Så här installerar du om macOS från macOS Återställning

Läs om hur du använder macOS Återställning för att installera om Mac-operativsystemet på din inbyggda enhet eller på en extern enhet.

Installera om från macOS Återställning

macOS Återställning gör det enklare att installera om Mac-operativsystemet, även om du först behöver radera din startskiva. Allt du behöver är en internetanslutning. Om ett trådlöst nätverk är tillgängligt kan du välja det från wifi-menyn  i menyfältet. Den här menyn är också tillgänglig i macOS Återställning.

1. Starta från macOS Återställning

För att starta från macOS Återställning måste du starta din Mac och direkt hålla ned en av följande kombinationer på ditt tangentbord. Kommando-R rekommenderas, speciellt om du inte tidigare har installerat macOS Sierra 10.12.4 eller senare.

Kommando (⌘)-R

Installera den senaste macOS-versionen som var installerad på din Mac.

Alternativ-⌘-R

Uppgradera till den senaste macOS-versionen som är kompatibel med din Mac.

Skift-Alternativ-⌘-R

Installera om den macOS-version som följde med din Mac eller den närmaste versionen som fortfarande är tillgänglig.

Släpp tangenterna när Apple-logotypen, en snurrande glob eller ett meddelande om lösenord för fast mjukvara visas. När fönstret Verktygsprogram visas har du startat från macOS Återställning.

Fönstret Verktygsprogram i macOS

2. Bestäm om du vill radera (formatera) din disk

Om du behöver radera din disk innan du installerar macOS väljer du Skivverktyg från fönstret Verktygsprogram. Klicka sedan på Fortsätt. Förmodligen behöver du inte radera, om du inte säljer eller ger bort din Mac eller har problem som kräver att du raderar. Lär dig mer om när och hur du raderar.

3. Installera macOS

När du har startat från macOS Återställning följer du dessa steg för att installera macOS:

1. Välj Installera om macOS (eller Installera om OS X) från fönstret Verktygsprogram.
  2. Klicka på Fortsätt och följ instruktionerna på skärmen för att välja din disk och börja installationen.
    Om installeraren ber dig låsa upp din disk anger du lösenordet du använder för att logga in på din Mac. Du kanske måste radera din disk om din disk inte hittas eller om du får ett meddelande som säger att det inte går att installera på datorn eller volymen.
    fönstret för macOS-installerare
  3. Låt installationen slutföras utan att du försätter Mac-datorn i vila eller stänger locket. Din Mac kanske startas om under installationen och visar en förloppsindikator flera gånger. Skärmen kanske också är blank i flera minuter.

Om din Mac startar om och visar en inställningsassistent men du ska sälja eller ge bort din Mac, trycker du på Kommando-Q för att avsluta assistenten utan att slutföra inställningen. Klicka sedan på Stäng av. När den nya ägaren startar Mac-datorn kan de använda sin egen information för att slutföra installationen.

Om du inte tidigare har installerat macOS Sierra 10.12.4

macOS Återställning fungerar på ett annat sätt om macOS Sierra 10.12.4 eller senare aldrig installerats på din Mac:

• Kommando-R rekommenderas fortfarande för att starta från macOS Återställning. Den här kombinationen ser till att installationen inte associeras med ditt Apple-ID, vilket är viktigt om du säljer eller ger bort din Mac.
  • Alternativ-Kommando-R installerar macOS-versionen som följde med din Mac eller den närmaste versionen som fortfarande är tillgänglig.
  • Skift-Alternativ-Kommando-R är inte tillgänglig.