Dela dina anteckningar på din iPhone, iPad, iPod touch eller Mac

Med appen Anteckningar på din iPhone, iPad, iPod touch eller Mac kan du bjuda in personer till att samarbeta i dina iCloud-anteckningar och mappar. Då kan ni samarbeta på projekt, planera en resa, skapa en inköpslista med mera.

Om att dela anteckningar

Du kan lägga till personer i iCloud-anteckningar eller i en hel mapp med anteckningar på din enhet. De kan då redigera dem och se de senaste ändringarna du har gjort. Om du är anteckningens ägare kan du när du vill ta bort de du samarbetar med från dina anteckningar och mappar.

Så länge som din enhet är ansluten till internet håller iCloud dina anteckningar och mappar uppdaterade överallt. När du bockar av en sak på din att-göra-lista, ändrar en ritning eller lägger till en bilaga kan alla som delar anteckningen eller mappen se den senaste versionen.

Du kan inte dela lösenordsskyddade anteckningar. Om du vill dela en lösenordsskyddad anteckning trycker du på  på din iOS-enhet eller  på din Mac och väljer Ta bort lås.

Innan du börjar

1. Uppdatera din iPhone, iPad eller iPod touch till den senaste versionen av iOS eller iPadOS och din Mac-dator till senaste versionen av macOS.
  2. Ställ in iCloud på alla dina enheter.
  3. Se till att du är inloggad på iCloud med samma Apple-ID på alla dina enheter.
  4. Uppgradera dina anteckningar så att du kan använda de senaste funktionerna. Alla du delar med behöver även uppdatera sina enheter och anteckningar. Om du har teckningar i någon av dina anteckningar ska du se till att de har uppdaterats så att du kan använda de senaste funktionerna.

Lägga till personer till en anteckning

Bjud in någon för att samarbeta i en anteckning via Mail eller Meddelanden. Eller kopiera en länk till anteckningen och skicka den till dem på annat sätt. Gör så här:

1. Öppna iCloud-anteckningen som du vill dela.
  2. Tryck eller klicka på knappen Lägg till medarbetare .
  3. Välj hur du vill skicka din inbjudan. Sedan väljer du personen du vill dela den med.
  4. På en iPhone, iPad eller iPod touch kommer anteckningen då automatiskt att skickas. Om du använder en Mac måste du klicka på Dela.

Om du vill lägga till fler personer till en delad anteckning öppnar du iCloud-anteckningen, trycker på knappen Lägg till medarbetare och sedan på Lägg till personer och följ stegen 3 4.

Vill du veta om du redan delar en anteckning? Leta efter  längst upp på anteckningen eller  i listan med anteckningar. Vill du skicka din anteckning till någon men inte samarbeta? Tryck på  högst upp i anteckningen och välj hur du vill dela den.

Lägga till personer till en mapp

1. Gå till mapplistan.
  2. På en iPhone, iPad eller iPod-touch sveper du vänster över mappen du vill dela. På Mac väljer du mappen.
  3. Tryck på . På Mac väljer du mappalternativet i menyn som visas.
  4. Lägg till den du vill dela mappen med. Välj sedan hur du vill dela inbjudan. På en iPhone, iPad eller iPod touch kommer anteckningen då automatiskt att skickas. Om du använder en Mac måste du klicka på Dela.

Du behöver iOS 13 eller iPadOS för att dela en mapp eller acceptera en inbjudan om att samarbeta i en delad mapp.

Hantera hur du delar

Om det är du som har skapat en delad anteckning är det du som kontrollerar vem som har tillgång till den och vem som kan göra ändringar. I anteckningen kan du trycka eller klickar på  för att se vem du delar anteckningen med. Sedan trycker eller klickar du på Delningsalternativ och väljer det alternativ du vill använda, till exempel: ”Kan göra ändringar” eller ”Endast visning”.

Om det står ”Inbjuden” under en persons namn så har de inte godkänt din inbjudan ännu. Alla som är med och delar en anteckning kan lägga till bilagor, skapa checklistor, skissa en teckning med mera. De kan också redigera text så länge de inte är markerade för ”Endast visning”. När en delad anteckning uppdateras får all som samarbetar i anteckningen en notis om att en uppdatering har gjorts. Gå in i anteckningen, tryck på  och aktivera Göm notiser, för att gömma dessa notiser.

Om du vill Markera alla ändringar går du in i anteckningen, trycker på  och aktivera inställningen Markera alla ändringar. Då kommer alla ändringar du och de du samarbetar med gör i anteckningen att markeras.

Du behöver iOS 13 eller iPadOS för att använda några av de senaste funktionerna för Anteckningar, till exempel Endast visning och Markera alla ändringar.

Ta bort personer från delade anteckningar

För att ta bort en person från en delad anteckning:

1. Öppna .
  2. Tryck eller klicka på personens namn.
  3. Tryck eller klicka Ta bort åtkomst.

För att ta bort alla från en delad anteckning:

1. Öppna .
  2. Tryck eller klicka på Sluta dela.
  3. Välj OK.

När du slutar dela en anteckning med andra personer raderas anteckningen automatiskt från deras enhet.

Radera en delad anteckning

Som skapare kan du när som helst ta bort en delad anteckning. Radera delade anteckningar på samma sätt som du raderar andra anteckningar. Du trycker bara på knappen Papperskorg  och anteckningen flyttas till mappen Senast raderade på alla dina enheter. Den finns kvar i mappen Senaste raderade i 30 dagar. Anteckningar tas helt bort från enheten som tillhör den du delade den med.

Om du oavsiktligt råkar radera en anteckning som någon annan har delat med dig, kan du acceptera Anteckningar-filen igen från den ursprungliga inbjudan. När du accepterar anteckningen igen innehåller den alla de senaste ändringar som gjorts i anteckningen. Om skaparen har slutat dela anteckningen kan du inte acceptera den igen. Be skaparen att dela den ursprungliga inbjudan igen, eller titta i mappen Senast raderade, om du inte har den ursprungliga inbjudan.