Justera ljusstyrka och färgtemperatur på iPhone, iPad eller iPod touch

Läs om hur du justerar skärmens ljusstyrka och färgtemperatur på iPhone, iPad eller iPod touch.

Justera ljusstyrkan i Kontrollcenter

Du kan snabbt justera ljusstyrkan i Kontrollcenter på din iPhone eller iPad:

1. På en iPhone X eller senare eller på en iPad med iOS 12 eller iPadOS sveper du nedåt från skärmens övre högra hörn. På en iPhone 8 eller tidigare eller på en iPod touch sveper du uppåt från skärmens nederkant.
  2. Dra reglaget för ljusstyrka  uppåt eller nedåt för att justera ljusstyrkan.

Läs mer om skärmen på iPhone X eller senare.

Justera ljusstyrka och färgtemperatur i Inställningar

1. Gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka.
  2. Dra reglaget åt höger eller vänster för att justera ljusstyrkan.

Härifrån kan du slå på Mörkt läge som är framtaget för att vara snällare mot dina ögon. I Mörkt läge används ett schema med mörka färger över hela systemet, inklusive de appar som medföljer din enhet och många appar från tredje part.

Med True Tone*, som är aktiverat som standard, används avancerade sensorer för att justera färg och intensitet på bildskärmen så att de matchar omgivningsljuset, och bilder framstår som mer naturliga.

Om du stänger av True Tone förblir skärmens färg och intensitet konstant, oavsett förändringar i omgivningsljuset.

Du kan även aktivera Night Shift, som justerar färgerna på skärmen till den varmare delen av färgspektrat och gör skärmen behagligare för ögonen. Justera färgtemperaturen så att den blir varmare eller kallare genom att gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka > Night Shift och använd reglaget för färgtemperatur.

Vissa inställningar för bildskärmshjälpmedel kan stänga av True Tone, som Invertera färger, Gråskala och Öka kontrast.

Om nivåer på ljusstyrkan

iOS-enheter använder en sensor för omgivningsljus till att justera ljusstyrkan baserat på hur ljust det är omkring dig. Sensorn sänker ljusstyrkan i mörka omgivningar och ökar den i ljusa omgivningar. Funktionen Automatisk ljusstyrka är på som standard.

När Automatisk ljusstyrka är på ser du att enhetens reglage för ljusstyrka rör sig när ljusförhållandena ändras.

Du kan slå på och av Automatisk ljusstyrka i Inställningar > Hjälpmedel > Skärm och textstorlek. Nollställ inställningarna för Automatisk ljusstyrka genom att stänga av funktionen och sedan slå på den igen.

iPod touch har inte stöd för funktionen Automatisk ljusstyrka.

Läs mer

* Du kan använda True Tone på följande enheter: iPhone 8 eller senare, iPad Pro 12,9 tum (3:e generationen), iPad Pro 11 tum, iPad Pro 12,9 tum (2:a generationen), iPad Pro 10,5 tum, iPad Pro (9,7 tum), iPad Air (3:e generationen) och iPad mini (5:e generationen).