
Tworzenie albumów udostępnianych i dołączanie do nich w aplikacji Zdjęcia na stronie iCloud.com
Albumy udostępniane pozwalają udostępniać zdjęcia i wideo wybranym osobom. Z kolei te osoby mogą dodawać własne zdjęcia, wideo i komentarze.
Aby uzyskać instrukcje dotyczące konfiguracji, zobacz Konfigurowanie Albumów udostępnianych w iCloud na wszystkich urządzeniach. Aby utworzyć album, który nie jest udostępniany, zobacz Porządkowanie zdjęć i wideo w albumach.
Uwaga: Nie wszystkie funkcje są dostępne we wszystkich krajach lub regionach.
Tworzenie udostępnianego albumu
Przejdź do strony icloud.com/photos i zaloguj się do swojego konta Apple (jeśli potrzeba).
Wybierz opcję Albumy udostępniane na pasku bocznym, a następnie wybierz
.Wpisz nazwę nowego albumu, a następnie wykonaj dowolną z poniższych czynności:
Wybór, kto może uzyskać dostęp: Wybierz opcję Osoby wybrane przez Ciebie lub Każdy, kto ma łącze. Jeśli wybierzesz opcję Osoby wybrane przez Ciebie, musisz włączyć opcję Prośby o dostęp.
Ustawienie albumu jako tymczasowego: Włącz opcję Ustaw album jako tymczasowy, aby ustawić jego wygaśnięcie po 30 dniach. Po tym czasie wszelkie zdjęcia lub filmy z albumu tymczasowego, które nie zostały zachowane w bibliotece zdjęć, zostaną usunięte.
Albumy tymczasowe nie zajmują miejsca w pamięci iCloud.
Wybierz przycisk Utwórz.
Zarządzanie udostępnianiem albumu
Jeśli jesteś twórcą albumu udostępnianego, możesz kontrolować, kto ma do niego dostęp.
Przejdź do strony icloud.com/photos i zaloguj się do swojego konta Apple (jeśli potrzeba).
Wybierz opcję Albumy udostępniane na pasku bocznym.
Stuknij w album udostępniany lub przytrzymaj nad nim wskaźnik, wybierz
, a następnie wybierz opcję Zarządzaj albumem udostępnianym.Jeśli widzisz uczestników i opcje dostępu, wykonaj dowolną z następujących czynności:
Uaktualnienie dostępu uczestnika: Stuknij lub przytrzymaj wskaźnik nad imieniem uczestnika, wybierz
, a następnie wybierz opcję.Usunięcie uczestnika: Stuknij lub przytrzymaj wskaźnik nad imieniem uczestnika, wybierz
, a następnie wybierz Usuń uczestnika.Zmiana, kto może uzyskać dostęp: Wybierz opcję Osoby wybrane przez Ciebie lub Każdy, kto ma łącze. Jeśli wybierzesz opcję Osoby wybrane przez Ciebie, możesz włączyć opcję Prośby o dostęp.
Zatwierdzenie lub odrzucenie próśb o dostęp: W sekcji Prośby wybierz opcję obok nazwy uczestnika.
Zaproszenie osoby do dołączenia: Wybierz Zaproś uczestnika, wybierz Utwórz łącze, a następnie skopiuj i udostępnij jednorazowe łącze. Aby zaprosić więcej osób, utwórz nowe łącze.
Dezaktywowanie nieużywanych łączy udostępniania: Jeśli udostępniasz łącze, ale nie chcesz już, aby dany uczestnik dołączył do albumu, wybierz
, a następnie wybierz opcję Usuń nieużywane łącza udostępniania.
Jeśli widzisz opcję Subskrybenci mogą publikować, wykonaj dowolną z poniższych czynności:
Zezwalaj innym osobom na dodawanie do tego albumu: Włącz opcję Subskrybenci mogą publikować.
Zezwalaj każdej osobie na wyświetlanie albumu na stronie iCloud.com: Włącz opcję Witryna publiczna.
Porada: Jeśli opcja Witryna publiczna jest włączona, możesz wybrać opcję Kopiuj, aby skopiować łącze do przesłania innym osobom.
Zaproś więcej osób: Wybierz
, wprowadź co najmniej jeden adres email, a następnie wybierz opcję Zaproś.Usuń subskrybenta: Wybierz
obok imienia i nazwiska subskrybenta.
Dołączanie do albumu udostępnianego
Wybierz otrzymane łącze, a następnie wybierz Dołącz. Może być konieczne poproszenie o dostęp, podanie adresu e‑mail lub zalogowanie się na koncie Apple.
Jeśli dołączasz przez e‑maila i chcesz zapisać album na swoim koncie, zaloguj się na swoim koncie Apple.
Usuwanie lub opuszczanie albumu udostępnianego
Jeśli album udostępniany został utworzony przez Ciebie, możesz go usunąć. Uczestnik może go opuścić.
Przejdź do strony icloud.com/photos i zaloguj się do swojego konta Apple (jeśli potrzeba).
Wybierz opcję Albumy udostępniane na pasku bocznym.
Stuknij we wskaźnik lub przytrzymaj go nad albumem udostępnionym, a następnie wybierz
.Wybierz Zarządzaj albumem udostępnianym, a następnie wybierz jedną z poniższych opcji:
Usunięcie albumu udostępnianego: Album jest automatycznie usuwany ze wszystkich Twoich urządzeń oraz urządzeń uczestników.
OSTRZEŻENIE: Usunięcie albumu udostępnianego powoduje trwałe usunięcie wszystkich znajdujących się w nim zdjęć. Przed kontynuowaniem upewnij się, że wszystkie zdjęcia, które chcesz zatrzymać, zostały zachowane.
Opuszczenie albumu udostępnianego: Album zostanie automatycznie usunięty tylko z Twojego urządzenia.
Po utworzeniu albumu udostępnianego możesz przesyłać zdjęcia i filmy.