Ställa in en kontakt för kontoåterställning

Med en kontakt för kontoåterställning har du alltid åtkomst till ditt konto, även om du glömmer ditt Apple-ID-lösenord eller lösenkoden till din enhet. Läs om hur du ställer in en återställningskontakt på iPhone, iPad, eller Mac.

Vad är en kontakt för kontoåterställning?

En kontakt för kontoåterställning är någon som kan verifiera din identitet och hjälpa dig att få tillbaka åtkomsten till ditt konto och alla dina data om du skulle bli utelåst.

Det är inget krav att ställa in en återställningskontakt för att använda kontoåterställning, men det kan göra det enklare att återfå åtkomst till ditt konto och dina data.

Vem ska du ha som återställningskontakt?

Din återställningskontakt bör vara en person du känner och litar på, till exempel en familjemedlem eller en nära vän. Du kan välja någon av dina kontakter men om du tillhör en familjedelningsgrupp rekommenderas medlemmarna i gruppen. Du kan välja upp till fem återställningskontakter för kontot. Av integritetsskäl känner inte Apple till vilka dina återställningskontakter är, så det är viktigt att du själv kommer ihåg dem.

Vad måste dina återställningskontakter ha?

Dina kontakter måste ha en iOS-enhet med iOS 15 eller iPadOS 15 eller senare eller en Mac med macOS Monterey eller senare och de måste uppfylla minimikraven. Dina återställningskontakter har inte åtkomst till ditt konto, bara möjlighet att ge dig en kod om du behöver en.

Krav för att ställa in en återställningskontakt

• Alla dina enheter måste köra iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 eller macOS Monterey eller senare. Du kan uppmanas att uppdatera enheter som inte kör det senaste operativsystemet eller ta bort enheter som du inte använder.
  • Du måste vara över 13 år.
  • Tvåfaktorsautentisering måste vara aktiverat för ditt Apple‑ID.

Så här ställer du in en kontakt för kontoåterställning

Läs mer om att ställa in en kontakt för kontoåterställning på din iPhone eller iPad med iOS 15 eller iPadOS 15 eller senare, eller din Mac med macOS Monterey eller senare.

På din iPhone eller iPad med iOS 15 eller iPadOS 15 eller senare

1. Gå till Inställningar och tryck sedan på ditt namn.
  2. Tryck på Inloggning och säkerhet och tryck sedan på Kontoåterställning.
  3. Tryck på Lägg till kontakt för återställning, tryck sedan igen och autentisera med Face ID eller Touch ID.
    iPhone-skärm som visar hur man lägger till en kontakt för återstälning
  4. Om du tillhör en familjedelningsgrupp rekommenderas medlemmarna i gruppen. Eller så kan du trycka på Välj någon annan för att välja en av dina kontakter.
    iPhone-skärm som visar kontakter som du kan lägga till som en kontakt för återställning
  5. Om du väljer en familjemedlem läggs den till automatiskt. Om du väljer en kontakt måste personen godkänna förfrågan. Du skickar också ett meddelande till dem för att låta dem veta att du vill lägga till dem som din kontakt för återställning.
  6. När din förfrågan har godkänts visas ett meddelande om att kontakten har lagts till som din kontoåterställningskontakt.

Om din vän eller familjemedlem avvisar din förfrågan eller tar bort sig själv som återställningskontakt, kommer du att se en notis och måste välja en ny kontakt för att återställa kontot.

På din Mac med macOS Sonoma

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på ditt namn.
  2. Klicka på Inloggning och säkerhet.
  3. Välj Kontoåterställning.
  4. Klicka på knappen Lägg till  och Lägg till återställningskontakt och autentisera sedan med Touch ID eller ditt Mac-lösenord.
    Mac-skärm som visar hur man lägger till en kontakt för återställning
  5. Om du tillhör en familjedelningsgrupp rekommenderas medlemmarna i gruppen. Eller så kan du klicka på Välj någon annan för att välja en av dina kontakter. Klicka sedan på Fortsätt.
    Mac-skärm som visar kontakter som du kan lägga till som en kontakt för återställning
  6. Om du väljer en familjemedlem läggs den till automatiskt. Om du väljer en kontakt måste personen godkänna förfrågan. Du skickar också ett meddelande till dem för att låta dem veta att du vill lägga till dem som din återställningskontakt.
  7. När din förfrågan har godkänts visas ett meddelande om att kontakten har lagts till som din kontoåterställningskontakt.

Om din vän eller familjemedlem avvisar din förfrågan eller tar bort sig själv som återställningskontakt, kommer du att se en notis och måste välja en ny kontakt för att återställa kontot.

Så här får du en återställningskod från din återställningskontakt

Om du glömmer bort ditt Apple-ID-lösenord eller blir utelåst från kontot följer du bara stegen på enheten för att dela anvisningarna på skärmen med din återställningskontakt personligen eller via telefon. Din återställningskontakt ger dig då en sexsiffrig kod som du anger på enheten. När din identitet har bekräftats kan du nollställa ditt Apple-ID-lösenord.