Bruk Diskverktøy til å rense en Mac med Apple-chip

Slik renser (formaterer) du den innebygde oppstartsdisken på en Mac med Apple-chip.

Denne veiledningen gjelder bare for Macer med Apple-chip. Hvis du ikke bruker en Mac med Apple-chip, må du følge veiledningen for å rense en Intel-basert Mac.

Før du renser Macen din

1. Installer de nyeste oppdateringene til macOS.
  2. Hvis du har macOS Monterey, følger du heller veiledningen for å slette alt innhold og alle innstillinger. Du bør også slette alt innhold og alle innstillinger når du selger, gir bort eller bytter inn Macen.
  3. Denne fremgangsmåten fører til at Bluetooth-enheter kobles fra Macen. For å kunne gjennomføre alle trinnene med et Bluetooth-tastatur, en Bluetooth-mus eller en Bluetooth-styreflate, bør du koble dem til med en USB-kabel dersom det er mulig.
  4. Ta en sikkerhetskopi av alle filene du vil beholde. Når du renser Macen, slettes alle filene permanent.

Bruk Diskverktøy for å rense Macen din

1. Slå på Macen, og fortsett å holde inne av/på-knappen til du ser vinduet med oppstartsalternativer. Velg Valg, og klikk deretter på Fortsett.
    Oppstartsvinduet for gjenopprettingsmodus med «Valg» markert
  2. Hvis du blir bedt om det, velger du en bruker du kjenner passordet til, og deretter skriver du inn administratorpassordet.
  3. Hvis du blir bedt om det, skriver du inn Apple-ID-en og passordet som tidligere ble brukt på denne Macen. Har du glemt Apple-ID-en?
  4. I verktøyvinduet velger du Diskverktøy og klikker på Fortsett.
    Alternativer i macOS-gjenoppretting der Diskverktøy er valgt
  5. I delen Intern i sidepanelet til Diskverktøy bekrefter du at du ser volumet kalt Macintosh HD. Ser du ikke Macintosh HD?
  6. Hvis du tidligere brukte Diskverktøy til å legge til diskvolumer til oppstartsdisken, velger du hvert av de ekstra interne volumene i sidepanelet før du klikker på Fjern volum-knappen (–) på verktøylinjen for å slette det diskvolumet.
    I denne delen kan du se bort fra alle interne diskvolumer som heter Macintosh HD eller Macintosh HD - Data, så vel som alle Eksterne volumer og Diskfiler i sidepanelet.
  7. Velg nå Macintosh HD i sidepanelet.
  8. Klikk på Slett  på verktøylinjen, og spesifiser deretter navn og format:
    • Navn: Macintosh HD
    • Format: APFS
  9. Klikk på Slett. Men hvis du ser knappen Slett volumgruppe, klikker du på den i stedet.
    Diskverktøy-vinduet som viser sprettoppvinduet Vil du slette APFS-volumgruppen?
  10. Skriv inn Apple-ID-en din dersom du blir bedt om det. Har du glemt Apple-ID-en?
  11. Når du blir spurt om du er sikker på at du vil slette denne Macen, klikker du på Slett Mac, og start på nytt.
  12. Når Macen din starter på nytt, følger du instruksjonene på skjermen for å velge språk.
  13. Macen prøver deretter å bli aktivert, noe som krever en internettforbindelse. Bruk Wi-Fi-menyen  på menylinjen for å velge et Wi-Fi-nettverk, eller koble til en nettverkskabel.
  14. Når Macen har blitt aktivert, klikker du på Avslutt og gå til Gjenoppretting.
  15. Hvis du vil starte opp igjen fra harddisken du nettopp renset, velger du Installer macOS på nytt i verktøyvinduet før du klikker på Fortsett og følger instruksjonene på skjermen for å installere macOS på nytt.

Hvis du ikke ser Macintosh HD i Diskverktøy

Den innebygde oppstartsdisken din skal være oppført øverst i Diskverktøy-sidepanelet. Med mindre du har endret navnet, heter disken Macintosh HD. Hvis denne harddisken ikke er oppført i sidepanelet, velger du Apple-menyen  > Slå av og kobler fra alle enheter du ikke er avhengig av å bruke, fra Macen. Gjør deretter et nytt forsøk.

Hvis disken fortsatt ikke vises i Diskverktøy, eller hvis Diskverktøy rapporterer at slettingen mislyktes, trenger Macen kanskje service. Hvis du trenger hjelp, kan du kontakte Apple-kundestøtte.

Du finner mer informasjon om hvordan du bruker diskverktøy, i brukerhåndboken for diskverktøy.