Så här installerar du Windows på din Mac med Boot Camp

Med Boot Camp kan du installera Microsoft Windows på en Mac-dator. Starta om din Mac när Windows har installerats för att växla mellan macOS och Windows.

Innan du börjar måste du se till att du har allt du behöver:

• En Intel-baserad Mac
  • En installationsenhet för Microsoft Windows eller skivavbild (ISO) med en 64-bitarsversion av Microsoft Windows 8 eller senare, Home eller Pro-versioner.* Om det är första gången du installerar Windows väljer du en skiva eller en skivavbild för fullständig installation (inte uppgradering).
  • Ett Apple-tangentbord, en mus eller styrplatta eller ett USB-tangentbord och en mus
  • Minst 55 GB ledigt diskutrymme på startenheten
  • Ett tomt USB 2-minne som är minst 16 GB stort. (Om du har en av de här Mac-modellerna behöver du inget flashminne)

*Läs mer om systemkraven för att ta reda på om din Mac-dator har stöd för att installera en viss version av Windows eller om du vill lära dig att installera äldre versioner av Windows. Du kan också läsa mer om krav och steg för att installera Windows 7 på din Mac.

Kontrollera systemkraven

Vissa versioner av Windows kräver en viss processor och mer hårddiskutrymme och minne (RAM) än andra. Kontrollera dokumentationen som medföljde din kopia av Windows för att se vad du behöver. Använd sedan Systeminformation för att se vad din Mac har för närvarande.

Få en Windows-skivavbild

När du köper Windows medföljer en skivavbildsfil (ISO) som du hämtar, en installationsskiva eller ett USB-minne. Om din kopia av Windows levererades på en dvd-skiva kan du behöva skapa en skivavbild av den för att den ska fungera med Boot Camp. Om din version av Windows medföljde på ett USB-minne kan du hämta en ISO från Microsoft.

Öppna Boot Camp-assistenten

Boot Camp-assistenten leder dig genom installationen av Windows på din Mac. Öppna den här appen från mappen Verktygsprogram i mappen Program. Följ sedan anvisningarna på skärmen för att partitionera om din startskiva och hämta relaterade mjukvarudrivrutiner för Windows. Om du uppmanas till det under installationen ansluter du ett tomt USB 2-minne.

Formatera din Windows-partition

När du slutfört assistenten kommer din Mac att starta om och visa installationsprogrammet för Windows. När du blir tillfrågad om var du vill installera Windows, välj partitionen BOOTCAMP och klicka sedan på Formatera.

Det här steget krävs bara om du installerar Windows med en flash-enhet eller optisk enhet. I alla andra fall väljs och formateras korrekt partition automatiskt.

Installera Windows och Windows-stödmjukvara

Koppla ur alla externa enheter, som bildskärmar och hårddiskar som inte används under installationen. Följ därefter instruktionerna på skärmen för att installera Windows. När installationen är klar kommer din Mac att starta Windows och därefter påbörja intallationen av Windows-stödmjukvaran. Om fönstret "Installeraren för Boot Camp" inte dyker upp automatiskt, kan du installera Windows-stödmjukvaran manuellt.

Byta mellan macOS och Windows

Du kan byta tillbaka till macOS när du har installerat Windows och Windows-stödmjukvaran, genom att använda Boot Camps systemfältsalternativ i Windows. Välj macOS-volymen och starta sedan om din Mac. Byt från macOS till Windows genom att använda inställningspanelen för startskiva. Där väljer du Boot Camp-volymen och startar sedan om din Mac. Du kan även hålla ner alternativtangenten när du startar om din Mac och välja mellan macOS och Windows.

Läs mer

Med OS X El Capitan 10.11 eller senare kräver modellerna inte en USB-enhet, utan använder den interna enheten för att tillfälligt lagra det som behövs för att installera Windows:

• MacBook Pro (2015 och senare)
  • MacBook Air (2015 och senare)
  • MacBook (2015 eller senare)
  • iMac (2015 och senare)
  • iMac Pro
  • Mac Pro (sent 2013)

Mer information om hur du använder Windows på din Mac får du genom att klicka på knappen Öppna Boot Camp Hjälp i Boot Camp-assistenten. Här finns mer värdefull information:

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.

Publiceringsdatum:Mon Apr 16 22:15:43 GMT 2018