Yksityisten Wi-Fi-osoitteiden käyttäminen iOS 14:ssä, iPadOS 14:ssä ja watchOS 7:ssä

iPhone, iPad, iPod touch tai Apple Watch voi tietosuojan parantamiseksi ajoittain muuttaa kussakin Wi-Fi-verkossa käytettävää MAC-osoitetta.

Laitteen on Wi-Fi-verkossa kommunikointia varten tunnistauduttava verkossa käyttämällä Media Access Control (MAC) -osoitteeksi kutsuttua yksilöllistä verkko-osoitetta. Jos laite käyttää aina samaa Wi-Fi-verkon MAC-osoitetta, verkko-operaattorit ja muut verkon tarkkailijat voivat ajan myötä helpommin yhdistää kyseisen osoitteen laitteen verkkotoimintaan ja sijaintiin. Tämä mahdollistaa eräänlaisen käyttäjien seurannan tai profiloinnin, ja se koskee kaikkia laitteita kaikissa Wi-Fi-verkoissa.

iOS 14:ssä, iPadOS 14:ssä ja watchOS 7:ssä on tietosuojariskien pienentämiseksi ominaisuus, joka ajoittain muuttaa laitteen kussakin Wi-Fi-verkossa käyttämän MAC-osoitteen. Tämä satunnaistettu MAC-osoite on laitteen yksityinen Wi-Fi-osoite kyseisessä verkossa, joka on voimassa, kunnes laite liittyy verkkoon toisella osoitteella.

Hanki iOS 14:n, iPadOS 14:n ja watchOS 7:n ennakkoversio Apple Beta Software Program -ohjelmasta.

Liittyminen Wi-Fi-verkkoihin yksityisellä osoitteella

Muodosta yhteys Wi-Fi-verkkoon tavalliseen tapaan iPhonesta, iPadista, iPod touchista tai Apple Watchista. Yksityisen Wi-Fi-osoitteen käyttö ei vaikuta siihen, miten useimpiin Wi-Fi-verkkoihin liitytään tai miten niitä käytetään, tai siihen, miten verkko määrittää laitteelle IP-osoitteen.

Jotkin verkot tai verkon ominaisuudet toimivat parhaiten sellaisten MAC-osoitteiden kanssa, jotka eivät muutu:

• Jos Wi-Fi-reitittimesi ilmoittaa sinulle, kun uusi laite liittyy verkkoon, saat ilmoituksen, kun liityt verkkoon uudella yksityisellä osoitteella. Voit poistaa nämä ilmoitukset käytöstä reitittimen asetuksissa.
  • Joissakin harvinaisissa tapauksissa verkko saattaa antaa sinun liittyä yksityisellä osoitteella, mutta estää internetin käytön. Tällöin voit halutessasi lopettaa yksityisten osoitteiden käytön kyseisessä verkossa.
  • Jos verkko tarvitsee pysyvän MAC-osoitteen, jotta se pystyy soveltamaan käyttörajoituksia tai tunnistamaan, onko laitteellasi lupaa liittyä verkkoon, voit halutessasi lopettaa yksityisten osoitteiden käytön kyseisessä verkossa.

Verkon yksityisten osoitteiden poistaminen käytöstä tai ottaminen käyttöön

Voit lopettaa yksityisten osoitteiden käytön tai jatkaa niiden käyttöä missä tahansa verkossa. Jätä tietosuojan parantamiseksi asetus käyttöön kaikille sitä tukeville verkoille.

iPhone, iPad tai iPod touch

1. Avaa Asetukset-appi ja napauta sitten Wi-Fi.
  2. Napauta verkon vieressä olevaa tietopainiketta .
  3. Napauta Käytä yksityistä osoitetta. Jos laitteesi liittyi verkkoon käyttämättä yksityistä osoitetta, tietosuojavaroituksessa annetaan syy.
    Asetukset-apin Wi-Fi-tietonäyttö
  4. Uutta asetusta käytetään, kun laitteesi liittyy verkkoon seuraavan kerran. Jos haluat käyttää asetusta välittömästi, poista Wi-Fi Ohjauskeskuksessa tai Asetukset-apissa käytöstä, ota se uudelleen käyttöön ja liity sitten verkkoon.

Apple Watch

1. Avaa Asetukset-appi ja napauta sitten Wi-Fi.
  2. Napauta sen verkon nimeä, johon liityit. Jos et ole vielä liittynyt verkkoon, pyyhkäise sen päältä vasemmalle ja napauta Lisää .
    Wi-Fi-asetusten Lisää-painike
  3. Napauta Yksityinen MAC.
    Wi-Fi-asetusten Yksityinen MAC -kytkin
  4. Uutta asetusta käytetään, kun Apple Watchisi liittyy verkkoon seuraavan kerran. Jos haluat käyttää asetusta välittömästi, poista Wi-Fi Ohjauskeskuksessa tai Asetukset-apissa käytöstä, ota se uudelleen käyttöön ja liity sitten verkkoon.