Använda en Retina-skärm

Lär dig mer om Retina-skärmen som är inbyggd i Mac.

Bildpunktstätheten på Retina-skärmar är så hög att blotta ögat inte kan urskilja enskilda pixlar vid normalt betraktande. Detta ger innehållet enorm detaljrikedom och förbättrar väsentligt upplevelsen.

Mac-datorer med Retina-skärm

Följande Mac-datorer har en inbyggd Retina-skärm:

• På MacBook Pro (Retina-skärm, 13 tum, sent 2012) och senare är den ursprungliga upplösningen 2 560 × 1 600 med 227 pixlar per tum och stöd för miljontals färger.
  • På MacBook Pro (Retina-skärm, mitten av 2012) och MacBook Pro (Retina-skärm, 15 tum, tidigt 2013) och senare är den ursprungliga upplösningen 2 880 × 1 800 med 220 pixlar per tum och stöd för miljontals färger.
  • På iMac-skärmar (Retina-skärm 5K, 27 tum) från 2014 och 2015 är den ursprungliga upplösningen 5 120 × 2 880 med stöd för miljontals färger.
  • På iMac-skärmar (Retina-skärm 5K, 27 tum, 2017) är den ursprungliga upplösningen 5 120 × 2 880 med stöd för en miljard färger.
  • På iMac-skärmar (Retina-skärm 4K, 21,5 tum, sent 2015) är den ursprungliga upplösningen 4 096 × 2 304 med stöd för miljontals färger.
  • På iMac-skärmar (Retina-skärm 4K, 21,5 tum, 2017) är den ursprungliga upplösningen 4 096 × 2 304 med stöd för en miljard färger.
  • MacBook-skärmar (Retina-skärm, 12 tum, tidigt 2015) och senare har en upplösning på 2 304 × 1 440 med 226 pixlar per tum och stöd för miljontals färger.

Justera din Retina-skärms upplösning

Om du behöver justera bildupplösningen ska du välja Systeminställningar från Apple-menyn ().

Retina-skärmen har skalbara upplösningar. Med dessa kan text och objekt bli större och mer synliga eller mindre så att du får mer utrymme för fönster och appar. Din Mac visar antingen fyra eller fem alternativ för skalbara upplösningar beroende på modellen.

Här är ett exempel på fyra skalbara upplösningsval:Retina-skärmsinställningar

Här är ett exempel på fem skalbara upplösningsval:Retina-skärmsinställningar för iMac

Retina-skärmar använder skalbara upplösningar i stället för de specifika upplösningsinställningarna som externa skärmar använder. Om du behöver använda en annan upplösning än dem som finns tillgängliga på den inbyggda skärmen ska du ansluta en extern skärm via HDMI, Thunderbolt eller DisplayPort.

Thunderbolt är inte kompatibel med MacBook (Retina-skärm, 12 tum, tidigt 2015) och senare.

Apple-appar som har stöd för Retina

Alla appar från Apple som ingår i OS X 10.7 och senare har stöd för Retina-skärmen. Bland dessa appar finns Mail, Safari, Kalender, Kontakter, Meddelanden, Kartor, iBooks, FaceTime, Photo Booth och Textredigerare.

Dessutom har Bilder, iPhoto, iMovie, iTunes, Keynote, Pages, Numbers, Aperture, Final Cut Pro X och Motion stöd för Retina-skärmen.

Öppna appar i läget Låg upplösning

Om du lägger märke till att en app ser annorlunda ut på din Retina-skärm öppnar du appen i läget Låg upplösning:

1. Avsluta appen om den är öppen.
  2. I Finder väljer du Program i menyn Gå.
  3. I mappen Program som öppnas klickar du på symbolen för appen så att den är markerad.
  4. Välj Visa info från menyn Arkiv.
  5. Markera kryssrutan bredvid Öppna i låg upplösning.
    Öppna i låg upplösning
  6. Stäng fönstret och öppna appen igen.

Du kan även kontakta utvecklaren av programmet för att ta reda på om det finns någon uppdatering för Retina-skärmen till programmet.

Om en app redan har aktiverat Låg upplösning

Detta alternativ är redan markerat för vissa appar som fungerar bäst i läget Låg upplösning eller endast kan köras i läget Låg upplösning.

Du kan försöka att ändra den här inställningen genom att avmarkera kryssrutan i fönstret Visa info för appen, men det kanske inte är möjligt. Om så är fallet kontaktar du utvecklaren av appen för att se om det finns någon uppdatering för Retina-skärmen till appen.

Använda en extern skärm med din Mac med Retina-skärm

Om din MacBook, MacBook Pro eller iMac har en Retina-skärm optimerar den automatiskt upplösningen för den inbyggda Retina-skärmen och alla externa skärmar som du ansluter. Du kan justera upplösningen för skärmar genom att välja Systeminställningar från Apple-menyn och sedan klicka på Bildskärmar.

Om du har aktiverat Skärmbildsdubblering (på fliken Uppställning i systeminställningarna för skärmar) visas popup-menyn Optimera för under fliken Bildskärm både för inbyggda och externa skärmar. På så sätt kan du optimera för intern och extern skärm och till och med skala innehållet på båda.

Om Skärmbildsdubblering inte är aktiverad använder du läget Utökat skrivbord. I så fall kan inställningarna för upplösning göras separat för varje skärm. Kontrollera i fönstret med systeminställningar för bildskärm där beskrivningen av skärmen du ska justera finns längst upp i fönstret (det finns ett separat fönster för var och en av skärmarna). Justera efter behov.
Inställningar för Thunderbolt-skärm

Få fler upplösningar för din externa skärm

Du ser fler upplösningsalternativ för din externa skärm genom att hålla ned alternativtangenten medan du klickar på knappen Skalad.

Om du använder OS X 10.7 eller OS X 10.8 är det här endast tillgängligt i läget för utökat skrivbord.

Hitta knappen Sök bildskärmar

Du hittar knappen Sök bildskärmar genom att gå till avsnittet Bildskärmar i Systeminställningar om en extern skärm inte hittas automatiskt. Håll ned alternativtangenten för att visa knappen Sök bildskärmar i nedre högra hörnet. Klicka på knappen om du vill söka efter en annan skärm manuellt.

Stöd för Windows och Boot Camp för Retina-skärm

Du måste hämta och installera Windows Support Software med hjälp av Boot Camp-assistenten för att använda Retina-skärmen med Windows 7, 8 och 10. Lär dig mer om support för Boot Camp.

Boot Camp har stöd för upplösningar upp till 3 840 × 2 160.

Justera Retina-skärmens pixeltäthet i Windows

Om du använder Apples stödmjukvara för Windows, startar Windows med max dpi (pixlar) som stöds (144 dpi eller 150 % förstoring). Det leder till att objekt är mindre och mer utrymme visas. Du kan justera den här inställningen med Windows kontrollpanelsprogram för bildskärm.

FaceTime är inte tillgängligt i alla länder och regioner.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.