Informatie over de schermen die verschijnen wanneer u een Mac opstart

Wanneer u uw Mac opstart met macOS, worden er diverse schermen weergegeven die de voortgang van de opstartprocedure laten zien en waarin eventuele problemen worden gemeld waardoor de Mac niet kan opstarten.

Een Mac opstarten

Afhankelijk van het model van de Mac, de macOS-versie en de firmware van de Mac, evenals de geselecteerde opstartopties, kunnen de in dit artikel genoemde opstartschermen of procedures enigszins afwijken. Bijvoorbeeld:

• De achtergrond tijdens alle fasen van het opstartproces kan blauw, zwart of grijs zijn. Er kan echter ook een bureaubladafbeelding worden weergegeven.
  • De voortgang kan worden aangegeven door een voortgangsbalk of een draaiend wiel Draaiend wiel .
  • Als u opstart vanuit Windows met behulp van Boot Camp, worden het Apple logo of de andere schermen in dit artikel niet weergegeven.

Inschakelen

Wanneer u de Mac aanzet, is het scherm zwart en hoort u een opstartgeluid (bij Macs van 2016 en eerder).

De Mac initialiseert de BootROM en het geheugen (RAM). Vervolgens voert de Mac een zelftest bij inschakelen (POST) en een BootROM-test uit. Als u in dit stadium extra piepjes of belletjes hoort, is er mogelijk een hardwareprobleem en wordt de opstartprocedure onderbroken. Als u extra geheugen in de Mac hebt geplaatst, controleert u of dit correct geplaatst is.

Leeg scherm

Na afloop van de zelftest bij inschakelen stuurt de Mac een videosignaal naar het ingebouwde display en eventuele aangesloten beeldschermen. In deze fase van de opstartprocedure kan het scherm leeg of grijs zijn en wordt de achtergrondverlichting van het beeldscherm ingeschakeld.

Als er na een tijdje geen beeld op het scherm verschijnt, probeert u de helderheid van het display hoger te zetten. Als u een extern beeldscherm gebruikt, controleert u of dit juist is aangesloten en of het wel ingeschakeld is.

Inloggen met FileVault

Als u volledige schijfcodering met FileVault hebt ingeschakeld, wordt u gevraagd de naam van uw gebruikersaccount en uw wachtwoord in te voeren om de opstartschijf te ontgrendelen.

Apple logo

Als het Apple logo verschijnt, betekent dit dat de computer het opstartbestand 'boot.efi' op de opstartschijf heeft gevonden. Hierdoor weet de Mac waar de map 'Systeem' zich op de opstartschijf bevindt.

Voortgangsindicator

Nadat de Mac de map 'Systeem' op de opstartschijf heeft gevonden, verschijnt er een voortgangsbalk of draaiend wiel op het scherm. Hieraan kunt u zien dat de Mac bezig is met het lezen van bestanden in de map 'Systeem' van macOS.

Inlogvenster

Als FileVault niet is ingeschakeld op de Mac of u automatisch inloggen hebt uitgeschakeld in Systeemvoorkeuren, ziet u een scherm met de beschikbare gebruikersaccounts op de Mac. Kies de naam van uw gebruikersaccount en voer uw wachtwoord in om in te loggen.

Bureaublad

Nadat de Mac is opgestart en u bent ingelogd, ziet u de bureaubladafbeelding en het Dock.

Andere schermen die u kunt zien

Als u de opstartopties hebt gewijzigd of als er een opstartprobleem is, kan tijdens het opstarten van de Mac een van de volgende schermen worden weergegeven.

Map met een vraagteken

Als u in plaats van het Apple logo een map met een vraagteken ziet, heeft de Mac geen lokale of netwerkgebaseerde opstartschijf gevonden. Dit kan gebeuren als de schijf die in het paneel 'Opstartschijf' van Systeemvoorkeuren is geselecteerd, niet beschikbaar is. Wacht enkele seconden om te zien of de Mac de door u opgegeven opstartschijf kan vinden.

Als u na een paar seconden nog steeds een vraagteken ziet, start u de Mac op via Opstartbeheer en selecteert u vervolgens uw opstartschijf in Systeemvoorkeuren.

Als er na installatie van een software-update een vraagteken verschijnt, selecteert u uw opstartschijf opnieuw in macOS Recovery.

Verbodsteken

Wanneer u in plaats van het Apple logo een cirkel met een schuine streep ziet, heeft de Mac geen geldige systeemmap gevonden om op te starten.

Als u de Mac op school of op het werk gebruikt, probeert deze mogelijk op te starten met een verkeerde versie van macOS. Neem contact op met de IT-afdeling voor meer hulp.

Als de Mac van uzelf is, probeert u macOS opnieuw te installeren via macOS Recovery.

Hangslot

Als u een firmwarewachtwoord op de Mac hebt ingesteld, ziet u bij het opstarten mogelijk een hangslot als u probeert de Mac op te starten vanaf een ander volume (bijvoorbeeld een externe schijf of macOS Recovery). Voer het firmwarewachtwoord in om de computer verder op te starten.

Draaiende wereldbol

Als u in plaats van het Apple logo een draaiende wereldbol ziet, wordt de Mac opgestart vanaf een netwerkgebaseerde opstartschijf zoals Netboot of Internet Recovery, en niet vanaf een aangesloten of een ingebouwde opstartschijf. Als het niet de bedoeling was om de Mac op deze manier op te starten, houdt u de aan/uit-knop ingedrukt om de Mac uit te zetten. Druk vervolgens nogmaals op de aan/uit-knop om de Mac normaal op te starten.

Als bij het opstarten van de Mac altijd een draaiende wereldbol verschijnt en u de computer op school of op het werk gebruikt, raadpleegt u de IT-afdeling voor meer informatie. Misschien probeert uw Mac op te starten vanaf een server in het netwerk. Als de Mac van uzelf is, probeert u op te starten vanaf macOS Recovery om uw opstartschijf en macOS te controleren.

Batterijsymbool

Een batterijsymbool op het scherm in plaats van een Apple logo betekent dat de batterij in de Mac-notebook niet genoeg stroom heeft om de Mac te kunnen opstarten. Sluit de lichtnetadapter aan om de batterij van de Mac op te laden en probeer vervolgens opnieuw op te starten.

Pincode

Als u de Mac vergrendelt met Zoek mijn Mac, verschijnt bij het opstarten een toegangsscherm waarin een vier- of zescijferige code moet worden ingevoerd. De Mac wordt pas verder opgestart nadat u de ingestelde code hebt ingevoerd.