Slik installerer du macOS på nytt fra macOS-gjenoppretting

Finn ut hvordan du bruker macOS-gjenoppretting til å installere Mac-operativsystemet på nytt på den innebygde disken din eller en ekstern stasjon.

Installer på nytt fra macOS-gjenoppretting

Med macOS-gjenoppretting er det enkelt å installere Mac-operativsystemet på nytt, selv om du må slette startdisken din først. Alt du trenger, er tilgang til internett. Hvis et trådløst nettverk er tilgjengelig, kan du velge det fra Wi-Fi-menyen  på menylinjen. Denne menyen er også tilgjengelig i macOS-gjenoppretting.

1. Start fra macOS-gjenoppretting

Hvis du vil starte fra macOS-gjenoppretting, slår du på Macen din og holder umiddelbart inne en av følgende kombinasjoner på tastaturet. Slipp tastene når du ser Apple-logoen, en snurrende jordklode eller en annen oppstartsskjerm.

Kommando (⌘)-R

Installer den nyeste versjonen av macOS som har vært installert på Mac-maskinen, på nytt (anbefales).

Tilvalg-⌘-R

Oppgrader til den nyeste versjonen av macOS som er kompatibel med Macen du har.

Skift-Tilvalg-⌘-R

Installer versjonen av macOS som fulgte med Macen, på nytt, eller den nærmeste versjonen som fremdeles er tilgjengelig.

Du kan bli spurt om et passord, for eksempel et firmwarepassord eller passordet til en bruker som er administrator av denne Macen. Skriv inn det forespurte passordet for å fortsette.

Velg en bruker du vet passordet til

Når du ser verktøyvinduet, har du startet opp fra macOS-gjenoppretting.

2. Avgjør om du vil slette (formatere) disken

Du trenger sannsynligvis ikke å slette den, med mindre du skal selge, bytte inn eller gi bort Macen, eller hvis du har et problem som krever at du sletter den. Hvis du har behov for å slette før du installerer macOS, velger du Diskverktøy fra Verktøy-vinduet og klikker på Fortsett. Finn ut mer om når og hvordan du skal slette.

3. Installer macOS

Når du er klar til å installere macOS på nytt, velger du Installer macOS på nytt fra Verktøy-vinduet. Deretter klikker du på Fortsett og følger instruksjonene på skjermen. Du blir bedt om å velge en disk du skal installere på.

• Hvis installasjonsprogrammet ber deg om å låse opp disken, skriver du inn passordet du bruker til å logge inn på Macen.
  • Hvis installasjonsprogrammet ikke finner disken, eller hvis du får beskjed om at det ikke er mulig å installere på denne datamaskinen eller dette volumet, må du kanskje slette disken først.
  • Hvis installasjonsprogrammet er for en annen versjon av macOS enn du forventer, kan du finne ut mer om unntak for macOS-gjenoppretting.

Installerervindu for macOS Catalina

Du må tillate installeringen å fullføres før du setter maskinen i dvale eller lukker lokket. Under installeringen vil kanskje Macen flere ganger starte på nytt og vise en fremdriftsindikator, og skjermen kan bli tom flere minutter i strekk.

Hvis du ser oppsettassistenten når du starter Macen på nytt, men du skal selge den, bytte den inn eller gi den bort, trykker du på Kommando-Q for å avslutte assistenten uten å fullføre konfigureringen. Deretter klikker du på Slå av. Når den nye eieren starter opp Macen, kan han eller hun bruke sin egen informasjon til å fullføre konfigureringen.

Unntak for macOS-gjenoppretting

Versjonen av macOS som tilbys av macOS-gjenoppretting, kan være forskjellig under visse omstendigheter:

• Hvis macOS Sierra 10.12.4 eller nyere har vært installert på denne Macen, installerer Tilvalg-Kommando-R macOS-versjonen som fulgte med Macen, eller den nærmeste versjonen som fortsatt er tilgjengelig. Og Skift-Tilvalg-Kommando-R ikke er tilgjengelig.
  • Hvis du slettet hele disken i stedet for bare startvolumet på den disken, kan det hende at macOS-gjenoppretting bare tilbyr macOS-versjonen som fulgte med Macen, eller den nærmeste versjonen som fortsatt er tilgjengelig. Du kan oppgradere til en nyere versjon etterpå.
  • Hvis Macen har Apple T2-sikkerhetsbrikken og du aldri har installert en macOS-oppdatering, installerer Tilvalg-Kommando-R den nyeste macOS-versjonen som har vært installert på Macen.
  • Hvis du nettopp har fått erstattet hovedkortet på Macen under en reparasjon, kan det hende at macOS-gjenoppretting bare tilbyr den siste macOS-versjonen som er kompatibel med Macen.

Hvis du ikke får macOS-gjenoppretting til å tilby installasjonsprogrammet du vil ha, kan det hende at du kan bruke en av de andre måtene å installere macOS på.

Andre måter å installere macOS på