOS

• Hent: macOS MontereymacOS Big SurmacOS CatalinamacOS Mojave eller macOS High Sierra
    Disse downloades til mappen Programmer som en app med navnet Installer macOS [versionsnavn]. Hvis installeringsprogrammet åbnes efter download, skal du lukke det uden at fortsætte installeringen. Du får det korrekte installeringsprogram ved at hente det fra en Mac, der kører macOS Sierra 10.12.5 eller nyere eller El Capitan 10.11.6. Enterprise-administratorer: Hent fra Apple, ikke fra en softwareopdateringsserver, der hostes lokalt.
  • Download: OS X El Capitan
    Dette downloades som et diskbillede med navnet InstallMacOSX.dmg. På en Mac, der er kompatibel med El Capitan, skal du åbne diskbilledet og køre installeringsprogrammet deri, som har navnet InstallMacOSX.pkg. Der installeres en app med navnet "Installer OS X El Capitan" i mappen Programmer. Du opretter installeringsprogrammet med startmulighed fra denne app og ikke fra diskbilledet eller .pkg-installeringsprogrammet.

Brug kommandoen "createinstallmedia" i Terminal

1. Tilslut det USB-flashdrev eller den diskenhed, som du bruger til installeringsprogrammet med startmulighed.
  2. Åbn Terminal i mappen Hjælpeprogrammer under mappen Programmer.
  3. Skriv eller indsæt en af følgende kommandoer i Terminal. Disse antager, at installeringsprogrammet ligger i mappen Programmer, og at MyVolume er navnet på det USB-flashdrev eller en anden diskenhed, som du bruger. Hvis det har et andet navn, skal du erstatte MyVolume i disse kommandoer med navnet på din diskenhed.

Monterey:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

* Hvis din Mac kører macOS Sierra eller en tidligere version, skal du inkludere argumentet --applicationpath og installeringsstien ligesom for El Capitan.

Når du har indtastet kommandoen:

1. Tryk på Retur for at sende kommandoen.
  2. Skriv din administratoradgangskode, når du bliver bedt om det, og tryk derefter igen på Retur. Terminal viser ikke tegnene, når du skriver adgangskoden.
  3. Skriv Y, når du bliver bedt om det for at bekræfte, at du vil slette diskenheden, og tryk derefter på Retur. Terminal viser statussen, efterhånden som diskenheden slettes.
  4. Når diskenheden er slettet, får du muligvis vist en advarsel om, at Terminal gerne vil have adgang til filer på en diskenhed, der kan fjernes. Klik på OK for at tillade, at kopieringen fortsætter.
  5. Når Terminal siger, at den er færdig, vil enheden have samme navn som det installeringsprogram, du hentede, f.eks. Installer macOS Monterey. Du kan nu afslutte Terminal og skubbe enheden ud.
    Terminalvindue, hvor det vises, at processen er afsluttet

Brug installeringsprogrammet med startmulighed

Kontroller, om du bruger en Mac med Apple Silicon, og følg derefter de relevante trin:

Apple Silicon

1. Sæt installeringsprogrammet med startmulighed i en Mac, der er forbundet til internettet, og som er kompatibel med den version af macOS, du installerer.
  2. Tænd for din Mac, og fortsæt med at holde afbryderknappen nede, indtil du ser vinduet med startindstillinger, der viser dine diskenheder med startmulighed.
  3. Vælg den diskenhed, der indeholder installeringsprogrammet med startmulighed, og klik derefter på Fortsæt.
  4. Når macOS-installeringsprogrammet åbnes, skal du følge vejledningen på skærmen.

Intel-processor

1. Sæt installeringsprogrammet med startmulighed i en Mac, der er forbundet til internettet, og som er kompatibel med den version af macOS, du installerer.
  2. Hold Alternativtasten ⌥ nede, lige efter at du har tændt eller genstartet din Mac.
  3. Slip Alternativtasten, når du ser en mørk skærm, der viser dine diskenheder med startmulighed.
  4. Vælg den diskenhed, der indeholder installeringsprogrammet med startmulighed. Klik derefter på pil op, eller tryk på Retur.
    Hvis du ikke kan starte fra installeringsprogrammet med startmulighed, skal du sørge for, at indstillingen Ekstern start i Startsikkerhedsværktøj er indstillet til at tillade start fra eksterne medier.
  5. Vælg sprog, hvis du bliver bedt om det.
  6. Vælg Installer macOS (eller Installer OS X) i vinduet Hjælpeprogrammer, og klik derefter på Fortsæt, og følg vejledningen på skærmen.

Læs mere

Et installeringsprogram med startmulighed downloader ikke macOS fra internettet, men det kræver internetforbindelse til at hente firmware og andre oplysninger, der er specifikke for den enkelte Mac-model.

Hvis du vil vide mere om kommandoen createinstallmedia og de argumenter, som du kan bruge med den, skal du sørge for, at macOS-installeringsprogrammet er i mappen Programmer, og derefter indtaste den relevante sti i Terminal:

/Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia