Vad du bör göra innan du säljer, ger bort eller byter in din Mac-dator

Innan du säljer, ger bort eller byter in din Mac-dator ska du säkerhetskopiera den, inaktivera vissa funktioner och tjänster och återställa den till fabriksinställningarna genom att radera hårddisken och installera om macOS.

Flytta till en ny Mac-dator?

Läs om hur du flyttar dina filer till din nya Mac-dator. Gör det innan du raderar hårddisken eller följer några andra steg.

Skapa en säkerhetskopia

Se till att du har en uppdaterad säkerhetskopia av dina viktiga filer. Läs om hur du säkerhetskopierar dina data i macOS. Om du har macOS Catalina hoppar du över steget att logga ut ur iTunes.

Logga ut ur iTunes på macOS Mojave eller tidigare

Öppna iTunes. Välj Konto > Auktoriseringar > Avauktorisera den här datorn i menyraden längst upp på datorskärmen eller längst upp i iTunes-fönstret.

Ange ditt Apple-ID och ditt lösenord när du blir ombedd att göra det. Klicka sedan på Avauktorisera.

Läs mer om att avauktorisera datorn med iTunes, inklusive om att avauktorisera alla datorer du har använt med ditt iTunes-konto.

Logga ut ur iCloud

Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Apple-ID. Välj iCloud i sidopanelen och stäng av Hitta min Mac. Välj sedan Översikt i sidopanelen och klicka på Logga ut.

Om du har macOS Mojave eller tidigare väljer du Apple-menyn  > Systeminställningar och klickar på iCloud och sedan på Logga ut.

En dialogruta öppnas och du får välja om du vill spara en kopia av dina iCloud-data på Mac-datorn. Klicka bara på Spara en kopia för att fortsätta eftersom du ska formatera om hårddisken senare.

När du har loggat ut ur iCloud finns dina iCloud-data kvar i iCloud och på andra enheter som du har loggat in på med ditt Apple-ID.

Logga ut ur iMessage

Om du använder OS X Mountain Lion eller senare loggar du ut från iMessage.

I appen Meddelanden väljer du Meddelanden > Inställningar, klickar på iMessage och klickar sedan på Logga ut.

Ta bort parkopplingen om det finns kopplade Bluetooth-enheter som du ska behålla (valfritt)

Om du har parkopplat Bluetooth-enheter som tangentbord, möss och styrplattor till Mac-datorn och du planerar att behålla dem kan du ta bort parkopplingen. Det här valfria steget förhindrar oavsiktliga signaler till Mac-datorn om den och Bluetooth-enheterna har olika ägare men är kvar inom räckhåll från varandra.

Om du tar bort parkopplingen från en iMac, Mac mini, eller Mac Pro måste du ha ett tangentbord och en mus anslutna via USB eller annan kabel för att kunna slutföra dessa steg.

Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka på Bluetooth för att ta bort parkopplingen med dina Bluetooth-enheter. Håll muspekaren över namnet på enheten som du vill ta bort parkopplingen för, och klicka på knappen Ta bort (x) bredvid enhetens namn. Klicka på Ta bort när du får frågan om du är säker.

Använd ett usb- eller annat kabelanslutet tangentbord och mus för att slutföra nästa steg om du använder en iMac, Mac Pro eller Mac mini.

Radera hårddisken och installera om macOS

Det bästa sättet att återställa din Mac-dator till fabriksinställningarna är att radera hårddisken och installera om macOS

När installationen av macOS är klar startar Mac-datorn om och en välkomstskärm visas. Du får välja land eller region. Om du vill ha kvar samma inställningar som när du packade upp din Mac fortsätter du inte med inställningen av systemet. Tryck istället på Kommando-Q så att Mac-datorn stängs av. När den nya ägaren slår på datorn visas inställningsassistenten med stegvisa anvisningar för konfigureringsprocessen.

Läs mer

Skick eller modell spelar ingen roll, vi kan göra något bra av enheten för dig och vår planet. Läs om hur du byter in eller återvinner din Mac med Apple Trade In.