Så här hämtar du gamla versioner av macOS

Om din Mac inte är kompatibel med den senaste versionen av macOS kan du kanske uppgradera till en tidigare version av macOS, till exempel macOS Big Sur, Catalina, Mojave eller High Sierra.

Det är viktigt att hålla mjukvaran uppdaterad för att få de senaste funktionerna och upprätthålla Mac-datorns säkerhet, stabilitet, kompatibilitet och prestanda. Apple rekommenderar att du alltid använder den senaste versionen av macOS som är kompatibel med din Mac.

Läs om hur du uppgraderar till macOS Monterey, den senaste versionen av macOS.

Kontrollera kompatibiliteten

Den version av macOS som medföljde din Mac är den tidigaste versionen som den kan använda. Om din Mac levererades med macOS Big Sur kan den inte använda macOS Catalina eller tidigare. Om ett macOS inte är kompatibelt med din enhet meddelar App Store eller installeraren det. Om du försöker installera ett macOS som är äldre än den version som är installerad för närvarande, kommer installeraren att säga att det är för gammalt för att öppnas på den här versionen av macOS.

Göra en säkerhetskopia

Innan du installerar en uppgradering bör du säkerhetskopiera din Mac. Med Time Machine är det enkelt, och andra metoder för säkerhetskopiering är också tillgängliga.

Hämta macOS till din Mac med Safari

Safari använder dessa länkar för att hitta de gamla installerarna i App Store. När du har hämtat installeraren från App Store öppnas den automatiskt.

• macOS Big Sur kan uppgradera Catalina, Mojave, High Sierra, Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks
  • macOS Catalina kan uppgradera Mojave, High Sierra, Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks
  • macOS Mojave kan uppgradera High Sierra, Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks, Mountain Lion
  • macOS High Sierra kan uppgradera Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks, Mountain Lion

Safari hämtar följande äldre installerare som en skivavbild som heter InstallOS.dmg eller InstallMacOSX.dmg. Öppna skivavbilden och öppna sedan .pkg-installeraren inuti skivavbilden. Den installerar en app med namnet Installera [Versionsnamn]. Öppna den appen från mappen Program för att börja installera operativsystemet.

• macOS Sierra kan uppgradera El Capitan, Yosemite, Mavericks, Mountain Lion eller Lion
  • OS X El Capitan kan uppgradera Yosemite, Mavericks, Mountain Lion, Lion eller Snow Leopard
  • OS X Yosemite kan uppgradera Mavericks, Mountain Lion, Lion eller Snow Leopard