Använda en Retina-skärm

Läs mer om Retina-skärmen som är inbyggd i din Mac.

Bildpunktstätheten på Retina-skärmar är så hög att blotta ögat inte kan urskilja enskilda pixlar på normalt visningsavstånd. Detta gör innehållet väldigt detaljrikt och förbättrar upplevelsen väsentligt.

Mac-datorer med en Retina-skärm

Följande Mac-datorer har en inbyggd Retina-skärm:

MacBook Pro-modeller:

• 15-tums MacBook Pro-modeller som lanserades 2012 eller senare, förutom MacBook Pro (15-tums, mitten av 2012). Ursprunglig upplösning: 2 880 x 1 800 med 220 pixlar per tum. Stöd för miljoner färger.
  • 13-tums MacBook Pro-modeller som lanserades sent 2012 eller senare. Ursprunglig upplösning: 2 560 x 1 600 med 227 pixlar per tum. Stöd för miljoner färger.

MacBook-modeller som lanserades 2015 eller senare. Ursprunglig upplösning: 2 304 x 1 440 med 226 pixlar per tum. Stöd för miljoner färger.

iMac-modeller:

• 27-tums iMac-modeller som lanserades 2014 eller senare. Ursprunglig upplösning: 5 120 x 2 880. Modeller som lanserades 2014 och 2015 har stöd för miljoner färger, och modeller som lanserades 2017 eller senare har stöd för en miljard färger.
  • 21,5-tums iMac-modeller som lanserades 2015 eller senare, förutom iMac (21,5-tums, 2017) och iMac (21,5-tums, sent 2015). Ursprunglig upplösning: 4 096 x 2 304. Retina-modellen som lanserades 2015 har stöd för miljoner färger, och modeller som lanserades 2017 eller senare har stöd för en miljard färger.

Alla iMac Pro-modeller. Ursprunglig upplösning: 5 120 x 2 880. Stöd för en miljard färger.

Ändra upplösningen på din skärm

Din Mac väljer automatiskt en standardupplösning som är optimal för din skärm. Så här ändrar du upplösning:

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.
  2. Klicka på Bildskärmar.
  3. Välj Skalad och välj sedan en av de fyra eller fem skalade upplösningarna, beroende på vilken Mac-modell du har. Med skalade upplösningar kan text och objekt visas som större och mer synliga, eller mindre för att ge mer utrymme för fönster och appar.

Om du även använder en extern skärm

Om du använder en extern skärm för att utöka ditt skrivbord kan du välja önskad upplösning för varje skärm. Tryck och håll ner Alternativ-tangenten medan du klickar på knappen Skalad för att se ytterligare upplösningar för externa skärmar.

Om du använder en extern skärm för att dubblera din inbyggda skärm optimeras din Mac för den skärm som är vald i popup-menyn Optimera för. Tillåt din Mac att välja den bästa upplösningen för skärmen, eller välj Skalad och välj en annan upplösning.

När du dubblerar dina skärmar kan du optimera för den externa skärmen istället för den inbyggda skärmen

Använda appar med en Retina-skärm

Om en app ser annorlunda ut på din Retina-skärm eller externa skärm med hög upplösning provar du att öppna appen i läge med låg upplösning:

1. Avsluta programmet.
  2. Öppna mappen Program.
  3. Klicka på appen en gång för att markera den och välj sedan Visa info från Arkiv-menyn.
  4. I Visa info-fönstret som öppnas markerar du kryssrutan Öppna i låg upplösning.
  5. Stäng Visa info-fönstret och öppna appen igen.

Vissa appar som fungerar bäst i låg upplösning eller endast fungerar i låg upplösning har redan det här alternativet aktiverat. I så fall kanske du inte kan avaktivera det. Apputvecklaren kanske erbjuder en uppdatering som omfattar stöd för Retina-skärmen.

Använda Boot Camp och Windows med en Retina-skärm

• Boot Camp har stöd för upplösningar upp till 3 840 x 2 160.
  • När din Mac använder Apples stödmjukvara för Windows startar Windows med maximal dpi (pixlar) som stöds, vilket är 144 dpi, eller 150 procent förstoring. Det leder till att objekt är mindre och mer utrymme visas. Du kan använda Windows kontrollpanelsprogram för bildskärm för att justera inställningen i Windows.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.