Installera PCIe-kort i din Mac Pro (2023)

Läs mer om PCIe-platserna på din Mac Pro (2023) och hur du installerar fler kort.

Kortets kapacitet och storlek

Mac Pro har åtta PCIe-kortplatser som klarar många olika typer av PCIe-kort:

• Plats 1: gen4, upp till x16 banor (dubbel bredd)

• Plats 2: gen4, upp till x16 banor (dubbel bredd)

• Plats 3: gen4, upp till x8 banor (dubbel bredd)

• Plats 4: gen4, upp till x8 banor (dubbel bredd)

• Plats 5: gen4, upp till x8 banor (enkel bredd)

• Plats 6: gen4, upp till x8 banor (enkel bredd)

• Plats 7: gen3, upp till x4 banor (enkel bredd)

Mac Pro levereras förinstallerad med Apple I/O-kort i plats 7, vilket innehåller ett 3,5 mm hörlursuttag med stöd för hörlurar med hög impedans, två HDMI-portar och två USB-A-portar. Apple I/O-kort kan inte installeras i en annat plats men det kan tas bort för att ge plats åt ett annat halvlängds, x4 PCIe-kort. Läs om PCIe-kort som du kan installera i din Mac Pro (2023).

Apple Thunderbolt I/O-kortet har sex Thunderbolt 4-portar och installeras i sin egen särskilda plats.

Kontrollera tillgängliga platser

Statusen för varje plats kan kontrolleras genom att välja Apple-menyn  > Om denna Mac, klicka på Mer info och sedan klicka på Info-knappenInfo-knappen i avsnittet för PCI-kort.

macos-ventura-mac-pro-system-settings-general-about-pcie-cards-info-pcie-slot-configuration

Som standard balanserar Mac Pro automatiskt bandbredden mellan alla kort i de två PCIe-poolerna. Du kan ändra pooltilldelningen manuellt med Utbyggnadsplatsverktyg.

Installera PCIe-kort

Läs om hur du tar bort höljet eller det övre höljet på Mac Pro och installerar ett PCIe-kort.

Ta bort höljet eller det övre höljet igen

Följ anvisningarna för att ta bort höljet på en Mac Pro (2023) eller det övre höljet på en Mac Pro (rack, 2023).

Mac Pro (2023)

1. Stäng av din Mac Pro.

2. Vänta ungefär 5–10 minuter på att datorn kallnar.

3. Koppla ur alla kablar från datorn förutom nätkabeln.

4. Vidrör metallhöljet utanpå Mac Pro-datorn för att ladda ur eventuell statisk elektricitet och koppla sedan ur strömsladden.

• Se alltid till att ladda ur eventuell statisk elektricitet innan du vidrör delar eller installerar komponenter inuti din Mac Pro. Du kan undvika att skapa statisk elektricitet genom att låta bli att gå omkring i rummet tills du har avslutat installationen av korten och skjutit tillbaka höljet på datorn.

5. Fäll upp spärren och vrid sedan åt vänster för att låsa upp höljet.

2023-mac-pro-diagram-unlock-housing
  6. Lyft höljet rakt uppåt och från Mac Pro-datorn. Lägg det försiktigt åt sidan.

• Mac Pro startar inte när höljet är borttaget.

2023-mac-pro-diagram-remove-housing

Mac Pro (rack, 2023)

1. Stäng av din Mac Pro.

2. Vänta ungefär 5–10 minuter så att datorn får svalna.

3. Koppla ur alla kablar från datorn förutom nätkabeln.

4. Vidrör metallhöljet utanpå Mac Pro-datorn för att ladda ur eventuell statisk elektricitet och koppla sedan ur strömsladden.

• Se alltid till att ladda ur eventuell statisk elektricitet innan du vidrör delar eller installerar komponenter inuti din Mac Pro. Du kan undvika att skapa statisk elektricitet genom att låta bli att gå omkring i rummet tills du har avslutat installationen av korten och skjutit tillbaka det övre höljet på datorn.

5. Flytta det övre höljets frigöringsspärrar till upplåst läge, lyft upp det övre höljet och dra bort det från den främre plattan. Lägg det sedan åt sidan.

2023-mac-pro-rack-diagram-install-top-cover.

Installera ett PCIe-kort

1. Skruva loss och ta bort fästen och täckningen över de platser där du vill installera ditt kort med en stjärnskruvmejsel.

2023-mac-pro-diagram-remove-pcie-slot-cover
  2. Dra låset till olåst position.

2023-mac-pro-diagram-unlock-slots
  3. Ta ut ditt nya kort ur antistatpåsen och håll det i hörnen. Vidrör inte guldkontakterna eller komponenterna på kortet.

• Använd endast PCIe-moduler med säkerhetscertifiering (CSA, UL eller motsvarande) som uttryckligen anger att de följer branschens standardspecifikationer för PCIe-kort. Icke-certifierade moduler som följer standarden kanske inte håller strömkällor åtskilda, vilket leder till brandrisk.

4. Kontrollera att kortstiften är i linje med kortplatsen när du placerar kortet i PCIe-platsen.

2023-mac-pro-diagram-install-pcie-card
  5. Dra låset till låst position.

2023-mac-pro-diagram-lock-pcie-card
  6. Installera om eventuella sidfästen som du tog bort och dra åt skruvarna på fästet.

2023-mac-pro-diagram-install-pcie-slot-cove

Installera höljet eller det övre höljet igen

Följ anvisningarna för att sätta tillbaka höljet på en Mac Pro (2023) eller det övre höljet på en Mac Pro (rack, 2023).

Mac Pro (2023)

1. För försiktigt ned höljet över Mac Pro.

2023-mac-pro-diagram-install-housing
  2. När höljet är helt isatt vrider du den övre spärren och fäller ned den för att låsa den.

2023-mac-pro-diagram-unlock-housing
  3. Anslut strömkabeln, bildskärmen och annan kringutrustning.

Mac Pro (rack, 2023)

1. Passa in kanten på det övre höljet i platsen på den främre plattan och tryck sedan ordentligt i närheten av frigöringsspärrarna och lyssna efter att de snäpper fast.

2023-mac-pro-rack-diagram-remove-top-cover
  2. Anslut strömkabeln, bildskärmen och annan kringutrustning.

Aktivera drivrutiner från tredje part

Vissa PCIe-kort kräver en drivrutin för att kortet ska fungera fullt ut i macOS.

1. Hämta och installera drivrutinen för ditt PCIe-kort. Om drivrutinen var byggd för en Mac med Intel-processor ska du installera Rosetta om du blir uppmanad.

2. Om ”Systemtillägg blockerat” visas efter att du har installerat drivrutinen klickar du på Öppna systeminställningar, klicka på Aktivera systemtillägg, autentisera dig som administratör och klicka sedan på Ändra inställningar.

3. Om drivrutinen använder kerneltillägg, ska du ändra säkerhetsinställningarna på din Mac till Minskad säkerhet och sedan aktivera ”Tillåt användarhantering av kerneltillägg från identifierade utvecklare.”

4. Starta om din dator, välj sedan Apple-menyn  > Systeminställningar och sedan Integritet och säkerhet.

5. Klicka på Tillåt under säkerhetsområdet för att ladda systemprogramvaran från din utvecklare.

6. Autentisera dig som administratör och klicka sedan på Ändra inställningar.

7. Autentisera dig som administratör och klicka sedan på Starta om för att aktivera systemtillägget.

Använda Utbyggnadsfackverktyg

När du installerar eller tar bort PCIe-kort upptäcker Mac Pro korten på varje plats och tilldelar bandbredd mellan de två poolerna för maximal genomströmning. Med Utbyggmadsfackverktyg kan du visa och ändra kortens tilldelning.

macos-ventura-mac-pro-system-settings-general-about-pci-cards-info-pci-slot-configuration-expansion-slot-utility.

Använda Automatisk bandbreddsinställning

Som standard hanterar Mac Pro korttilldelningen till de två poolerna med Automatisk bandbreddsinställning.

Manuell pooltilldelning

Om du vill sköta pooltilldelningen för dina kort manuellt stänger du av Automatisk bandbreddsinställning och väljer en pool för varje kort. Till exempel kanske du vill tilldela ett enda kort 100 procent av pool A.

När du ändrar pooltilldelningen meddelar Utbyggnadsplatsverktyg att du ska spara dina ändringar och starta om din Mac innan ändringarna gäller.

PCIe-bandbredd

M2 Ultra-chippet tillhandahåller 32 banor av PCIe gen 4 till systemet, med 8 banor dedikerade till den interna intern solid state-hårddisken. M2 Ultra-chippet ansluter till PCIe-platserna via en PCIe-switch och ger 24 banor med gen 4-bandbredd. Pool A ger högst 16 banor med gen 4-bandbredd och Pool B ger högst 8 banor med gen 4-bandbredd.

Dessa inbyggda komponenter ansluter till systemet via PCIe-switchen och tilldelas till Pool B:

• SATA-styrenhet

• 10 Gbit Ethernet-styrenhet

• Trådlös (Wi-Fi, Bluetooth) styrenhet

• Usb-A-port

• PCIe-plats 7 (Apple I/O-kort)

Detta innebär att ett system alltid kommer att visa en procentandel som tilldelats till Pool B, även om inga PCIe-kort är installerade.

Varje inbyggd Thunderbolt-port i Mac Pro hanteras av sin egen styrenhet integrerad i M2 Ultra-chippet och delar inte bandbredd med PCIe-platserna.

Kortet känns inte igen

Mac Pro-platser stöder PCIe gen 4 och kommer automatiskt att förhandla till lägre hastigheter baserat på kortkapacitet. Plats 6 fungerar också som en kompatibilitetsplats för PCIe-kort som inte är kompatibla med gen 4-specifikationerna. Om du sätter in ett kort i plats 1–5 eller i plats 7 och systemet känner inte igen kortet kan du försöka att sätta in kortet i plats 6.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.