Een firmwarewachtwoord instellen op een Mac

Wanneer je een firmwarewachtwoord instelt, kunnen gebruikers die het wachtwoord niet weten, alleen opstarten vanaf de toegewezen opstartschijf.

Voor deze functie is een Mac met Intel-processor vereist. Als je hetzelfde beveiligingsniveau wilt op een Mac met Apple silicon, hoef je alleen maar FileVault in te schakelen. Als de Mac wordt beheerd door MDM (Mobile Device Management), kunnen MDM-beheerders de Mac ook op afstand vergrendelen.

Een firmwarewachtwoord inschakelen

1. Start op met macOS-herstel.

2. Wanneer het venster 'Hulpprogramma's' wordt weergegeven, klik je op 'Hulpprogramma's' in de menubalk en kies je vervolgens 'Opstartbeveiligingsprogramma' of 'Firmwarewachtwoordprogramma'.

3. Klik op 'Schakel firmwarewachtwoord in'.

4. Voer een firmwarewachtwoord in en klik op ‘Stel wachtwoord in’. Onthoud dit wachtwoord!

5. Stop het hulpprogramma en kies het Apple-menu  > 'Herstart'.

Je wordt alleen gevraagd om een firmwarewachtwoord in te voeren op de Mac als je probeert op te starten van een ander opslagapparaat dan het door jou geselecteerde apparaat in de instellingen voor Opstartschijf of wanneer je opstart via macOS-herstel. Voer het firmwarewachtwoord in wanneer je het hangslot en het wachtwoordveld ziet bij het opstarten:

Scherm voor firmwarewachtwoord

Een firmwarewachtwoord uitschakelen

1. Start op met macOS-herstel. Tijdens het opstarten wordt je gevraagd om het firmwarewachtwoord in te voeren.

2. Wanneer het venster 'Hulpprogramma's' wordt weergegeven, klik je op 'Hulpprogramma's' in de menubalk en kies je vervolgens 'Opstartbeveiligingsprogramma' of 'Firmwarewachtwoordprogramma'.

3. Klik op 'Schakel firmwarewachtwoord uit'.

4. Voer het firmwarewachtwoord opnieuw in als je hierom wordt gevraagd.

5. Stop het hulpprogramma en kies het Apple-menu  > 'Herstart'.

Als je het firmwarewachtwoord bent vergeten

Als je het firmwarewachtwoord bent vergeten, maak je een persoonlijke serviceafspraak met een Apple Store of een erkende Apple serviceprovider. Neem de Mac mee naar de afspraak en de originele aankoopbon of factuur als aankoopbewijs.