Modulära stationära Mac-datorer med Apple-chip: Problem med ingång/utgång

Felsöka problem med usb-C, Thunderbolt och HDMI

Felsöka SD-kortproblem

Felsöka problem med usb-C, Thunderbolt och HDMI

Identifiera problem

• Usb-C-enheten känns inte igen eller får inte ström när den ansluts till datorns usb-C-portar

• Thunderbolt-enheten eller bildskärmen känns inte igen när den ansluts till datorns usb-C-portar

• HDMI-bildskärmen känns inte igen eller visar ingen bild när den ansluts till datorns HDMI-port

Prova dessa steg innan du går vidare med problemspecifik felsökning

1. Se till att du inte överskrider det angivna högsta antalet externa usb-C-enheter, Thunderbolt-enheter eller bildskärmar som stöds för modellen. Mer information om att ansluta externa bildskärmar finns i Identifiera portarna på Mac-datorn, Ansluta en bildskärm till din Mac och de följande supportartiklarna.

1. Hur många skärmar kan anslutas till Mac mini

2. Antal skärmar som går att ansluta till Mac Studio

3. Hur många skärmar kan anslutas till en Mac Pro

2. Kolla efter tecken på deformering, skada eller smuts som kan blockera anslutningen i alla usb-C- och HDMI-portar och höljesöppningar på datorn.

3. Rengör varje kontakt varsamt med en liten mjuk borste som inte är av metall om du hittar smuts i portarna. Se till att borsten är ren och torr. Borsta försiktigt bort ludd eller skräp. Använd den mängd borsthår som precis passar in i kontakten. Vrid borsthåren så att smutsen lossnar och avlägsnas. Borsta bort smutsen från kontakten (den ska inte borstas in i kontakten). Använd en mikrofiberduk för att torka bort smutsen som lossnat.

• Varning! Koppla från alla kablar och stäng av datorn först. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen. Använd inga metallföremål när du tar bort smuts eller tilltäppningar eftersom det kan kortsluta kontakten och orsaka skador. Se till så att fukt inte kommer in i öppningarna och spreja inte vätska direkt på datorn. Använd inte tryckluft.

Köra manuella tester och diagnostiktester

Kör följande diagnostiktester och manuella tester för att isolera orsaken till problemet om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker:

1. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

2. Anslut en kompatibel mus eller ett kompatibelt tangentbord till varje usb-C-port på datorn för att verifiera usb-C-portens grundläggande funktion.

3. Kontrollera att Mac-datorn känner igen anslutningen när kontakten sitter i åt båda hållen genom att vända på den och ansluta den igen.

4. Anslut en extern Thunderbolt-bildskärm till datorn för att verifiera usb-C-portens Thunderbolt-funktion. Kontrollera ljudutmatningen om den externa bildskärmen har inbyggda högtalare. Kontrollera att den externa bildskärmen visar bilden korrekt och att den externa bildskärmens högtalare ger ett klart ljud.

5. Anslut en extern HDMI-bildskärm till datorn för att verifiera att HDMI-porten fungerar som den ska. Kontrollera ljudutmatningen om den externa bildskärmen har inbyggda högtalare. Kontrollera att den externa bildskärmen visar bilden korrekt och att den externa bildskärmens högtalare ger ett klart ljud.

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på https://support.apple.com/sv-se/repair.

Byta ut delen

Byt ut följande delar en i taget i den ordning som visas om det inte går att lösa eller isolera problemet genom att följa föregående steg. När du har bytt ut den första delen upprepar du felsökningsstegen för att avgöra om problemet har blivit löst genom utbytet av delen. Byt ut nästa del om problemet fortfarande inte är löst.

• Byt ut det kombinerade I/O-kortet, de bakre Thunderbolt 4-portarna eller det främre usb-C-kortet som berörs på Mac Studio-modeller, beroende på problem. Byt ut det berörda Apple Thunderbolt I/O-kortet, övre I/O-kortet eller främre I/O-kortet på Mac Pro-modeller, beroende på modell och problem. Byt ut moderkortet på Mac mini-modeller.

• Byt ut moderkortet på alla modeller.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på https://support.apple.com/sv-se/repair.

Felsöka SD-kortproblem

Identifiera problem

Läs den här artikeln om du upptäcker något av följande problem:

• Det går inte att sätta in SD-kortet i kortplatsen

• Det går att sätta in SD-kortet delvis, men inte helt

• SD-kortplatsen är inte i linje med höljet

• SD-kortet fungerar inte som det ska när det sätts in

Använd SD- och SDXC-kortplatsen på din Mac

Om problemet inte löstes genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova dessa steg innan du går vidare med problemspecifik felsökning

1. Verifiera att du använder rätt typ av SD-kort. Mer information om kompatibilitet och användning av SD-kort finns i Använd SD- and SDXC-kortplatsen på din Mac.

2. Kolla efter tecken på deformering, skada eller smuts som kan blockera anslutningen i SD-kortplatsen och öppningen i datorns övre hölje.

3. Rengör kortplatsen med en liten mjuk borste som inte är av metall om du hittar smuts i den. Se till att borsten är ren och torr. Borsta försiktigt bort ludd eller skräp. Använd precis så många borst som får plats inuti öppningen. Vrid borsthåren så att smutsen lossnar och avlägsnas. Borsta bort smutsen från öppningen (den ska inte borstas in i öppningen). Använd en mikrofiberduk för att torka bort smutsen som lossnat.

• Varning! Koppla från alla kablar och stäng av datorn först. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen. Använd inga metallföremål när du tar bort smuts eller tilltäppningar eftersom det kan kortsluta kontakten och orsaka skador. Se till så att fukt inte kommer in i öppningarna och spreja inte vätska direkt på datorn. Använd inte tryckluft.

Köra manuella tester och diagnostiktester

Kör följande diagnostiktester och manuella tester för att isolera orsaken till problemet om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker:

1. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

2. Sätt i ett formaterat SD-kort i datorn för att verifiera att SD-kortplatsen fungerar som den ska. Se till att kortet sitter som det ska. Ta bort kortet och verifiera att det går att ta bort enkelt.

3. Verifiera att SD-kortläsarens hårdvara är intakt och inte skadad.

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker. En del som är skadad eller på fel plats kan orsaka något av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Enhetens problem kanske inte går att lösa genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på https://support.apple.com/sv-se/repair.

Byta ut delen

Byt ut SDXC-kortplatsen på Mac Studio-modeller om du inte kunde lösa eller isolera problemet genom att följa de föregående stegen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ påsupport.apple.com/sv-se/repair.