Slik installerer du macOS på nytt

Du kan bruke macOS-gjenoppretting til å installere Mac-operativsystemet (macOS) på nytt. Når du installerer macOS på nytt, fjernes ikke appene eller de personlige dataene dine.

Slå av Macen

Fra Apple-menyen  i hjørnet av skjermen velger du Slå av.

Hvis du ikke kan slå av maskinen, holder du inne av/på-knappen på Macen i opptil ti sekunder, helt til den slår seg av. (Alle Macer har en av/på-knapp. Trykk og hold inne Touch ID på bærbare datamaskiner som har Touch ID.)

Start fra macOS-gjenoppretting

Følg den aktuelle fremgangsmåten basert på om du bruker en Mac med Apple-chip. Hvis du ikke er sikker, kan du prøve begge fremgangsmåtene.

Hvis du bruker en Mac med Apple-chip

Når du bruker en Mac med Apple-chip, installerer Gjenoppretting den gjeldende versjonen av den sist installerte macOS-versjonen.

1. Trykk på og hold inne av/på-knappen på Macen.

2. Mens du fortsetter å holde inne av/på-knappen, slår Macen seg på og laster inn oppstartsalternativene. Når du ser Valg, slipper du av/på-knappen.

Skjermbildet Oppstartsvalg
  3. Klikk på Valg og deretter på Fortsett-knappen som vises under.

4. Hvis du blir bedt om å velge en bruker du vet passordet til, velger du brukeren. Klikk deretter på Neste, og skriv inn brukerens administratorpassord, som er passordet hen bruker for å logge på Macen. Har du glemt passordet ditt?

Hvis du bruker en annen Mac

Hvis du ikke bruker en Mac med Apple-chip, har du en Intel-basert Mac.

1. Trykk på og slipp av/på-knappen for å slå på Macen.

2. Umiddelbart etter at du har sluppet av/på-knappen, trykker og holder du en av disse tastekombinasjonene. Hvis ingen av dem fungerer, kan du gå gjennom retningslinjene for bruk av tastekombinasjoner under oppstart.

• Kommando-R: Når du trykker og holder inne disse to tastene under oppstart tilbyr Gjenoppretting den gjeldende versjonen av den sist installerte macOS-versjonen.

• Tilvalg-Kommando-R: Når du trykker og holder inne disse tre tastene under oppstart, kan Gjenoppretting tilby den nyeste macOS-versjonen som er kompatibel med Macen din.

• Skift-Tilvalg-Kommando-R: Når du trykker og holder inne disse fire tastene under oppstart, kan Gjenoppretting tilby macOS-versjonen som fulgte med Macen, eller den nærmeste versjonen som fortsatt er tilgjengelig.

3. Fortsett å holde inne tastene til du ser en Apple-logo eller en roterende jordklode.

4. Du blir kanskje bedt om å velge et wifi-nettverk eller koble til en nettverkskabel. For å velge et wifi-nettverk bruker du Wifi-menyenWifi-menyen øverst til høyre på skjermen.

5. Hvis du blir bedt om å velge en bruker du vet passordet til, velger du brukeren. Klikk deretter på Neste, og skriv inn brukerens administratorpassord, som er passordet hen bruker for å logge på Macen. Har du glemt passordet ditt?

Installer macOS på nytt fra macOS-gjenoppretting

Når du ser et vindu med alternativet for å installere macOS på nytt, har Macen startet opp fra macOS-gjenoppretting.

1. Velg alternativet for å installere macOS på nytt.

Verktøysvinduet i macOS-gjenoppretting
  2. Klikk på Fortsett, og følg anvisningene på skjermen.

• Hvis installasjonsprogrammet ber deg om å låse opp disken, skriver du inn passordet du bruker til å logge på Macen.

• Hvis installasjonsprogrammet gir deg valget mellom å installere på Macintosh HD eller Macintosh HD - Data, velger du Macintosh HD.

• Hvis installasjonsprogrammet ikke finner disken, må du kanskje slette disken først.

• Hvis installasjonsprogrammet ikke kan fullføre installering på denne datamaskinen eller dette volumet, kan du måtte slette disken først. Eller prøv en av de andre måtene å installere macOS på.

3. Du må tillate installeringen å fullføres før du setter maskinen i dvale eller lukker lokket. Macen kan flere ganger starte på nytt og vise en fremdriftsindikator, og skjermen kan bli tom flere minutter i strekk.

4. Når installasjonen er fullført, kan det hende at Macen åpner en oppsettassistent når den startes. Følg trinnene i oppsettassistenten.

Hvis du skal selge, bytte inn eller gi bort Macen, avslutter du oppsettassistenten uten å fullføre konfigureringen. Deretter klikker du på Slå av. Når den nye eieren starter Macen, kan vedkommende bruke sin egen informasjon til å fullføre konfigureringen.

Hvis du trenger hjelp