Vad du bör göra innan du säljer, ger bort eller byter in din Mac-dator

Säkerhetskopiera dina data och återställ sedan till fabriksinställningarna genom att stänga av vissa funktioner och tjänster, radera din Mac-dator och installera om macOS.

Ska du byta till en ny Mac-dator? Innan du genomför dessa steg kan du använda Flyttassistent för att flytta dina filer från din gamla Mac-dator till din nya.

Skapa en säkerhetskopia

Se till att du har en aktuell säkerhetskopia av dina viktiga filer. Läs mer om hur du säkerhetskopierar din Mac-dator.

Logga ut ur iTunes i macOS Mojave eller tidigare

Om du använder macOS Mojave eller tidigare öppnar du iTunes. Välj Konto från menyraden längst upp på skärmen eller iTunes-fönstret > Auktoriseringar > Avauktorisera den här datorn. Ange sedan ditt Apple-ID och lösenord och klicka på Avauktorisera.

Läs mer om hur du avauktoriserar datorer som används tillsammans med ditt iTunes-konto.

Logga ut ur iCloud

Om du använder macOS Catalina eller senare väljer du Apple-menyn  > Systeminställningar och klickar sedan på Apple-ID. Välj Översikt i sidofältet och klicka sedan på Logga ut.

Om du använder macOS Mojave eller tidigare väljer du Apple-menyn  > Systeminställningar, klickar på iCloud och klickar sedan på Logga ut.

Du kommer att bli tillfrågad om du vill behålla en kopia av dina iCloud-data på denna Mac-dator. Du kan klicka på Behåll en kopia eftersom du raderar din Mac-dator senare. Dina iCloud-data finns kvar på iCloud och på andra enheter som är inloggade på iCloud med ditt Apple-ID.

Logga ut ur iMessage

Om du använder OS X Mountain Lion eller senare öppnar du appen Meddelanden och väljer sedan Meddelanden > Inställningar från menyraden. Klicka på iMessage och sedan på Logga ut.

Nollställ NVRAM

Stäng av din Mac-dator och starta den igen och tryck omedelbart på och håll ned dessa fyra tangenter tillsammans: Alternativ, Kommando, P och R. Släpp tangenterna efter cirka 20 sekunder. Detta rensar användarinställningarna från minnet och återskapar vissa säkerhetsfunktioner som kan ha ändrats.

Läs mer om att nollställa NVRAM eller PRAM.

Valfritt: Ta bort parkopplingen mellan de Bluetooth-enheter som du ska behålla

Om din Mac-dator är parkopplad med ett Bluetooth-tangentbord, en mus, en styrplatta eller någon annan Bluetooth-enhet som du planerar att behålla kan du ta bort parkopplingen. Detta valfria steg förhindrar oavsiktlig inmatning när Mac-datorn och enheten har separata ägare men är kvar inom Bluetooth-kopplingens räckvidd.

Om du tar bort parkopplingen mellan Bluetooth-inmatningsenheter från en stationär dator som en iMac, Mac mini eller Mac Pro, måste du ansluta ett usb-tangentbord och en mus för att slutföra de återstående stegen i den här artikeln.

Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka på Bluetooth för att ta bort parkopplingen med dina Bluetooth-enheter. Håll muspekaren över namnet på enheten som du vill ta bort parkopplingen för och klicka sedan på knappen Ta bort (x) bredvid enhetens namn.

Radera hårddisken och installera om macOS

Det bästa sättet att återställa din Mac-dator till fabriksinställningarna är att radera hårddisken och installera om macOS

När installationen av macOS är klar startar Mac-datorn om och en inställningsassistent aktiveras. Du får välja land eller region. Om du vill lämna över Mac-datorn med samma inställningar som när du packade upp den ska du inte fortsätta installationen. Tryck i stället på Kommando-Q så att Mac-datorn stängs av. När den nya ägaren startar Mac-datorn visas inställningsassistenten med stegvisa anvisningar för konfigureringsprocessen.

Oavsett modell eller skick kan vi förvandla din enhet till något som är bra för dig och för planeten: Läs mer om hur du byter in eller återvinner din Mac-dator med Apple Trade In.