Om hantering av batterihälsa i bärbara Mac-datorer

Med macOS Catalina 10.15.5 introduceras Hantering av batterihälsa som en funktion som har utformats för att förbättra batterilivslängden på din bärbara Mac-dator.

Om litiumjonbatteriet i din bärbara Mac-dator

Batterier i bärbara Mac-datorer använder litiumjonteknik. Litiumjonbatterier laddas snabbt upp, räcker länge och är för närvarande det bästa strömalternativet för din dator.

Alla uppladdningsbara batterier är förbrukningsdelar som blir mindre och mindre effektiva när de åldras – och deras ålder avgörs inte bara av den tid som passerat. Ett batteris livslängd beror på dess kemiska ålder, som påverkas av faktorer som temperaturhistorik och laddningsmönster. När din bärbara dators batteri åldras kemiskt får den mindre laddningskapacitet.

Med de här tipsen för hur du maximerar batteriets prestanda får du ut så mycket som möjligt av alla dina Apple-enheter. Och med Hantering av batterihälsa kan din bärbara Mac-dator optimera ditt batteri ytterligare.

Så här kan Hantering av batterihälsa hjälpa

Funktionen Hantering av batterihälsa som finns i macOS 10.15.5 är utformad för att förbättra batteriets livslängd genom att sakta ned dess kemiska åldrande. Det går till så att den här funktionen övervakar batteriets temperaturhistorik och laddningsmönster.

När läget Hantering av batterihälsa är aktiverat kan det minska batteriets maximala laddning baserat på mätningar som funktionen samlar in. Det här sker när det behövs för att se till att batteriet laddas upp till en nivå som är optimerad för din användning – vilket minskar slitaget på batteriet och saktar ned dess kemiska åldrande.

Hantering av batterihälsa kan förlänga batteriets livslängd och det kan även minska den tid som din Mac körs under en batteriladdning när kapacitetsbegränsningar är aktiverade. Om du föredrar att din bärbara Mac-dator räcker så länge som möjligt innan du laddar upp den igen kan du stänga av funktionen.

När Hantering av batterihälsa är aktiverat kan ditt batteris maximala laddningskapacitet begränsas. Den begränsade maximala kapaciteten kanske uppdaterar batteriets statusmeny för att indikera att det behöver kontrolleras, trots att funktionen är utformad för att förbättra batteriets livslängd.

Så här kontrollerar du funktionen Hantering av batterihälsa

Hantering av batterihälsa är aktiverat som standard när du köper en ny bärbar Mac-dator med macOS 10.15.5 eller efter att du uppdaterar till macOS 10.15.5.

Om du vill stänga av det följer du de här stegen:

1. Välj Systeminställningar i Apple-menyn  och klicka sedan på Strömsparare.
  2. Klicka på Batterihälsa.
  3. Avmarkera Hantering av batterihälsa och klicka sedan OK.
  4. Klicka på Stäng av.

Observera att om du stänger av den här funktionen kan det leda till att du förkortar batteriets livslängd.

Läs mer

Du kan läsa mer om hur du får service för batteriet i din bärbara Mac-dator om du tycker att ditt batteri inte räcker så länge som det borde.