Installera Windows på din Mac med Boot Camp

Med Boot Camp kan du installera Microsoft Windows på en Mac-dator. När du har installerat Windows kan du växla mellan macOS och Windows genom att starta om din Mac.

Boot Camp-assistent på MacBook Pro

Innan du börjar

Se till att du har det du behöver:

• Tillräckligt med ledigt utrymme för att skapa en partition* för Boot Camp på minst 64 GB. För bästa upplevelsen rekommenderas 128 GB.
  • Ett externt tangentbord och mus eller styrplatta (om du använder en stationär Mac-dator).
  • Ett tomt USB 2-minne som är minst 16 GB stort. Om du har en av de här Mac-modellerna behöver du inget flashminne.

* På Mac-datorer med APFS-formaterade skivor kräver Boot Camp en partition istället för en volym.

1. Ta reda på om din Mac har stöd för Windows 10

Dessa Mac-modeller har stöd för 64-bitarsversioner av Windows 10 som installeras med Boot Camp. Använd Om den här datorn för att ta reda på vilken Mac du har. Se sedan om den finns på den här listan:

• MacBook Pro (2012 eller senare)
  • MacBook Air (2012 eller senare)
  • MacBook (2015 eller senare)
  • iMac Pro (2017)
  • iMac (2012 eller senare)*
  • Mac mini (2012 eller senare)
  • Mac mini Server (sent 2012)
  • Mac Pro (sent 2013)

* Om du har en iMac (27 tum, sent 2012) med en hårddisk på 3 TB och en Windows-partition, kan du inte installera macOS Mojave 10.14. Läs mer.

2. Skaffa en Windows-skivavbild

En installationsenhet för Microsoft Windows eller skivavbild (ISO) med en 64-bitarsversion av Microsoft Windows 10. Om du installerar Windows för första gången använder du en skiva eller skivavbild med en full installation och inte en uppgradering.

När du köper Windows medföljer en skivavbildsfil (ISO) som du hämtar, en installationsskiva eller ett USB-minne. Om din kopia av Windows levererades på en dvd-skiva kan du behöva skapa en skivavbild av den för att den ska fungera med Boot Camp. Om din version av Windows levererades på ett USB-minne kan du hämta en ISO-fil från Microsoft.

3. Öppna Boot Camp-assistenten

Boot Camp-assistenten leder dig genom installationen av Windows på din Mac. Öppna den här appen från mappen Verktygsprogram i mappen Program. Följ sedan anvisningarna på skärmen för att partitionera om din startskiva och hämta relaterade mjukvarudrivrutiner för Windows.

Om du uppmanas till det under installationen ansluter du ett tomt USB 2-minne.

4. Formatera din Windows-partition

När du slutfört assistenten kommer din Mac att starta om och visa installationsprogrammet för Windows. Om du använder en flashenhet eller en optisk enhet för att installera Windows kommer du bli tillfrågad om var du vill installera Windows. Välj partitionen BOOTCAMP och klicka sedan på Formatera. Om du inte använder en flashenhet eller en optisk enhet kommer rätt partition väljas och formateras automatiskt.

5. Installera Windows och Windows-stödmjukvara

Koppla ur alla externa enheter, som bildskärmar och hårddiskar som inte används under installationen. Följ därefter instruktionerna på skärmen för att installera Windows.

När installationen är klar kommer din Mac att starta Windows och därefter påbörja installationen av Windows-stödmjukvaran. Om fönstret "Installeraren för Boot Camp" inte dyker upp automatiskt, kan du installera Windows-stödmjukvaran manuellt.

6. Byta mellan macOS och Windows

Du kan byta tillbaka till macOS när du har installerat Windows och Windows-stödmjukvaran, genom att använda Boot Camps systemfältsalternativ i Windows. Välj macOS-volymen och starta sedan om din Mac.

Byt från macOS till Windows genom att använda inställningspanelen för startskiva. Där väljer du Boot Camp-volymen och startar sedan om din Mac. Du kan även hålla ner alternativtangenten när du startar om din Mac och välja mellan macOS och Windows.

Läs mer

Med OS X El Capitan 10.11 eller senare kräver följande modeller ingen USB-enhet, utan använder den interna enheten för att tillfälligt lagra det som behövs för att installera Windows:

• MacBook Pro (2015 och senare)*
  • MacBook Air (2015 och senare)*
  • MacBook (2015 eller senare)
  • iMac (2015 och senare)
  • iMac Pro
  • Mac Pro (sent 2013)

Mer information om hur du använder Windows på din Mac får du genom att klicka på knappen Öppna Boot Camp Hjälp i Boot Camp-assistenten. Här finns mer värdefull information:

* Dessa Mac-modeller hade hårddiskar på 128 GB som ett alternativ. För bästa upplevelse rekommenderas hårddiskar på 256 GB eller mer.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.