Vad du bör göra innan du säljer, ger bort eller byter in din Mac-dator

Så här förbereder du din Mac för en ny ägare och återskapar den till fabriksinställningarna.

Avbokaa eller överföra rätt till service med AppleCare

Om din Mac har en AppleCare-plan kan du avboka eller överföra planen.

Avboka din AppleCare-plan

Överföra din AppleCare-plan till en ny ägare

Använd om möjligt Radera allt innehåll och alla inställningar

Om du använder macOS Monterey eller senare på en Mac med Apple Silicon eller en Mac med Apple T2 säkerhetschip, kan du använda Radera allt innehåll och alla inställningar istället för stegen nedan i den här artikeln. För alla andra Mac-datorer eller macOS-versioner fortsätter du till steg 3.

Radera allt innehåll och alla inställningar

Logga ut ur iTunes

Om du använder macOS Catalina eller senare hoppar du över detta steg.

Från menyfältet i iTunes väljer du Konto > Auktoriseringar > Avauktorisera den här datorn. Ange ditt Apple-ID och lösenord och klicka på Avauktorisera. Läs mer om avauktorisering.

Logga ut ur iCloud

macOS Ventura eller senare: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på ditt namn (Apple-ID) i sidofältet. Rulla nedåt på den högra sidan och klicka på Logga ut.

macOS Monterey, macOS Big Sur eller macOS Catalina: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Apple-ID. Välj Översikt i sidofältet och klicka sedan på Logga ut.

Tidigare versioner av macOS: Välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på iCloud och klicka sedan på Logga ut.

När du blir tillfrågad om du vill behålla en kopia av dina data från iCloud på denna Mac, kan du behålla en kopia eftersom du kommer att radera datorn senare. Dina iCloud-data finns kvar på iCloud och på andra enheter som är inloggade på iCloud med ditt Apple-ID.

Logga ut ur iMessage

Från menyfältet i Meddelanden väljer du Meddelanden > Inställningar. Klicka på iMessage och sedan på Logga ut.

Alternativ: Ta bort parkoppling från Bluetooth-enheter

Om din Mac-dator är parkopplad via Bluetooth med ett tangentbord, en mus eller någon annan enhet som du planerar att behålla kan du ta bort parkopplingen. Detta valfria steg förhindrar oavsiktlig inmatning när Mac-datorn och enheten har separata ägare men är kvar inom Bluetooth-kopplingens räckvidd. Om du gör det här på en Mac som inte har ett inbyggt tangentbord eller en inbyggd styrplatta måste du ansluta ett usb-tangentbord och mus för att slutföra resten av stegen.

Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka på Bluetooth för att ta bort parkopplingen med dina Bluetooth-enheter. Håll muspekaren över namnet på enheten som du vill ta bort parkopplingen för och klicka sedan på knappen Koppla från eller borttagningsknappen (x) bredvid enhetens namn.

Radera din Mac och installera om macOS

När du har rensat din Mac och återinstallerat macOS kommer din Mac starta upp med en inställningsassistent. Tryck på Kommando-Q för att stänga av i stället för att fortsätta med konfigurationen.

Rensa din Mac

Installera om macOS

Nollställa NVRAM och stänga av

Stäng av din Mac och tryck omedelbart på och håll ned dessa fyra tangenter tillsammans: Alternativ, Kommando, P, R. Släpp tangenterna efter cirka 20 sekunder. Detta rensar användarinställningarna från minnet och återskapar vissa säkerhetsfunktioner som kan ha ändrats. Läs mer om att nollställa NVRAM.

När du har nollställt NVRAM startar din Mac inställningsassistenten igen. Om du vill lämna din Mac i samma tillstånd som du fick den trycker du på Kommando-Q för att stänga ned den istället för att gå vidare med inställningen.

Oavsett modell eller skick kan vi förvandla din enhet till något som är bra för dig och för planeten: Läs mer om hur du byter in eller återvinner din Mac-dator med Apple Trade In.