Oprettelse af installeringsprogram med startmulighed til macOS

Du kan bruge et USB-flashdrev eller anden sekundær diskenhed som startdisk, som Mac-operativsystemet skal installeres fra.

Disse avancerede trin er primært til systemadministratorer og andre erfarne brugere, der er fortrolige med indtastning af kommandoer i Terminal.

Du behøver ikke et installeringsprogram med startmulighed for at opgradere macOS eller geninstallere macOS, men det kan være nyttigt, hvis du vil installere macOS på flere computere uden at downloade installeringsprogrammet hver gang, eller hvis du ikke kan installere en kompatibel macOS fra Finder eller macOS-gendannelse.

Download et komplet macOS-installeringsprogram fra Apple

Slut et USB-flashdrev til din Mac

Brug Terminal til at oprette installeringsprogrammet med startmulighed

Brug installeringsprogrammet med startmulighed

Download et komplet macOS-installeringsprogram fra Apple

1. For at få et komplet macOS-installeringsprogram:

2. Efter du har hentet installeringsprogrammet:

• Sørg for, at installeringsprogrammet befinder sig i mappen Programmer på din startdisk. Dette er mappen, der åbnes, når du vælger Gå > Programmer på menulinjen i Finder.

• Sørg for, at installationsprogrammer har navnet Installer [versionsnavn], f.eks. Installer macOS Sonoma. Det bør være en app, ikke et diskbillede (.dmg) eller en pakke (.pkg), der indeholder installationsprogrammet.

Slut et USB-flashdrev til din Mac

Slut et USB-flashdrev eller en sekundær diskenhed til din Mac.

• Når du opretter installationsprogrammet med startmulighed, bliver denne diskenhed automatisk slettet.

• Et USB-flashdrev på 32 GB har lagringsplads nok til alle macOS-installationsprogrammer, og 16 GB er nok til de fleste tidligere versioner af macOS. Terminal giver dig besked, hvis du skal bruge mere plads.

Brug Terminal til at oprette installeringsprogrammet med startmulighed

Terminal-vindue med visning af den afsluttede proces
  1. Slut USB-flashdrevet direkte til din Mac.

2. Åbn Terminal i mappen Hjælpeprogrammer under mappen Programmer.

3. Skriv eller indsæt en af kommandoerne nedenfor Hver kommando antager, at installeringsprogrammet ligger i mappen Programmer, og at MyVolume er navnet på USB-flashdrevet. Hvis det har et andet navn, skal du omdøbe det eller erstatte MyVolume i kommandoen efter behov.

4. Når du bliver bedt om det, skal du skrive din administratoradgangskode. Terminal viser ingen tegn, mens du skriver. Tryk derefter på Retur.

5. Skriv Y, når du bliver bedt om det for at bekræfte, at du vil slette diskenheden, og tryk derefter på Retur. Terminal viser statussen, efterhånden som diskenheden slettes. Hvis Terminal ikke kan slette, skal du bruge Diskværktøj til at slette diskenheden ved hjælp af formatet Mac OS Extended (Journaled) og derefter starte fra begyndelsen igen.

6. Når diskenheden er slettet, får du muligvis vist en besked om, at Terminal gerne vil tilgå arkiver på en udtagelig diskenhed. Klik på OK for at tillade, at kopieringen fortsætter.

7. Når Terminal angiver, at installeringsmediet er klar, vil diskenheden have samme navn som installeringsprogrammet, f.eks. Installer macOS Sonoma. Du kan nu afslutte Terminal og skubbe enheden ud.

Kommandoer til brug i Terminal

Afhængigt af hvilket macOS du downloadede, skal du indtaste en af følgende kommandoer i Terminal som beskrevet ovenfor. Erstat MyVolume i kommandoen med navnet på din diskenhed, hvis dette er anderledes.

Hvis den Mac, du bruger til at oprette installeringsprogrammet med startmulighed, bruger macOS Sierra eller en nyere version, skal du føje --applicationpath til din kommando efterfulgt af den relevante installationssti, svarende til hvad der er vist i kommandoen nedenfor for El Capitan.

Sonoma:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Ventura:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Monterey:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Brug installeringsprogrammet med startmulighed

Følg de relevante trin, baseret på hvorvidt den Mac, der modtager macOS-installationen, er en Mac med Apple Silicon.

Mac med Apple Silicon

1. Luk eller sluk Mac-computeren.

2. Slut installationsprogrammet med startmulighed til Mac-computeren.

• Denne Mac skal være kompatibel med det macOS, du installerer. I modsat fald kan det ske, at Mac-computeren starter op med en cirkel med en streg igennem.

• Denne Mac skal kunne sluttes til internettet. Et installeringsprogram med startmulighed downloader ikke macOS, men det skal bruge en internetforbindelse til at hente firmware og andre oplysninger til Mac-modellen.

3. Tænd for din Mac, og fortsæt med at holde afbryderknappen nede, indtil du ser vinduet med startindstillinger, der viser dine diskenheder med startmulighed, herunder installationsprogrammet med startmulighed.

4. Vælg installationsprogrammet med startmulighed, og klik på Fortsæt.

5. Når macOS-installeringsprogrammet åbnes, skal du følge installationsvejledningen på skærmen.

Enhver anden Mac

1. Luk eller sluk Mac-computeren.

2. Slut installationsprogrammet med startmulighed til Mac-computeren.

• Denne Mac skal være kompatibel med det macOS, du installerer. I modsat fald kan det ske, at Mac-computeren starter op med en cirkel med en streg igennem.

• Denne Mac skal kunne sluttes til internettet. Et installeringsprogram med startmulighed downloader ikke macOS, men det skal bruge en internetforbindelse til at hente firmware og andre oplysninger til Mac-modellen.

3. Tænd Mac-computeren, og tryk derefter straks på Alternativtasten (Alt), og hold den nede.

4. Slip Alternativtasten, når du ser en mørk skærm, der viser dine diskenheder med startmulighed, herunder installationsprogrammet med startmulighed.

5. Vælg installationsprogrammet med startmulighed. Klik derefter på pilen på skærmen, eller tryk på Retur.

6. Hvis du bruger en Mac med Apple T2-sikkerhedschippen, og du ikke kan starte op fra installeringsprogrammet med startmulighed, skal du sørge for, at Startsikkerhedsværktøj er indstillet med mulighed for at starte fra eksterne eller udtagelige medier.

7. Vælg sprog, hvis du bliver bedt om det.

8. Vælg Installer macOS (eller Installer OS X) i vinduet Hjælpeprogrammer, og klik derefter på Fortsæt, og følg vejledningen på skærmen.

Læs mere

Hvis du vil vide mere om kommandoen createinstallmedia og de argumenter, som du kan bruge med den, skal du sørge for, at macOS-installationsprogrammet er i mappen Programmer, og derefter indtaste følgende i Terminal, hvilket erstatter InstallerName med navnet på installationsprogrammet:

"/Applications/InstallerName.app/Contents/Resources/createinstallmedia"

Eksempel: "/Applications/Install macOS Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia"