Hardlopen met uw Apple Watch

Haal het meest uit uw hardloopsessie met Apple Watch. En lees hoe u stroom bespaart tijdens lange hardloopsessies.

Een Apple Watch met daarop het begin van een hardloopwork-out.

Een hardloopwork-out starten

1. Open de Work-out-app.
  2. Scrol naar 'Binnen hardlopen' of 'Buiten hardlopen'.
  3. Tik op de knop 'Meer' het symbool 'Meer' om een doel voor calorieën, afstand of tijd in te stellen. Tik op het symbool 'Wijzig' naast uw doel om een op doelen gebaseerde of aangepaste work-out of een work-out met een doeltempo in te stellen.
  4. Tik op 'Start'.
  5. Wacht tot het aftellen van drie seconden is voltooid. Tik op het scherm om het aftellen over te slaan.

Kijk naar de wijzerplaat om uw voortgang te bekijken. Tempomeldingen zijn alleen beschikbaar voor buiten hardlopen.

Als u een Apple Watch Ultra hebt, kunt u uw hardloopwork-out instellen op de actieknop.

Lees hoe u de actieknop op uw Apple Watch Ultra gebruikt

Uw hardloopsessie pauzeren

Druk tegelijkertijd op de Digital Crown en de zijknop om uw hardloopsessie te pauzeren. Druk opnieuw op beide knoppen om de work-out te hervatten.

U kunt hardloopwork-outs binnen en buiten ook instellen om automatisch te pauzeren wanneer u stopt met bewegen.

• Open de Instellingen-app op uw Apple Watch en tik op 'Work-out' > 'Autom. pauze' > 'Autom. pauze'.
  • Open de Watch-app op uw iPhone, tik op het tabblad 'Mijn Watch' en tik op 'Work-out' > 'Autom. pauze' > 'Autom pauze'.

De work-out beëindigen

Veeg naar rechts en tik op de knop 'Stop' het symbool 'Stop work-out'. Wanneer uw work-out eindigt, ziet u een samenvatting van uw work-out op de Apple Watch. Als u meer wilt zien, kunt u uw work-outgeschiedenis bekijken in de Conditie-app op uw iPhone.

Uw voortgang bijhouden

Pas de metingen aan die u ziet tijdens uw work-out en bekijk uw eerdere work-outs.

Kiezen welke metingen moeten worden bijgehouden

1. Open de Work-out-app op uw Apple Watch.
  2. Tik op de knop 'Meer' het symbool 'Meer' naast de work-out die u wilt gaan doen.
  3. Tik op de knop 'Wijzig' naast het doel of de work-outconfiguratie.
  4. Tik op 'Work-outweergaven' en tik op 'Wijzig weergaven'.
  5. Tik op 'Voeg toe' om de meting toe te voegen aan uw work-outweergave. U kunt ook op de knop 'Wijzig' naast een meting tikken en vervolgens een meting selecteren om deze te wijzigen.
  6. Wijzig welke metingen u wilt toevoegen.

U kunt ook op 'Wijzig volgorde' tikken en vervolgens de knop 'Wijzig volgorde' het accordeonsymbool aanraken en vasthouden om de volgorde te wijzigen.

Draai tijdens uw work-out aan de Digital Crown om de metingen te bekijken die u hebt toegevoegd.

Metingen over hardloopvorm

Er zijn een aantal metingen die u kunnen helpen alles uit uw hardloopwork-out te halen.*

Verticale oscillatie: Tik om een schatting toe te voegen van hoe je lichaam zich met elke stap bij het hardlopen op- en neerwaarts beweegt. Deze meting, samen met de staplengte, kan u een indruk geven van hoeveel energie u gebruikt om opwaarts te gaan vergeleken met voorwaarts. De Apple Watch kan uw verticale oscillatie automatisch vastleggen tijdens hardloopwork-outs buiten.

Staplengte: Tik om een schatting toe te voegen van de afstand in meters die u tijdens het hardlopen aflegt van de ene stap naar de andere. Samen met de cadans bepaalt de staplengte uw algehele hardloopsnelheid. De Apple Watch kan uw staplengte automatisch vastleggen tijdens hardloopwork-outs buiten. Voor de beste schattingen van de staplengte moet u ongeveer 200 meter hardlopen om uw Apple Watch te kalibreren.

Grondcontacttijd: Tik om een schatting toe te voegen van de tijd in milliseconden die elke voet tijdens het hardlopen de grond aanraakt. De Apple Watch kan uw contacttijd met de grond automatisch vastleggen tijdens hardloopwork-outs buiten.

Een Apple Watch met de hartslagzonemeting tijdens een hardloopsessie

Hartslagzones: Tik op 'Voeg toe' om hartslagzones toe te voegen en een idee te krijgen van het intensiteitsniveau.

Een Apple Watch met de work-outmeting voor hardloopvermogen tijdens een hardloopsessie

Hardloopvermogen: Tik op 'Voeg toe' om een schatting weer te geven van uw inspanning in watts tijdens een hardloopsessie. Het hardloopvermogen geeft de intensiteit van uw hardloopwork-out aan en kan u een indruk geven van uw inspanning naarmate uw snelheid of helling verandert. De Apple Watch kan uw hardloopvermogen automatisch vastleggen tijdens hardloopwork-outs buiten. Het hardloopvermogen wordt alleen gemeld tijdens hardloopwork-outs en kan geen extra belasting vastleggen, zoals een rugzak met extra gewicht erin.

Een Apple Watch met de meting voor hoogte tijdens een hardloopsessie.

Hoogte: Tik op 'Voeg toe' om de hoogte weer te geven tijdens het hardlopen.

Een Apple Watch met de voortgang voor de activiteitsringen tijdens een hardloopsessie.

Activiteitsringen: Tik op 'Voeg toe' om de voortgang voor uw activiteitsringen weer te geven tijdens uw work-out.

Een kaart van een hardloopwork-out in de buitenlucht op een iPhone.

Uw route bekijken

1. Open de Conditie-app op uw iPhone.
  2. Tik naast 'Work-outs' op 'Toon meer'.
  3. Tik op de work-out die u wilt bekijken en scrol omlaag.
  4. Tik op de kaart. De kleuren geven uw snelheid aan, waarbij groen het snelste tempo is en rood het langzaamste.

Als u de route wilt zien, moet u een Apple Watch Series 2 of nieuwer hebben of moet u uw iPhone bij u hebben tijdens de work-out. U moet ook het bijhouden van routes inschakelen: ga op uw iPhone naar 'Instellingen' > 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen', tik op 'Apple Watch-work-out' en tik op 'Bij gebruik van app'.

Voorbereiden op een langeafstandsloop

Met een Apple Watch kunt u kiezen hoe u zich wilt voorbereiden op een langeafstandsloop, zoals een marathon. U hebt de volgende opties:

Betere resultaten krijgen

* De verticale oscillatie, staplengte en grondcontacttijd zijn alleen beschikbaar met Apple Watch Series 6 of nieuwer.