macOS High Sierra

Schijfruimte vergroten

Schijfruimte kun je op verschillende manieren vergroten. Je kunt ruimte besparen door grote of ongebruikte bestanden te verwijderen, door bestanden van je Mac over te brengen naar een andere locatie, en door bestanden en mappen te comprimeren. Zie Bestanden en mappen comprimeren of decomprimeren voor meer informatie over het comprimeren van bestanden.

Als je wilt weten hoeveel schijfruimte je hebt, kies je Apple-menu > 'Over deze Mac' en klik je op 'Opslag'.

Zie Opslagruimte op je Mac optimaliseren voor meer informatie over het vrijmaken van opslagruimte.

Bestanden, mappen of programma's verwijderen

Je kunt ook controleren of er in de andere programma's die je gebruikt manieren beschikbaar zijn om onderdelen te wissen of te comprimeren.

Gedownloade onderdelen wissen

Onderdelen die je van het internet downloadt, worden bewaard in je map 'Downloads'. Als je veel onderdelen hebt gedownload die je niet meer nodig hebt, kun je deze verwijderen. Om ruimte vrij te maken, is het raadzaam niet-gebruikte onderdelen te verwijderen.

1. Klik op 'Downloads' in de Finder-navigatiekolom of houd de muisknop ingedrukt op de stapel 'Downloads' in het Dock en kies vervolgens 'Open in Finder'.

2. Sleep alle overbodige onderdelen naar de prullenmand en kies vervolgens 'Finder' > 'Leeg prullenmand'.

Grote bestanden zoeken

Je kunt kijken welke bestanden het grootst zijn en deze vervolgens comprimeren of naar een andere schijf verplaatsen.

1. Kies in de Finder 'Ga' > 'Thuismap' of druk op Shift + Command + H.

2. Kies 'Archief' > 'Zoek' of druk op Command + F.

3. Klik op het venstermenu 'Soort' en kies 'Andere'.

4. Schakel onder 'Selecteer een zoekcriterium' het aankruisvak 'Bestandsgrootte' in. Controleer of er geen andere aankruisvakken zijn ingeschakeld en klik op 'OK'.

5. Klik op het venstermenu 'is gelijk aan' en kies vervolgens 'is groter dan'. Klik op het venstermenu 'KB' en kies vervolgens 'MB'.

6. Voer een minimale bestandsgrootte in. Een grootte van 100 MB is een goed uitgangspunt. Je kunt de waarde wijzigen om meer of minder resultaten te zien.

Het zoeken begint zodra je een bestandsgrootte invoert. Het kan even duren voordat alle zoekresultaten worden weergegeven.

Vraag Siri. Zeg bijvoorbeeld: "Toon bestanden van meer dan 1 GB". Meer informatie over Siri.

Bestanden naar een andere schijf verplaatsen

• Verplaats bestanden en mappen die je niet vaak gebruikt naar een externe schijf of een schijf die is aangesloten op je AirPort-netwerk of een ander netwerk. Zie Externe opslagapparaten gebruiken voor meer informatie.

• Brand bestanden en mappen op een cd of dvd. Zie Cd's en dvd's branden voor meer informatie.

Nadat je de bestanden hebt gekopieerd, kun je de exemplaren op je Mac verwijderen.