Modulaire Mac-desktops met Apple silicon: problemen met de voeding en het opstarten

Problemen met willekeurige uitschakeling of instabiliteit van het systeem oplossen

Opstartproblemen oplossen

Problemen met geen stroom oplossen

Problemen met willekeurige uitschakeling of instabiliteit van het systeem oplossen

Problemen identificeren

Lees deze artikelen als je een van de volgende problemen opmerkt:

• Het apparaat schakelt onverwacht uit tijdens het opstarten

• Het apparaat schakelt onverwacht uit tijdens gebruik

• Het apparaat start onverwacht opnieuw op en geeft een waarschuwingsbericht

• Het apparaat reageert niet meer na het opstarten

• Het apparaat reageert niet meer nadat het uit de sluimerstand is gehaald

• Trage prestaties

Als je Mac niet kan worden ingeschakeld

Als je Mac niet volledig opstart

Als je Mac opnieuw opstart vanwege een probleem

De veilige modus gebruiken op je Mac

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen, ga je verder naar het volgende gedeelte.

Probeer deze stappen voordat je verdergaat met probleemspecifieke probleemoplossing

1. Verzamel de volgende gegevens en koppel gerelateerde symptomen aan mogelijke oorzaken:

1. Als het apparaat wordt uitgeschakeld (bijvoorbeeld na enige tijd te zijn gebruikt)

2. Frequentie van uitschakelingen

3. Welke apps op dat moment worden uitgevoerd

4. Herhaalbaarheid bij uitschakeling

2. Inspecteer de computer op sporen van gemorste vloeistof. Gemorste vloeistof kan kortsluiting in de interne circuits veroorzaken waardoor de ventilatoren niet meer werken.

Handmatige en diagnostische tests uitvoeren

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen of te controleren op mogelijke oorzaken, voer je deze diagnostische en handmatige tests uit om de oorzaak van het probleem te isoleren:

1. Probeer de computer op te starten in de veilige modus om te controleren of de computer zonder problemen volledig kan opstarten.

2. Voer de Diagnostische suite MRI (Mac-resources inspecteren) uit.

• Opmerking: deze test verzamelt diagnostische informatie en controleert of de metingen van de thermische sensor binnen de limieten liggen. Controleer de MRI-resultaten op eventuele waarschuwingen of storingen met betrekking tot de voeding, ventilator of temperatuur.

De computer openen en inspecteren

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door het volgen van supportartikelen of het uitvoeren van diagnostische tests, raadpleeg dan de reparatiehandleiding van de computer om de computer te openen en te inspecteren. Een beschadigd of onbruikbaar onderdeel kan een van de problemen veroorzaken.

1. Volg de procedures in de reparatiehandleiding om de computer te openen.

2. Inspecteer de interne componenten en de behuizing op tekenen van fysieke of vloeistofschade, vervuiling of verbrande of donkere plekken.

3. Inspecteer het gebied rond het koelelement en elke ventilator op stof of vuil. Gebruik een ESD-veilige stofzuiger of perslucht om stof en vuil voorzichtig uit het koelelement en de ventilatoren te verwijderen. Zorg ervoor dat de ventilatoren vrij kunnen draaien en niet worden geblokkeerd.

4. Vereenvoudig het probleemoplossingsproces voor computers met interne uitbreidingen, zoals de Mac Pro, door onnodige randapparatuur, interne uitbreidingskaarten en andere optionele items uit de computer die wordt getest te halen. Door de configuratie van de computer terug te brengen naar een minimale status, kun je problemen isoleren en oplossen die te maken hebben met: geen stroom, wel stroom maar geen beeld of andere opstartgerelateerde symptomen. Met deze methode wordt het systeem geleidelijk opgebouwd vanaf een minimale configuratie en wordt het verwachte gedrag bij elke stap geverifieerd.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Je vindt de serviceopties op support.apple.com/nl-nl/repair.

Het onderdeel vervangen

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door bovenstaande stappen voor probleem oplossing te volgen, vervang je het moederbord.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Je vindt de serviceopties op support.apple.com/nl-nl/repair.

Opstartproblemen oplossen

Problemen identificeren

Lees deze artikelen als je een van de volgende problemen opmerkt:

• De computer start niet volledig op nadat deze is ingeschakeld

• Er verschijnt een symbool van een uitroepteken (!) in een cirkel op de computer

• In eerste instantie lijkt het erop dat de computer is uitgeschakeld, maar toch zijn er tekenen van activiteit, zoals een draaiende ventilator of een statusindicatielampje

Als je Mac niet kan worden ingeschakeld

Als je Mac niet volledig opstart

Als je Mac opnieuw opstart vanwege een probleem

De veilige modus gebruiken op je Mac

Als een Mac opstart met een uitroepteken in een cirkel

Als een Mac opstart naar 'Opties' met een tandwielsymbool

Als je niet kunt opstarten met macOS-herstel

macOS-herstel gebruiken op een Mac met Apple silicon

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen, ga je verder naar het volgende gedeelte.

Probeer deze stappen voordat je verdergaat met probleemspecifieke probleemoplossing

1. Inspecteer de computer op sporen van gemorste vloeistof. Gemorste vloeistof kan kortsluiting in de interne circuits veroorzaken waardoor de ventilatoren niet meer werken.

Handmatige en diagnostische tests uitvoeren

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen of te controleren op mogelijke oorzaken, voer je deze diagnostische en handmatige tests uit om de oorzaak van het probleem te isoleren:

1. Bepaal of de computer stroom krijgt door een of meer van de volgende dingen te controleren:

1. Het statusindicatielampje gaat branden

2. De ventilator draait

3. Een aangesloten extern beeldscherm werkt

If the computer shows no indications of power, refer to troubleshooting no power.

2. Probeer de computer op te starten in de veilige modus om te controleren of de computer zonder problemen volledig kan opstarten.

3. Sluit een compatibel extern beeldscherm aan op de computer. Kijk of er beeld is op het aangesloten externe beeldscherm.

4. Probeer de computer via macOS-herstel op te starten.

5. Als de computer is opgestart via macOS-herstel, gebruik dan 'Schijfhulpprogramma' om het interne opstartvolume van de computer te controleren. Als je fouten ziet, gebruik dan 'Schijfhulpprogramma' om het interne opstartvolume van de computer te repareren.

6. Start de computer opnieuw op en controleer of het opstartproces wordt voltooid. Als de computer nog steeds niet volledig opstart, selecteer je de optie 'Installeer macOS' in macOS-herstel om macOS bij te werken of opnieuw te installeren.

7. Als de computer niet kan opstarten met macOS en niet kan opstarten via macOS-herstel, verschijnt er een symbool met een uitroepteken in een cirkel. Als je dit symbool ziet als je de computer probeert op te starten, volg je de aanbevolen stappen in Als een Mac opstart met een uitroepteken in een cirkel

8. Voer de Diagnostische suite MRI (Mac-resources inspecteren) uit.

• Opmerking: deze test verzamelt diagnostische informatie en controleert of de metingen van de thermische sensor binnen de limieten liggen. Controleer de MRI-resultaten op eventuele waarschuwingen of storingen met betrekking tot de voeding, ventilator of temperatuur.

De computer openen en inspecteren

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door het volgen van supportartikelen of het uitvoeren van diagnostische tests, raadpleeg dan de reparatiehandleiding van de computer om de computer te openen en te inspecteren. Een beschadigd of onbruikbaar onderdeel kan een van de problemen veroorzaken.

1. Volg de procedures in de reparatiehandleiding om de computer te openen.

2. Inspecteer de interne componenten en de behuizing op tekenen van fysieke of vloeistofschade, vervuiling of verbrande of donkere plekken.

3. Inspecteer het gebied rond het koelelement en elke ventilator op stof of vuil. Gebruik een ESD-veilige stofzuiger of perslucht om stof en vuil voorzichtig uit het koelelement en de ventilatoren te verwijderen. Zorg ervoor dat de ventilatoren vrij kunnen draaien en niet worden geblokkeerd.

4. Vereenvoudig het probleemoplossingsproces voor computers met interne uitbreidingen, zoals de Mac Pro, door onnodige randapparatuur, interne uitbreidingskaarten en andere optionele items uit de computer die wordt getest te halen. Door de configuratie van de computer terug te brengen naar een minimale status, kun je problemen isoleren en oplossen die te maken hebben met: geen stroom, wel stroom maar geen beeld of andere opstartgerelateerde symptomen. Met deze methode wordt het systeem geleidelijk opgebouwd vanaf een minimale configuratie en wordt het verwachte gedrag bij elke stap geverifieerd.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Je vindt de serviceopties op support.apple.com/nl-nl/repair.

Het onderdeel vervangen

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door de vorige stappen te volgen, vervang je het moederbord.

Opmerking: voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Je vindt de serviceopties op support.apple.com/nl-nl/repair.

Problemen met geen stroom oplossen

Problemen identificeren

Lees deze artikelen als je een van de volgende problemen opmerkt:

• De computer wordt niet ingeschakeld als je op de aan/uit-knop drukt

• Er verschijnt geen beeld op een aangesloten extern beeldscherm

• Het statusindicatielampje gaat niet branden

Je Mac mini-model identificeren

Je Mac Studio-model identificeren

Je Mac Pro-model identificeren

Het gedrag van het statusindicatielampje op een Mac-computer

Het gedrag van het statusindicatielampje op de Mac Pro (2023)

Als je Mac niet kan worden ingeschakeld

Als je Mac niet volledig opstart

De veilige modus gebruiken op je Mac

Als een Mac opstart met een uitroepteken in een cirkel

Als een Mac opstart naar 'Opties' met een tandwielsymbool

Als je niet kunt opstarten met macOS-herstel

macOS-herstel gebruiken op een Mac met Apple silicon

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen, ga je verder naar het volgende gedeelte.

Probeer deze stappen voordat je verdergaat met probleemspecifieke probleemoplossing

1. Inspecteer de computer op sporen van gemorste vloeistof. Gemorste vloeistof kan kortsluiting in de interne circuits veroorzaken waardoor de ventilatoren niet meer werken.

2. Controleer of de computer is uitgeschakeld. Als je niet zeker weet of de computer aan of uit staat, houd dan de aan/uit-knop ingedrukt om de computer uit te schakelen. Wacht een paar seconden en druk dan nogmaals op de aan/uit-knop om de computer weer in te schakelen.

3. Controleer of het netsnoer werkt en goed is aangesloten op de computer.

Handmatige tests uitvoeren

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen of te controleren op mogelijke oorzaken, voer je deze handmatige tests uit om de oorzaak van het probleem te isoleren:

1. Bepaal of de computer stroom krijgt door een of meer van de volgende dingen te controleren:

1. Het statusindicatielampje gaat branden

2. De ventilator draait

3. Een aangesloten extern beeldscherm werkt

If the computer shows any indications of power, refer to troubleshooting startup issues.

De computer openen en inspecteren

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door het volgen van supportartikelen of het uitvoeren van diagnostische tests, raadpleeg dan de reparatiehandleiding van de computer om de computer te openen en te inspecteren. Een beschadigd of onbruikbaar onderdeel kan een van de problemen veroorzaken.

1. Volg de procedures in de reparatiehandleiding om de computer te openen.

2. Inspecteer de interne componenten en de behuizing op tekenen van fysieke of vloeistofschade, vervuiling of verbrande of donkere plekken.

3. Inspecteer het gebied rond het koelelement en elke ventilator op stof of vuil. Gebruik een ESD-veilige stofzuiger of perslucht om stof en vuil voorzichtig uit het koelelement en de ventilatoren te verwijderen. Zorg ervoor dat de ventilatoren vrij kunnen draaien en niet worden geblokkeerd.

4. Vereenvoudig het probleemoplossingsproces voor computers met interne uitbreidingen, zoals de Mac Pro, door onnodige randapparatuur, interne uitbreidingskaarten en andere optionele items uit de computer die wordt getest te halen. Door de configuratie van de computer terug te brengen naar een minimale status, kun je problemen isoleren en oplossen die te maken hebben met: geen stroom, wel stroom maar geen beeld of andere opstartgerelateerde symptomen. Met deze methode wordt het systeem geleidelijk opgebouwd vanaf een minimale configuratie en wordt het verwachte gedrag bij elke stap geverifieerd.

Opmerking: voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Je vindt de serviceopties op support.apple.com/nl-nl/repair.

Het onderdeel vervangen

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door de vorige stappen te volgen, vervang dan de volgende onderdelen één voor één in de aangegeven volgorde. Nadat je het eerste onderdeel hebt vervangen, herhaal je de stappen voor probleemoplossing om te bepalen of het vervangen van een onderdeel het probleem oplost. Als het nog steeds niet is opgelost, vervang dan het volgende onderdeel.

• De voeding vervangen.

• Het moederbord vervangen.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Je vindt de serviceopties op support.apple.com/nl-nl/repair.