iMac met Apple silicon: Problemen met de voeding en het opstarten

Problemen met willekeurige uitschakeling of instabiliteit van het systeem oplossen

Opstartproblemen oplossen

Problemen met geen stroom oplossen

Problemen met willekeurige uitschakeling of instabiliteit van het systeem oplossen

Problemen identificeren

Lees deze artikelen als je een van de volgende problemen opmerkt:

• De computer wordt uitgeschakeld tijdens het opstarten

• De computer wordt onverwacht uitgeschakeld tijdens het gebruik

• De computer start opnieuw op en geeft een waarschuwingsbericht weer

• De computer reageert niet na het opstarten

• De computer reageert niet na uit de sluimerstand te zijn gehaald

• De computer is traag

Als je Mac niet kan worden ingeschakeld

Als je Mac niet volledig opstart

Als je Mac opnieuw opstart vanwege een probleem

De veilige modus gebruiken op je Mac

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen, ga je verder naar het volgende gedeelte.

Probeer deze stappen voordat je verdergaat met probleemspecifieke probleemoplossing

1. Verzamel de volgende informatie:

1. Wanneer de computer wordt uitgeschakeld (bijvoorbeeld op batterijstroom of na enige tijd te zijn gebruikt)

2. Hoe vaak de computer wordt uitgeschakeld

3. Welke apps op dat moment worden uitgevoerd

4. Hoe eenvoudig het is om ervoor te zorgen dat de computer wordt uitgeschakeld

2. Controleer de computer op vloeistofschade. Contact met vloeistof kan kortsluiting veroorzaken in de interne circuits waardoor de ventilatoren mogelijk niet meer werken.

Handmatige en diagnostische tests uitvoeren

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen of te controleren op mogelijke oorzaken, voer je deze diagnostische en handmatige tests uit om de oorzaak van het probleem te isoleren:

1. Probeer de computer op te starten in de veilige modus om te controleren of de computer zonder problemen volledig kan opstarten.

2. Voer de Diagnostische suite MRI (Mac-resources inspecteren) uit.

• Opmerking: deze test verzamelt diagnostische informatie en controleert of de metingen van de thermische sensor binnen de limieten liggen. Controleer de MRI-resultaten op eventuele waarschuwingen of storingen met betrekking tot de voeding, ventilator of temperatuur.

De computer openen en inspecteren

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door het volgen van supportartikelen of het uitvoeren van diagnostische tests, raadpleeg dan de reparatiehandleiding van de computer om de computer te openen en te inspecteren. Een beschadigd of onbruikbaar onderdeel kan een van de problemen veroorzaken.

1. Volg de procedures in de reparatiehandleiding om de computer te openen.

2. Inspecteer de interne componenten en de behuizing op tekenen van fysieke of vloeistofschade, vervuiling of verbrande of donkere plekken.

3. Inspecteer het gebied rond het koelelement en elke ventilator op stof of vuil. Gebruik een ESD-veilige stofzuiger of perslucht om stof en vuil voorzichtig uit het koelelement en de ventilatoren te verwijderen. Zorg ervoor dat de ventilatoren vrij kunnen draaien en niet worden geblokkeerd.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Het vervangen van een onderdeel lost het probleem van het apparaat mogelijk niet op. Andere serviceopties zijn te vinden op support.apple.com/repair.

Het onderdeel vervangen

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door de vorige stappen te volgen, vervang je het moederbord.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Het vervangen van een onderdeel lost het probleem van het apparaat mogelijk niet op. Andere serviceopties zijn te vinden op support.apple.com/repair.

Opstartproblemen oplossen

Problemen identificeren

Lees deze artikelen als je een van de volgende problemen opmerkt:

• De computer start niet volledig op nadat deze is ingeschakeld

• Op het beeldscherm wordt een uitroepteken in een cirkel weergegeven

• De computer lijkt in eerste instantie uitgeschakeld te zijn, maar vertoont tekenen van activiteit, zoals een draaiende ventilator

Als je Mac niet kan worden ingeschakeld

Als je Mac niet volledig opstart

Als je Mac opnieuw opstart vanwege een probleem

De veilige modus gebruiken op je Mac

Als een Mac opstart met een uitroepteken in een cirkel

Als een Mac opstart naar 'Opties' met een tandwielsymbool

Als je niet kunt opstarten met macOS-herstel

macOS-herstel gebruiken op een Mac met Apple silicon

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen, ga je verder naar het volgende gedeelte.

Probeer deze stappen voordat je verdergaat met probleemspecifieke probleemoplossing

1. Controleer de computer op vloeistofschade. Contact met vloeistof kan kortsluiting veroorzaken in de interne circuits waardoor de ventilatoren mogelijk niet meer werken.

Handmatige en diagnostische tests uitvoeren

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen of te controleren op mogelijke oorzaken, voer je deze diagnostische en handmatige tests uit om de oorzaak van het probleem te isoleren:

1. Bepaal of de computer stroom krijgt door een of meer van de volgende dingen te controleren:

1. Het ingebouwde beeldscherm werkt

2. Een ventilator draait

3. Een aangesloten extern beeldscherm werkt

If the computer shows no indications of power, refer to troubleshooting no power.

2. Probeer de computer op te starten in de veilige modus om te controleren of de computer zonder problemen volledig kan opstarten.

3. Sluit een compatibel extern beeldscherm aan op de computer. Kijk of er beeld is op het aangesloten externe beeldscherm.

4. Probeer de computer via macOS-herstel op te starten. Controleer of de computer via macOS-herstel opstart.

5. Als de computer is opgestart via macOS-herstel, gebruik dan 'Schijfhulpprogramma' om het interne opstartvolume van de computer te controleren. Als je fouten ziet, gebruik dan 'Schijfhulpprogramma' om het interne opstartvolume van de computer te repareren.

6. Start de computer opnieuw op en controleer of het opstartproces wordt voltooid. Als de computer nog steeds niet volledig opstart, selecteer je de optie 'Installeer macOS' in macOS-herstel om macOS bij te werken of opnieuw te installeren.

7. Als de computer niet kan opstarten met macOS en niet kan opstarten via macOS-herstel, verschijnt er een symbool met een uitroepteken in een cirkel. Als je dit symbool ziet als je de computer probeert op te starten, volg je de aanbevolen stappen in Als een Mac opstart met een uitroepteken in een cirkel.

8. Voer indien mogelijk de diagnostische suite MRI (Mac-resources inspecteren) uit.

• Opmerking: deze test verzamelt diagnostische informatie en controleert of de metingen van de thermische sensor binnen de limieten liggen. Controleer de MRI-resultaten op eventuele waarschuwingen of storingen met betrekking tot de voeding, ventilator of temperatuur.

De computer openen en inspecteren

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door het volgen van supportartikelen of het uitvoeren van diagnostische tests, raadpleeg dan de reparatiehandleiding van de computer om de computer te openen en te inspecteren. Een beschadigd of onbruikbaar onderdeel kan een van de problemen veroorzaken.

1. Volg de procedures in de reparatiehandleiding om de computer te openen.

2. Inspecteer de interne componenten en de behuizing op tekenen van fysieke of vloeistofschade, vervuiling of verbrande of donkere plekken.

3. Inspecteer het gebied rond het koelelement en elke ventilator op stof of vuil. Gebruik een ESD-veilige stofzuiger of perslucht om stof en vuil voorzichtig uit het koelelement en de ventilatoren te verwijderen. Zorg ervoor dat de ventilatoren vrij kunnen draaien en niet worden geblokkeerd.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Het vervangen van een onderdeel lost het probleem van het apparaat mogelijk niet op. Andere serviceopties zijn te vinden op support.apple.com/repair.

Het onderdeel vervangen

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door de vorige stappen te volgen, vervang je het moederbord.

Opmerking: voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Het vervangen van een onderdeel lost het probleem van het apparaat mogelijk niet op. Andere serviceopties zijn te vinden op support.apple.com/repair.

Problemen met geen stroom oplossen

Problemen identificeren

Lees deze artikelen als je een van de volgende problemen opmerkt:

• De computer wordt niet ingeschakeld als je op de aan/uit-knop drukt

• Op het ingebouwde beeldscherm wordt geen beeld weergegeven

• De connector van de gelijkstroomadapter past niet goed in de voedingsingang van de iMac of werkt alleen maar zo nu en dan

Je iMac-model identificeren

Een korte rondleiding: iMac

Als je Mac niet kan worden ingeschakeld

Als je Mac niet volledig opstart

De veilige modus gebruiken op je Mac

Als een Mac opstart met een uitroepteken in een cirkel

Als een Mac opstart naar 'Opties' met een tandwielsymbool

Als je niet kunt opstarten met macOS-herstel

macOS-herstel gebruiken op een Mac met Apple silicon

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen, ga je verder naar het volgende gedeelte.

Probeer deze stappen voordat je verdergaat met probleemspecifieke probleemoplossing

1. Controleer de computer op vloeistofschade. Contact met vloeistof kan kortsluiting veroorzaken in de interne circuits waardoor de ventilatoren mogelijk niet meer werken.

2. Zorg ervoor dat de computer is uitgeschakeld. Als je niet zeker weet of de computer aan of uit staat, houd je de aan/uit-knop ingedrukt om de computer uit te schakelen. Wacht een paar seconden en druk dan nogmaals op de aan/uit-knop om de computer weer in te schakelen.

3. Inspecteer de gelijkstroomconnector op de lichtnetadapter op stof, vuil, schade of verbogen pennen. Gebruik perslucht om vuil te verwijderen.

4. Controleer de gelijkstroomconnector op de lichtnetadapter op schade of vuil en corrosie op de pinnen van de gelijkstroomconnector. Als je corrosie aantreft, gebruik je een zachte doek om deze weg te vegen. Dit kan het probleem oplossen.

• Opmerking: Een beschadigde connector vertoont corrosie die niet kan worden weggeveegd.

5. Inspecteer de connector van de gelijkstroomingang en de opening van de behuizing op de computer op tekenen van schade of vuil.

• Belangrijk: Gebruik geen metalen voorwerpen om vuil of obstakels te verwijderen.

• Opmerking: De plastic geleiders in de connector moeten intact zijn en niet beschadigd of afgebroken zijn.

6. Sluit de lichtnetadapter aan op de computer met de gelijkstroomconnector. Wanneer je de connector in de ingang steekt, wordt de connector met behulp van magneten uitgelijnd in de ingang. Hierdoor kan de connector iets draaien. Trek de connector altijd recht naar buiten wanneer je de connector uit de computer verwijdert. Draai de connector niet terwijl je deze verwijdert.

7. Gebruik een andere externe iMac-lichtnetadapter om te controleren of de adapter die met de computer wordt gebruikt goed werkt.

Handmatige tests uitvoeren

Als het je niet is gelukt om het probleem op te lossen door de stappen in een supportartikel te volgen of door op mogelijke oorzaken te controleren, voer je deze handmatige tests uit om de oorzaak van het probleem te isoleren:

1. Bepaal of de computer stroom krijgt door een of meer van de volgende dingen te controleren:

1. Het ingebouwde beeldscherm werkt

2. Een ventilator draait

3. Een aangesloten extern beeldscherm werkt

Als de stroomvoorziening van de computer lijkt te werken, raadpleeg je Opstartproblemen oplossen.

De computer openen en inspecteren

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door het volgen van supportartikelen of het uitvoeren van diagnostische tests, raadpleeg dan de reparatiehandleiding van de computer om de computer te openen en te inspecteren. Een beschadigd of onbruikbaar onderdeel kan een van de problemen veroorzaken.

1. Volg de procedures in de reparatiehandleiding om de computer te openen.

2. Inspecteer de interne componenten en de behuizing op tekenen van fysieke of vloeistofschade, vervuiling of verbrande of donkere plekken.

3. Inspecteer het gebied rond het koelelement en elke ventilator op stof of vuil. Gebruik een ESD-veilige stofzuiger of perslucht om stof en vuil voorzichtig uit het koelelement en de ventilatoren te verwijderen. Zorg ervoor dat de ventilatoren vrij kunnen draaien en niet worden geblokkeerd.

4. Meet de spanning van de knoopcelbatterijen op de batterijkaart of het moederbord (afhankelijk van het model). Als de spanning van een batterij minder dan 2,7 volt is, vervang je de batterij.

Opmerking: voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Het vervangen van een onderdeel lost het probleem van het apparaat mogelijk niet op. Andere serviceopties zijn te vinden op support.apple.com/repair.

Het onderdeel vervangen

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door de vorige stappen te volgen, vervang dan de volgende onderdelen één voor één in de aangegeven volgorde. Nadat je het eerste onderdeel hebt vervangen, herhaal je de stappen voor probleemoplossing om te bepalen of het vervangen van een onderdeel het probleem oplost. Als het nog steeds niet is opgelost, vervang dan het volgende onderdeel.

• Als het probleem is geïsoleerd tot de lichtnetadapter, vervang je de externe iMac-lichtnetadapter of externe iMac-lichtnetadapter met ethernet (afhankelijk van het model dat wordt vervangen).

• Vervang de knoopcelbatterijen op de batterijkaart of het moederbord (afhankelijk van het model).

• Het moederbord vervangen.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Het vervangen van een onderdeel lost het probleem van het apparaat mogelijk niet op. Andere serviceopties zijn te vinden op support.apple.com/repair.