Så här installerar du om macOS från Återställning för macOS

Läs om hur du använder Återställning för macOS för att installera om Mac-operativsystemet på din inbyggda enhet eller på en extern enhet.

Installera om från Återställning för macOS

Återställning för macOS gör det enklare att installera om Mac-operativsystemet, även om du först behöver radera din startskiva. Allt du behöver är en internetanslutning. Om ett trådlöst nätverk är tillgängligt kan du välja det från wifi-menyn  i menyfältet. Den här menyn är också tillgänglig i Återställning för macOS.

1. Starta från Återställning för macOS

För att starta från Återställning för macOS måste du starta din Mac och direkt hålla ned en av följande kombinationer på ditt tangentbord. Kommando-R rekommenderas i de flesta fall, särskilt om din Mac inte uppdaterats till macOS Sierra 10.12.4 eller senare.

Kommando (⌘)-R

Installera om den senaste macOS-versionen som installerats på din Mac (rekommenderas).

Alternativ-⌘-R

Uppgradera till den senaste versionen av macOS som är kompatibel med din Mac.

Skift-Alternativ-⌘-R

Installera om den macOS-version som följde med din Mac, eller den närmaste versionen som fortfarande är tillgänglig.

Släpp tangenterna när du ser Apple-logotypen, en snurrande glob eller någon annan skärmbild för uppstart

Du kan bli ombedd att ange lösenordet till datorns administratörsinloggning, ditt Apple-ID eller lösenordet för fast mjukvara. I så fall anger du lösenordet och fortsätter.

När fönstret verktygsprogram visas har du startat datorn från Återställning för macOS.

Fönstret Verktygsprogram i macOS

2. Bestäm om du vill radera (formatera) din disk

Förmodligen behöver du inte radera enheten, om du inte säljer, byter in eller ger bort din Mac eller har problem som kräver att du raderar. Om du behöver radera din disk innan du installerar macOS väljer du Skivverktyg från fönstret Verktygsprogram. Klicka sedan på Fortsätt. Lär dig mer om när och hur du raderar.

3. Installera macOS

När du startar upp efter en Återställning för macOS väljer du Installera om macOS (eller installera om OS X) från verktygsprogram. Klicka sedan på Fortsätt och följ instruktionerna på skärmen för att välja din disk och börja installationen.

Om installeraren ber dig låsa upp din disk anger du lösenordet du använder för att logga in på din Mac. Du kanske måste radera din disk om din disk inte hittas eller om du får ett meddelande som säger att det inte går att installera på datorn eller volymen.

Låt installationen slutföras utan att du försätter Mac-datorn i vila eller stänger locket. Din Mac kanske startas om under installationen och visar en förloppsindikator flera gånger. Skärmen kanske också är blank i flera minuter.

Om din Mac startar om och visar en inställningsassistent men du ska sälja, byta in eller ge bort din Mac, trycker du på Kommando-Q för att avsluta assistenten utan att slutföra inställningen. Klicka sedan på Stäng av. När den nya ägaren startar Mac-datorn kan de använda sin egen information för att slutföra installationen.

Om du inte uppgraderat till macOS Sierra 10.12.4 eller senare

Återställning fungerar på ett annat sätt om macOS Sierra 10.12.4 eller senare aldrig installerats på din Mac:

• Kommando-R rekommenderas fortfarande för att starta från Återställning för macOS. Den här kombinationen ser till att installationen inte associeras med ditt Apple-ID, vilket är viktigt om du säljer eller ger bort din Mac.
  • Alternativ-Kommando-R installerar macOS-versionen som följde med din Mac eller den närmaste versionen som fortfarande är tillgänglig.
  • Skift-Alternativ-Kommando-R är inte tillgänglig.