
Tukar imej cakera ke format lain menggunakan Utiliti Cakera pada Mac
Anda boleh menukarkan format imej dan penyulitan imej cakera.
Sebagai contoh, jika anda mencipta imej cakera baca/tulis tetapi kemudian ingin melindungi perubahan pada imej, anda boleh tukarnya kepada satu daripada format imej cakera baca sahaja.
Buka Utiliti Cakera untuk saya
Pergi ke app Utiliti Cakera
pada Mac anda.
Jika Utiliti Cakera tidak dibuka, klik
dalam Dock, taipkan Utiliti Cakera dalam medan Carian, kemudian klik
.
Pilih Imej > Tukar, pilih fail imej cakera yang anda mahu tukar, kemudian klik Pilih.
Klik menu timbul Format Imej, kemudian pilih format imej baharu.
Imej Baca Sahaja (UDRO): Imej cakera yang tidak boleh ditukar selepas ia dicipta. Ia pantas untuk dicipta dan cepat dibuka.
Baca Sahaja Dimampatkan (ULFO): Imej baca sahaja yang menyimpan data dalam format dimampatkan.
Imej Pakej Jarang (UDSB): Imej baca/tulis yang berkembang dengan data yang disimpan di dalamnya. Data disimpan dalam berbilang fail. Struktur ini sering digunakan untuk sandaran Time Machine melalui rangkaian.
Imej RAW: Imej yang membolehkan anda menambah, mengeluarkan atau mengedit fail dalam imej cakera selepas ia dicipta. Data disimpan dalam fail imej seperti yang ditentukan dalam cakera maya yang diwakili oleh imej.
Imej Jarang Apple (ASIF): Imej baca/tulis jarang moden. Ruang yang digunakannya pada cakera anda adalah berkadaran dengan data yang terkandung di dalamnya, menjadikannya cekap dan tujuan umum.
Induk DVD/CD: Format cakera yang boleh digunakan dengan app pihak ketiga. Ia termasuk salinan semua sektor imej cakera, sama ada mereka digunakan atau tidak. Apabila anda menggunakan imej cakera induk untuk mencipta DVD atau CD lain, semua data disalin dengan tepat.
Jika anda ingin mengubah penyulitan, klik menu timbul Penyulitan, kemudian pilih jenis penyulitan.
Masukkan nama baru untuk imej dalam medan Simpan Sebagai, klik Simpan, kemudian klik Selesai.