Dela anteckningar

Bjud in din familj, dina vänner eller kollegor till att samarbeta i en anteckning. Då kan ni samarbeta på projekt, planera en resa, skapa en inköpslista med mera.

Lägg till någon till en iCloud-anteckning i din Anteckningar-app. De kan sedan göra ändringar och se dina senaste ändringar. Så länge som din enhet är ansluten till internet håller iCloud dina anteckningar uppdaterade överallt. Så när du bockar av en sak att göra, ändrar en ritning eller lägger till en bilaga kan alla som delar anteckningen se den senaste versionen.

Innan du börjar

1. Uppdatera din iPhone, iPad eller iPod touch till den senaste versionen av iOS och din Mac-dator till senaste versionen av macOS.
  2. Ställ in iCloud på alla dina enheter.
  3. Se till att du är inloggad på iCloud med samma Apple-ID på alla dina enheter.
  4. Uppgradera dina anteckningar så att du kan använda de senaste funktionerna.

Alla du delar med behöver även uppdatera sina enheter och anteckningar.

Använda delade anteckningar

Du kan ändra dina delade anteckningar på precis samma sätt som du ändrar andra anteckningar i appen Anteckningar. Ändringarna visas sedan på alla andras enheter vilka delar anteckningen med dig. Och du kan se när någon annan har gjort ändringar. Leta efter  bredvid anteckningen i listan med anteckningar.

Du kan inte dela lösenordsskyddade anteckningar. Om du vill dela en lösenordsskyddad anteckning trycker du på  på din iOS-enhet eller  på din Mac och väljer Ta bort lås.

Lägga till personer till en anteckning

Bjud in någon för att samarbeta i en anteckning via Mail eller Meddelanden. Eller kopiera en länk till anteckningen och skicka den till dem på annat sätt. De kan sedan öppna anteckningen och börja göra ändringar direkt.

1. Öppna iCloud-anteckningen som du vill dela.
  2. Tryck eller klicka på  .
  3. Välj hur du vill skicka din inbjudan.
  4. Klicka på Dela på Mac-datorn.

Vill du veta om du redan delar en anteckning? Leta efter längst upp på anteckningen eller  i listan med anteckningar.

Hantera vem du delar med

Som skapare av en delad anteckning är det du som styr åtkomsten och det är endast du som kan göra ändringar. Du behöver bara trycka eller klicka på  för att se vem du delar anteckningen med och hantera inställningen.

Om du ser Inbjuden under en persons namn så har de inte godkänt din inbjudan ännu. Du kan även välja att ta bort enskilda personer från en delad anteckning eller lägga till nya.

Lägga till någon ny

1. Öppna .
  2. Tryck eller klicka på Lägg till personer.
  3. Välj hur du vill skicka din inbjudan.

Ta bort en person

1. Öppna .
  2. Tryck eller klicka på personens namn.
  3. Klicka på Ta bort åtkomst.

Ta bort alla

1. Öppna .
  2. Tryck eller klicka på Sluta dela.
  3. Välj OK.

När du slutar dela en anteckning med andra personer raderas anteckningen automatiskt från deras enhet.

Radera en delad anteckning

Som skapare kan du när som helst ta bort en delad anteckning. Och du raderar den på samma sätt som du raderar andra anteckningar. Bara tryck på  så flyttas den till mappen Senaste raderade på alla dina enheter. Den finns kvar i mappen Senaste raderade i 30 dagar. Anteckningar tas helt bort från enheten som tillhör den du delade den med.

Läs mer

Vill du skicka din anteckning till någon men inte samarbeta? Tryck på  högst upp i anteckningen och välj hur du vill dela den.

Om du oavsiktligt råkar radera en anteckning som någon annan har delat med dig, kan du hämta om anteckningsfilen från den ursprungliga delningsinbjudan. När du hämtar anteckningen innehåller den alla ändringar som gjorts i anteckningen fram till den tidpunkten. Om skaparen har slutat dela anteckningen kan du inte hämta den igen. Om du inte har kvar den ursprungliga inbjudan ber du skaparen dela den igen.