Så här aktiverar du Avancerat dataskydd för iCloud

Avancerat dataskydd för iCloud erbjuder vår högsta nivå av molndatasäkerhet och skyddar majoriteten av dina iCloud-data med heltäckande kryptering.

Om Avancerat dataskydd för iCloud

Avancerat dataskydd för iCloud är en valfri inställning som erbjuder Apples högsta nivå av molndatasäkerhet. Om du väljer att aktivera avancerat dataskydd skyddas majoriteten av dina iCloud-data, inklusive iCloud-säkerhetskopia, Bilder, Anteckningar och mer, med heltäckande kryptering. Ingen annan kan komma åt dina heltäckande krypterade data, inte ens Apple, och dessa data förblir säkra även om molnet utsätts för ett dataintrång. Innan du aktiverar avancerat dataskydd kan du läsa mer om hur dina data skyddas med standarddataskydd och om du aktiverar avancerat dataskydd.

Innan du aktiverar avancerat dataskydd vägleds du till att konfigurera minst en alternativ återställningsmetod: en återställningskontakt eller en återställningsnyckel. Med avancerat dataskydd aktiverat har Apple inte de krypteringsnycklar som behövs för att hjälpa dig att återställa dina data som är heltäckande krypterade. Om du någon gång förlorar tillgång till ditt konto måste du använda en av dina kontoåterställningsmetoder, enhetens lösenkod eller lösenord, din återställningskontakt eller återställningsnyckel, för att återställa dina iCloud-data.

Lösenkoden eller lösenordet för enheten är lösenkoden på din iPhone eller iPad, eller inloggningslösenordet på din Mac som du ställer in för att skydda din enhet och aktivera tvåfaktorsautentisering. Det används också för att nollställa lösenordet till ditt Apple-ID, och för att återskapa dina data som är skyddade med heltäckande kryptering om du förlorar tillgång till ditt konto.

En återställningskontakt är en pålitlig vän eller familjemedlem som kan använda sin Apple-enhet för att hjälpa dig att få tillgång till ditt konto och dina data igen. De kommer inte att ha tillgång till ditt konto, bara möjligheten att ge dig en kod som hjälper dig att återskapa ditt konto. Läs mer om återställningskontakter.

En återställningsnyckel är en hemlig kod på 28 tecken som du kan använda, tillsammans med ett betrott telefonnummer och en Apple-enhet, för att återskapa ditt konto och dina data. Läs mer om återställningsnycklar.

Obs! Dina kontoåterställningsmetoder delas aldrig med eller är kända för Apple.

Krav

För att aktivera Avancerat dataskydd för iCloud behöver du:

• Ett Apple-ID med tvåfaktorsautentisering.

• En lösenkod eller ett lösenord som har ställts in för din enhet.

• Minst en kontoåterställningskontakt eller återställningsnyckel. Om du inte redan har en, kommer du att vägledas till att konfigurera en när du slår på avancerat dataskydd.

• Uppdaterad mjukvara på alla enheter där du är inloggad med ditt Apple-ID:

• iPhone med iOS 16.2 eller senare

• iPad med iPadOS 16.2 eller senare

• Mac med macOS 13.1 eller senare

• Apple Watch med watchOS 9.2 eller senare

• Apple TV med tvOS 16.2 eller senare

• HomePod med mjukvaruversion 16.0 eller senare

• Windows-dator med iCloud för Windows 14.1 eller senare

Hanterade Apple-ID:n och barnkonton är inte berättigade till avancerat dataskydd.

Så här aktiverar du Avancerat dataskydd för iCloud

Du kan aktivera Avancerat dataskydd på en iPhone med iOS 16.2, iPad med iPadOS 16.2 eller en Mac med macOS 13.1. Om du aktiverar Avancerat dataskydd på en enhet aktiveras det för hela ditt konto och alla dina kompatibla enheter.

På en iPhone eller iPad

1. Öppna appen Inställningar.

2. Tryck på ditt namn och sedan på iCloud.

3. Rulla nedåt, tryck på Avancerat dataskydd och tryck sedan på Slå på Avancerat dataskydd.

4. Följ anvisningarna på skärmen för att granska dina återställningsmetoder och aktivera avancerat dataskydd.

På en Mac

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på ditt namn och sedan på iCloud.

3. Klicka på Avancerat dataskydd och klicka sedan på Slå på.

4. Följ anvisningarna på skärmen för att granska dina återställningsmetoder och aktivera avancerat dataskydd.

Om du inte kan aktivera avancerat dataskydd under en viss tid kan anvisningarna på skärmen ge mer information.

Om en av dina enheter hindrar dig från att aktivera avancerat dataskydd kan du välja att ta bort den enheten från din Apple-ID-enhetslista och försöka igen. Medan avancerat dataskydd är aktiverat för ditt konto kan du endast logga in med ditt Apple-ID på enheter som uppfyller de mjukvarukrav som anges ovan.

Webbåtkomst till dina data på iCloud.com

När du aktiverar Avancerat dataskydd inaktiveras åtkomst till dina iCloud-data på webben på iCloud.com för att säkerställa att dina data endast är tillgängliga på dina betrodda enheter. Om du aktiverar webbåtkomst igen kan du använda en av dina betrodda enheter för att godkänna tillfällig åtkomst till dina data på webben. Läs om hur du kommer åt dina iCloud-data på webben.

Delning och samarbete

Avancerat dataskydd är utformat för att upprätthålla heltäckande kryptering för delat innehåll så länge alla deltagare har aktiverat avancerat dataskydd. Denna skyddsnivå stöds i de flesta iCloud-delningsfunktioner, däribland Delat iCloud-bildbibliotek, mappar delade i iCloud Drive och delade Anteckningar.

iWork-samarbete, funktionen Delade album i Bilder och att dela innehåll med ”vem som helst med en länk” har inte stöd för funktionen Avancerat dataskydd. Detta innebär att det delade innehållet inte är heltäckande krypterat även om funktionen Avancerat dataskydd är aktiverat. Dessa tjänster är skyddade med standarddataskydd.

Så här stänger du av Avancerat dataskydd för iCloud

Du kan stänga av avancerat dataskydd när som helst. Din enhet överför de nödvändiga krypteringsnycklarna till Apples servrar på ett säkert sätt och ditt konto kommer återigen att använda standarddataskydd.

• På en iPhone eller iPad: Tryck på ditt namn i Inställningar och tryck sedan på iCloud. Rulla sedan nedåt och inaktivera Avancerat dataskydd.

• På en Mac: Klicka på ditt namn i Systeminställningar och klicka sedan på iCloud. Klicka sedan på Avancerat dataskydd och klicka på Stäng av.