Använda iPad som en andra bildskärm till en Mac-dator

Med Sidecar kan du använda iPad som en bildskärm som förlänger eller speglar din stationära Mac.

macos-monterey-sidecar-hero

Förbereda dig

• Innan du fortsätter kontrollerar du att din Mac och iPad uppfyller systemkraven för Sidecar och att du är inloggad med samma Apple-ID på båda.

• Du kan använda Sidecar trådlöst, men om du vill att din iPad ska förbli laddad ansluter du den direkt till din Mac med usb-laddningskabeln som medföljde din iPad.

Om du vill kontrollera din Mac och iPad med tangentbordet, musen eller styrplattan och att iPad-enheten visar sin egen hemskärm och sina egna appar snarare än skrivbordet och apparna på din Mac använder du Universell kontroll istället.

Flytta ett Mac-fönster till din iPad

Håll pekaren över knappen för helskärmslägeknappen för helskärmsläge för ett fönster på din Mac och välj sedan alternativet att flytta det fönstret till din iPad.

Du kan upprepa det här steget för andra Mac-fönster eller helt enkelt dra andra Mac-fönster till och från din iPad. Du kan även flytta tillbaka ett fönster till din Mac genom att hålla pekaren över knappen för helskärmslägeknappen för helskärmsläge och välja Flytta fönstret tillbaka till datorn.

Om du vill att din iPad speglar Mac-skärmen istället för att utöka skrivbordet:

• I macOS Monterey eller senare väljer du ett skärmdubbleringsalternativ från menyn Skärmdubbleringmenyn Skärmdubblering i menyraden.1

• I macOS Big Sur väljer du ett skärmdubbleringsalternativ från bildskärmsmenyn i Kontrollcenter eller i menyraden.

• I macOS Catalina väljer du ett skärmdubbleringsalternativ från AirPlay-menyn (  eller  ) i menyraden.2

Använda sidofältet på en iPad

I sidofältet visas vanliga Mac-reglage på sidan av iPad-skärmen. Där finns bland annat Kommando, Skift och andra specialtangenter, så att du kan välja viktiga kommandon med fingret eller med Apple Pencil istället för att använda tangentbordet.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-show-menu-icon

Visa eller göm menyraden med ett tryck när ett fönster visas i helskärmsläge

macos-big-sur-sidecar-sidebar-show-dock-icon

Visa eller göm datorns Dock på iPad.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-command-icon

Kommando. Håll ned om du vill ställa in kommandotangenten. Lås tangenten genom att dubbeltrycka.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-option-icon

Alternativ. Håll ned om du vill ställa in alternativtangenten. Lås tangenten genom att dubbeltrycka.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-control-icon

Kontroll. Håll ned om du vill ställa in kontrolltangenten. Lås tangenten genom att dubbeltrycka.

Skift. Håll ned om du vill ställa in skifttangenten. Lås tangenten genom att dubbeltrycka.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-undo-icon

Ångra den senaste åtgärden. I vissa appar kan du ångra flera åtgärder.

macos-big-sur-sidecar-sidebar-keyboard-icon

Visa eller göm tangentbordet på skärmen.

Koppla från iPad-enheten från Mac-datorn.

Rulla eller utföra andra åtgärder med gester

De här Multi-Touch-gesterna är extra användbara när du använder din iPad som bildskärm.

• Rulla: Svep med två fingrar.

• Kopiera: Nyp med tre fingrar.

• Klipp ut: Nyp med tre fingrar två gånger.

• Klistra in: Dra isär med tre fingrar.

• Ångra: Svep åt vänster med tre fingrar eller dubbeltryck med tre fingrar.

• Gör om: Svep åt höger med tre fingrar.

Använda Apple Pencil

Du kan använda Apple Pencil i stället för musen eller styrplattan som är ansluten till din Mac om du vill peka, klicka, markera och utföra uppgifter. Du kan bland annat rita, redigera bilder eller manipulera objekt på din iPad medan den utökar eller speglar din Mac-bildskärm. Du kan även använda Apple Pencil för att skriva, skissa och göra markeringar i dokument. Uppdateringarna visas direkt på din Mac.

Sidecar har även stöd för dubbeltryck, som du kan aktivera i inställningarna. Appar som stöder dubbeltrycksfunktionen kan utföra anpassade åtgärder när du dubbeltrycker på sidan av din Apple Pencil (2:a generationen).

Använda Touch Bar

Många appar på din Mac har Touch Bar Med Sidecar får du en Touch Bar på iPad-skärmen även om din Mac inte har en Touch Bar. Tryck på reglagen med antingen ditt finger eller en Apple Pencil. Om Touch Bar inte visas när du använder en app som erbjuder Touch Bar-kontroller:

• macOS Ventura eller senare: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Skrivbord och Dock i sidofältet, rulla sedan ner till höger och aktivera Bildskärmar har separata områden.

• Tidigare versioner av macOS: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Mission Control och se till att Bildskärmar har separata områden är markerat.

Använda ett tangentbord, en mus eller en styrplatta

Under din session kan du skriva på tangentbordet som är anslutet till din Mac eller så kan du använda ett tangentbord som är anslutet till din iPad, som Smart Keyboard eller Magic Keyboard för iPad. När du vill peka, klicka eller markera med en mus eller styrplatta använder du musen eller styrplattan som är ansluten till din Mac eller en Apple Pencil på din iPad.

Använda iPad-appar

När du använder din iPad som bildskärm kan du växla till en iPad-app och sedan använda appen på din iPad som vanligt. Det avslutar din session tills du växlar tillbaka till Sidecar-appen, som visas på startskärmen på din iPad när du använder Sidecar.

Ändra inställningar

Så här hittar du Sidecar-inställningarna:

• macOS Ventura eller senare: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Bildskärmar i sidofältet och klicka sedan på din iPad högst upp i fönstret.

• macOS Monterey: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Bildskärmar. Klicka på Bildskärmsinställningar och klicka sedan på din iPad i sidofältet.

• Tidigare versioner av macOS: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Sidecar.

De här inställningarna finns bara på datorer som har stöd för Sidecar:

• Visa sidofältet: Visa sidofältet på vänster eller höger sida av iPad-skärmen eller stäng av det.

• Visa Touch Bar: Visa Touch Bar längst ned eller längst upp på iPad-skärmen eller stäng av det.

• Aktivera dubbeltryck på Apple Pencil: Gör det möjligt för appar som stöder den här funktionen att utföra anpassade åtgärder när du dubbeltrycker på sidan av Apple Pencil (2:a generationen).

Systemkrav för Sidecar

Sidecar fungerar med följande enheter och operativsystem.

macOS Catalina eller senare

iPadOS 13 eller senare

Ytterligare krav

Läs mer

1. Om du inte ser den här menyn: I macOS Ventura eller senare väljer du Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Kontrollcenter i sidofältet och välj sedan ett alternativ från menyn Skärmdubblering till höger. I tidigare macOS-versioner väljer du Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Dock och menyrad och klicka sedan på Skärmdubblering i sidofältet. Markera kryssrutan Visa i menyrad och välj sedan Alltid i den intilliggande popupmenyn.

2. Om du inte ser den här menyn väljer du Apple-menyn  > Systeminställningar, klickar på Bildskärmar och väljer därefter Visa skärmdubbleringsalternativ i menyraden när de är tillgängliga.