Over de schermen die de Mac weergeeft tijdens het opstarten

Hier volgen een aantal schermen die u tijdens het opstarten van uw Mac kunt zien, in volgorde van waarschijnlijkheid.

Opstartschermen kunnen verschillen per Mac-model, per versie van het besturingssysteem (macOS), enzovoort. Wanneer het opstarten is voltooid, ziet u de menubalk van de Finder, het bureaublad en het Dock. Als de Mac op een scherm vastloopt, houdt u de aan/uit-knop ingedrukt tot de Mac wordt uitgeschakeld. Vervolgens verwijdert u alle randapparaten die niet strikt noodzakelijk zijn. Als dat niet helpt, probeert u op te starten met de veilige modus om te achterhalen wat het probleem is. Als de Mac nog steeds niet volledig opstart, moet u mogelijk macOS opnieuw installeren of de Mac herstellen vanaf een reservekopie.

Leeg scherm

Leeg scherm

Het is normaal dat het scherm tijdens het opstarten een of meer keren leeg is. De achtergrond kan zwart, grijs of blauw zijn. Er kan ook een bureaubladafbeelding worden weergegeven. Als er na enkele ogenblikken geen beeld verschijnt, controleert u of het beeldscherm wel is ingeschakeld en aangesloten, en of de helderheid niet op de laagste stand staat.

Vraagteken

Een mapsymbool met een vraagteken betekent dat de geselecteerde opstartschijf niet beschikbaar is of geen Mac-besturingssysteem bevat. Lees hier wat u moet doen als u een knipperend vraagteken ziet.

Verbodsteken

Een cirkel met een lijn of schuine streep erdoorheen betekent dat de geselecteerde opstartschijf wel een Mac-besturingssysteem bevat, maar dat dit niet geschikt is voor uw Mac. U moet macOS opnieuw installeren op die schijf.

Hangslot

Als uw Mac gebruikmaakt van een firmwarewachtwoord, wordt het hangslot weergegeven wanneer u probeert op te starten vanaf een andere schijf of een ander volume, bijvoorbeeld een extern station of macOS Recovery. Geef het firmwarewachtwoord op om verder te gaan.

Pincode voor ontgrendeling van het systeem

Uw Mac vraagt om een pincode wanneer deze op afstand is vergrendeld door middel van de verloren-modus van 'Zoek mijn Mac'. Geef de vier- of zescijferige toegangscode op om verder te gaan.

Inlogvenster

In het inlogvenster geeft u het wachtwoord van uw gebruikersaccount op om in te loggen bij uw Mac. Als FileVault is ingeschakeld, wordt hierdoor ook uw schijf ontgrendeld. Op de achtergrond ziet u mogelijk een standaard bureaubladafbeelding. Deze verandert mogelijk in de door u gekozen bureaubladafbeelding wanneer u uw account selecteert.