Vad du bör göra innan du säljer eller ger bort din Mac-dator

Innan du säljer eller ger bort din Mac-dator ska du säkerhetskopiera den, inaktivera vissa funktioner och tjänster och radera hårddisken. I den här artikeln anges de steg du ska följa.

Flytta till en ny Mac-dator?

Läs om hur du flyttar dina filer till din nya Mac-dator. Gör det innan du raderar hårddisken eller följer några andra steg.

Skapa en säkerhetskopia

Se till att du har en uppdaterad säkerhetskopia av dina viktiga filer. Läs om hur du säkerhetskopierar dina data i macOS.

Logga ut ur iTunes

Öppna iTunes. Välj Konto > Auktoriseringar > Avauktorisera den här datorn i menyraden längst upp på datorskärmen eller längst upp i iTunes-fönstret.

Ange ditt Apple-ID och ditt lösenord när du blir ombedd att göra det. Klicka sedan på Avauktorisera.

Läs mer om att avauktorisera datorn med hjälp av iTunes, inklusive om att avauktorisera alla datorer du har använt med ditt iTunes-konto.

Logga ut ur iCloud

Välj Apple-menyn () > Systeminställningar, klicka på iCloud och sedan på knappen Logga ut.

En dialogruta öppnas och du får välja om du vill spara en kopia av dina iCloud-data på Mac-datorn. Klicka bara på Spara en kopia för att fortsätta eftersom du ska formatera om hårddisken senare.

När du har loggat ut från iCloud finns dina iCloud-data kvar i iCloud och på andra enheter som du har loggat in på med ditt Apple-ID.

Logga ut ur iMessage

Om du använder OS X Mountain Lion eller senare loggar du ut ur iMessage.

Välj Meddelanden > Inställningar i appen Inställningar och klicka sedan på Konton. Välj iMessage-kontot och klicka sedan på Logga ut.

Ta bort parkopplingen om det finns kopplade Bluetooth-enheter som du ska behålla (valfritt)

Om du har parkopplat Bluetooth-enheter som tangentbord, möss och styrplattor till Mac-datorn och du planerar att behålla dem kan du ta bort parkopplingen. Det här valfria steget förhindrar oavsiktliga signaler till Mac-datorn om den och Bluetooth-enheterna har olika ägare men är kvar inom räckhåll från varandra.

Om du tar bort parkopplingen från en iMac, Mac mini, eller Mac Pro måste du ha ett tangentbord och en mus anslutna via USB eller annan kabel för att kunna slutföra dessa steg.

Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka på Bluetooth för att ta bort parkopplingen med dina Bluetooth-enheter. Håll muspekaren över namnet på enheten som du vill ta bort parkopplingen för, och klicka på knappen Ta bort (x) bredvid enhetens namn. Klicka på Ta bort när du får frågan om du är säker.

Om du använder en iMac, Mac Pro eller Mac mini behöver du ett tangentbord och en mus som är anslutna via USB eller annan kabel för att utföra steg 7.

Radera och installera om macOS

Bästa sättet att rensa din Mac helt, är att följa instruktionerna för att formatera om hårddisken och installera om macOS.

När installationen av macOS är klar startar Mac-datorn om och en välkomstskärm visas. Du får välja land eller region. Om du vill ha kvar samma inställningar som när du packade upp din Mac fortsätter du inte med inställningen av systemet. Tryck istället på Kommando-Q så att Mac-datorn stängs av. När den nya ägaren slår på datorn visas inställningsassistenten med stegvisa anvisningar för konfigureringsprocessen.

Valfritt steg för MacBook Pro med Touch Bar

Om du använder ett tredjepartsverktyg för att radera MacBook Pro med Touch Bar eller om du använder en annan metod som hårddiskläge, kan du göra följande för att vara säker på att all information raderas från Secure Enclave i Touch Bar. Starta från Återställning för macOS genom att hålla ned Kommando-R på tangentbordet direkt efter att du tryckt på strömknappen för att slå på din Mac, eller direkt när datorn startar om. Välj Verktygsprogram > Terminal när fönstret Verktygsprogram för macOS visas. Ange följande kommando i Terminal:

xartutil --erase-all

Tryck på Retur, skriv ja när du får frågan om du är säker och tryck på Retur igen. Avsluta med att välja Terminal > Avsluta Terminal.