Slik installerer du macOS på nytt fra macOS-gjenoppretting

Finn ut hvordan du bruker macOS-gjenoppretting til å installere Mac-operativsystemet på nytt på den innebygde disken din eller en ekstern stasjon.

Installer på nytt fra macOS-gjenoppretting

Med macOS-gjenoppretting er det enkelt å installere Mac-operativsystemet på nytt, selv om du må slette startdisken din først. Alt du trenger, er tilgang til internett. Hvis et trådløst nettverk er tilgjengelig, kan du velge det i Wi-Fi-menyen på menylinjen. Denne menyen er også tilgjengelig i macOS-gjenoppretting.

1. Start fra macOS-gjenoppretting

Hvis du vil starte fra macOS-gjenoppretting, slår du på Macen din og holder umiddelbart inne en av følgende kombinasjoner på tastaturet. Generelt anbefales Kommando-R, spesielt hvis Macen aldri har blitt oppgradert til macOS Sierra 10.12.4 eller nyere.

Kommando (⌘)-R

Installer den nyeste versjonen av macOS som har vært installert på Mac-maskinen, på nytt (anbefales).

Tilvalg-⌘-R

Oppgrader til den nyeste versjonen av macOS som er kompatibel med Macen du har.

Skift-Tilvalg-⌘-R

Installer versjonen av macOS som fulgte med Macen, på nytt, eller den nærmeste versjonen som fremdeles er tilgjengelig.

Slipp tastene når du ser Apple-logoen, en snurrende jordklode eller en annen oppstartsskjerm

Du kan bli bedt om å oppgi påloggingspassordet til en administrator for Macen, Apple-ID-passordet eller et firmwarepassord. I så fall oppgir du dette passordet for å fortsette.

Når du ser verktøyvinduet, har du startet opp fra macOS-gjenoppretting.

macOS-verktøyvinduet

2. Avgjør om du vil slette (formatere) disken

Du trenger sannsynligvis ikke å slette den, med mindre du skal selge, bytte inn eller gi bort Macen, eller hvis du har et problem som krever at du sletter den. Hvis du har behov for å slette disken før du installerer macOS, velger du Diskverktøy fra Verktøy-vinduet og klikker på Fortsett. Finn ut mer om når og hvordan du skal slette.

3. Installer macOS

Etter at du har startet opp fra macOS-gjenoppretting, velger du Installer macOS på nytt (eller Reinstaller OS X) i Verktøy-vinduet. Klikk deretter på Fortsett og følg instruksjonene på skjermen for å velge disk og starte installasjonen.

Hvis installasjonsprogrammet ber deg om å låse opp disken, skriver du inn passordet du bruker til å logge inn på Macen. Hvis installasjonsprogrammet ikke finner disken, eller hvis du får beskjed om at det ikke er mulig å installere på denne datamaskinen eller dette volumet, må du kanskje slette disken.

Du må la installasjonen bli fullført før du setter Macen i dvale eller lukker lokket. Under installeringen vil kanskje Macen flere ganger starte på nytt og vise en fremdriftsindikator, og skjermen kan bli tom flere minutter i strekk.

Hvis du ser oppsettassistenten når du starter Macen på nytt, men du skal selge den, bytte den inn eller gi den bort, trykker du på Kommando-Q for å avslutte assistenten uten å fullføre konfigureringen. Deretter klikker du på Slå av. Når den nye eieren starter opp Macen, kan han eller hun bruke sin egen informasjon til å fullføre konfigureringen.

Hvis du aldri har oppgradert til macOS Sierra 10.12.4 eller nyere

Hvis macOS Sierra 10.12.4 eller nyere aldri har vært installert på Macen, fungerer macOS-gjenoppretting annerledes:

• Kommando-R er fremdeles den anbefalte måten å starte opp fra macOS-gjenoppretting på. Denne kombinasjonen sørger for at installeringen ikke tilknyttes Apple-ID-en din, noe som er viktig dersom du skal selge eller gi bort Macen.
  • Tilvalg-Kommando-R installerer macOS-versjonen som fulgte med Macen, eller den nærmeste versjonen som fortsatt er tilgjengelig.
  • Skift-Tilvalg-Kommando-R er ikke tilgjengelig.