Vad du bör göra innan du säljer eller ger bort din Mac-dator

När du gör dig redo för att sälja eller ge bort din Mac-dator finns det några steg du behöver ta. Du bör säkerhetskopiera din dator, inaktivera vissa funktioner och tjänster samt radera hårddisken. I den här artikeln anges steg du bör följa.

Flytta till en ny Mac-dator?

Läs om hur du flyttar dina filer till din nya Mac-dator. Gör det innan du raderar hårddisken eller följer några andra steg.

Skapa en säkerhetskopia

Se till att du har en uppdaterad säkerhetskopia av dina viktiga filer och data. Läs om hur du säkerhetskopierar dina data i macOS.

Logga ut ur iTunes

Öppna iTunes. Välj Konto > Auktoriseringar > Avauktorisera den här datorn i menyraden längst upp på datorskärmen eller längst upp i iTunes-fönstret.

Ange ditt Apple-ID och ditt lösenord när du blir ombedd att göra det. Klicka sedan på Avauktorisera.

Läs mer om att avauktorisera datorn med hjälp av iTunes, inklusive om att avauktorisera alla datorer du har använt med ditt iTunes-konto.

Logga ut ur iCloud

Om du använder Hitta min Mac eller andra iCloud-funktioner på din Mac-dator bör du först arkivera eller skapa kopior av dina iCloud-data.

Därefter väljer du Apple-menyn > Systeminställningar, klickar på iCloud och avmarkerar sedan kryssrutan Hitta min Mac.

Logga slutligen ut ur iCloud. I Systeminställningar klickar du på iCloud och sedan på knappen Logga ut.

När du loggar ut från iCloud uppmanas du att välja om du vill radera alla iCloud-data från Mac-datorn. Dina iCloud-data är kvar på alla andra enheter som använder samma Apple-ID.

Logga ut ur iMessage

Om du använder OS X Mountain Lion eller senare loggar du ut ur iMessage.

Välj Inställningar > Konton i appen Meddelanden. Välj iMessage-kontot och klicka sedan på Logga ut.

Radera och installera om macOS

Du kan formatera hårddisken och installera om macOS genom att följa dessa instruktioner.

När du har formaterat om hårddisken och installerat om macOS startas datorn om och en välkomstskärm visas där du får välja land eller region. Om du vill ha kvar samma inställningar som när du packade upp din Mac fortsätter du inte med inställningen av systemet. Tryck istället på Kommando-Q så att Mac-datorn stängs av. När den nya ägaren slår på Mac-datorn visas inställningsassistenten med stegvisa anvisningar för konfigureringsprocessen.