Använda Skivverktyg för att radera din Intel-baserade Mac

Så här raderar (formaterar) du en inbyggd startskiva på en Intel-baserad Mac.

Innan du raderar din Mac

1. Om du vill återställa din Mac till fabriksinställningarna, till exempel för att förbereda den för en ny ägare, ska du läsa om vad du ska göra innan du säljer, ger bort eller byter in din Mac.

2. Om funktionen Radera allt innehåll och alla inställningar finns på din Mac raderar du datorn med den istället för att följa stegen i den här artikeln.

3. Skapa en säkerhetskopia av alla filer som du vill behålla. Om du raderar din Mac-dator kommer filerna att tas bort permanent.

Starta från macOS Återställning

1. Starta din Mac genom att trycka på och släppa strömknappen och håll sedan omedelbart följande två tangenter intryckta på tangentbordet: Kommando (⌘) och R. Håll ned tangenterna tills du ser en Apple-logotyp eller en snurrande jordglob.

2. Du kanske blir ombedd att välja ett wifi-nätverk eller att ansluta en nätverkskabel. Välj ett wifi-nätverk i wifi-menynwifi-menyn.

3. Om du blir ombedd att välja en användare som du känner till lösenordet för, väljer du användaren. Klicka sedan på Nästa och ange användarens administratörslösenord, vilket är lösenordet hen använder för att logga in på Mac. Har du glömt lösenordet?

4. När du ser ett verktygsfönster med Skivverktyg har din Mac startat från Återställning.

Fönstret Verktyg i macOS Återställning

Läs om vad du kan göra om du inte kan starta från macOS Återställning

Använda Skivverktyg för att radera din Mac

1. Välj Skivverktyg i verktygsfönstret i Återställning och klicka på sedan Fortsätt.

2. Välj Macintosh HD i sidofältet av fönstret Skivverktyg. Ser du inte Macintosh HD?

3. Klicka på knappen Raderaknappen Radera i verktygsfältet och ange de obligatoriska uppgifterna:

• Namn: Macintosh HD

• Format: APFS eller Mac OS Extended (journalförd), vilket rekommenderas av Skivverktyg

4. Klicka på Radera volymgrupp. Om den här knappen inte visas klickar du på Radera istället.

macos-monterey-recovery-mode-disk-utility-erase-volume-group
  5. Om du uppmanas till det anger du ditt Apple-ID. Har du glömt ditt Apple-ID?

6. Valfritt: Om du tidigare har använt Skivverktyg för att lägga till andra interna volymer än Macintosh HD kan du radera dem individuellt på samma sätt.

7. När det är slutfört avslutar du Skivverktyg och återgår till verktygsfönstret i Återställning.

8. Om du vill att din Mac ska starta igen från samma skiva väljer du Installera om macOS i verktygsfönstret, klickar på Fortsätt och följer anvisningarna på skärmen. Läs mer om hur du installerar om macOS.

Om du inte ser Macintosh HD i Skivverktyg

Din inbyggda startskiva bör vara den första som anges i sidofältet i Skivverktyg. Den heter Macintosh HD, såvida du inte byter namn. Om du inte ser den där väljer du Apple-menyn  > Stäng av. Koppla sedan bort alla icke nödvändiga enheter från din Mac och försök igen.

Om din skiva fortfarande inte visas i Skivverktyg, eller om Skivverktyg rapporterar att det inte gick att radera, är det möjligt att din skiva eller Mac behöver service. Om du behöver hjälp kontaktar du Apple-supporten.

Mer information om hur du använder Skivverktyg finns i Användarhandboken till Skivverktyg.