Installera Windows 10 på din Mac med Boot Camp-assistenten

Med Boot Camp kan du installera Microsoft Windows 10 på din Mac och sedan växla mellan macOS och Windows när du startar om din Mac.

Boot Camp-assistent på MacBook Pro

Det här behöver du för att installera Windows 10 på en Mac

En av följande Mac-modeller:

• iMac lanserad 2012 eller senare1
  • iMac Pro (alla modeller)
  • Mac Pro lanserad 2013

De senaste macOS-uppdateringarna som kan innehålla uppdateringar av Boot Camp-assistenten. Du kommer att använda Boot Camp-assistenten för att installera Windows 10.

Minst 64 GB ledigt lagringsutrymme på startskivan på din Mac:

• Du kan ha så lite som 64 GB ledigt lagringsutrymme men 128 GB eller mer ger den bästa upplevelsen. De automatiska Windows-uppdateringarna kräver minst så mycket utrymme.
  • Om din Mac har 128 GB RAM-minne eller mer, måste Windows-installeraren ha minst lika mycket ledigt lagringsutrymme som din Mac har RAM-minne. Om din Mac t.ex. har 256 GB minne måste startskivan ha minst 256 GB ledigt lagringsutrymme för Windows.

Ett externt usb-minne med 16 GB lagringsutrymme eller mer, såvida du inte använder en Mac som inte kräver att du installerar Windows från ett usb-minne.

En 64-bitarsversion av Windows 10 Home eller Windows 10 Pro på en skivavbild (ISO) eller annat installationsmedium:

• Om du installerar Windows på din Mac för första gången använder du en fullversion av Windows och inte en uppgradering.
  • Om din kopia av Windows levererades på ett usb-minne, eller om du har en Windows-produktnyckel men ingen installationsskiva, hämta en skivavbild från Microsoft.
  • Om din kopia av Windows levererades på en dvd-skiva kan du behöva skapa en skivavbild av dvd-skivan.

Så installerar du Windows 10 på en Mac

Använd Boot Camp-assistenten för att installera Windows. Det finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program.

1. Använd Boot Camp-assistenten för att skapa en Windows-partition

Öppna Boot Camp-assistenten och följ anvisningarna på skärmen:

• Om du blir ombedd att sätta in ett usb-minne så ansluter du det till din Mac. Boot Camp-assistenten kommer använda det för att skapa en startbar usb-enhet till installationen av Windows.
  • När Boot Camp-assistenten ber dig att ange storleken på Windows-partitionen, glöm inte minimikravet på lagringsutrymme som står i det tidigare avsnittet. Ange en storlek på partitionen som motsvarar dina behov eftersom du inte kan ändra storleken i efterhand.

2. Formatera Windows-partitionen (BOOTCAMP)

När Boot Camp-assistenten är slutförd startas Mac-datorn om till Windows installationsprogram. Om installationsprogrammet frågar var Windows ska installeras väljer du partitionen BOOTCAMP och klickar på Formatera. I de flesta fall väljs och formateras partitionen BOOTCAMP automatiskt av installationsprogrammet.

3. Installera Windows

Koppla ur alla externa enheter, som ytterligare bildskärmar och hårddiskar, som inte används under installationen. Klicka sedan på Nästa och följ därefter instruktionerna på skärmen för att påbörja Windows-installationen.

4. Använda Boot Camp-installationsprogrammet i Windows

När installation av Windows är klar startar din Mac med Windows och fönstret Välkommen till installationsprogrammet för Boot Camp visas. Följ anvisningarna på skärmen om hur du installerar Boot Camp och stödprogramvara för Windows (drivrutiner). Du blir ombedd att starta om datorn när allt är klart.

Om installationsprogrammet för Boot Camp inte startas automatiskt är det sista steget att starta installationsprogrammet för Boot Camp manuellt och använda det för att slutföra installationen.

Växla mellan Windows och macOS

Starta om och håll ned tangenten Option (eller Alt) ⌥ när datorn startar för att växla mellan Windows och macOS.

Läs mer

Du behöver inget usb-minne för att installera Windows om du har någon av följande Mac-modeller som använder OS X El Capitan 10.11 eller senare:

• iMac lanserad 2015 eller senare
  • iMac Pro (alla modeller)
  • Mac Pro lanserad 2013

Mer information om hur du använder Windows på din Mac får du genom att öppna Boot Camp-assistenten och klicka på knappen Öppna Boot Camp Hjälp.

1. Om du installerar Windows och macOS Mojave på en iMac (27 tum, sent 2012), iMac (27 tum, sent 2013) eller iMac (Retina 5K, 27 tum, sent 2014) och din Mac är utrustad med en hårddisk på 3 TB kan du läsa mer om en varning som du kan få under installationen.

2. Dessa Mac-modeller hade hårddiskar på 128 GB som ett alternativ. Apple rekommenderar en hårddisk på minst 256 GB så att du kan skapa en Boot Camp-partition på minst 128 GB.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.