Schermen op uw Mac tijdens het opstarten

Hier volgen een aantal schermen die kunnen verschijnen tijdens het opstarten van uw Mac.

Opstartschermen kunnen verschillen per Mac-model, per versie van het besturingssysteem (macOS), enzovoort. Sommige schermen, zoals het verbodsteken  of vraagteken, geven aan dat er een probleem moet worden opgelost voordat uw Mac volledig kan opstarten. Voor alle Mac-modellen geldt dat het opstarten is voltooid wanneer u de menubalk van de Finder, het bureaublad en het Dock ziet.

Verbodsteken

Verbodsteken

Een cirkel met een lijn of schuine streep erdoorheen betekent dat de geselecteerde opstartschijf wel een Mac-besturingssysteem bevat, maar dat dit niet geschikt is voor uw Mac. U moet macOS opnieuw installeren op die schijf.

Vraagteken

Map met een knipperend vraagteken

Een mapsymbool met een vraagteken betekent dat de geselecteerde opstartschijf niet beschikbaar is of geen Mac-besturingssysteem bevat. Lees hier wat u moet doen als u een knipperend vraagteken ziet.

Leeg scherm

Leeg scherm  Leeg grijs scherm

Het is normaal dat het scherm tijdens het opstarten een of meer keren leeg is. Het scherm kan zwart, grijs of blauw zijn. Er kan ook een bureaubladafbeelding worden weergegeven. Als er na enkele ogenblikken geen beeld verschijnt, controleert u of het beeldscherm wel is ingeschakeld en aangesloten, en of de helderheid niet op de laagste stand staat.

Apple logo met daaronder een voortgangsbalk

Op de Mac wordt een Apple logo weergegeven wanneer een lokale opstartschijf is gevonden (een in de Mac ingebouwde of direct op de Mac aangesloten opstartschijf). Als de Mac er geen kan vinden, probeert deze een netwerkopstartschijf te gebruiken, indien deze beschikbaar is. Bij het verdergaan van het opstarten zou u een voortgangsbalk of -indicator moeten zien, een ronddraaiende voortgangsindicator, met of zonder het Apple logo. Dit scherm kan meerdere keren afwisselen met een leeg scherm.

Als u macOS aan het installeren of opnieuw aan het installeren bent, kan deze fase veel langer duren tot voltooiing. De voortgangsbalk kan langzamer vollopen en voor langere periodes pauzeren bij de voortgang van de installatie. Leer wat u moet doen als uw Mac bij dit scherm vast lijkt te lopen tijdens of direct na installatie.

Draaiende wereldbol

Wereldbol met voortgangsindicator

Wanneer een netwerkopstartschijf wordt gebruikt, wordt op uw Mac een ronddraaiende wereldbol weergegeven in plaats van een Apple logo. Een ronddraaiende wereldbol wordt ook weergegeven tijdens het opstarten vanaf macOS Recovery via internet. Tijdens het opstarten ziet u een voortgangsbalk of -indicator ronddraaiende voortgangsindicator, eventueel afgewisseld met een leeg scherm.

Wereldbol met waarschuwingssymbool

Wereldbol met waarschuwingssymbool

U ziet mogelijk een wereldbol met een uitroepteken wanneer de Mac zonder succes probeert op te starten vanaf macOS Recovery via internet. De Mac kan mogelijk geen verbinding maken met internet of maakt mogelijk gebruik van een netwerkconfiguratie die niet werkt met macOS Recovery. Probeer deze oplossingen:

• Gebruik Command-R tijdens het opstarten om het ingebouwde macOS Recovery-systeem te gebruiken in plaats van macOS Recovery via internet.
  • Maak verbinding met het internet via Ethernet in plaats van wifi, of omgekeerd.
  • Maak verbinding met het internet vanaf een ander netwerk.
  • Probeer het later opnieuw, omdat het probleem mogelijk van tijdelijke aard is.

Hangslot

Hangslotsymbool met wachtwoordveld eronder

Als uw Mac gebruikmaakt van een firmwarewachtwoord, wordt het hangslot weergegeven wanneer u probeert op te starten vanaf een andere schijf of een ander volume, bijvoorbeeld een extern station of macOS Recovery. Geef het firmwarewachtwoord op om verder te gaan.

Pincode voor ontgrendeling van het systeem

Apple logo met lege vakjes voor een pincode eronder

Uw Mac vraagt om een pincode wanneer deze op afstand is vergrendeld met behulp van 'Zoek mijn'. Geef de vier- of zescijferige toegangscode op om verder te gaan.

Inlogvenster

Gebruikerssymbool met wachtwoordveld eronder

In het inlogvenster geeft u het wachtwoord van uw gebruikersaccount op om in te loggen bij uw Mac. Als FileVault is ingeschakeld, wordt hierdoor ook uw schijf ontgrendeld. Op de achtergrond ziet u mogelijk een standaard bureaubladafbeelding. Deze verandert mogelijk in de door u gekozen bureaubladafbeelding wanneer u uw account selecteert.

Thunderbolt-, USB- of FireWire-symbool

Als er een groot symbool voor Thunderbolt , USB  of FireWire  wordt weergegeven op het scherm, betekent dit dat de Mac zich bevindt in doelschijfmodus.