Om din externa skärm är mörk eller har en låg upplösning

Om din Mac fungerar, men den externa skärmen som är ansluten till den har en tom skärm (ingen video) eller inte kan använda sina högsta upplösningar eller uppdateringsfrekvenser, provar du följande lösningar.

Kontrollera kablar och anslutningar

Se till att den externa skärmens strömkabel och videokabel är ordentligt anslutna i båda ändar. Läs mer om hur du ansluter en bildskärm till din Mac.

Den externa skärmen kommer att vara mörk eller använda en lägre upplösning eller uppdateringsfrekvens om videokabeln eller någon adapter som du använder med den inte stöder skärmens upplösning och uppdateringsfrekvens. Om du använder en Thunderbolt- eller usb-C-adapter måste den också vara kompatibel med alternativt läge för DisplayPort, Thunderbolt 3 eller Thunderbolt 4.

Om bildskärmen är ansluten till en bärbar Mac-dator med stängt lock, ser du till att Mac-datorn är ansluten till ström och använder ett externt tangentbord och en mus.

Om din bildskärm är ansluten till en hubb eller Dock ansluter du din bildskärm till en port direkt på din Mac.

Ta reda på vad din Mac stöder

Den externa skärmen blir mörk om den överskrider det maximala antalet skärmar som din Mac kan använda samtidigt. Gränsen varierar beroende på Mac-modell.

Din externa skärm kommer att vara mörk eller använda en lägre upplösning eller uppdateringsfrekvens om du ställer in den på att överskrida den maximala upplösningen eller uppdateringsfrekvensen som stöds. Den gränsen varierar beroende på Mac-modell, skärm, videokabel och adapter som används med skärmen och upplösningen och uppdateringsfrekvensen för andra anslutna skärmar. Läs om vad du ska göra om det inte visas någon bild på datorn när du har ändrat upplösningen eller uppdateringsfrekvensen.

För att ta reda på hur många externa skärmar din Mac stöder, och med vilka upplösningar och uppdateringsfrekvenser, läser du specifikationerna för din Mac-modell:

Sök efter bildskärmen

Om din Mac inte kan hitta den externa skärmen kommer din externa skärm att vara mörk. Använd ett eller flera av de här stegen för att försöka hitta skärmen igen.

• Koppla bort skärmen från din Mac och anslut den sedan igen. Det kan hjälpa att stänga av skärmen först.

• Försätt din Mac i viloläge och väck den sedan. På bärbara Mac-datorer kan du stänga locket i några sekunder och sedan öppna locket igen.

• Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Bildskärmar. Tryck på och håll ner alternativtangenten för att visa knappen Sök bildskärmar och klicka sedan på knappen.

• Starta om Mac-datorn. Om du inte kan starta om din Mac trycker du på och håller ned strömbrytaren i cirka 10 sekunder för att stänga av den. Tryck sedan på och släpp strömbrytaren för att slå på den igen.

Tillåta din skärm ansluta

När du ansluter en skärm till en bärbar Mac-dator med Apple-chip kan du bli tillfrågad om tillbehöret (din skärm) ska få ansluta. Om du inte tillåter den att ansluta fortsätter skärmen att vara mörk. Läs mer om att tillåta tillbehör att ansluta till bärbara Mac-datorer.

Kontrollera skärmens ljusstyrka

Om den externa skärmen är mörk kontrollerar du att ljusstyrkan inte har sänkts.

• Om ditt tangentbord och din externa skärm är tillverkade av Apple kan du använda tangenten Ljusstyrka uppIngen bildtext för denna bild på tangentbordet för att öka ljusstyrkan. Eller välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka sedan på Bildskärmar och använd reglaget för ljusstyrka där.

• Om din externa skärm inte är tillverkad av Apple kan du behöva använda dess inbyggda reglage och menysystem för att justera ljusstyrkan. Om du inte kan göra det och skärm är mörk kanske skärmen inte har ström eller så kan den vara felaktig.

Uppdatera mjukvaran

Mjukvara kan påverka upptäckt av bildskärm, kvaliteten på bilden på din skärm och upplösningarna och uppdateringsfrekvensen som är tillgängliga för skärmen.

• Installera de senaste macOS-uppdateringarna, så får du ävenu ppdateringar för fast mjukvara för skärmar från Apple.

• Om din skärm inte är tillverkad av Apple kontrollerar du att den använder den senaste fasta mjukvaran från tillverkaren. Mer information finns i dokumentation till skärmen eller på tillverkarens webbplats.

Om du behöver mer hjälp

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.