Käynnistettävän macOS-asentajan luominen

Voit käyttää USB-muistitikkua tai muuta toissijaista taltiota käynnistyslevynä, josta Mac-käyttöjärjestelmän voi asentaa.

Nämä edistyneiden käyttäjien ohjeet on ensisijaisesti tarkoitettu järjestelmän ylläpitäjille ja muille kokeneille käyttäjille, joille komentojen syöttäminen Päätteeseen on tuttua.

Et tarvitse käynnistettävää asentajaa macOS:n päivittämiseen tai asentamiseen uudelleen. Siitä voi kuitenkin olla hyötyä, jos haluat asentaa macOS:n useaan tietokoneeseen ilman asentajan lataamista joka kerralla erikseen tai jos yhteensopivan macOS:n asentaminen Finderista tai macOS-palautuksesta ei onnistu.

Lataa koko macOS-asentaja Applelta

Yhdistä USB-muistitikku Maciin

Luo käynnistettävä asentaja Päätteen avulla

Käytä käynnistettävää asentajaa

Lataa koko macOS-asentaja Applelta

1. Koko macOS-asentajan lataaminen:

• Lataa macOS App Storesta tai verkkoselaimella kohdassa macOS:n lataaminen ja asentaminen annettujen linkkien avulla.

• Lataaminen Macilla, jossa on uusin OS X El Capitan -versio tai uudempi ja joka on yhteensopiva ladattavan macOS:n kanssa. Selvitä, mikä macOS on käytössä Macissa.

• Jos olet yrityksen ylläpitäjä: lataa asentaja Applelta, älä paikallisesti ylläpidetyltä päivityspalvelimelta.

2. Kun olet ladannut asentajan:

• Varmista, että asentaja on käynnistyslevyn Apit-kansiossa. Tämä kansio avautuu, kun valitset Finderin valikkorivillä Siirry > Apit.

• Varmista, että asentajan nimi on Install [version nimi], kuten esimerkiksi Install macOS Sonoma. Sen pitäisi olla appi, ei levytiedosto (.dmg) tai paketti (.pkg), joka sisältää asentajan.

Yhdistä USB-muistitikku Maciin

Yhdistä USB-muistitikku tai muu toissijainen taltio Maciin.

• Kun luot käynnistettävän asentajan, tämä taltio tyhjennetään automaattisesti.

• 32 Gt:n USB-muistitikku sisältää tarpeeksi tilaa mitä tahansa macOS-asentajaa varten, ja 16 Gt riittää useimmille aiemmille macOS-versioille. Jos tarvitset enemmän tilaa, Pääte ilmoittaa siitä.

Käynnistettävän asentajan luominen Päätteen avulla

Pääte-ikkunassa näkyy valmistunut prosessi
  1. Liitä USB-muistitikku suoraan Maciin.

2. Avaa Pääte Apit-kansion Lisäapit-kansiosta.

3. Näppäile tai sijoita jokin alla olevista komennoista Kaikissa komennoissa oletetaan, että asentaja on Apit-kansiossa ja että käytettävän USB-muistitikun on MyVolume. Jos sen nimi on jokin muu, nimeä se uudelleen tai korvaa MyVolume komennossa tarpeen mukaan.

4. Anna ylläpitäjän salasana pyydettäessä. Päätteessä ei näy merkkejä, kun kirjoitat. Paina lopuksi rivinvaihtonäppäintä.

5. Kirjoita pyydettäessä Y, jolla vahvistat, että haluat tyhjentää taltion, ja paina sitten rivinvaihtonäppäintä. Pääte näyttää edistymisen taltiota tyhjennettäessä. Jos Pääte ei onnistu tyhjentämään taltiota, käytä Levytyökalua taltion tyhjentämiseen käyttämällä Mac OS laajennettu (kirjaava) -muotoa, ja aloita uudelleen alusta.

6. Kun taltio on tyhjennetty, saatat nähdä ilmoituksen, että Pääte haluaa käyttää siirrettävässä taltiossa olevia tiedostoja. Salli kopioinnin jatkaminen klikkaamalla OK.

7. Kun Pääte ilmoittaa, että asennusmedia on saatavilla, taltion nimi on sama kuin asentajan, eli esimerkiksi Install macOS Sonoma. Voit nyt lopettaa Päätteen ja poistaa taltion.

Päätteessä käytettävät komennot

Katso seuraavasta luettelosta lataamasi macOS:n komento ja anna se Päätteeseen yllä olevien ohjeiden mukaisesti. Korvaa komennossa oleva MyVolume oman taltiosi nimellä, jos taltion nimi ei ole MyVolume.

Jos käynnistettävän asentajan luomiseen käytetyssä Macissa on macOS Sierra tai sitä aiempi, liitä komentoon --applicationpath ja sitten asentajan polku, kuten alla olevassa El Capitan -komennossa näkyy.

Sonoma:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Ventura:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Monterey:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Käytä käynnistettävää asentajaa

Noudata soveltuvia vaiheita sen mukaan, onko macOS-asennuksen vastaanottava Mac Applen sirulla varustettu Mac.

Applen sirulla varustettu Mac

1. Sammuta Mac tai kytke se pois päältä.

2. Yhdistä käynnistettävä asentaja Maciin.

• Macin on oltava yhteensopiva asennettavan macOS:n kanssa. Jos näin ei ole, kun Mac käynnistyy, näkyviin saattaa tulla ympyrä, jonka läpi on vedetty viiva.

• Macin on pystyttävä muodostamaan yhteys internetiin. Käynnistettävä asentaja ei lataa macOS:ää, mutta se tarvitsee internetyhteyden laiteohjelmistoja ja muita Mac-mallin tietoja varten.

3. Käynnistä Mac ja pidä virtapainiketta painettuna, kunnes näet käynnistettävät taltiot sisältävän käynnistysvalintojen ikkunan, joka sisältää myös käynnistettävän asentajan.

4. Valitse käynnistettävä asentaja ja klikkaa Jatka.

5. Kun macOS:n asentaja avautuu, noudata näyttöön tulevia asennusohjeita.

Mikä tahansa muu Mac

1. Sammuta Mac tai kytke se pois päältä.

2. Yhdistä käynnistettävä asentaja Maciin.

• Macin on oltava yhteensopiva asennettavan macOS:n kanssa. Jos näin ei ole, kun Mac käynnistyy, näkyviin saattaa tulla ympyrä, jonka läpi on vedetty viiva.

• Macin on pystyttävä muodostamaan yhteys internetiin. Käynnistettävä asentaja ei lataa macOS:ää, mutta se tarvitsee internetyhteyden laiteohjelmistoja ja muita Mac-mallin tietoja varten.

3. Kytke Mac päälle ja pidä optionäppäintä (Alt) heti painettuna.

4. Vapauta optionäppäin, kun näkyviin tulee tumma näyttö, jossa näkyvät käynnistettävät taltiot, mukaan lukien käynnistettävä asentaja.

5. Valitse käynnistettävä asentaja. Klikkaa sitten näytöllä näkyvää nuolta tai paina rivinvaihtonäppäintä.

6. Jos Macissasi on Apple T2 Security ‑siru ja käynnistys käynnistettävältä asentajalta ei onnistu, varmista, että käynnistys ulkoiselta tai siirrettävältä tallennusvälineeltä on sallittu käynnistyksen suojaustyökalussa.

7. Valitse pyydettäessä kieli.

8. Valitse Lisäapit-ikkunassa Asenna macOS (tai Asenna OS X), klikkaa Jatka ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Lisätietoja

Jos haluat lisätietoja createinstallmedia-komennosta ja sen kanssa käytettävistä argumenteista, varmista, että macOS-asentaja on Apit-kansiossa, ja syötä seuraava komento Päätteeseen, mutta korvaa kohta InstallerName asentajasi nimellä:

"/Applications/InstallerName.app/Contents/Resources/createinstallmedia"

Esimerkki: "/Applications/Install macOS Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia"