Slik installerer du macOS

Finn ut hvordan du installerer Mac-operativsystemet på Mac eller på en ekstern stasjon.

Installer fra Mac App Store

Den enkleste måten å installere macOS på er fra App Store-appen. Du kan for eksempel finne ut hvordan du installerer den nyeste versjonen av macOS fra App Store.

Hvis du installerer på nytt fordi du forbereder deg på å selge eller gi bort Mac-maskinen, bør du først deaktivere noen funksjoner og tjenester, og deretter følge resten av fremgangsmåten i denne artikkelen.

Eller installer på nytt fra macOS-gjenoppretting

Hvis du ikke har eller ikke får tilgang til App Store, eller du forbereder deg på å selge eller gi bort en Mac, følger du denne framgangsmåten.

Starte fra macOS-gjenoppretting

macOS-gjenoppretting installerer ulike versjoner av macOS avhengig av hvilken tastekombinasjon du trykker på mens den starter opp. Hold nede en av de følgende kombinasjonene umiddelbart etter at du har trykket på knappen for å slå på Mac-maskinen. Slipp når du ser Apple-logoen eller en snurrende kule.

Kommando (⌘)-R
Installer den nyeste versjonen av macOS som var installert på Mac-maskinen på nytt, uten å oppgradere til en nyere versjon.1
Tilvalg-Kommando-R
Oppgrader til den nyeste versjonen av macOS som er kompatibel med Mac-maskinen du har.2
Skift–Tilvalg–Kommando–R
Krever macOS Sierra 10.12.4 eller nyere
Installer macOS som fulgte med Mac-maskinen din på nytt, eller installerer den versjonen som er nærmest og fortsatt er tilgjengelig. Denne kombinasjonen krever macOS Sierra 10.12.4 eller nyere.

1. Hvis du skal selge eller gi bort en Mac som kjører OS X El Capitan eller tidligere, bruker du Kommando–R for å sørge for installasjonen ikke blir tilknyttet Apple-ID-en din.
2. Hvis du ikke allerede har oppdatert til macOS Sierra 10.12.4 eller nyere, gjør Tilvalg–Kommando–R at den versjonen av macOS som fulgte med Mac-maskinen, eller den versjonen som er nærmest og fortsatt er tilgjengelig, installeres.

Når du ser Verktøyvinduet i macOS, fortsetter du til den neste delen for å angi om du skal slette startdisken eller begynne å installere macOS.

macOS-verktøyvinduet

Slett oppstartsdisken din om nødvending

Velg om du vil slette (formatere) startdisken før du installerer macOS. Du bør slette startdisken i de følgende tilfellene. Hvis ingen av disse omstendighetene gjelder for deg, går du videre til neste avsnitt for å begynne å installere macOS.

• Du skal selge eller gi bort Mac-maskinen din, så du fjerner alt på den som er knyttet til deg dataene dine eller Apple-ID-en din.
  • Du prøver å løse et problem som Diskverktøy ikke kan reparere.
  • Installereren for macOS sier at den ikke kan installere på denne datamaskinen eller dette volumet. Den kan for eksempel si at startdisken ikke er formatert på riktig måte, ikke bruker et GUID-partisjonssystem, allerede inneholder en nyere versjon av operativsystemet eller ikke kan brukes til å starte datamaskinen din.

Når du sletter oppstartsdisken permanent, slettes alle dataene som er lagret på den.

Følg denne fremgangsmåten hvis du trenger å slette oppstartsdisken.

1. Velg Diskverktøy fra verktøyvinduet i macOS-gjenoppretting, og klikk deretter på Fortsett.
  2. Velg enheten eller volumet i sidepanelet i Diskverktøy.
  3. Klikk på Slett-knappen eller -fanen.
  4. Fyll ut disse feltene:
  5. Klikk på Slett for å begynne å slette disken.
  6. Når dette er ferdig, avslutter du Diskverktøy for å gå tilbake til verktøyvinduet. Du er nå klar til å installere macOS.

Installer macOS

Følg denne fremgangsmåten når du har startet opp fra macOS-gjenoppretting:

1. Velg Installer macOS på nytt (eller Installer OS X på nytt) fra verktøyvinduet.
  2. Klikk på Fortsett og følg anvisningene på skjermen. Du vil bli bedt om å velge harddisken du har. Hvis du ikke ser den, klikker du på Vis alle disker.
    For å fastslå om du kvalifiserer til å installere macOS, har serienummeret ditt for Mac blitt sendt til Apple, og du kan bli bedt om å oppgi Apple-ID-en din.
  3. Klikk på Installer. Mac-maskinen starter på nytt når installasjonen er fullført.

Hvis du slettet disken før du installerte, eller du har installert på en ekstern stasjon eller en annen ny disk, starter Mac-maskinen på nytt og åpner en oppsettassistent.

• Hvis du skal beholde Mac-maskinen, fyller du inn oppsettassistenten med din egen informasjon.
  • Hvis du skal selge eller gi bort Mac-maskinen, trykker du på Kommando–Q for å avslutte oppsettassistenten uten å fullføre trinnene i konfigureringen. Deretter klikker du på Slå av. Når den nye eieren starter opp Mac-maskinen, kan han eller hun bruke sin egen informasjon til å fullføre konfigureringen.

Velg den nye startdisken din om nødvendig

Hvis du har mer enn én disk som inneholder en kompatibel macOS-installasjon, kan du bruke Startdisk-valg eller Startup Manager til å velge hvilken disk maskinen skal starte opp fra.