macOS High Sierra

Spotlight-suggesties

Siri analyseert hoe je je apparaat gebruikt en biedt gepersonaliseerde suggesties en betere zoekresultaten

Siri leert hoe je je apparaten gebruikt en zet die kennis in om functies op jou af te stemmen. Op basis van informatie op je apparaat, zoals je Safari-browsergeschiedenis, e-mails, berichten en contactgegevens, en informatie van andere geïnstalleerde programma's kan Siri suggesties geven in Spotlight, de opzoekfunctie, terugblikken in Foto's, enzovoort. Je kunt de volledige lijst met functies die door Siri worden gepersonaliseerd bekijken in het paneel 'Siri' in Systeemvoorkeuren, onder 'Siri-suggesties en privacy'.

Gepersonaliseerde informatie wordt op al je apparaten gesynchroniseerd met end-to-endcodering

Deze informatie wordt veilig gesynchroniseerd op je apparaten, zodat je op al je apparaten dezelfde ervaring hebt. De informatie wordt gesynchroniseerd met end-to-endcodering.

Om relevantere suggesties en zoekresultaten weer te geven, wordt bepaalde informatie anoniem naar Apple verstuurd

In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je Siri-suggesties gebruikt in Spotlight, de opzoekfunctie of Safari, kunnen door Siri verzamelde algemene onderwerpen waarin je bent geïnteresseerd naar Apple worden verstuurd. Op basis van deze onderwerpen (bijvoorbeeld koken of voetbal) worden relevantere zoekresultaten weergegeven. Met behulp van privacyvriendelijke technieken worden deze onderwerpen losgekoppeld van je persoonlijke gegevens.

Naast deze onderwerpen worden ook de zoekopdrachten die je uitvoert, de suggesties die je selecteert en de daarmee samenhangende gebruiksgegevens naar Apple verstuurd om je verzoek te verwerken. Deze gegevens worden niet aan jou gekoppeld. Zoekresultaten met bestanden en materiaal op je apparaat worden niet verstuurd.

Als locatievoorzieningen zijn ingeschakeld op je apparaat, wordt de locatie van je apparaat naar Apple verstuurd, zodat je relevantere aanbevelingen krijgt. Zoekopdrachten die bestaan uit algemene woorden en zinnen kunnen van Apple worden doorgestuurd naar een zoekmachine. Deze zoekopdrachten worden niet bewaard door de aanbieder van de zoekmachine. Als je apparaat toegang tot abonnementsdiensten voor muziek of video heeft, kunnen bepaalde gegevens, zoals de namen van de abonnementsdiensten en de abonnementstypen, naar Apple worden verstuurd om je relevantere muziek- en videosuggesties te tonen. Je accountnaam, je nummer en je wachtwoord worden niet naar Apple verstuurd. Je locatiegegevens, zoekopdrachten, interesses en gebruiksgegevens die naar Apple worden verstuurd, worden door Apple alleen gebruikt om de suggesties relevanter te maken en om andere producten en diensten van Apple te verbeteren.

De keuze is aan jou

Je kunt instellen dat apps geen informatie mogen versturen om Siri te personaliseren. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren, klik op 'Siri' en selecteer vervolgens 'Siri-suggesties en privacy'. Schakel het aankruisvak voor een programma uit.

Als je niet wilt dat vanuit Siri-suggesties gegevens naar Apple worden verstuurd, kun je Siri-suggesties uitschakelen. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren, selecteer 'Spotlight' en schakel de aankruisvakken 'Spotlight-suggesties' en 'Spotlight-suggesties in de opzoekfunctie' uit. Suggesties voor Safari kun je uitschakelen in Safari. Open hiervoor Safari, selecteer het Safari-menu, kies 'Voorkeuren', klik op 'Zoeken' en schakel 'Inclusief Safari-suggesties' uit.

Je kunt locatievoorzieningen uitschakelen voor Siri-suggesties. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren, klik op 'Beveiliging en privacy', selecteer 'Locatievoorzieningen' in het tabblad 'Privacy', selecteer 'Details' naast 'Systeemvoorzieningen' en schakel het aankruisvak 'Locatiegebonden suggesties' uit. Als je locatievoorzieningen uitschakelt op je apparaat, wordt je exacte locatie niet naar Apple gestuurd. Om relevante zoeksuggesties weer te geven, kan Apple het IP-adres van je internetverbinding aan een geografische regio koppelen om je locatie bij benadering te bepalen.

De door Apple verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy.

Spotlight-suggesties uitschakelen

1. Kies Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Spotlight' en klik vervolgens op 'Zoekresultaten'.

Open het paneel 'Zoekresultaten' van Spotlight

2. Schakel het aankruisvak 'Toon Spotlight-suggesties in de opzoekfunctie' uit.

3. Schakel het aankruisvak 'Spotlight-suggesties' in de lijst uit.

Zoekacties van Spotlight worden nu beperkt tot de inhoud van je Mac. Met de opzoekfunctie wordt nu alleen gezocht in de woordenboeken die op je Mac zijn ingeschakeld.

Locatievoorzieningen uitschakelen voor Spotlight-suggesties

1. Kies Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Beveiliging en privacy' en klik vervolgens op 'Privacy'.

Open het paneel 'Privacy'

2. Klik op het hangslotsymbool  om het paneel te ontgrendelen en voer een beheerdersnaam en -wachtwoord in.

3. Klik op 'Locatievoorzieningen' in de navigatiekolom, klik op 'Details' naast 'Systeemvoorzieningen' en schakel het aankruisvak 'Locatiegebonden suggesties' uit.