Så här installerar du om macOS från macOS Återställning

Läs om hur du använder macOS Återställning för att installera om Mac-operativsystemet på din inbyggda enhet eller på en extern enhet.

Installera om från macOS Återställning

macOS Återställning gör det enklare att installera om Mac-operativsystemet, även om du först behöver radera din startskiva. Allt du behöver är en internetanslutning. Om ett trådlöst nätverk är tillgängligt kan du välja det från wifi-menyn  i menyfältet. Den här menyn är också tillgänglig i macOS Återställning.

1. Starta från macOS Återställning

För att starta från macOS Återställning måste du starta din Mac och direkt hålla ned en av följande kombinationer på ditt tangentbord. Släpp tangenterna när du ser Apple-logotypen, en snurrande glob eller någon annan startskärm.

Kommando (⌘)-R

Installera om den senaste macOS-versionen som installerats på din Mac (rekommenderas).

Alternativ-⌘-R

Uppgradera till den senaste versionen av macOS som är kompatibel med din Mac.

Skift-Alternativ-⌘-R

Installera om den macOS-version som följde med din Mac, eller den närmaste versionen som fortfarande är tillgänglig.

Du kan bli ombedd att ange ett lösenord, till exempel ett lösenord för fast programvara eller lösenordet för en användare som är administratör för Mac-datorn. Ange det begärda lösenordet för att fortsätta.

Välj en användare som du vet lösenordet för

När fönstret Verktygsprogram visas har du startat datorn från macOS Återställning.

2. Bestäm om du vill radera (formatera) din skiva

Förmodligen behöver du inte radera enheten, om du inte ska sälja, byta in eller ge bort din Mac eller har ett problem som kräver att du raderar den. Om du behöver radera skivan innan du installerar macOS väljer du Skivverktyg från fönstret Verktygsprogram. Klicka sedan på Fortsätt. Lär dig mer om när och hur du raderar.

3. Installera macOS

När du är redo att ominstallera macOS väljer du Installera om macOS från fönstret Verktygsprogram. Klicka sedan på Fortsätt och följ anvisningarna på skärmen. Du kommer att bli ombedd att välja en skiva att installera operativsystemet på.

• Om installeraren ber dig låsa upp din skiva anger du lösenordet du använder för att logga in på din Mac.
  • Du kanske måste radera din skiva först om den inte hittas eller om du får ett meddelande som säger att det inte går att installera på datorn eller volymen.
  • Om installeraren är för en annan version av macOS än den du förväntade dig kan du läsa om förväntningar för macOS Återställning.

fönstret för macOS Catalina-installerare

Låt installationen slutföras utan att du försätter Mac-datorn i vila eller stänger locket. Din Mac kanske startas om under installationen och visar en förloppsindikator flera gånger. Skärmen kanske också är blank i flera minuter.

Om din Mac startar om och visar en inställningsassistent men du ska sälja, byta in eller ge bort din Mac, trycker du på Kommando-Q för att avsluta assistenten utan att slutföra inställningen. Klicka sedan på Stäng av. När den nya ägaren startar Mac-datorn kan de använda sin egen information för att slutföra installationen.

Förväntningar för macOS Återställning

Versionen för macOS som erbjuds av macOS Återställning kan skilja sig åt under vissa omständigheter:

• Om macOS Sierra 10.12.4 eller senare aldrig har installerats på denna Mac installerar Alternativ-Kommando-R det macOS som följde med din Mac, eller den närmaste version som fortfarande finns tillgänglig. Skift-Alternativ-Kommando-R är då inte tillgängligt.
  • Om du raderat hela skivan istället för endast startvolymen kan det hända att macOS Återställning bara kan erbjuda det macOS som följde med din Mac, eller den närmaste version som fortfarande finns tillgänglig. Du kan uppgradera till en senare version efteråt.
  • Om din Mac har Apple T2-säkerhetschippet och du aldrig har installerat en macOS-uppdatering installerar Alternativ-Kommando R det senaste macOS som var installerad på din Mac.
  • Om du just har fått din Macs moderkort ersatt under en reparation kan det hända att macOS Återställning endast kan erbjuda det senaste macOS som är kompatibel med din Mac.

Om du inte kan få macOS Återställning att erbjuda den installerare du vill ha kan du möjligen använda ett av de andra sätten att installera macOS på.

Andra sätt att installera macOS på