Om externa funktioner och portar på iMac och iMac Pro

Läs om externa funktioner och portar på iMac-datorer från 2012 och senare och iMac Pro (2017).

iMac Pro (2017)

Frontpanel

Retina 5K-skärm

Den ljusa 27-tums Retina 5K-skärmen har en upplösning på 5120 x 2880 och stöd för stort färgomfång (P3).

1080p FaceTime HD-kamera

Ring FaceTime-videosamtal eller ta bilder och video med kameran som finns längst upp på bildskärmen. Om ljuset lyser är kameran på.

Högtalare och mikrofoner

Eliminera oönskat ljud, förstärk din röst och prata med Siri med de fyra inbyggda mikrofonerna. Mikrofonerna, tillsammans med stereohögtalarna, fungerar för att förbättra din upplevelse med FaceTime och videokonferenser.

Bakre panel

3,5 mm hörlursuttag

Koppla in stereohörlurar för att uppleva ljud i hög kvalitet när du tittar på filmer eller lyssnar på din favoritmusik.

SDXC-kortplats

Överför foton, videor och data till och från din iMac Pro med SD-kort med hög kapacitet. SDXC-kortplatsen har stöd för SD-kort upp till UHS-II-prestanda.

USB 3-portar

Anslut en iPad, iPhone, iPod, digitalkamera, videokamera, extern lagring eller skrivare snabbt och enkelt. USB 3-portarna på iMac Pro har stöd för USB 3- och USB 2-enheter.

Thunderbolt 3-portar (USB-C)

Anslut Thunderbolt 3- och USB-C-enheter eller bildskärmar. Eller använd en adapter för att ansluta Thunderbolt 2-kringutrustning, en skärm eller projektor med mera.

10 Gigabit Ethernet-port (RJ-45)

Nbase-T Ethernet-tekniken har stöd för flera datafrekvenser med hastigheter upp till 10 GBit/s via partvinnade kopparkablar i standardutförande med upp till 100 meters längd. Beroende på vilken enhet du ansluter till och vilken kabeltyp, teknik och kabellängd som används, förhandlas länkhastigheten automatiskt. Läs mer om Ethernet-hastigheter för iMac Pro.

VESA-monteringsfäste som användaren kan installera

Du kan ersätta stativet på din iMac Pro med ett VESA-monteringsfäste. Med ett VESA-monteringspaket kan du fästa din iMac Pro i VESA-kompatibla väggfästen, bordsfästen och ledade armar.

iMac-datorer från 2017

Frontpanel

Sensor för omgivningsljus

Din iMac använder sensorn för omgivningsljus till att justera bildskärmens ljusstyrka baserat på din miljö.

FaceTime HD-kamera

Du kan använda FaceTime HD-kameran för videochatter med FaceTime för Mac via en bredbandsanslutning, för att ta bilder med Photo Booth eller spela in videor med iMovie. En grön indikator slås på när kameran används.

Mikrofon

Den inbyggda mikrofonen har stöd för inspelning vid 16, 20 och 24 bitar per sampling och vid samplingsfrekvenserna 44,1, 48 och 96 kHz. Ljud som spelas in med mikrofonen spelas upp i en stereodataström med samma data i höger och vänster kanal. Du kan justera mikrofonens förstärkning från -16 dB till +30 dB.

Bakre panel

3,5 mm hörlursuttag

Hörlursuttaget har stöd för stereodataströmmar med 16, 20 eller 24 bitar per sampling och samplingsfrekvenserna 44,1 kHz och 48 kHz. Du kan justera hörlursuttagets volym från 0,0 dB till -43,0 dB.

Ljudutgången har följande nominella specifikationer vid uppspelning av en 1 kHz sinuskurva (-3 dBFS spänning; 24-bitars upplösning; 44,1 kHz samplingsfrekvens ut, 100 k belastning, om inget annat anges):

• Typ av kontakt: 3,5 mm stereo combo
  • Högsta utspänning: 1,4 V rms (+5,15 dBu)
  • Utgångsimpedans: <24 ohm
  • Frekvenssvar: 20 Hz till 20 kHz, +0,5 dB/–3 dB
  • Signal till brus-förhållande (SNR): >90 dB
  • Total distorsion av övertoner + brus (THD+N): <–80 dB (0,007 %)
  • Kanalseparering: >85 dB

SDXC-kortplats (Secure Digital Extended Capacity)

Den inbyggda SDXC-kortplatsen gör att iMac kan läsa och skriva data till SD-kort. Kortplatsen stöder Standard SD (Secure Digital) 4 MB till 4 GB, SDHC (Secure Digital High Capacity) 4 GB till 32 GB och SDXC (Secure Digital Extended Capacity) 32 GB och större. Läs mer om SD- och SDXC-kortplatsen.

USB 3-portar

Din iMac har fyra USB 3.0-kompatibla portar. Du kan ansluta USB 3.0-, USB 2.0- och USB 1.1-kompatibla enheter till portarna. Läs mer om att använda USB-enheter med Mac-datorer.

Thunderbolt 3-portar (USB-C)

Din iMac har även två Thunderbolt 3-portar (USB-C). Thunderbolt 3 är en I/O-teknik som gör det möjligt att ansluta enheter till datorn med hastigheter på upp till 40 GBit/s. Thunderbolt 3 kombinerar dataöverföring, videoutgång och laddning i en enda kompakt kontakt. Den levererar högre hastigheter än Thunderbolt 2 – upp till 40 GBit/s med en Thunderbolt 3-kompatibel kabel. Thunderbolt 3 har även stöd för USB 3.1 gen 2-anslutningar i upp till 10 GBit/s och levererar 15 W per port till externa enheter.

Ethernet-port (10/100/1000 Base-T)

På iMac-datorer finns en inbyggd Ethernet-port för 10Base-T/UTP, 100Base-TX och 1000Base-T Gigabit. Med en Ethernet-kabel kan du ansluta iMac-datorn till ett kabelmodem eller DSL-modem, en hubb, en switch, en router eller en annan Mac-dator.

Enheten som ansluts kan vara antingen en 10Base-T-, 100Base-T- eller 1000Base-T-enhet. Porten upptäcker automatiskt vilken typ av enheter du ansluter. Du behöver inte använda en korsad Ethernet-kabel när du kopplar in andra Ethernet-enheter.

Ethernet-porten stöder konfiguration av Ethernet-ramar som är större än 1 500 MTU (Maximum Transmission Unit).

Kensington-säkerhetslåsfäste

Lås fast iMac-datorn med Kensington-låsfästet, som sitter under uttaget för strömkabeln.

iMac-datorer från 2012 till 2015

Frontpanel

Sensor för omgivningsljus

Din iMac använder sensorn för omgivningsljus till att justera bildskärmens ljusstyrka baserat på din miljö.

Dubbla mikrofoner

De två mikrofonerna fungerar oberoende av andra portar för ljudingång och är alltid tillgängliga. Den inbyggda mikrofonen har stöd för inspelning vid 16, 20 och 24 bitar per sampling och vid samplingsfrekvenserna 44,1, 48 och 96 kHz.

Ljud som spelas in med mikrofonen spelas upp i en stereodataström med samma data i höger och vänster kanal. Du kan justera mikrofonens förstärkning från -16 dB till +30 dB.

Med två mikrofoner får du strålformningsteknik som ökar precisionen när du använder Diktering och minskar bakgrundsbruset i FaceTime-videosamtal.

FaceTime HD-kamera

Du kan använda FaceTime HD-kameran för videochatter med FaceTime för Mac via en bredbandsanslutning, för att ta bilder med Photo Booth eller spela in videor med iMovie. En grön indikator slås på när kameran används.

Bakre panel

3,5 mm hörlursuttag: Linjeutgång/hörlursuttag

Hörlursuttaget väljs automatiskt för ljudutmatning om ingen extern, optisk S/PDIF-enhet (Sony/Philips Digital Interface Format) hittas. Hörlursuttaget har stöd för stereodataströmmar med 16, 20 eller 24 bitar per sampling och samplingsfrekvenserna 44,1 kHz, 48 kHz och 96 kHz. Du kan justera hörlursuttagets volym från 0,0 dB till -43,0 dB.

Ljudutgången har följande nominella specifikationer vid uppspelning av en 1 kHz sinuskurva (-3 dBFS spänning; 24-bitars upplösning; 44,1 kHz samplingsfrekvens ut, 100 k belastning, om inget annat anges):

• Typ av kontakt: 3,5 mm stereo combo
  • Högsta utspänning: 1,4 V rms (+5,15 dBu)
  • Utgångsimpedans: <24 ohm
  • Frekvenssvar: 20 Hz till 20 kHz, +0,5 dB/-3 dB
  • Signal till brus-förhållande (SNR): >90 dB
  • Total distorsion av övertoner + brus (THD+N): <-80 dB (0,007 %)
  • Kanalseparering: >85 dB

3,5 mm hörlursuttag: S/PDIF optisk digital utmatning

S/PDIF väljs automatiskt om en optisk digital S/PDIF-enhet är ansluten till den externa kombinationsljudporten. Optisk digital S/PDIF-utmatning har stöd för PCM-ljudformat (pulse code modulation, pulskodmodulering) och AC-3-ljudformat (Arc Consistency-algoritm 3) med följande egenskaper för stereodataströmmen:

• PCM: 16, 20 eller 24 bitar per sampling vid samplingsfrekvenserna 44,1 kHz, 48 kHz eller 96 kHz
  • AC-3: 16 bitar per sampling vid samplingsfrekvenserna 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz

Den optiska digitala S/PDIF-utmatningen uppfyller kraven enligt IEC (International Electrotechnical Commission) 60958-3 (digitalt ljud för konsumenter).

Den digitala ljudutgången har följande specifikationer vid uppspelning av en 1 kHz sinuskurva (S/PDIF-utmatningsformat vid 0 dBFS; 44,1 kHz samplingsfrekvens; 24-bitars upplösning, om inget annat anges):

• Typ av kontakt: 3,5 mm stereo combo
  • Digitalt signal till brus-förhållande (SNR): > 130 dB
  • Total distorsion av övertoner + brus (THD+N): < -130 dB (0,00003 %)

SDXC-kortplats (Secure Digital Extended Capacity)

Den inbyggda SDXC-kortplatsen gör att iMac kan läsa och skriva data till SD-kort. Kortplatsen stöder Standard SD (Secure Digital) 4 MB till 4 GB, SDHC (Secure Digital High Capacity) 4 GB till 32 GB och SDXC (Secure Digital Extended Capacity) 32 GB och större. Läs mer om SD- och SDXC-kortplatsen.

USB 3-portar

Din iMac har fyra USB 3.0-kompatibla portar. Du kan ansluta USB 3.0-, USB 2.0- och USB 1.1-kompatibla enheter till portarna. Läs mer om att använda USB-enheter med Mac-datorer.

Thunderbolt 2-portar

Din iMac har även två portar som har stöd för Thunderbolt och Thunderbolt 2. Thunderbolt är en in- och utdatateknik som stöder högupplösta bildskärmar och högpresterande dataenheter. Med Thunderbolt får du två kanaler som vardera har en genomströmning på 10 GBit/s i båda riktningarna i samma kontakt.

iMac-modeller från 2014 och 2015 är utrustade med Thunderbolt 2, som ger högre hastighet (upp till 20 GBit/s).

Thunderbolt och Thunderbolt 2-portar har stöd för dessa lägen för digital utmatning av video:

• Mini DisplayPort-utgång via Mini DisplayPort-till Mini DisplayPort-kabel (tillval)
  • DVI-utgång via Mini DisplayPort-till-DVI-adapter (tillval)
  • VGA-utgång via Mini DisplayPort-till-VGA-adapter (tillval)
  • Dual-Link DVI-utgång via Mini DisplayPort-till-Dual-Link DVI-adaptern för anslutning av 30-tums Apple Cinema HD Display (tillval)
  • HDMI-utgång (ljud och video) via tredjepartsadapter för Mini DisplayPort till HDMI
  • Target Display-läge: I det här läget kan en del iMac-system användas som bildskärm för en annan Mac-dator. Detta går att göra med hjälp av Thunderbolt-porten och en Thunderbolt till Thunderbolt-kabel (fungerar inte med en Mini DisplayPort-kabel).
    iMac (Retina 5K, 27 tum, sent 2014) och senare iMac-modeller kan inte användas som bildskärmar i Target Display-läge.

Ethernet-port (10/100/1000 Base-T)

På iMac-datorer finns en inbyggd Ethernet-port för 10Base-T/UTP, 100Base-TX och 1000Base-T Gigabit. Med en Ethernet-kabel kan du ansluta iMac-datorn till ett kabelmodem eller DSL-modem, en hubb, en switch, en router eller en annan Mac-dator.

Enheten som ansluts kan vara antingen en 10Base-T-, 100Base-T- eller 1000Base-T-enhet. Porten upptäcker automatiskt vilken typ av enheter du ansluter. Du behöver inte använda en korsad Ethernet-kabel när du kopplar in andra Ethernet-enheter.

Ethernet-porten stöder konfiguration av Ethernet-ramar som är större än 1 500 MTU (Maximum Transmission Unit).

Kensington-säkerhetslåsfäste

Lås fast iMac-datorn med Kensington-låsfästet, som sitter under uttaget för strömkabeln.

FaceTime är inte tillgängligt i alla länder och regioner.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.