Slik installerer du macOS på nytt fra macOS-gjenoppretting

Finn ut hvordan du bruker macOS-gjenoppretting til å installere Mac-operativsystemet på nytt på den innebygde disken din eller en ekstern stasjon.

Installer på nytt fra macOS-gjenoppretting

Med macOS-gjenoppretting er det enkelt å installere Mac-operativsystemet på nytt, selv om du må slette startdisken din først. Alt du trenger, er tilgang til Internett. Hvis et trådløst nettverk er tilgjengelig, kan du velge det i Wi-Fi-menyen på menylinjen. Denne menyen er også tilgjengelig i macOS-gjenoppretting.

1. Start fra macOS-gjenoppretting

Hvis du vil starte fra macOS-gjenoppretting, slår du på Macen din og holder umiddelbart inne en av følgende kombinasjoner på tastaturet. Kommando-R er som regel anbefalt, spesielt hvis du ikke har installert macOS Sierra 10.12.4 eller nyere.

Kommando (⌘)-R

Installer den nyeste macOS-versjonen som var installert på Macen.

Tilvalg-⌘-R

Oppgrader til den nyeste versjonen av macOS som er kompatibel med Macen du har.

Skift-Tilvalg-⌘-R

Installer macOS-versjonen som fulgte med Macen, eller den nærmeste versjonen som fortsatt er tilgjengelig.

Slipp tastene når du ser Apple-logoen, en roterende jordklode eller en melding som ber om et firmwarepassord. Når du ser Verktøy-vinduet, har du startet fra macOS-gjenoppretting.

macOS-verktøyvinduet

2. Avgjør om du vil slette (formatere) disken

Hvis du har behov for å slette disken før du installerer macOS, velger du Diskverktøy fra Verktøy-vinduet og klikker på Fortsett. Du trenger antakelig ikke å slette disken, med mindre du skal selge eller gi bort Macen eller opplever en feil som krever sletting. Finn ut mer om når og hvordan du skal slette.

3. Installer macOS

Når du har startet fra macOS-gjenoppretting, følger du disse trinnene for å installere macOS:

1. Velg Installer macOS på nytt (eller Installer OS X på nytt) fra Verktøy-vinduet.
  2. Klikk på Fortsett og følg instruksjonene på skjermen for å velge disken din og starte installeringen.
    Hvis installereren ber deg om å låse opp disken, skriver du inn passordet du bruker til å logge inn på Macen. Hvis du ikke kan se disken, eller du får beskjed om at du ikke kan installere på datamaskinen eller volumet, må du kanskje slette disken
    Installerervindu for macOS
  3. Du må tillate installeringen å fullføres før du setter maskinen i dvale eller lukker lokket. Under installeringen vil kanskje Macen flere ganger starte på nytt og vise en fremdriftsindikator, og skjermen kan bli tom flere minutter i strekk.

Hvis Macen starter på nytt til en oppsettassistent, mens du har planer om å selge den eller gi den bort, trykker du på Kommando-Q for å avslutte assistenten uten å sette opp. Deretter klikker du på Slå av. Når den nye eieren starter opp Macen, kan han eller hun bruke sin egen informasjon til å fullføre konfigureringen.

Hvis du ikke har installert macOS Sierra 10.12.4

Hvis macOS Sierra 10.12.4 eller nyere aldri har vært installert på Macen, fungerer macOS-gjenoppretting litt annerledes:

• Kommando-R er fortsatt den anbefalte måten å starte fra macOS-gjenoppretting på. Denne kombinasjonen sørger for at installeringen ikke tilknyttes Apple-ID-en din, noe som er viktig dersom du skal selge eller gi bort Macen.
  • Tilvalg-Kommando-R installerer macOS-versjonen som fulgte med Macen, eller den nærmeste versjonen som fortsatt er tilgjengelig.
  • Skift-Tilvalg-Kommando-R er ikke tilgjengelig.