Bruk Diskverktøy til å rense en Mac med Apple-chip

Slik renser (formaterer) du den innebygde oppstartsdisken på en Mac med Apple-chip.

Denne veiledningen gjelder bare for Macer med Apple-chip. Hvis du ikke bruker en Mac med Apple-chip, må du følge veiledningen for å rense en Intel-basert Mac.

Før du renser Macen din

1. Installer de nyeste macOS-oppdateringene.

2. Hvis du bruker macOS Monterey eller nyere, følger du trinnene for å slette alt innhold og alle innstillinger i stedet for trinnene i denne artikkelen. Du bør også slette alt innhold og alle innstillinger når du selger, gir bort eller bytter inn Macen.

3. Bluetooth-enheter blir koblet fra Macen (sammenkoblingen oppheves). For å fullføre disse trinnene med Bluetooth-tastatur, -mus eller -styreflate må du koble til enheten med USB-kabel om det er mulig.

4. Ta en sikkerhetskopi av eventuelle filer du vil beholde.

Bruk Diskverktøy for å rense Macen din

1. Slå på Macen, og fortsett å holde inne av/på-knappen til du ser vinduet med oppstartsalternativene du har. Velg Valg, og klikk deretter på Fortsett.

Recovery mode startup screen with "Options" selected
  2. Hvis du blir bedt om det, velger du en bruker du kjenner passordet til, og deretter skriver du inn administratorpassordet.

3. Hvis du blir bedt om det, skriver du inn Apple-ID-en og passordet som tidligere ble brukt på denne Macen. Har du glemt Apple-ID-en din?

4. I verktøyvinduet velger du Diskverktøy og klikker på Fortsett.

macOS Recovery options with Disk Utility selected
  5. I Intern-delen i Diskverktøy-sidepanelet må du forsikre deg om at du ser volumet som heter Macintosh HD. Ser du ikke Macintosh HD?

6. Hvis du tidligere har brukt Diskverktøy til å legge til diskvolumer på oppstartsdisken, velger du hvert av de interne tilleggsvolumene i sidepanelet og klikker på Fjern volum-knappen (–) på verktøylinjen for å slette dem.

• I denne delen kan du se bort fra alle interne diskvolumer som heter Macintosh HD eller Macintosh HD - Data, samt alle volumer i delene Eksterne volumer og Diskfiler i sidepanelet.

7. Velg nå Macintosh HD i sidepanelet.

8. Klikk på Slett-knappenBildet har ingen alternativ tekst på verktøylinjen, og angi deretter et navn og format:

• Navn: Macintosh HD

• Format: APFS

9. Klikk på Slett. Men hvis du ser knappen Slett volumgruppe, klikker du på den i stedet.

Disk Utility window Erase APFS volume group popup
  10. Skriv inn Apple-ID-en din dersom du blir bedt om det. Har du glemt Apple-ID-en din?

11. Når du blir spurt om du er sikker på at du vil slette denne Macen, klikker du på Slett Mac og deretter på Start på nytt.

12. Når Macen din startes på nytt, følger du instruksjonene på skjermen for å velge språk.

13. Macen prøver deretter å bli aktivert, noe som krever en internettforbindelse. Bruk Wi-Fi-menyenBilde har ingen alternativ tekst på menylinjen for å velge et Wi-Fi-nettverk, eller koble til en nettverkskabel.

14. Når Macen er aktivert, klikker du på Avslutt og gå til Gjenoppretting.

15. Hvis du vil starte opp igjen fra harddisken du nettopp renset, velger du Installer macOS på nytt i verktøyvinduet. Klikk deretter på Fortsett, og følg instruksjonene på skjermen for å installere macOS på nytt. Hvis du tidligere har installert en macOS-oppgradering, kan det hende du blir tilbudt macOS-versjonen du brukte før du oppgraderte.

Hvis du ikke ser Macintosh HD i Diskverktøy

Den innebygde oppstartsdisken din skal være oppført øverst i Diskverktøy-sidepanelet. Med mindre du har endret navnet, heter disken Macintosh HD. Hvis denne harddisken ikke er oppført i sidepanelet, velger du Apple-menyen  > Slå av og kobler fra alle enheter du ikke er avhengig av å bruke, fra Macen. Gjør deretter et nytt forsøk.

Hvis disken fortsatt ikke vises i Diskverktøy, eller hvis Diskverktøy rapporterer at slettingen mislyktes, trenger Macen kanskje service. Hvis du trenger hjelp, kan du kontakte Apple-kundestøtte.

Du finner mer informasjon om hvordan du bruker diskverktøy, i Brukerhåndbok for diskverktøy.