Använda referensläget på din iPad Pro

Liquid Retina XDR-skärmen på din iPad Pro kan visa referensfärg för populära färgstandarder samt videoformaten SDR och HDR.

Vad är referensläget?

Referensläget är ett visningsläge för professionella arbetsflöden för innehållsskapande, till exempel färggradering, redigering och innehållsgranskning, där exakta färger och konsekvent bildkvalitet är avgörande.

För att använda referensläget behöver du:

• iPad Pro på 12,9 tum (femte generationen eller senare)

• iPadOS 16 eller senare

När referensläget är på visar din iPad Pro referensfärg för dessa vanliga färgstandarder och videoformat, upp till 1 000 cd/m2 toppljusstyrka för HDR och 100 cd/m2 toppljusstyrka för SDR:

• BT.709

• BT.601 SMPTE-C

• BT.601 EBU

• sRGB

• HDR10 BT.2100 PQ

• BT.2100 HLG Dolby Vision Profile 8.4

• Dolby Vision Profile 5

Referensläget gör att din iPad Pro matchar färgkraven för ditt arbetsflöde. Den riktar in sig på en D65-vitpunkt och inaktiverar alla dynamiska skärmjusteringar, som True Tone, Auto-Brightness och Night Shift. Du kan också justera vitpunkten och luminansen manuellt. Format som inte stöds färghanteras på samma sätt som i standardvisningsläget.

Du kan också använda referensläget med SideCar för att skapa ett konsekvent referensarbetsflöde mellan din iPad och Mac.

Referensläget kan påverka batteritiden.

Slå på eller av referensläget

1. Öppna appen Inställningar och tryck sedan på Visning och ljusstyrka.

2. Tryck på Avancerat.

3. Slå på eller av referensläget.

Använda Finjustera kalibrering

Använd Finjustera kalibrering för att bibehålla skärmens referensfärgprecision genom att justera vitpunkten och luminansen. Ange de värden som du mäter med ett externt verktyg och testmönster. iPadOS justerar automatiskt skärmen så att den matchar dina mål för vitpunkt och luminans.

1. Öppna appen Inställningar och tryck sedan på Visning och ljusstyrka. Tryck sedan på Avancerat och se till att referensläget är aktiverat.

2. Använd ett externt verktyg för att mäta ett testmönster. Anteckna värdena du mäter.

3. Gå tillbaka till appen Inställningar och tryck på Visning och ljusstyrka. Tryck på Avancerat och sedan på Finjustera kalibrering.

4. Tryck bredvid varje inställning och ange ett värde. Ange de värden som du mätte i måttfälten. Ange målvärden för vitpunkt och luminans i målfälten.

5. När du är färdig trycker du på Klar. Skärmen på din iPad Pro justeras så att den matchar dina mål för vitpunkt och luminans.

Det här ska du ange i mått- och målfälten:

• Uppmätt vitpunkt (x): X-kromaticitetskoordinaten (CIE 1931 xyY) vid mätning av ett vitt eller grått testmönster.

• Uppmätt vitpunkt (y): Y-kromaticitetskoordinaten (CIE 1931 xyY) vid mätning av ett vitt eller grått testmönster.

• Uppmätt luminans (cd/m2): Y-luminansvärdet (CIE 1931 xyY) vid mätning av ett vitt eller grått testmönster.

• Målvitpunkt (x): X-kromaticitetskoordinaten (CIE 1931 xyY) för din målvitpunkt.

• Målvitpunkt (y): Y-kromaticitetskoordinaten (CIE 1931 xyY) för din målvitpunkt.

• Målluminans (cd/m2): Y-luminansvärdet (CIE 1931 xyY) för din målluminans.

Tryck på Återställ standardvärden om du vill ta bort en tidigare tillämpad inställning av Finjustera kalibrering.

Hämta testmönster

Du kan utvärdera kalibreringen av din iPad Pro med testmönster i QuickTime-filmer från Apple. Med de färgmärkta referenserna kan du använda ditt interna mätverktyg för att finjustera vitpunkt- och luminanskalibreringen på din skärm.

1. Besök AVFoundation-utvecklarsidan.

2. Hämta testfilerna genom att klicka på Color Test Patterns (färgtestmönster) i avsnittet Related Resources (relaterade resurser).

3. Packa upp QuickTime-Test-Pattern.zip-arkivet i appen Filer. Varje uppsättning testmönster inkluderar en .txt-fil med referensvärden som visar den förväntade kromaticiteten och luminansen för varje testmönster.

Endast följande uppsättningar av QuickTime-testmönster rekommenderas för iPad Pro:

• HDR10_ST2084

• SDR_BT601_NTSC_SMPTE_C

• SDR_BT601_PAL_EBU

• SDR_BT709_HDTV

Kontrollera din konfiguration och miljö

Gör så här när du mäter ett testmönster och finjusterar skärmen:

• Rikta ditt mätverktyg mot mitten av skärmen.

• Kontrollera att verktyget är vinkelrätt mot skärmens yta.

• Se till att rummet är dunkelt eller helt mörkt för att förhindra att ljusstrålar eller ljusreflektioner påverkar mätningarna.

• Se till att skärmen har värmts upp i minst 30 minuter och har en stabil temperatur.

• Mät och finjustera i en miljö med en omgivningstemperatur på högst 25° C.

• Du behöver inte ta bort en befintlig inställning av Finjustera kalibrering innan du mäter och tillämpar en ny.

Intervallgränser för Finjustera kalibrering

• Datafälten för de tre uppmätta värdena har statiska giltiga inmatningsintervall så att du kan mäta många olika testmönster.

• De möjliga intervallen för målfälten för x- och y-data beräknas baserat på de uppmätta x- och y-värdena och eventuell befintlig inställning av Finjustera kalibrering.

• Det möjliga intervallet för målluminans beräknas baserat på de uppmätta x-, y- och luminansvärdena, x- och y-målvärdena och eventuell befintlig inställning av Finjustera kalibrering.

• Möjliga intervall för måldatafälten visas bredvid fälten.

• Om du anger ett värde som ligger utanför det tillgängliga intervallet blir intervallet rött.

Om det önskade målvärdet ligger utanför det visade intervallet

Det kan bero på något av följande:

• Värdena som du har mätt med ditt verktyg kanske inte stämmer. Kontrollera att verktyget är vinkelrätt mot skärmen och riktat mot mitten av testmönstret.

• Du kanske har angett fel värden i måttfälten. Kontrollera att de uppmätta värdena som du har angett stämmer överens med dina mätdata från verktyget.

• Du kanske har angett fel värden i målfälten. Kontrollera att du använder ditt avsedda testmönster och att målvärdena som du har angett i målfälten stämmer överens med den förväntade kromaticiteten och luminansen för det mätta testmönstret.

• Det kanske inte går att uppnå det önskade luminansmålet. iPad-skärmar är utformade för att vara bäst i branschen. Alla skärmar kan få minskade ljusstyrkenivåer med tiden, och då kanske ditt luminansmål inte längre kan uppnås. I sådana fall kan skärmens vitpunktsprecision fortfarande bibehållas.

Använd referensläget med Sidecar

Kräver en Mac med Apple-chip

Om du använder Sidecar för att utöka eller spegla ditt Mac-skrivbord till din iPad Pro kan du aktivera referensläget för att använda din iPad Pro som en sekundär referensbildskärm:

1. Aktivera referensläget på din iPad.

2. Välj en referensförinställning på din Mac. Du kan använda en av dessa förinställningar (med motsvarande färgstandarder och videoformat som stöds av referensläget inom parentes):

• HDTV-video (BT.709)

• NTSC-video (BT.601 SMPTE-C)

• PAL- & SECAM-video (BT.601 EBU)

• Internet och webb (sRGB)

• HDR-video (HDR10 BT.2100 PQ, BT.2100 HLG Dolby Vision Profile 8.4, Dolby Vision Profile 5)

3. Flytta ett Mac-fönster till din iPad.