Installera Windows 10 på din Mac med Boot Camp-assistenten

Med Boot Camp-assistenten kan du installera Microsoft Windows 10 på en Mac-dator. När du har installerat Windows kan du växla mellan macOS och Windows genom att starta om din Mac.

Boot Camp-assistent på MacBook Pro

Innan du börjar

Kontrollera först att Mac-datorn har stöd för Windows 10. Använd Om den här datorn för att ta reda på vilken Mac du har. Se sedan om den finns på den här listan:

• MacBook Pro introducerad 2012 eller senare
  • MacBook Air introducerad 2012 eller senare
  • MacBook introducerad 2015 eller senare
  • iMac Pro

• iMac introducerad 2012 eller senare1
  • Mac mini introducerad 2012 eller senare
  • Mac Pro introducerad sent 2013

Se sedan till att du har det du behöver:

• Den senaste versionen av macOS. Läs om hur du uppdaterar mjukvaran på din Mac.2
  • Minst 64 GB ledigt diskutrymme på din Mac för att skapa en Boot Camp-partition. För automatiska Windows-uppdateringar krävs minst 128 GB, så Apple rekommenderar en partition på minst 128 GB för den bästa upplevelsen.
  • Ett tomt usb 2-minne på minst 16 GB. En del Mac-modeller kräver inte att du installerar från en extern flashenhet.

Slutligen behöver du skaffa en skivavbild (ISO) eller ett installationsmedium med en 64-bitarsversion av Microsoft Windows 10 Home- eller Pro-utgåvan:

• Om du installerar Windows på din Mac för första gången använder du en fullständig version, och inte en uppgraderingsversion.
  • Om din kopia av Windows levererades på en dvd-skiva kan du behöva skapa en skivavbild
  • Om din kopia av Windows levererades på ett usb-minne, eller om du har en Windows-produktnyckel men ingen installationsskiva, kan du hämta en ISO från Microsoft.

Installera Windows

Nu är du redo att installera Windows på din Mac enligt följande anvisningar:

1. Öppna Boot Camp-assistenten och skapa partitionen BOOTCAMP

Öppna Boot Camp-assistenten från mappen Verktyg inuti mappen Program och följ sedan instruktionerna på skärmen. Med hjälp av programmet skapar du partitionen BOOTCAMP på startskivan och hämtar relaterade mjukvarudrivrutiner för Windows.

Eftersom du inte kan ändra storlek på partitionen BOOTCAMP efter att den har skapats, är det viktigt att du anger rätt storlek för partitionen i förhållande till behoven. Apple rekommenderar minst 128 GB för den bästa upplevelsen.

Om du uppmanas till det under installationen ansluter du ett tomt usb 2-minne.

2. Formatera partitionen BOOTCAMP

När Boot Camp-assistenten är slutförd startas Mac-datorn om till Windows installationsprogram. I de flesta fall väljs och formateras korrekt partition automatiskt av installationsprogrammet. Om du använder en flashenhet eller en optisk enhet för att installera Windows, kan du eventuellt bli tillfrågad om var du vill installera Windows. Välj partitionen BOOTCAMP och klicka sedan på Formatera.

3. Installera Windows och Windows-stödmjukvara

Koppla ur alla externa enheter, som bildskärmar och hårddiskar, som inte används under installationen. Följ därefter instruktionerna på skärmen för att installera Windows. När installationen är slutförd kommer din Mac att starta med Windows och därefter öppna ett installationsprogram för Windows-stödmjukvaran.

Om ingen välkomstskärm för Installeraren för Boot Camp visas automatiskt, måste du installera Windows-stödmjukvaran manuellt.

Växla mellan macOS och Windows

1. Starta om Mac-datorn och håll sedan direkt ned alternativtangenten.
  2. Släpp upp alternativtangenten när du ser starthanterarens fönster.
  3. Välj startskivan med macOS eller Windows och klicka sedan på pilen eller tryck på Retur.

Upprepa stegen nästa gång du behöver växla mellan operativsystemen.

Läs mer

Du behöver inte ha ett usb-minne för att installera Windows om du har en av följande Mac-modeller och kör OS X El Capitan 10.11 eller senare:

• MacBook Pro introducerad 2015 eller senare3
  • MacBook Air introducerad 2015 eller senare#notes3
  • MacBook introducerad 2015 eller senare

• iMac introducerad 2015 eller senare
  • iMac Pro
  • Mac Pro introducerad sent 2013

Mer information om hur du använder Windows på din Mac får du genom att klicka på knappen Öppna Boot Camp Hjälp i Boot Camp-assistenten.

1. Läs mer om att installera Windows och macOS Mojave på iMac (27 tum, sent 2012), iMac (27 tum, sent 2013) eller iMac (Retina 5K, 27 tum, sent 2014) med hårddiskar på 3 TB.

2. Om du måste installera Windows 10 på en Mac som inte kör senaste versionen av macOS, installerar du april 2018-utgåvan av Windows 10 med Boot Camp-assistenten. Uppdatera sedan till oktober 2018-utgåvan med hjälp av Windows Update.

3. Dessa Mac-modeller hade hårddiskar på 128 GB som ett alternativ. Apple rekommenderar hårddiskar på minst 256 GB så att du kan skapa en Boot Camp-partition på minst 128 GB.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.