Begär åtkomst till ett Apple-konto som kontakt för digitalt arv

Läs om hur du begär åtkomst till data som lagrats på ett Apple-konto om en närstående som lagt till dig som kontakt för digitalt arv går bort.

Om kontakter för digitalt arv

Från och med iOS 15.2, iPadOS 15.2 och macOS 12.1 kan Apple-användare lägga till en kontakt för digitalt arv En kontakt för digitalt arv är det enklaste och säkraste sättet för dig att ge någon du litar på åtkomst till data som lagrats på ditt Apple-konto efter att du gått bort. Dessa data kan inkludera bilder, meddelanden, anteckningar, filer, hämtade appar samt säkerhetskopior av enheter med mera. Viss information kan din kontakt för digitalt arv inte komma åt, till exempel filmer, musik, böcker eller prenumerationer som du har köpt med ditt Apple-ID samt data som lagras i din Nyckelring, som betalningsinformation, lösenord och nycklar. Läs mer om vilka data som är tillgängliga för en kontakt för digitalt arv.

Du behöver inte ha ett Apple-ID eller en Apple-enhet för att läggas till som en kontakt för digitalt arv, men du måste vara över 13 år (åldern varierar beroende på land eller region) för att begära kontoåtkomst efter att någon har gått bort.

Om du vill begära åtkomst som en kontakt för digitalt arv måste du ha

• åtkomstnyckeln som din närstående skapade när hen valde dig som en kontakt för digitalt arv

• din närståendes dödsfallsintyg.*

Apple granskar åtkomstbegäranden från kontakter för digitalt arv och godkänner åtkomst till en avliden persons data först efter att ha verifierat denna information. När din begäran har godkänts får du som kontakt för digitalt arv ett särskilt Apple-ID för att komma åt kontodata. Kontoinnehavarens ursprungliga Apple-ID fungerar inte längre och aktiveringslåset tas bort på alla enheter som använder hens Apple-ID.

Du har åtkomst till kontot för digitalt arv under en begränsad tid – tre år från det att den första begäran om konto för digitalt arv har godkänts – och därefter raderas kontot permanent. Observera att om din närstående har lagt till mer än en kontakt för digitalt arv har de andra kontakterna också åtkomst till kontot och kan fatta beslut om kontodata, inbegripet att permanent radera dem.

Du behöver en enhet med iOS 15.2, iPadOS 15.2 eller macOS 12.1 eller senare för att lägga till en kontakt för digitalt arv, lagra en åtkomstnyckel för kontakt för digitalt arv eller begära en kontakt för digitalt arv på din enhet.

När du läggs till som en kontakt för digitalt arv

När någon lägger till dig som en kontakt för digitalt arv skapar personen en åtkomstnyckel att dela med dig. Se till att du förvarar denna åtkomstnyckel på ett säkert ställe, eftersom du måste

• Om din Apple-enhet har iOS 15.2, iPadOS 15.2 eller macOS 12.1 eller senare och någon i din familjedelningsgrupp lägger till dig som en kontakt för digitalt arv, eller om du får en förfrågan om kontakt för digitalt arv, lagras åtkomstnyckeln automatiskt i Apple-ID-inställningarna på din enhet.

• Om din Apple-enhet har äldre mjukvara och du får en avisering om kontakt för digitalt arv behöver du uppdatera till iOS 15.2, iPadOS 15.2 eller macOS 12.1 eller senare så att du kan spara åtkomstnyckeln i dina Apple-ID-inställningar.

• Om du inte har en Apple-enhet eller om du inte kan uppdatera din Apple-enhet kan du be din närstående skicka åtkomstnyckeln till dig via e-post eller sms, eller så kan personen skriva ut en fysisk kopia till dig.

• I vissa fall kan någon lägga till dig som en kontakt för digitalt arv, men välja att behålla en kopia av din åtkomstnyckel tillsammans med sina dokument. I så fall kanske du inte får åtkomstnyckeln förrän efter att personen har gått bort.

Hur du än får åtkomstnyckeln är det en bra idé att förvara en extra kopia av den på ett säkert ställe, så att du kan hitta den senare.

Om någon lägger till dig som kontakt för digitalt arv och du föredrar att inte vara det, kan du prata med hen om det, eller helt enkelt inte använda åtkomstnyckeln om personen går bort. Om informationen om kontakt för digitalt arv sparas i dina Apple-ID-inställningar kan du ta bort dig själv som kontakt för digitalt arv – vilket även raderar åtkomstnyckeln – när som helst.

Så hittar du din åtkomstnyckel som kontakt för digitalt arv

Om åtkomstnyckeln för kontakt för digitalt arv sparades på din Apple-enhet* kan du enkelt hitta den i dina Apple-ID-inställningar. Om din närstående gav dig en kopia av åtkomstnyckeln, eller skickade den till dig på ett annat sätt, behöver du hitta den i dina filer.

Om din åtkomstnyckel är sparad i dina Apple-ID-inställningar

På din iPhone, iPad eller iPod touch:

1. Gå till Inställningar och tryck sedan på ditt namn.

2. Tryck på Inloggning och säkerhet > Kontakt för digitalt arv.

3. Tryck på personens namn för att se fler alternativ, inbegripet att visa åtkomstnyckeln eller starta en åtkomstbegäran.

På en Mac:

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på ditt namn (eller Apple-ID).

2. Klicka på Inloggning och säkerhet.

3. Klicka på Hantera bredvid inställningarna för kontakt för digitalt arv.

4. Klicka på Detaljer bredvid personens namn för att se fler alternativ, inbegripet att visa åtkomstnyckeln eller starta en åtkomstbegäran.

Om din åtkomstnyckel är sparad som ett dokument

Om din närstående lade till dig som en kontakt för digitalt arv och gav dig en kopia av åtkomstnyckeln behöver du hitta åtkomstnyckeln i dina filer. Personen kan ha skickat den till dig via e-post eller sms, eller så kan hen ha skrivit ut den och gett dig en fysisk kopia. Det är också möjligt att din närstående har sparat en kopia av din åtkomstnyckel bland sina dokument och att du får åtkomst till den först efter att hen har gått bort.

Om du inte kan hitta eller inte har en åtkomstnyckel

Apple har inte åtkomst till och kan inte ersätta en åtkomstnyckel som är förlorad eller borttappad. Detta för att skydda integriteten och säkerheten för Apple-ID-kontoinnehavaren. Om du inte kan hitta åtkomstnyckeln till kontakten för digitalt arv eller om du inte har en, läser du mer om andra alternativ för att begär tillgång till en avliden familjemedlems Apple-konton.

Så begär du åtkomst som en kontakt för digitalt arv

Om någon som har lagt till dig som en kontakt för digitalt arv går bort kan du begära åtkomst, antingen direkt på din Apple-enhet med den senaste mjukvaran eller på webben.

Innan du börjar ser du till att du har

• åtkomstnyckeln som din närstående skapade när han eller hon lade till dig som en kontakt för digitalt arv

• din närståendes dödsfallsintyg.*

Spara din åtkomstnyckel på ett säkert ställe, eftersom du behöver den igen när du loggar in på ditt Apple-ID som kontakt för digitalt arv efter att din begäran har godkänts.

Apple skickar ett e-postmeddelande som bekräftar att vi har tagit emot din begäran. Av säkerhetsskäl skickar vi även ett e-postmeddelande till det Apple-ID som du begärde åtkomst till. Apple granskar och verifierar varje begäran och meddelar dig via e-post när granskningen är slutförd eller om mer information krävs.

Dödsfallsintyget kan vara i pdf-, png-, tif-, jpeg eller gif-format, med en upplösning på minst 300 dpi eller 3 300 × 2 550 pixlar. Varje sida måste vara platt, fullt läsbar och sidans fyra kanter måste vara synliga.

Begära åtkomst i inställningarna för Apple-ID

Om din åtkomstnyckel är sparad i dina Apple-ID-inställningar kan du starta en begäran direkt på din enhet.

På din iPhone, iPad eller iPod touch:

1. Gå till Inställningar och tryck sedan på ditt namn.

2. Tryck på Inloggning och säkerhet > Kontakt för digitalt arv och tryck på personens namn.

3. Tryck eller klicka på Begär åtkomst och följ instruktionerna för att överföra dödsfallsintyget.*

På en Mac:

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på ditt namn (eller Apple-ID).

2. Klicka på Inloggning och säkerhet.

3. Klicka på Hantera bredvid inställningarna för kontakt för digitalt arv.

4. Klicka på Detaljer bredvid personens namn.

5. Klicka på Begär åtkomst och följ instruktionerna för att överföra dödsfallsintyget.*

iPhone-skärm som visar hur du begär åtkomst för att bli kontakt för digitalt arv

Begära åtkomst på webben

Om du inte har tillgång till en Apple-enhet, men har åtkomstnyckeln och dödsfallsintyget, kan du starta din begäran på webben.

1. Gå till Digitalt arv – begär åtkomst (https://digital-legacy.apple.com).

2. Klicka på Begär åtkomst och logga in med ditt Apple-ID eller ange de begärda kontaktuppgifterna.

3. Följ instruktionerna på webbplatsen för att verifiera din identitet, ange din åtkomstnyckel och överföra dödsfallsintyget.

På sidan Digitalt arv kan du begära åtkomst till en avliden väns eller familjemedlems konto. Om du har åtkomstnyckeln klickar du på den blå knappen Begär åtkomst. Om inte, klickar du på Jag har ingen åtkomstnyckel.

Du kan kontrollera statusen för din begäran på Digitalt arv – hantera (https://digital-legacy.apple.com/manage).

När din begäran om kontakt för digitalt arv har godkänts

När din begäran har verifierats och godkänts får du ett e-postmeddelande med mer information och instruktioner. E-postmeddelandet kommer att innehålla ett särskilt Apple-ID för kontakt för digitalt arv för din närståendes konto. Du blir ombedd att ange din åtkomstnyckel igen och att bekräfta dina kontaktuppgifter. Sedan skapar du ett lösenord och ställer in tvåfaktorsautentisering för Apple-ID:t för kontakt för digitalt arv. Du kan hantera denna information på Digitalt arv – hantera (https://digital-legacy.apple.com/manage).

När din begäran om kontakt för digitalt arv har godkänts visas ett meddelande om att ett Apple-ID för kontakt för digitalt arv har skapats åt dig. Du kan skriva ut eller hämta detta Apple-ID för kontakt för digitalt arv eller trycka på den blå knappen Skapa ett lösenord.

Få åtkomst till ett Apple-ID för kontakt för digitalt arv

När du har skapat ett lösenord och ställt in tvåfaktorsautentisering kan du använda ditt Apple-ID för kontakt för digitalt arv för att logga in på kontot på webben på iCloud.com eller hämta kontodata på privacy.apple.com. Eller så kan du använda Apple-ID:t för kontakt för digitalt arv för att logga in på en Apple-enhet, precis som du skulle göra med vilket Apple-ID som helst. Du kan också använda Apple-ID:t för kontakten för digitalt arv till att återskapa en iCloud-säkerhetskopia Du kan bli ombedd att ange din åtkomstnyckel som kontakt för digitalt arv för end-to-end-krypterade data, som hälsodata, röstmemon och mycket mer.

Se till att du använder Apple-ID:t för kontakt för digitalt arv för att logga in och inte den ursprungliga kontoinnehavarens Apple-ID eller ditt personliga Apple-ID.

Mac-skärm som visar hur du får åtkomst som kontakt för digitalt arv

Du har åtkomst till kontot för digitalt arv under en begränsad tid – tre år från det att den första begäran om konto för digitalt arv har godkänts – vilket anges i e-postbekräftelsen och på kontot. Efter denna tid raderas kontot för digitalt arv permanent. Du kanske vill hämta allt innehåll som du vill behålla. Observera att om din närstående har lagt till mer än en kontakt för digitalt arv för sitt konto har de andra kontakterna också åtkomst till kontot och kan fatta beslut om kontodata, inbegripet att radera dem permanent.

När din begäran har godkänts tas aktiveringslås Dessa enheter måste nollställas till fabriksinställningarna innan de kan användas med ett annat Apple-ID.

Läs mer

*Dokumentationskraven kan variera beroende på land eller region. I Japan kan du till exempel behöva ett familjeintyg som visar att en kontoinnehavare har avlidit istället för ett dödsfallsintyg.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.