iPhone 12 en nieuwer: problemen met de camera

Problemen met camera of LiDAR oplossen

Problemen met TrueDepth-camera of Face ID oplossen

Problemen met camera of LiDAR oplossen

Problemen identificeren

Lees dit artikel als je een van de volgende problemen opmerkt:

• Probleem met foto- of videoafbeelding

• Vlekkerig of wazig

• Te donker of te licht

• Gekleurde lijnen of strepen

• Vlekken

• Onjuiste kleurbalans

• Abnormale schittering, waas of vlek bij de rand

• Felgekleurde krassen

• Probleem met camera

• Kan geen foto's maken

• Kan geen video opnemen

• Geen voorbeeld zichtbaar in camera-app

• Camera-app wordt onverwacht afgesloten

• Ledflits werkt niet

• Camera-app schakelt niet tussen camera en TrueDepth-camera

• De camera heeft bij fel licht problemen met overschakelen naar de telelenscamera voor optische zoom van meer dan 2x

• Stof of ander vreemd materiaal in de cameralens

• Probleem met LiDAR

• LiDAR-scanner geeft geen meting

Als de camera of de flits op je iPhone, iPad of iPod touch niet werkt

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen, ga je verder naar het volgende gedeelte.

Probeer deze stappen voordat je verdergaat met probleemspecifieke probleemoplossing

1. Maak het scherm schoon met een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek.

• Belangrijk: koppel eerst alle kabels los en schakel de iPhone uit. Gebruik geen producten die bleekmiddelen of waterstofperoxide bevatten. Voorkom dat er vloeistof in de openingen komt en dompel de iPhone niet onder in schoonmaakmiddelen. Gebruik geen perslucht.

2. Verwijder hoezen, accessoires of folie die de camera of flits kunnen blokkeren of die een magneet in de buurt van de camera plaatsen. Verwijder alle accessoires voordat je de test uitvoert. Magnetische accessoires kunnen mogelijk storing veroorzaken bij iPhone-camera's.

3. Inspecteer de iPhone op schade rondom de camera. Voor schade aan de camera, bijvoorbeeld door het laten vallen van de iPhone, is mogelijk een camerareparatie vereist.

Handmatige en diagnostische tests uitvoeren

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen of te controleren op mogelijke oorzaken, voer je deze diagnostische en handmatige tests uit om de oorzaak van het probleem te isoleren:

1. Voer de Diagnostische suite MRI (Mobiele resources inspecteren) uit.

2. Voer de Diagnostische suite voor Beeldkwaliteit camera uit.

3. Maak een foto vanaf het toegangsscherm met de camera-app om de kwaliteit van de camera te testen.

De iPhone openen en inspecteren

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door het volgen van supportartikelen of het uitvoeren van diagnostische tests, raadpleeg je de reparatiehandleiding van de iPhone om de iPhone te openen en te inspecteren. Een beschadigd of onbruikbaar onderdeel kan een van de problemen veroorzaken.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Het vervangen van een onderdeel lost het probleem van het apparaat mogelijk niet op. Je vindt de andere serviceopties op support.apple.com/nl-nl/repair.

Het onderdeel vervangen

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door de vorige stappen te volgen, vervang je de camera. Vervang het glas aan de achterzijde van de iPhone 14- en 14 Plus-modellen om problemen met de cameraflitser op te lossen.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Het vervangen van een onderdeel lost het probleem van het apparaat mogelijk niet op. Je vindt de andere serviceopties op support.apple.com/nl-nl/repair.

Problemen met TrueDepth-camera of Face ID oplossen

Problemen identificeren

Lees deze artikelen als je een van de volgende problemen opmerkt:

• Probleem met foto- of videoafbeelding

• Vlekkerig of wazig

• Te donker of te licht

• Gekleurde lijnen of strepen

• Vlekken

• Onjuiste kleurbalans

• Abnormale schittering, waas of vlek bij de rand

• Felgekleurde krassen

• Probleem met camera

• Kan geen foto's maken

• Kan geen video opnemen

• Geen voorbeeld zichtbaar in camera-app

• Camera-app wordt onverwacht afgesloten

• Camera-app schakelt niet tussen camera en TrueDepth-camera

• Stof of ander vreemd materiaal in de cameralens

• Probleem met Face ID

• Kan Face ID niet configureren

• Kan het gezicht van een persoon niet herkennen

• Kan de iPhone niet ontgrendelen met Face ID

• Kan geen aankoop doen met Face ID

• De melding 'Face ID is uitgeschakeld' wordt getoond

Als de camera of de flits op je iPhone, iPad of iPod touch niet werkt

Als je een bericht krijgt met de melding dat Face ID is uitgeschakeld op je iPhone of iPad Pro

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen, ga je verder naar het volgende gedeelte.

Probeer deze stappen voordat je verdergaat met probleemspecifieke probleemoplossing

1. Maak het scherm schoon met een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek.

• Belangrijk: koppel eerst alle kabels los en schakel de iPhone uit. Gebruik geen producten die bleekmiddelen of waterstofperoxide bevatten. Voorkom dat er vloeistof in de openingen komt en dompel de iPhone niet onder in schoonmaakmiddelen. Gebruik geen perslucht.

2. Verwijder hoezen, accessoires of folie die de camera of flits kunnen blokkeren of die een magneet in de buurt van de camera plaatsen. Verwijder alle accessoires voordat je de test uitvoert.

3. Zorg ervoor dat de TrueDepth-camera je ogen, neus en mond volledig kan zien. Als je een zonnebril draagt die bepaalde soorten licht blokkeert, probeer dan Face ID te gebruiken zonder zonnebril.

4. Zorg ervoor dat de iPhone zich op een afstand van 25-50 cm van je gezicht bevindt.

Handmatige en diagnostische tests uitvoeren

Als het probleem niet wordt opgelost door een supportartikel te volgen of te controleren op mogelijke oorzaken, voer je deze diagnostische en handmatige tests uit om de oorzaak van het probleem te isoleren:

1. Voer de Diagnostische suite MRI (Mobiele resources inspecteren) uit.

2. Voer de Diagnostische suite Face ID uit.

3. Maak een foto vanaf het toegangsscherm met de camera-app met de TrueDepth-camera om de kwaliteit van de camera te testen.

De iPhone openen en inspecteren

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door het volgen van supportartikelen of het uitvoeren van diagnostische tests, raadpleeg je de reparatiehandleiding van de iPhone om de iPhone te openen en te inspecteren. Een beschadigd of onbruikbaar onderdeel kan een van de problemen veroorzaken.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Het vervangen van een onderdeel lost het probleem van het apparaat mogelijk niet op. Je vindt de andere serviceopties op support.apple.com/nl-nl/repair.

Het onderdeel vervangen

Als het probleem niet wordt opgelost of geïsoleerd door de vorige stappen te volgen, vervang je de TrueDepth-camera.

Opmerking: Voor dit gedeelte moet je onderdelen en gereedschap bestellen. Het vervangen van een onderdeel lost het probleem van het apparaat mogelijk niet op. Je vindt de andere serviceopties op support.apple.com/nl-nl/repair.