macOS High Sierra

Finder-voorkeuren

In de Finder-voorkeuren kun je opties instellen voor Finder-vensters, bestandsextensies en de prullenmand.

Als je Finder-voorkeuren wilt bekijken, klik je op het Finder-symbool in het Dock en kies je vervolgens 'Finder' > 'Voorkeuren'.

Een blauwe pijl die naar het Finder-symbool aan de linkerkant van het Dock wijst.

Algemeen

Toon deze onderdelen op het bureaublad

Selecteer de onderdelen die je op het bureaublad wilt weergeven.

Toon in nieuwe Finder-vensters

Kies de map die moet worden weergegeven wanneer je een nieuw Finder-venster opent.

Open mappen in tabbladen, niet in vensters

Geef aan wat er moet gebeuren wanneer je de Command-toets ingedrukt houdt en vervolgens dubbel op een map klikt.

• Indien ingeschakeld: De mappen worden in tabbladen geopend.

• Indien uitgeschakeld: De mappen worden in vensters geopend.

Tags

Toon deze tags in de navigatiekolom

Hiermee kun je de tags aanpassen die je in de Finder-navigatiekolom ziet.

• Een tag in de navigatiekolom bekijken: Schakel het aankruisvak rechts van de tag in.

• De kleur van een tag wijzigen: Klik op de kleur naast de tag  en kies vervolgens een nieuwe kleur.

• De naam van een tag wijzigen: Klik op de tag, klik op de naam van de tag en voer vervolgens een nieuwe naam in.

• Een nieuwe tag aanmaken: Klik op de knop met het plusteken .

• Een tag verwijderen: Selecteer de tag en klik vervolgens op de knop met het minteken .

Favoriete tags

Je kunt de tags aanpassen die worden weergegeven in het contextuele menu dat verschijnt wanneer je de Control-toets ingedrukt houdt en vervolgens op een bestand klikt.

• Een tag toevoegen: Selecteer de gewenste tag in de lijst boven het gedeelte 'Favoriete tags' en sleep de tag vervolgens naar de tag die je wilt vervangen. In het contextuele menu kunnen maximaal zeven tags worden vermeld.

• Een tag verwijderen: Sleep de tag uit het gedeelte 'Favoriete tags' totdat je een grijs kruisje  ziet.

Zie Tags gebruiken om bestanden te ordenen voor meer informatie over tags.

Navigatiekolom

Toon deze onderdelen in de navigatiekolom

Selecteer de onderdelen die je in de Finder-navigatiekolom wilt weergeven.

Deze onderdelen verschijnen ook in de dialoogvensters 'Open' en 'Bewaar'.

Geavanceerd

Toon alle bestandsnaamextensies

De bestandsnaamextensie (de punt gevolgd door enkele letters of woorden die soms achter bestandsnamen worden weergegeven, zoals '.jpg') geeft het type bestand aan. Deze optie is van invloed op de meeste, maar niet op alle bestandsnamen.

• Indien ingeschakeld: Alle extensies worden getoond, zelfs voor bestanden waarvoor 'Verberg extensie' is ingeschakeld.

• Indien uitgeschakeld: Of de bestandsextensies worden getoond, is afhankelijk van de instelling van 'Verberg extensie' voor die bestandstypen.

Toon waarschuwing vóór wijzigen extensie

Een waarschuwing weergeven wanneer je onbedoeld een extensie gaat wijzigen. Bestandsnaamextensies kun je over het algemeen beter niet wijzigen.

Toon waarschuwing vóór legen prullenmand

Een waarschuwing weergeven, zodat je niet per ongeluk onderdelen uit de prullenmand verwijdert.

Verwijder onderdelen na 30 dagen uit prullenmand

Je kunt onderdelen na 30 dagen automatisch uit de prullenmand laten verwijderen.

Plaats mappen bovenaan bij sorteren op naam

Wanneer je onderdelen op naam rangschikt, worden eerst de mappen in alfabetische volgorde gerangschikt, gevolgd door de bestanden in alfabetische volgorde.

Bij uitvoeren van een zoekopdracht

Aangeven waar je standaard wilt zoeken wanneer je het zoekveld in Finder-vensters gebruikt. Je kunt je hele Mac of de nu geopende map doorzoeken, maar je kunt ook zoeken in het bereik dat je voor je vorige zoekopdracht in een Finder-venster hebt opgegeven.

Zie De knoppenbalk en navigatiekolom van de Finder aanpassen voor meer manieren om Finder-vensters aan te passen.