Kuukautisten seuraaminen Kierron seuranta -apilla

iOS 13:lla, iPadOS 17:llä ja watchOS 6:lla ja sitä uudemmilla on helppo seurata kuukautiskiertoa ja pitää terveyttä silmällä.

Voit seurata kuukautiskiertoasi iPhonen Terveys-apilla tai Apple Watchin Kierron seuranta -apilla. Voit ottaa ilmoitukset käyttöön, jos haluat ilmoituksen seuraavista kuukautisista tai hedelmällisyysjaksosta.

Kierron seuranta -appi sisältyy watchOS 6:een. watchOS 6 on yhteensopiva Apple Watch Series 1:n ja uudempien kanssa. watchOS 6:een päivittämiseen tarvitaan iPhone 6s tai uudempi, jossa on iOS 13 tai uudempi.

Lue, miten Terveys-appi on suunniteltu siten, että tietosi ovat suojassa

Kierron seuranta -apin asetusten määritys

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.
  2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa-välilehteä. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla .
  3. Napauta Kierron seuranta.
  4. Napauta Aloita ja toimi sitten näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

Kierron seuraaminen

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.
  2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa-välilehteä. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla .
  3. Napauta Kierron seuranta.
  4. Pyyhkäise oikeaan päivään ja kirjaa sitten kuukautisesi napauttamalla soikiota.
  5. Jos haluat lisätä tietoja, vieritä alaspäin ja napauta luokkaa, tee muutos ja napauta sitten Valmis. Voit seurata oireita, tiputteluvuotoja, perusruumiinlämpöä ja monia muita.

Voit seurata kiertoa Apple Watchissa avaamalla Kierron seuranta -apin, pyyhkäisemällä oikeaan päivään ja kirjaamalla sitten kuukautisesi napauttamalla soikiota.

Kierron seuranta -appi Apple Watchissa ja Terveys-appi iPhonessa

Kuukautisiin vaikuttavien tekijöiden lisääminen

Voit myös lisätä kuukautisten ajankohtaan ja pituuteen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten raskauden.

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.
  2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa-välilehteä. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla .
  3. Napauta Kierron seuranta.
  4. Napauta Kierrot-osiosta Tekijät.
  5. Napauta oikeasta yläkulmasta Lisää tekijä ja valitse sitten Olen raskaana, Imetän tai Ehkäisy.
  6. Anna vaikuttavan tekijän alkamispäivä ja napauta sitten Valmis.

Jos vaikuttava tekijä lisättiin väärin, napauta vaikuttavaa tekijää ja poista se napauttamalla Poista vaikuttava tekijä.

Jos haluat lopettaa vaikuttavan tekijän, napauta vaikuttavaa tekijää ja napauta Päättyi. Anna päättymispäivä ja napauta Valmis. Voit napauttaa Näytä kaikki vaikuttavat tekijät, jos haluat tarkastella aikaisempien vaikuttavien tekijöiden historiaa.

Värien merkitys

Kun avaat Terveys-apin tai Kierron seuranta -apin, kuukautiset ja hedelmällisyysjakso on helppo tarkistaa pikavilkaisulla. Tässä on kuvaus apin symbolien ja värien merkityksistä.

Vaaleansininen soikio

Vaaleansininen soikio ilmaisee ennakoidun kuusipäiväisen hedelmällisyysjakson.

Vaaleanvioletti soikio ilmaisee jälkikäteen arvioidun ovulaatiopäivän.1

Punaiset viivat

Ympyröidyt punaiset viivat ilmaisevat kuukautisten ennakoidun alkamisajankohdan.

Punainen piste

Punaiset pisteet ilmaisevat kirjattuja kuukautispäiviä.

Purppura piste

Purppurat pisteet ilmaisevat tietojen kirjaamisajankohdan.

Kiertohistorian tarkasteleminen ja vieminen tiedostoon

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.
  2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa-välilehteä. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla .
  3. Napauta Kierron seuranta.
  4. Vieritä kohtaan Kierrot.
  5. Napauta Kiertohistoria. Voit luoda PDF-tiedoston edellisen 12 kuukauden kiertohistoriasta valitsemalla Vie PDF.
  6. Napauta kiertoa, jota haluat tarkastella. Voit myös napauttaa Vie PDF, jos haluat luoda PDF-tiedoston valitusta kierrosta.
  7. Voit muokata Kierron tiedot -näkymää valitsemalla Muokkaa ja valitsemalla tiedot, joiden haluat näkyvän näkymässä, tai poistamalla valintoja.

Kuukautisten ja hedelmällisyyden seurannan ilmoitusten sekä ennustetietojen määrittäminen

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa tai iPadissa.
  2. Jos käytät iPhonea, napauta Selaa-välilehteä. Jos käytät iPadia, avaa sivupalkki napauttamalla .
  3. Napauta Kierron seuranta.
  4. Vieritä alaspäin ja valitse Valinnat.
  5. Laita päälle Kuukautisennusteet ja Kuukautisilmoitukset. Näistä ilmoituksista näet, milloin kuukautisesi ovat alkamassa. Ilmoitusten avulla voidaan myös kysyä, ovatko kuukautisesi päättyneet.
  6. Jos käytät iPhonea, napauta Kierron poikkeamien tunnistus ja valitse poikkeamat, joista haluat saada ilmoituksia.
  7. Laita päälle Hedelmällisyysjaksoarviot ja Hedelmällisyysilmoitukset. Näistä ilmoituksista näet, milloin hedelmällisyysjaksosi todennäköisesti alkaa.
    Kuukautisten ja hedelmällisyyden seurannan ilmoitusten Kierron seuranta ‑valinnat iPhonessa

Ennusteet alkavat, kun olet syöttänyt viimeisimpien kuukautisten tiedot Kierron seuranta -appiin, ja ne pohjautuvat kirjattuihin tietoihin. Jos kirjaat kuukautiset ennen niiden ennakoitua alkua, et saa ennusteilmoitusta kyseiselle kierrolle. Ilmoitukset tulevat näkyviin Apple Watchiin ja iPhoneen sen mukaan, mitä käytät.

Ennusteiden laskutapa

Kuukautisennusteet perustuvat aiemmista kuukautisistasi ja kiertosi pituudesta kirjaamiisi tietoihin, mukaan lukien kuukautistesi tyypillinen kesto päivinä ja tyypillisen kiertosi pituus. Kun otat Kierron seuranta -apin käyttöön, voit halutessasi antaa tietoja kiertohistoriastasi, muun muassa edellisten kuukautistesi alkamispäivän, kuukautistesi tyypillisen pituuden ja kiertosi tyypillisen pituuden. Voit syöttää nämä tiedot manuaalisesti tai vahvistaa aiemmin Terveys-apissa olleet, muiden valmistajien appien käytön aikana hankitut tiedot. Kuukautisten jokaisen päivän kirjaaminen auttaa parantamaan ennustelaskelmia.

Hedelmällisyysjakso on niiden kuuden päivän jakso, jolloin olet todennäköisesti hedelmällisessä tilassa kirjaamiesi kuukautistietojen tai positiivisen ovulaatiotestituloksen perusteella. Hedelmällisyysjaksoennuste perustuu perinteiseen kalenterimenetelmään. Hedelmällisyysjakso lasketaan vähentämällä 13 päivää (luteaalivaihe) arvioidusta seuraavan kierron alkamispäivästä. Jos annat positiivisen ovulaatiotestituloksen tiedot, hedelmällisyysjaksoennustetta voidaan tarkentaa siten, että hedelmällisyysjakson viides päivä on samaan aikaan kierron ensimmäisen positiivisen ovulaatiotestituloksen kanssa.

Apple Watch Series 8 ja sitä uudemmat ja kaikki Apple Watch Ultra ‑mallit voivat arvioida todennäköisen ovulaatiopäivän jälkikäteen ja parantaa kuukautisennusteita ranteesta mitatun lämpötilan perusteella.

Lue lisää Kierron seuranta -apin ovulaation jälkikäteisestä arvioinnista

Tietoja syketiedoista ja ennusteista

Aiemmista kuukautisistasi ja kiertosi pituudesta kirjaamiesi tietojen lisäksi Terveys-appi pystyy käyttämään Apple Watchin syketietoja Kierron seuranta -apin ennusteiden parantamiseen.2 Apple Watchin syketietojen käyttäminen ennusteiden parantamiseen on oletusarvoisesti käytössä, mutta voit poistaa sen käytöstä milloin tahansa.

1. Avaa iPhonessa Terveys-appi ja napauta Selaa-välilehteä.
  2. Napauta Kierron seuranta.
  3. Vieritä alaspäin ja valitse Valinnat.
  4. Poista Syketiedot käytöstä.

Tietoja kiertojen poikkeamista

Kierron seuranta -appi voi ilmoittaa sinulle, jos edellisen kuuden kuukauden aikana kirjatussa kiertohistoriassa on toistuvia epäsäännöllisiä, harvoja tai pitkittyneitä kuukautisia tai jatkuvaa tiputteluvuotoa. Jos saat hälytyksen tai ilmoituksen mahdollisesta kierron poikkeamasta, voit tarkastella aiemmista kierroista kirjaamiasi tietoja. Jos aiempien kiertojen tiedot on kirjattu tarkasti, voit saada lisätietoja havaitusta poikkeamasta ja voit viedä edellisen 12 kuukauden kiertohistorian PDF-tiedostoon terveydenhuoltopalvelujen tarjoajaasi varten. Jos olet kirjannut viime aikoina kiertoon vaikuttavan tekijän tai jos kiertoon vaikuttava tekijä on aktiivisena, kierron poikkeamien tunnistus poistuu automaattisesti käytöstä.

Kierron seuranta -apin kätkeminen

Voit poistaa appeja suoraan Apple Watchin Koti-valikossa:

1. Avaa Koti-valikko painamalla Digital Crownia.
  2. Kosketa Kierron seuranta -appia ja pidä sitä painettuna, kunnes appikuvake heiluu. Jos se ei ala heilua, varmista, ettet paina sitä liian voimakkaasti.
  3. Napauta poistopainiketta  ja napauta sitten Poista appi. Kaikkia sisäänrakennettuja Apple-appeja ei voi poistaa.
  4. Viimeistele poisto painamalla Digital Crownia.

Jos apit ovat luettelonäkymässä, pyyhkäise Kierron seuranta -apin päältä vasemmalle ja poista appi napauttamalla roskakorin kuvaketta.

Lue tietoja Kierron seuranta -apin uudelleenasennuksesta.

Kierron seurantatietojen poistaminen

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa.
  2. Napauta Selaa ja napauta sitten Kierron seuranta.
  3. Napauta Näytä kierron seurannan kohteet.
  4. Valitse jokin vanha merkintä ja valitse sitten Näytä kaikki tiedot.
  5. Napauta oikeassa yläkulmassa Muokkaa.
  6. Napauta Poista-painiketta  kunkin poistettavan kohteen kohdalla ja napauta sitten Poista. Voit myös napauttaa vasemmasta yläkulmasta Poista kaikki.

Tietoja terveystiedoista ja tietosuojasta

Päätät itse, miten käytät ja jaat tietoja, jotka lisäät itsestäsi Terveys-appiin. Voit päättää, mitä tietoja Terveys-appiin lisätään ja kuka voi käyttää tietoja.

Jos puhelin on lukittu pääsykoodilla, Touch ID:llä tai Face ID:llä, kaikki Terveys-apin sisältämät terveys- ja kuntotiedot salataan SOS-tietoja lukuun ottamatta. iCloudiin synkronoidut terveystiedot salataan niin siirron aikana kuin palvelimissamme. Jos käytössäsi on watchOS:n ja iOS:n uusin versio oletusarvoisella kaksiosaisella todennuksella ja pääsykoodilla, terveys- ja aktiivisuustiedot tallennetaan siten, ettei Apple voi lukea niitä.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos käytät Kierron seuranta -ominaisuutta ja olet ottanut kaksiosaisen todennuksen käyttöön, iCloudiin synkronoidut terveystiedot salataan päästä päähän ja Applella ei ole avainta tietojen salauksen purkamiseen eikä voi siksi lukea niitä.

Lue, miten Terveys-appi on suunniteltu siten, että tietosi ja yksityisyytesi ovat suojassa

Tärkeitä tietoja

• Kierron seuranta -appia ei tule käyttää ehkäisykeinona.
  • Kierron seuranta -apin tuottamia tietoja ei tule käyttää terveydentilan diagnosointiin.
  • Terveys-apin kanssa toimivia kolmansien osapuolten appeja voi käyttää myös Kierron seuranta -apin kanssa.

1. Ovulaatioarviot ovat käytettävissä vain Apple Watch Series 8:ssa ja sitä uudemmissa ja kaikissa Apple Watch Ultra ‑malleissa ja vain tietyissä maissa ja tietyillä alueilla.

2. Syketiedot-valinta on käytettävissä vain tietyissä maissa tai tietyillä alueilla, ja sinulla on oltava Apple Watch, joka on yhdistetty iOS 15:tä tai uudempaa käyttävän iPhonen pariksi.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.