Så här installerar du om macOS

Använda macOS Återställning för att installera om operativsystemet på en Mac.

Starta från macOS Återställning

Ta reda på om du använder en Mac med Apple-chip och följ sedan lämpliga steg:

• Apple-chip: Starta din Mac och fortsätt att trycka in strömknappen tills du ser Starthanteraren. Där finns även en kugghjulssymbol som kallas Alternativ. Välj Alternativ och klicka sedan på Fortsätt.
  • Intel-processor: Se till att din Mac har en internetanslutning. Starta sedan din Mac och tryck omedelbart på och håll ned Kommando (⌘)-R tills du ser en Apple-logotyp eller annan bild.

Om du ombes att välja en användare vars lösenord du känner till väljer du användaren, klickar på Nästa och anger användarens administratörslösenord.

Installera om macOS

Välj Installera om macOS i verktygsfönstret i macOS Återställning och klicka sedan på Fortsätt och följ installerarens instruktioner.

Följ de här riktlinjerna under installationen:

• Låt installationen slutföras utan att du försätter Mac-datorn i vila eller stänger locket. Din Mac kanske startas om och visar en förloppsindikator flera gånger. Skärmen kanske också är tom i flera minuter.
  • Om installeraren ber dig låsa upp din skiva anger du lösenordet du använder för att logga in på din Mac.
  • Du kanske måste radera din skiva först om den inte hittas eller om du får ett meddelande som säger att det inte går att installera på datorn eller volymen.
  • Om installeraren är för en annan version av macOS än den du förväntade dig kan du läsa om andra installationsalternativ nedan.
  • Om installeraren ger dig möjligheten att välja mellan att installera på Macintosh HD eller Macintosh HD - Data väljer du Macintosh HD.

När installationen är slutförd kanske din Mac startar om och en inställningsassistent aktiveras. Om du säljer, byter in eller ger bort din Mac trycker du på Kommando-Q för att stänga assistenten utan att slutföra inställningarna. Klicka sedan på Stäng av. När den nya ägaren startar Mac-datorn kan de använda sin egen information för att slutföra installationen.

Andra alternativ för att installera macOS

Som standard installerar macOS Återställning det senaste macOS som tidigare var installerat på din Mac.* Du kan skaffa andra macOS-versioner med någon av de följande metoderna:

• På en Intel-baserad Mac kan du använda Alternativ-Kommande-R vid start för att uppgradera till det senaste macOS som fungerar på din Mac. Undantag:
    • Om macOS Sierra 10.12.4 eller senare aldrig har installerats på denna Mac installeras det macOS som medföljde din Mac, eller den närmaste version som fortfarande finns tillgänglig.
    • Om din Mac har Apple T2-säkerhetschippet och du aldrig har installerat en macOS-uppdatering installeras det senaste macOS som var installerat på din Mac.
  • På en Intel-baserad dator som tidigare använde macOS Sierra 10.12.4 eller senare kan du använda Skift-Alternativ-Kommando-R vid start för att installera det macOS som medföljde din Mac, eller den närmaste version som fortfarande finns tillgänglig.
  • Installera om macOS från App Store istället för att använda macOS Återställning. Om du inte kan installera det senaste macOS kanske du kan installera ett tidigare macOS.
  • Skapa en startskiva och använd den sedan för att installera macOS på din Mac eller en annan Mac.

* Om du just har fått din Mac-dators moderkort ersatt under en reparation kan det hända att macOS Återställning endast kan erbjuda det senaste macOS som är kompatibelt med din Mac. Om du har raderat hela skivan istället för endast startvolymen kan det hända att macOS Återställning bara kan erbjuda det macOS som medföljde din Mac, eller den närmaste version som fortfarande finns tillgänglig.