Installera macOS

Lär dig att installera Mac-operativsystemet på din Mac-dator eller på en extern enhet.

Installera från Mac App Store

Det enklaste sättet att installera macOS är från programmet App Store. Lär dig hur du installerar den senaste macOS-versionen från App Store.

Om du installerar om operativsystemet för att du tänker sälja eller ge bort din Mac-dator ska du först inaktivera vissa funktioner och tjänster och sedan följa de återstående stegen i den här artikeln.

Eller installera om från Återställning för macOS

Om du inte har eller inte kan komma åt App Store, eller om du tänker sälja eller ge bort din Mac-dator, följer du dessa steg.

Starta från Återställning i macOS

Återställning för macOS installerar olika versioner av macOS beroende på vilken tangentkombination du trycker när datorn startar. Håll ned en av dessa kombinationer direkt efter du har tryckt på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn. Släpp tangenterna när Apple-logotypen eller en snurrande jordglob visas.

Kommando (⌘)-R
Installera den senaste macOS-versionen som var installerad på din Mac utan att uppgradera till en senare version.1
Alternativ-Kommando-R
Uppgradera till den senaste versionen av macOS som är kompatibel med din Mac.2
Skift-Alternativ-Kommando-R
Kräver macOS Sierra 10.12.4 eller senare
Installera om det macOS som följde med din Mac eller den närmaste version som fortfarande är tillgänglig. Den här kombinationen kräver macOS Sierra 10.12.4 eller senare.

1. Om du säljer eller ger bort en Mac-dator med OS X El Capitan eller tidigare använder du Kommando-R för att se till att installationen inte är associerad med ditt Apple-ID.
2. Om du inte redan har uppdaterat till macOS Sierra 10.12.4 eller senare så installerar Alternativ-Kommando-R det macOS som följde med din Mac, eller den närmaste version som fortfarande är tillgänglig.

När du ser fönstret Verktygsprogram i macOS fortsätter du till nästa avsnitt för att avgöra om du bör radera startskivan eller börja installera om macOS.

Fönstret Verktygsprogram i macOS

Radera din startskiva, om nödvändigt

Bestäm om du ska radera (formatera) startskivan innan du installerar macOS. Du bör radera startskivan i följande fall. Om följande omständigheter inte gäller för dig hoppar du till nästa avsnitt för att börja installera macOS.

• Du säljer eller ger bort din Mac och rensar Mac-datorn från allt som har att göra med dig, dina data eller ditt Apple-ID.
  • Du vill lösa ett problem som Skivverktyg inte kan reparera.
  • macOS-installationsprogrammet anger att det inte går att installera på datorn eller volymen. Installationsprogrammet kan exempelvis ange att din startskiva inte är korrekt formaterad, inte använder ett GUID-partitionsschema, redan har en nyare version av operativsystemet eller inte kan användas till att starta datorn.

Om du raderar startskivan tas alla data som lagras på den bort permanent.

Om du behöver radera din startskiva följer du dessa steg.

1. Välj Skivverktyg från verktygsfönstret i Återställning för macOS och klicka sedan på Fortsätt.
  2. Välj enhet eller volym i sidofältet i Skivverktyg.
  3. Klicka på Radera-knappen eller fliken.
  4. Fyll i dessa fält:
  5. Börja radera skivan genom att klicka på Radera.
  6. När det är slutfört avslutar du Skivverktyg och återgår till verktygsfönstret. Du är nu redo att installera om macOS.

Installera macOS

Följ dessa steg när du har startat från Återställning för macOS:

1. Välj Installera om macOS (eller Installera om OS X) från verktygsfönstret.
  2. Klicka på Fortsätt och följ sedan instruktionerna på skärmen. Du blir ombedd att välja din skiva. Klicka på Visa alla skivor om du inte ser den.
    Ditt Mac-serienummer skickas till Apple och du kanske ombeds att ange ditt Apple-ID för att bekräfta din behörighet att installera macOS.
  3. Klicka på Installera. Mac-datorn startar om när installationen är slutförd.

Om du raderade skivan före installationen, eller om du installerade på en extern enhet eller en annan ny skiva startar Mac-datorn om till en inställningsassistent.

• Om du behåller Mac-datorn slutför du inställningsassistenten med din information.
  • Om du säljer eller ger bort din Mac avslutar du inställningsassistenten utan att utföra några av inställningsstegen genom att klicka på Kommando-Q. Klicka sedan på Stäng av. När den nya ägaren startar Mac-datorn kan de använda sin egen information för att slutföra installationen.

Välj din nya startskiva, om det behövs

Om du har mer än en skiva med en kompatibel macOS-installation kan du använda inställningspanelen Startskiva eller Starthanteraren för att välja vilken skiva som datorn ska startas från.