Håll koll på din Historik för förmaksflimmer med din Apple Watch

Läs om hur du ställer in Historik för förmaksflimmer för att ha koll på hur ofta hjärtat visar tecken på förmaksflimmer och loggar livsstilsfaktorer som kan påverka tillståndet.

Om förmaksflimmer och Historik för förmaksflimmer

Förmaksflimmer är en form av oregelbunden rytm där hjärtats förmak har en annan rytm än kamrarna.

Enligt det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC har cirka 2 procent av befolkningen under 65 år och 9 procent över 65 år förmaksflimmer. Oregelbunden hjärtrytm blir vanligare med åldern. Vissa personer med förmaksflimmer har inga symptom. Andra har symptom som hög puls, hjärtklappning, trötthet eller andnöd.

Förmaksflimmer är ett kroniskt tillstånd, men tiden som förmaksflimmer pågår kan förändras. Personer med förmaksflimmer lever ofta hälsosamma och aktiva liv. Tiden då flimret pågår kan möjligen minskas med regelbunden träning, kost som är bra för hjärtat, en hälsosam vikt och behandling av andra medicinska sjukdomar som kan förvärra förmaksflimret. Om förmaksflimmer inte behandlas, kan det leda till hjärtsvikt eller blodproppar som i sin tur kan ge upphov till en stroke.

Historik för förmaksflimmer ger långsiktig insyn i hur länge ditt hjärta visar tecken på förmaksflimmer, även kallat flimmerattacker, så att du kan dela den här informationen med din läkare för att få bättre samtal.

Detta behöver du

En iPhone som visar inställningsskärmen för Så här fungerar historiken för förmaksflimmer

Ställa in Historik för förmaksflimmer

1. Öppna appen Hälsa på din iPhone.
  2. Tryck på Bläddra och sedan på Hjärta.
  3. Tryck på Historik för förmaksflimmer.
  4. Tryck på Ställ in och tryck sedan på Kom igång.
  5. Ange ditt födelsedatum.
  6. Välj Ja för att ange att du har fått diagnosen förmaksflimmer av en läkare och tryck sedan på Fortsätt.
  7. Tryck på Fortsätt för att läsa mer om Historik för förmaksflimmer, resultaten du kan se och livsstilsfaktorer.
  8. Tryck på Klar.

Logga livsstilsfaktorer

Historik för förmaksflimmer kontrollerar periodvis din puls för att upptäcka tecken på förmaksflimmer. Även om förmaksflimmer kan uppstå när som helst finns det faktorer som kan påverka den procentuella andelen av tiden ditt hjärta visar tecken på förmaksflimmer under föregående vecka. Historik för förmaksflimmer tittar på följande livsstilsfaktorer som kan påverka hur stor del av hjärtat som flimrar:

• Träningsminuter
  • Sömn
  • Vikt
  • Alkoholförbrukning
  • Mindfulness-minuter

Om du alltid har på dig din Apple Watch när du tränar, sover eller mediterar loggas dina träningsminuter, sömnminuter och mindfulness-minuter automatiskt. Du kan trycka på varje livsstilsfaktor och sedan trycka på Logga för att logga uppgifterna manuellt. Du kan också trycka på en föreslagen app från tredje part som du kan hämta från App Store för att ha koll på varje faktor.

Visa dina uppskattningar för Historiken för förmaksflimmer

När tillräckligt många mätningar är insamlade får du varje måndag en veckonotis på din Apple Watch med den uppskattade procentuella andelen av tiden då ditt hjärta visade tecken på förmaksflimmer under föregående vecka. Du kan också se din historik mer detaljerat i appen Hälsa.

En iPhone som visar en exempelgraf på Historik för förmaksflimmer med livsstilsfaktorn Sömn markerat

1. Öppna appen Hälsa på din iPhone.
  2. Tryck på Bläddra och sedan på Hjärta.
  3. Tryck på Historik för förmaksflimmer. Om du har sparat Historik för förmaksflimmer i Favoriter kommer du också åt den från fliken Sammanfattning.

Historiken för förmaksflimmer visas som en procentandel. En lägre procentandel betyder att hjärtat flimrar mer sällan, medan en högre procentandel betyder att hjärtat flimrar oftare. Din Historik för förmaksflimmer visas aldrig som 0 procent. Den visas istället som 2 procent eller mindre.

Du kan också trycka på Visa livsstilsfaktorer för att jämföra en livsstilsfaktor med din historik för förmaksflimmer.

Visa dina höjdpunkter i historik för förmaksflimmer

Höjdpunkter i historik för förmaksflimmer visar den veckodag och tid på dygnet som ditt hjärta oftast visar tecken på förmaksflimmer. Detta kan hjälpa dig att bedöma hur livsstilsfaktorer kan påverka ditt tillstånd. När tillräckligt många mätningar är insamlade är Höjdpunkter i historik för förmaksflimmer tillgängligt när du har haft på dig din Apple Watch i sex veckor.

1. Öppna appen Hälsa på din iPhone.
  2. Rulla till Höjdpunkter.
  3. Tryck på Historik för förmaksflimmer.

Dela din Historik för förmaksflimmer

Om du ställer in att dela dina hälsodata i appen Hälsa kan familj och vänner få uppdateringar om din Historik för förmaksflimmer. Bor du i USA kan du dela din Historik för förmaksflimmer med utvalda vårdgivare. Läs mer om hur du kan dela och visa hälsodata i appen Hälsa.

Du kan även exportera din Historik för förmaksflimmer till en PDF-fil att dela. Rulla ner från Historik för förmaksflimmer till Alternativ och tryck på Exportera PDF. Tryck på Dela-knappen för att skicka PDF-filen till någon i dina Kontakter, spara den i appen Filer eller via AirDrop till en annan enhet.

Saker du bör känna till

• Strömsparläge stänger av pulsmätningarna i bakgrunden och kan leda till att inga uppskattningar sker av historik för förmaksflimmer om det är aktiverat. Läs mer om Strömsparläge.
  • Apple Watch kan inte upptäcka en hjärtattack eller en stroke. Om du känner bröstsmärta, tryck, om det stramar eller om du tror att du håller på att få en hjärtattack, ringer du omedelbart till SOS Alarm.
  • Apple Watch kontrollerar endast periodvis om det finns tecken på förmaksflimmer. Historik för förmaksflimmer kanske inte upptäcker alla förekomster av oregelbunden puls.
  • Historik för förmaksflimmer meddelar dig inte när hjärtat flimrar.
  • Ändra inte din medicinering utan att först prata med din läkare.
  • Eftersom funktionen Varningar om oregelbunden rytm inte är avsedd för personer med förmaksflimmer stängs den av automatiskt när du ställer in Historik för förmaksflimmer.