Nyheter i uppdateringar för macOS Catalina

Läs mer om uppdateringar som Apple har släppt för macOS Catalina.

Uppdateringar för macOS Catalina förbättrar din Mac-dators stabilitet, prestanda eller kompatibilitet och rekommenderas för alla Catalina-användare. Välj Systeminställningar i Apple-menyn  och klicka på Programuppdatering för att hämta uppdateringarna. Läs mer om hur du uppdaterar mjukvara på din Mac.

För mer information om säkerhetsinnehåll i uppdateringarna läser du Säkerhetsuppdateringar från Apple.

macOS Catalina 10.15.7

macOS Catalina 10.15.7 innehåller viktiga säkerhetsuppdateringar och buggfixar för din Mac.

• Åtgärdar ett problem som ledde till att macOS inte anslöt automatiskt till wifi-nätverk

• Åtgärdar ett problem som kunde förhindra filsynkronisering via iCloud Drive

• Löser ett grafikproblem som kan inträffa på iMac (Retina 5K, 27 tum, 2020) med Radeon Pro 5700 XT

Vissa funktioner är kanske inte tillgängliga i alla regioner eller på alla Apple-enheter.

macOS Catalina 10.15.6

macOS Catalina 10.15.6 introducerar lokala nyheter i ditt nyhetsflöde i Apple News och förbättrar säkerheten och läsbarheten på din Mac.

Apple News

• Med lokala nyheter i ditt nyhetsflöde kommer utökad rapportering om San Fransisco, Bay Area, Los Angeles, Houston och New York City

• Mer artiklar från lokala nyhetsleverantörer finns tillgängligt med en prenumeration på Apple News+

• Ditt dagliga nyhetsbrev från Apple News kan nu anpassas med artiklar som speglar dina intressen

Den här uppdateringen omfattar buggfixar och andra förbättringar.

• Lägger till ett nytt alternativ för att optimera videoströmning för HDR-kompatibla bärbara Mac-datorer för förbättrad batteritid

• Åtgärdar ett problem där datornamnet kan ändras efter installation av en mjukvaruuppdatering

• Löser ett problem där vissa USB-möss och -styrplattor kan förlora anslutning

Företagsinnehåll:

• På en del Mac-modeller är lösenord med vissa tecken, som tidigare var ogiltiga, tillåtna i Mac-inloggningsfönstret när du använder det inbyggda tangentbordet med ett tangentbord som inte har en USA-layout

• Tillåter kommandoradsverktyg som inte använder CFNetwork såsom curl(1) för att fortsätta ansluta till TLS-servrar som använder certifierade problem av nyligen utgångna AddTrust External CA Root

• Viktiga versionsuppdateringar av macOS kan döljas när kommandot softwareupdate(8) används med flaggan --ignore om Mac-datorn är registrerad i Apple School Manager, Apple Business Manager eller är en användargodkänd MDM.

• Ändringen påverkar också macOS Mojave och macOS High Sierra efter att säkerhetsuppdatering 2020-004 har installerats.

Vissa funktioner är kanske inte tillgängliga i alla regioner eller på alla Apple-enheter.

macOS Catalina 10.15.5

macOS Catalina 10.15.5 lägger till hantering av batterihälsan i inställningarna för Strömsparare för bärbara datorer, inför ett alternativ för att inaktivera Framhäv automatiskt i gruppsamtal i FaceTime och lägger till kontroller för finjustering av den inbyggda kalibreringen av Pro Display XDR. Uppdateringen förbättrar även stabiliteten, tillförlitligheten och säkerheten för din Mac.

Hantering av batterihälsan

• Hantering av batterihälsan kan bidra till att maximera batteriets livslängd i bärbara Mac-datorer

• Inställningarna på panelen Strömsparare visar nu batteritillståndet och rekommenderar när batteriservice krävs

• Alternativ att inaktivera hantering av batterihälsan

Inställningar för framhävda talare i FaceTime

• Nytt alternativ för att styra automatisk framhävning av talare under gruppsamtal i FaceTime, så att videopanelerna inte ändrar storlek när deltagare talar

Finjustering av kalibreringen av Pro Display XDR

• Kontroller för att finjustera den inbyggda kalibreringen av Pro Display XDR genom att justera vitpunkt och ljusstyrka så att de precis överensstämmer med kalibreringsmålen för de egna bildskärmarna

Den här uppdateringen omfattar buggfixar och andra förbättringar:

• Åtgärdar ett problem som kan förhindra att Påminnelser skickar meddelanden om återkommande påminnelser

• Åtgärdar ett problem som kan förhindra inmatning av lösenord på inloggningsskärmen

• Åtgärdar ett problem där Systeminställningar fortsatte visa en meddelandeikon efter att en uppdatering installerats

• Åtgärdar ett problem där den inbyggda kameran kanske inte detekterades när användaren försökte använda den efter att ha använt en videokonferensapp

• Åtgärdar ett problem på Mac-datorer med säkerhetschippet Apple T2 där de interna högtalarna kanske inte visas som ljudenheter i ljudinställningarna

• Åtgärdar ett stabilitetsproblem när mediafiler överförs eller hämtas från iCloud-bildbiblioteket när Mac-datorn är i viloläge

• Åtgärdar ett stabilitetsproblem när stora mängder data överförs till RAID-volymer

• Åtgärdar ett problem där hjälpmedelsinställningarna för minskade rörelser inte minskade hastigheten på animationer i gruppsamtal i FaceTime

Företagsinnehåll:

• Förbättrar prestandan för vissa Mac-modeller när hårdvaruacceleration aktiveras i GPU-intensiva appar, som exempelvis appar som används för videokonferenser

• Åtgärdar ett problem där Microsoft Exchange-konton inte kunde logga in vid kontoinställning med villkorad åtkomst

• Trafiken för Apples tjänst för pushnotiser använder nu en webbproxy när detta specificeras i en PAC-fil via proxynyttolasten

• Åtgärdar ett problem som förhindrade vissa bildskärmar anslutna till en MacBook Pro (16 tum, 2019) från att vakna från viloläge när Mac-datorn väcktes

• Viktiga versionsuppdateringar av macOS är inte längre dolda när kommandot softwareupdate(8) används med --ignore-flaggan

• Ändringen påverkar också macOS Mojave och macOS High Sierra efter att säkerhetsuppdatering 2020-003 installerats.

macOS Catalina 10.15.4

macOS Catalina 10.15.4 inför mappdelning i iCloud Drive, kommunikationsgränser för Skärmtid, synkade låttexter i Apple Music med mera. Uppdateringen förbättrar även stabiliteten, tillförlitligheten och säkerheten för din Mac.

Finder

• Mappdelning i iCloud Drive från Finder

• Kontroller som kan begränsa tillgången till endast personer du bjuder in eller ge tillgång till alla som har mapplänken

• Behörighet att välja vem som kan göra ändringar och överföra filer samt vem som endast kan visa och hämta filer

Skärmtid

• Kommunikationsgränser så att du kan styra vilka dina barn kan kommunicera med och kontaktas av under dagen och vid ledighet

• Uppspelningskontroll av musikvideor för dina barn

Music

• Vy med synkade låttexter för Apple Music, inklusive möjligheten att hoppa fram till din favoritdel i låten genom att klicka på en linje i låttextvyn

Safari

• Alternativ för att importera lösenord i Chrome till din iCloud-nyckelring för att enkelt kunna fylla i dina lösenord i Safari och på alla dina enheter automatiskt

• Kontroller för att dubblera en flik och för att stänga alla flikar till höger om den aktuella fliken

• Stöd för HDR-uppspelning på kompatibla datorer för innehåll från Netflix

App Store med Apple Arcade

• Stöd för universellt köp gör det möjligt att göra ett enda köp av en app för iPhone, iPod touch, iPad, Mac och Apple TV

Pro Display XDR

• Anpassade referenslägen som du kan anpassa efter ett specifikt arbetsflöde genom att välja mellan olika alternativ för färgomfång, vitpunkt, ljusstyrka och överföringsfunktion

Hjälpmedel

• Inställning för huvudmuspekaren för att kunna flytta pekaren över skärmen efter ditt huvuds precisa rörelser

Den här uppdateringen omfattar buggfixar och andra förbättringar:

• Utgång för High Dynamic Range till HDR10-kompatibla tredjepartsskärmar och tv-apparter som är anslutna med DisplayPort eller HDMI

• Stöd för OAuth-autentisering med Outlook.com-konton för bättre säkerhet

• Stöd för CalDav-migrering när du uppgraderar till iCloud-påminnelser på en sekundär enhet

• Åtgärdar ett problem där text som kopieras mellan appar verkar osynlig när Mörkt läge är aktiverat

• Löser ett problem i Safari där CAPTCHA-panelen visas felaktigt

• Åtgärdar ett problem där notifikationer skickas ut för uppdaterade eller slutförda påminnelser

• Åtgärdar ett problem med ljusstyrka på LG UltraFine 5K-skärmen när den vaknar ur viloläge

Företagsinnehåll:

• Trafiken för Apples tjänst för pushnotiser använder nu en webbproxy när detta specificeras i en PAC-fil

• Löser ett problem där uppdateringen av lösenordet för inloggningsnyckelring efter återställning av ett användarlösenord orsakade att en ny nyckelring skapades

• Efter aktivering av ”Sök i katalogtjänster efter certifikat” i inställningar för Nyckelhanteraren går det nu att söka på en e-postadress i Nyckelhanteraren eller Mail för att hitta ett användarcertifikat som sparats i katalogtjänsterna

• Du kan nu synkronisera ditt FileVault-lösenord med Active Directory-lösenordet när du ställer in nyckeln för DisableFDEAutoLogin i com.apple.loginwindow efter uppdatering av användarlösenordet

• Återinför funktionen att uppdatera eller återskapa iOS, iPadOS eller tvOS-enheter genom att dra .ipsw-filer till enheten i ett Apple Configurator 2-fönster

• Åtgärdar ett problem där utförande av kommandot EraseDevice MDM inte resulterade i att enheten raderades

• Användare måste nu ange sitt lösenord för att aktivera FileVault när hen loggar in som Active Directory-användare efter att ha använt uppskjuten FileVault-aktivering

Vissa funktioner är kanske inte tillgängliga i alla regioner eller på alla Apple-enheter.

macOS Catalina 10.15.3

Uppdateringen macOS Catalina 10.15.3 förbättrar Mac-datorns stabilitet, tillförlitlighet och säkerhet och rekommenderas till alla användare.

• Optimerar gammahantering av låga gråa nivåer i Pro Display XDR för SDR-arbetsflöden när du använder macOS

• Förbättrar redigeringsprestanda av multistream-video för HEVC och H.264-kodad 4K-video på MacBook Pro (16 tum, 2019)

macOS Catalina 10.15.2

Uppdateringen macOS Catalina 10.15.2 förbättrar Mac-datorns stabilitet, tillförlitlighet och prestanda och rekommenderas till alla användare.

Den här uppdateringen lägger till följande funktioner:

Apple News

• Ny layout för Apple News+-artiklar från The Wall Street Journal och andra ledande dagstidningar

Aktier

• Få länkar till relaterade artiklar eller fler artiklar från samma publikation i slutet av artiklar

• Etiketterna ”Breaking” och ”Developing” i Toppartiklar

• Artiklar från Apple News finns nu i Kanada på engelska och franska

Uppdateringen innehåller följande buggfixar:

Music

• Återskapar bläddringsvyn med kolumner för att hantera musikbiblioteket

• Åtgärdar ett problem som kan hindra att albumbilder visas

• Åtgärdar ett problem som kan nollställa equalizer-inställningarna för musik under uppspelning

Fjärrkontroll till iTunes

• Lägger till stöd för att använda en iPhone eller iPad som fjärrkontroll till apparna Music och TV på en Mac

Bilder

• Åtgärdar ett problem som kan leda till att vissa AVI- och MP4-filer verkar sakna stöd

• Åtgärdar ett problem som hindrar att nyskapade mappar visas i vyn Album

• Åtgärdar ett problem med att bilder som sorteras manuellt i album kan skrivas ut eller exporteras i fel ordning

• Åtgärdar ett problem som förhindrar att verktyget för att zooma och beskära fungerar vid förhandsvisning av utskrift

Mail

• Åtgärdar ett problem som kan leda till att Mail-inställningarna öppnas som ett tomt fönster

• Åtgärdar ett problem som kan förhindra att ångringsåtgärden används för att få tillbaka raderade e-postmeddelanden

Annan

• Ger större tillförlitlighet vid synkronisering av böcker och ljudböcker till din iPad eller iPhone via Finder

• Åtgärdar ett problem med att påminnelser visas i fel ordning i den smarta listan Idag i appen Påminnelser

• Åtgärdar ett problem som kan leda till långsam skrivprestanda i appen Anteckningar

Företagsinnehåll

• Åtgärdar ett problem med att användarens lösenord kanske inte godtas i inloggningsfönstret efter att en Mac med Apple T2-säkerhetschippet uppgraderas till macOS Catalina

• Ökar kompatibiliteten med videokonferensappar för MacBook Pro-modeller som lanserades 2018

• Användare som är inloggade som standardanvändare kan nu installera appar från App Store

macOS Catalina 10.15.1

Uppdateringen för macOS Catalina 10.15.1 omfattar uppdaterade och ytterligare emoji, stöd för AirPods Pro, säker HomeKit-video, HomeKit-kompatibla routrar och nya integritetsinställningar för Siri samt fixade buggar och förbättringar.

Emoji

• Över 70 nya uppdaterade emoji, inklusive djur, mat, aktiviteter, nya emoji med funktionsnedsättning, könsneutrala emoji och alternativ för hudton för paremoji

Stöd för AirPods

• Stöd för AirPods Pro

Appen Hem

• Med säker HomeKit-video kan du säkert spela in, spara och visa krypterade videor från dina övervakningskameror. Detektering av människor, djur och fordon ingår

• HomeKit-kompatibla routrar låter dig kontrollera hur HomeKit-tillbehör kommunicerar över internet eller i ditt hem

• Stöd för AirPlay 2-kompatibla högtalare i scener och automationer tillkommer

Siri

• Integritetsinställningar som kontrollerar om förbättringar av Siri och diktering ska utföras genom att Apple får lagra ljud från dina Siri- och dikteringsinteraktioner

• Ett alternativ för att radera dina Siri- och dikteringsinteraktioner från Siri-inställningar

Den här uppdateringen inkluderar även följande fixade buggar och förbättringar:

• Återskapar förmågan att visa filnamnen i vyn Alla bilder i Bilder

• Återskapar förmågan att filtrera via favoriter, bilder, videor, redigerade och nyckelord i vyn Dag i Bilder

• Åtgärdar ett problem där Meddelanden endast skickade en notis när alternativet att upprepa notiser var aktiverat

• Åtgärdar ett problem som gjorde att Kontakter öppnades på den senast öppnade kontakten istället för kontaktlistan

• Lägger till en tvåfingers svepgest för att navigera bakåt i Apple News

• Åtgärdar ett problem som kan uppstå i Music-appen där den visar spellistor i mappar och nyligt tillagda låtar i låtlistan

• Förbättrar tillförlitligheten för migrering av iTunes-bibliotek till apparna Music, Podcaster och TV

• Åtgärdar ett problem där hämtade titlar inte visades i mappen med hämtade filer i TV-appen

Företagsinnehåll

• När du använder det inbyggda tangentbordet med ett tangentbord som inte har en USA-layout är en del lösenord med vissa tecken, som tidigare var ogiltiga, tillåtna i Mac-inloggningsfönstret

• Inloggningsknappen i systeminställningar är nu nedtonad när en konfigurationsprofil inte tillåter inloggning med Apple-ID

macOS Catalina 10.15

Läs mer om hur du uppgraderar till macOS Catalina.